Inspiratie voor Italiaanse feestdagen

Ciao tutti lezersreis 2023 – culinaire reis Bologna en Modena

Na het grote succes van de Ciao tutti lezersreizen naar Napels en Parma organiseren we in 2023 weer een aantal reizen, met als bestemming onder meer Brescia-Bergamo (september – helemaal volgeboekt) en Bologna (eind november – helemaal volgeboekt – en begin december – nog slechts twee plekken beschikbaar).

PROEF VAN BOLOGNA
misschien wel de lekkerste stad van Italië!

Voor deze culinaire reis in Bologna dook Saskia samen met Manon van eet!verleden in de culinaire schatkist van Bologna. De hoofdstad van Emilia-Romagna draagt niet voor niets de bijnaam la grassa, de vette: je vindt er heel, heel veel lekkers – van tortellini en mortadella tot tagliatelle al ragù en tigelle.

Samen met Saskia en Manon proef je van dit alles en ontdek je de eeuwenoude eetcultuur van Bologna, in het schitterende decor van de stad, met de twee beroemde scheve torens (waar je op uitkijkt tijdens een pastaworkshop), het schitterende Palazzo dell’Archiginnasio, moderne én historische street art en de kleurrijke overdekte markt.

Ook ga je een dagje naar Modena, de stad die net als Bologna op de Werelderfgoedlijst prijkt, voor een bezoek aan de beroemde markt en aan een acetaia, waar ‘het zwarte goud’ tot stand komt. Ook in Modena binden we onze schorten voor. We maken tortellini, die we uiteraard ook samen proeven!

PROGRAMMA
alle details van de reis naar Bologna

maandag
*vanaf 15.00 uur kun je inchecken in het hotel
*welkomstdiner bij Antica Osteria Le Mura, waar traditionele lekkernijen en creativiteit hand in hand gaan

dinsdag
*ontbijt in het hotel
*bezoek aan de Camera di Commercio, waar een aantal traditionele Bolognese recepten op schrift worden bewaard en een tagliatella van goud in de kluis ligt, met lezing van Luca Cesari, auteur van onder andere Een kleine geschiedenis van pasta
*historische food tour met diverse lekkernijen, unieke plekken, culinair erfgoed en historische en moderne street art
*vrije tijd
*diner bij Da Cesari met typisch Bolognese gerechten

woensdag
*ontbijt in het hotel
*vrije ochtend, met uiteraard tips van Manon en Saskia voor activiteiten en lunch
*bezoek aan de universiteitsbibliotheek waar je onder begeleiding van Manon en Saskia bijzondere historische kookboeken en een unieke middeleeuwse receptenverzameling bekijkt
*kookworkshop aan de voet van de twee torens en diner met historische pastarecepten

donderdag
*ontbijt in het hotel
*bezoek aan Modena met o.a. een traditionele koffiestop en een bezoek aan de beroemde Mercato Albinelli met lokale gids, inclusief lunch op de markt (en nét daarbuiten voor de zoete afsluiting)
*bezoek aan een acetaia om te proeven van het zwarte goud van Modena
*kookworkshop (waar je de klassieke tortellini leert maken) met diner

vrijdag
*ontbijt in het hotel
*uitchecken (dit kan tot 11.00 uur)

HOTEL PORTA SAN MAMOLO

Je verblijft tijdens de gehele reis in het historische Hotel Porta San Mamolo, dat ooit een klooster was maar inmiddels is omgetoverd tot een comfortabele uitvalsbasis voor reizigers. Er is een mooie binnentuin met orangerie, waar het ontbijt wordt geserveerd.

Mocht je eerder in Hotel Porta San Mamolo willen aankomen of een nachtje langer willen blijven, dan helpen we je graag om dat te regelen. Laat ons dan bij boeking weten wat je wensen zijn.

PRAKTISCHE DETAILS – DATA & PRIJZEN

We organiseren deze culinaire reis zowel in de laatste week van november (volgeboekt) als in de eerste week van december (maandag 4 december – vrijdag 8 december 2023). Alleen voor de week in december zijn er nog een paar plekken beschikbaar.

Er kunnen maximaal zestien personen mee. De kosten per persoon bedragen € 1249,- (op basis van een tweepersoonskamer; de prijs voor een éénpersoonskamer bedraagt € 50 per nacht meer, dus € 1449,-).

Deze prijs is inclusief:

*alle genoemde activiteiten in het programma, van lezingen tot kookworkshops, food tours, lunches en diners
*digitaal receptenboek met alle recepten van de reis
*boekje over de Italiaanse eetgeschiedenis, mét culinaire tips voor Bologna
*notitieboek voor al je aantekeningen
*heel veel tips, informatie en weetjes van Saskia en Manon en Luca Cesari

De reis naar/van Bologna, alle niet-genoemde activiteiten, maaltijden, tussendoortjes, souvenirs, verzekering etc. zijn voor eigen rekening.

Omdat dit een historisch-culinaire reis is – met als thema onder meer pasta en mortadella – is de reis niet geschikt voor vegetariërs of vegans en voor mensen met een gluten-intolerantie of -allergie.

Op deze reis zijn deze reisvoorwaarden van Ciao tutti en eet!verleden van toepassing.

WIL JE GRAAG MEE NAAR BOLOGNA?

Wil je graag met Saskia en Manon mee naar Bologna (en Modena), stuur dan een e-mail naar blog@ciaotutti.nl o.v.v. Culinaire reis Bologna. We behandelen alle aanvragen en aanmeldingen op volgorde van binnenkomst. Wacht dus niet te lang als je graag mee wil om de culinaire historie van dit heerlijke stukje Italië te ontdekken!

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief