Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bellagio – de parel van het Comomeer

Op het mooiste punt van het Comomeer, precies waar het meer zich splitst en als het ware twee benen krijgt, ligt Bellagio. Het dorpje wordt door de Italianen ook wel la perla del Lago di Como genoemd, de parel van het Comomeer.

Die unieke ligging van Bellagio, op de T-splitsing van het Comomeer, vanwaar je het hele meer overziet, heeft al eeuwenlang een magnetische aantrekkingskracht op reizigers, van wie een aantal zelfs nooit meer weg wilde. We geven hen geen ongelijk en laten je graag zien hoe bellissimo Bellagio is.

Struinen door het centro storico van Bellagio

We beginnen met een wandeling door het centro storico, het historisch centrum, van Bellagio. Dat is allesbehalve vlak, vanwege de ligging op een heuvel, maar dat zorgt hier en daar wel voor verrassende doorkijkjes. Waar je ook loopt, een blik op het meer is altijd dichtbij!

Dwaal vooral lekker rond door de smalle, kronkelende straatjes. Ga op zoek naar de Salita Serbelloni, een achttiende-eeuws straatje vol trappen dat werd aangelegd om de verbinding met het lager gelegen deel van het centrum te vergemakkelijken.

Slenter ook over de lungolago, de boulevard langs het meer, vlak bij de opstapplek voor de veerboot aan de westkant van het centrum.

Uitkijken over het meer bij Punta Spartivento

Loop zeker ook naar Punta Spartivento, het uiterste puntje van Bellagio, waar je precies op de T-splitsing van het Comomeer staat en de drie vertakkingen van het meer mooi kunt zien.

Aan de ene kant kijk je richting Como, aan de andere kant zie je in de verte Lecco en recht voor je zie je onder andere Varenna en Menaggio. Er is een pier gemaakt, een stukje het meer in, voor het allermooiste uitzicht.

De schitterende tuin van Villa Serbelloni

Bellagio heeft maar liefst twee villa’s met sprookjesachtige tuinen die je kunt bezoeken: Villa Serbelloni en Villa Melzi. De ligging van beide tuinen is prachtig: Villa Melzi heeft een droomplek direct aan het water, Villa Serbelloni ligt hoog boven het historisch centrum.

De vijftiende-eeuwse Villa Serbelloni kwam in 1788 in handen van Alessandro Serbelloni. Hij zorgde er allereerst voor dat de villa er van binnen pico bello uit kwam te zien, met schitterende decoraties. Maar zijn interesse ging vooral uit naar het grondgebied eromheen, dat hij omtoverde tot een prachtige tuin.

De tuin werd gebouwd op terrassen. Het laagste deel van de tuin werd een parklandschap, met een lange kronkelige oprijlaan die naar de villa leidt; de hoger gelegen tuin is bebost en heeft een belvedere vanwaar je uitkijkt over het Comomeer.

In de tuinen staat ook een fontein die is gewijd aan de Romeinse schrijver Plinius de Jongere. Hij zou hier, op de heuvel van Bellagio, ooit een villa hebben gehad, Villa Tragedia.

Serbelloni liet maar liefst dertien kilometer aan paden en lanen aanleggen, waar het ook nu nog altijd heerlijk wandelen is. Om de verbinding met het lager gelegen centro storico te vergemakkelijken, legde hij de eerder genoemde Salita Serbelloni aan.

In 1930 werd het landgoed opgekocht door de Amerikaanse Ella Walker. Omdat Walker bezorgd was wat er met haar geliefde Villa Serbelloni zou gebeuren na haar dood, besloot ze de villa in 1959 na te laten aan de Rockefeller Foundation, die nog altijd de eigenaar is.

De villa zelf is niet voor publiek geopend, maar de tuinen kun je wel bezoeken, via een begeleide tour met PromoBellagio (Piazza della Chiesa 14).

Villa Serbelloni is trouwens niet hetzelfde als Grand Hotel Villa Serbelloni, dat je ook in Bellagio vindt, aan de oevers van het meer. Dit hotel opende zijn deuren in 1872 en heette toen nog Grand Hotel Bellagio. In 1907 kocht de eigenaar van dit hotel Villa Serbelloni op en zo werd het landgoed voor een aantal jaren ook een hotel, totdat het in 1930 werd opgekocht door Ella Walker.

Omdat de toenmalige eigenaar van het hotel zich ervan bewust was dat de naam Villa Serbelloni flinke naamsbekendheid had verworven, zorgde hij ervoor dat hij de rechten hield om de naam te kunnen blijven gebruiken. Vanaf dat moment mocht het Grand Hotel Ballagio zich Grand Hotel Villa Serbelloni noemen.

De betoverende tuin van Villa Melzi

Begin negentiende eeuw liet Francesco Melzi d’Eril, de hertog van Lodi en naar het schijnt een goede vriend van Napoleon, een zomervilla bouwen in Bellagio: Villa Melzi. Architect Giocondo Albertolli kreeg de opdracht er minstens zoiets fraais van te maken als Villa Reale di Monza, niet ver van Milaan.

Het ontwerp kwam van tuinarchitect Luigi Canonica en botanicus Luigi Villoresi, die ook de tuinen van de villa in Monza op hun naam hadden staan. Ze legden een schitterende Engelse tuin aan langs de oevers van het meer.

Neem zeker een kijkje bij het chiosco moro, een paviljoen in Moorse stijl met een blauw koepeldak met daarin een buste van Melzi en zijn vrouw. Het is heerlijk mijmeren op een van de bankjes, met uitzicht over het Comomeer.

Het klassieke beeld van Dante en zijn geliefde Beatrice op deze plek zouden componist Franz Liszt hebben geïnspireerd tot het componeren van zijn Dante Sonate.

Langs de oever van het meer ligt ook een Venetiaanse gondel, die in opdracht van Napoleon naar Bellagio werd vervoerd:

Wandel onder de platanen door, over de lange laan die langs het water loopt. Op het ‘balkon’ dat zich voor de villa ontvouwt, wachten nog meer mooie uitzichten over het meer.

Zin in nog meer groen om je heen? Wandel dan door het Parco Martiri della Libertà, een openbaar park in Bellagio.

Basilica di San Giacomo

Na alle groene indrukken nemen we je mee naar het Piazza della Chiesa, waar de Basilica di San Giacomo prijkt. Deze kerk werd tussen 1075 en 1125 gebouwd door de Maestri Comacini, gerenommeerde steenhouwers in die tijd. Het is een prachtig voorbeeld van de romaans-Lombardische bouwstijl. De klokkentoren werd later toegevoegd, in de zestiende eeuw.

In de kerk bewonder je kunstwerken uit verschillende periodes, met onder andere mozaïeken van begin twintigste eeuw, een zestiende-eeuws altaar in verguld hout van Domenico Pini, een schilderij van de school van Perugino en een drieluik met de Madonna van Vincenzo Foppa.

Lido di Bellagio – strand aan het Comomeer

Zin in een duik in het Comomeer? Dan kun je het beste naar Lido di Bellagio, waar je een ligbedje kunt huren. Er is ook een openbaar strand net buiten Bellagio, in San Giovanni, met een kiezelstrand.

foto: Lido di Bellagio

Verken Bellagio vanaf het water

Als je in Bellagio bent, moet je eigenlijk ook een boottocht maken. Zo kun je de bijzondere ligging van Bellagio nog beter bewonderen en zie je in één oogopslag hoe het dorpje is opgebouwd.

Neem bijvoorbeeld de veerboot aan de westkant van Bellagio, naar Varenna of Menaggio en weer terug, of huur zelf een boot bij een van de verhuurbedrijven die Bellagio rijk is, zoals Lake by boat (vlak bij Punta Spartivento) of Bellagio Boat Rent (vlak bij de opstapplek voor de veerboot).

Liever wat actiever? Huur dan een kano of een SUP bij Bellagio Watersports en peddel over het Comomeer. Je kunt ook mee met een golden hour tour, waarbij je vanuit je kano geniet van een spectaculaire zonsondergang op het Comomeer, voor de kust van Bellagio.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Vandaag deze plaats bezocht.
    Prachtig. Enorm genoten.
    Een stukje paradijs op aarde.
    Wel behoorlijk druk en ik vermoed dat je hier niet in juli of augustus moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *