Cremona is een verrassend mooie stad in de regio LombardijeDeze link opent in een nieuw tabblad, niet ver van de grens met Emilia-RomagnaDeze link opent in een nieuw tabblad. Je geniet er van Il Torrazzo en torrone (noga), van Stradivarius en vioolmuziek, van mostarda en van mooie pleinen. We delen tien tips voor een bezoek aan Cremona, inclusief culinaire adressen en fijne bed & breakfasts. Buon divertimento!
Il Torrazzo – de blikvanger van Cremona
De absolute blikvanger op het Piazza del Comune is Il Torrazzo, de dertiende-eeuwse klokkentoren van de Duomo van Cremona. De toren steekt met zijn honderdtwaalf meter ver uit boven de andere gebouwen aan het plein. Sterker nog: met deze hoogte mag Il Torrazzo zich tot de hoogste torens ter wereld rekenen.
Het is dan ook hét symbool van Cremona. Waar je ook bent in de stad, Il Torrazzo steekt overal fier bovenuit en is een goed herkenningspunt tijdens je wandeling. Op de vierde verdieping hangt een enorme astronomische klok, die met een diameter van ruim acht meter groter is dan die van de Big Ben in Londen.
Je moet er een flinke klim (van vijfhonderdtwee treden) voor over hebben, maar het uitzicht vanaf de toren, over alle monumenten aan het Piazza del Comune, over de daken van Cremona en over de omliggende omgeving, tot aan de rivier de Po, is het meer dan waard.
Piazza del Comune – het perfecte plein
We blijven nog even op het Piazza del Comune, want naast Il Torrazzo schitteren hier nog tal van andere monumenten. Allereerst de Duomo, een van de mooiste romaanse gebouwen in Noord-Italië (gebouwd rond 1100).
De façade met de zuilengalerijen is gemaakt van wit marmer uit Carrara en rood marmer uit Verona. Neem zeker ook een kijkje in de Duomo, waar je een bijzondere frescocyclus kunt zien, die de kerk de titel ‘Sixtijnse kapel van de Po-vallei’ opleverde. Je ziet verhalen van het leven van Maria en het lijdensverhaal van Christus.
Naast de Duomo staat het achthoekige Battistero, de doopkapel, die eveneens is gebouwd in romaanse stijl. Het bijzondere aan dit gebouw is dat er slechts twee kanten zijn bedekt met marmer, om ze aan te passen aan de gevel van de kathedraal.
Het Palazzo Comunale en de Loggia dei Militi (‘loggia van de soldaten’) sieren het plein sinds de dertiende eeuw en vormen vanwege de rode bakstenen gevel een contrast met de gevels van de Duomo en de doopkapel. Ook in functie vormen ze een groot contrast; de burgerlijke/politieke macht staat letterlijk tegenover de kerkelijke macht.
Torrone – de lekkerste noga
Volgens de inwoners van Cremona komt de beroemde Italiaanse noga uit hun stad. Het verhaal gaat dat deze lekkernij speciaal ter gelegenheid van het huwelijk van Bianca Maria Visconti en Francesco Sforza, de hertog van Milaan, werd gemaakt, als onderdeel van het uitgebreide banket.
Het werd gemaakt van amandelen, honing en eiwit en gemodelleerd naar de vorm van Il Torrazzo, die toen nog Torrione heette, waar de naam torrone van zou zijn afgeleid.
Of de torrone inderdaad speciaal voor de bruiloft werd gemaakt, weten we niet zeker. In 1441 was Cremona, met name dankzij de rivier de Po, een bloeiend handelscentrum en kwamen er allerlei specerijen en producten uit Arabische landen aan. Voor de Cremonesi bestaat er echter maar één verhaal. Daarom wordt elk jaar in oktober feest gevierd, waarbij het huwelijksbanket wordt nagebootst, met lange tafels vol torrone.
Een bezoek aan Cremona is wat ons betreft niet compleet zonder van deze lokale noga geproefd te hebben. Loop zeker even binnen bij SperlariDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Solferino 25), een klein zaakje dat in 1836 werd geopend door Enea Sperlari en naast torrone ook andere specialiteiten uit Cremona verkocht.
Het succes was ongekend en al snel was Sperlari een begrip in heel Italië en later zelfs in Amerika, waar ook veel Italianen naartoe waren getrokken. In de jaren vijftig breidde Sperlari het assortiment uit en legden ze zich ook toe op snoepgoed. Neem zeker wat torrone mee naar huis.
Mostarda – pittige fruitcompote
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is mostarda allesbehalve mosterd. Het is een soort pittige fruitcompote, gemaakt van fruit dat wordt ingemaakt in een suikersiroop met mosterdzaadjes.
Het recept zou per toeval zijn ontstaan, toen een jongen uit Cremona in 1397 per ongeluk een meloen in een pot honing liet vallen. De zoet-pikante smaak past perfect bij een stukje kaas. De eerder genoemde Enea Sperlari startte in 1836 met het maken van mostarda. Net als de noga is het perfect als souvenir!
Stad van Stradivarius, violen & Monteverdi
Cremona en vioolmuziek zijn zo ongeveer synoniem. In deze stad werd halverwege de zeventiende eeuw namelijk de wereldberoemde vioolbouwer Antonio Stradivarius geboren. Hij bouwde meer dan duizend violen, die stuk voor stuk een unieke, warme klank voortbrengen.
Elke viool die Stradivarius bouwde, heeft een label met de tekst Antonius Stradivarius Cremonensis Faciebat Anno … (gemaakt door Antonio Stradivarius uit Cremona in het jaar …). De violen die nu nog bewaard zijn gebleven (dat is helaas slechts minder dan de helft) zijn onbetaalbaar. Stradivarius zelf duikt als standbeeld op tal van plekken op in de stad:
Meer weten over dit muzikale genie? Het Museo del ViolinoDeze link opent in een nieuw tabblad is een mooi museum gewijd aan Stradivarius en zijn collega-vioolbouwers, onder wie Amati en Guarneri.
In het auditorium van het museum worden regelmatig vioolconcerten gehouden. In september/oktober geniet je tijdens het Stradivari Festival van de mooiste vioolklanken.
De traditionele vioolbouw wordt in Cremona nog altijd in ere gehouden en van generatie op generatie doorgegeven, zodat deze kunstvorm niet verloren gaat. Het vakmanschap van de vioolbouwers in Cremona staat zelfs op Unesco’s Werelderfgoedlijst voor immaterieel erfgoed.
Wil je een kijkje nemen in een van de vele werkplaatsen van vioolbouwers in de stad? Het consortium van de vioolbouwers organiseert graag een bezoek voor je. Via de website van het Consorzio Liutai Antonio StradivariDeze link opent in een nieuw tabblad vind je meer informatie.
Piazza Roma – een gedenksteen voor Stradivarius
Midden in de stad ligt een heerlijk stukje groen, een fijne oase met in het midden een fontein, een muziektent en een aantal beelden.
Je vindt er ook een kopie van de grafsteen van Antonio Stradivarius. Op de plek waar zich nu het park bevindt, stond namelijk ooit de Basilica di San Domenico, met onder meer het graf van de Stradivarius-familie. In 1869 werd de kerk in opdracht van de gemeente afgebroken.
Daarmee ging het familiegraf ook verloren, maar niemand leek zich daar zorgen over te maken. Later is op de plek van het vroegere graf een gedenksteen geplaatst, ter nagedachtenis aan de grootmeester vioolbouwen die in 1737 overleed.
Het origineel van de grafsteen, met daarop de tekst Sepolcro di Antonio Stradivari e suoi eredi anno 1729, die Stradivarius voor zichzelf en zijn familie kocht, kun je zien in het Museo Civico in Cremona.
Een avondje uit in het Teatro Ponchielli
Dat de muziekgeschiedenis van Cremona ver teruggaat, blijkt wel uit het feit dat de stad al sinds 1747 een muziektheater heeft. Niemand minder dan Wolfgang Amadeus Mozart speelde in de achttiende eeuw in dit theater van Cremona.
Helaas werd het originele muziektheater in de negentiende eeuw verwoest door een brand. Het theater werd herbouwd en genoemd naar de lokale componist Amilcare Ponchielli. Alleen al de buitenkant is schitterend; het heeft wel wat weg van een Griekse tempel.
Het interieur is versierd met ivoor, rood en goud. Wil je geheel in stijl uit? Zorg dan dat je een stoel in een van de loges boekt – met schitterende plafondschilderingen en rood barok behang – in plaats van in de zaal.
Stradivarius of Mozart kan niet meer voor je spelen, maar je geniet er wel van de mooiste klassieke klanken, van dans- en balletvoorstellingen en opera. Op de website van het Teatro PonchielliDeze link opent in een nieuw tabblad vind je de concertagenda. In mei vindt in Cremona het Monteverdi Festival plaats, waar de mooiste barokmuziek van Monteverdi en tijdgenoten weerklinkt.
Een Romeinse necropolis & de San Sigismondo
In de Basilica di San Lorenzo en de naastgelegen kapel kun je archeologische vondsten bekijken. Tijdens opgravingen in de jaren zestig werden onder de kerk overblijfselen gevonden van een oudere kerk, waarschijnlijk uit 990, een vroegchristelijk kerkhof en een Romeinse necropolis uit de eerste eeuw voor Christus. Een schitterende setting voor een museum, dat zo is ingericht dat je ook stukken opgravingen kunt zien.
Net buiten het centrum van Cremona ligt de Chiesa di San Sigismondo. De buitenkant van deze kerk mag dan eenvoudig lijken, maar het interieur is meer dan de moeite waard.
Hier vond het eerder genoemde huwelijk van Bianca Maria Visconti en Francesco Sforza plaats, ook al was het toen nog maar een vrij kleine kerk. Twintig jaar later wilde Bianca Maria hier een nieuwe, grotere kerk met een klooster neerzetten, naar een ontwerp van architect Bartolomeo Gadio.
De fresco’s werden toevertrouwd aan Camillo Boccaccino, een schilder uit Cremona. In 1535 kreeg hij de opdracht om fresco’s met religieuze verhalen in de apsis te schilderen, gefinancierd door hertog Francesco II. In 1539 werd ook Giulio Campi in het schilderwerk betrokken. Hun schitterende taferelen zijn nog altijd te bewonderen.
Culinair genieten van Cremona
Omdat Cremona op de grens van de regio’s Lombardije en Emilia-Romagna ligt, vind je hier culinair het beste van twee werelden. Zorg dat je in elk geval een kaas- en vleesplankje bestelt met de lokale salame di Cremona, Grana Padano, provolone, pannerone (een romige, boterzachte kaas met kleine gaatjes) en de salva cremasco (een zachte maar intense, aromatische kaas). Het staat bijna overal op de kaart.
Osteria La SostaDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Sicardo 9) is een fijn restaurant waar je kunt proeven van de lokale keuken. Bestel in elk geval de marubini, pasta gevuld met stoofvlees, salame di Cremona, Grana Padano en nootmuskaat. Meestal worden ze gekookt en opgediend in een bouillon van drie soorten vlees.
foto: Osteria La Sosta
Bij Hosteria 700Deze link opent in een nieuw tabblad (Piazza Alessandro Gallina 1) vind je een moderne keuken in een historische ambiance. Proef de cotechino cremonese met linzen en polenta, een lokale worst met een zoete, delicate smaak.
Hosteria 700 is ook de perfecte plek voor risotto, zoals die met radicchio en Amarone, en lekkere pasta’s, zoals tortelli of gnocchi met funghi porcini en buffelmozzarella.
foto’s: Hosteria 700
Wil je je bezoek aan Cremona zoet afsluiten? Mis dan de mooie, historische Pasticceria LanfranchiDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Solferino 30) niet, waar je onder meer de beroemde Pan di Cremona kunt kopen, een luchtige cake omhuld met chocolade.
foto’s: Pasticceria Lanfranchi
Charmante accommodaties in Cremona
We hebben een paar fijne accommodaties voor je geselecteerd, zodat je de charme van de stad ook ’s avonds laat kunt ervaren:
B&B Hotel CremonaDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Antiche Fornaci 70)
Il TorrazzoDeze link opent in een nieuw tabblad (Via delle Torre 17)
Carpe DiemDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Mincio 38)
DelleArti Design HotelDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Bonomelli 8)
La BiciclettaDeze link opent in een nieuw tabblad (Via Emanuele Sardegna 7)
Però… parlare di tutte belle cose Cremonese senza indicare Corona… non dimentica rispettare li habitanti di oggi mentre consumare le storie del passato….
Op de homepage staat een duidelijke verwijzing naar alle informatie rondom reizen in deze tijd > https://ciaotutti.nl/coronavirus-de-gevolgen-voor-je-vakantie-in-italie/ Die houden we nauwkeurig bij – dat doen we al sinds maart. Maar die maatregelen gaan we uiteraard niet in elk artikel herhalen, ook omdat het geen lokaal probleem is voor alleen Cremona of welke bestemming dan ook. De mogelijkheden tot reizen zijn nu weliswaar beperkt, maar dat betekent niet dat we geen herinneringen kunnen ophalen of niet mogen dromen van / plannen maken voor een volgende reis.