Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geniet van de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti!

Hoera! Ciao tutti bestaat vandaag precies 12,5 jaar! Op 1 februari 2010 deelde Saskia haar eerste blog en sindsdien is er geen dag voorbijgegaan zónder een nieuw verhaal, recept of leesfragment op Ciao tutti.

Inmiddels staan er ruim vijfduizend artikelen online, waar je gratis in kunt grasduinen om inspiratie op te doen voor je vakantie in Italië, maar ook om thuis te genieten van Italiaanse sferen, door middel van boeken- en filmtips, recepten, Italiaanse muziek en Italiaanse adresjes in de buurt.

Maar wat zijn nu de favoriete artikelen van Saskia zelf, van de freelance journalisten, fotografen en gastbloggers van het Ciao tutti-team en van de lezers van Ciao tutti, die ons overspoelden met prachtige reacties naar aanleiding van een oproepje in onze nieuwsbrief?

We hebben onze favorieten op een rijtje gezet, zodat je samen met ons kunt terugblikken op de mooiste blogs van 12,5 jaar Ciao tutti. Op naar de 25!

Street art spotten in Rome

Saskia: ‘Het is bijna ondoenlijk, één favoriet kiezen uit de ruim vijfduizend blogs die op Ciao tutti te vinden zijn… Ik mocht de afgelopen 12,5 jaar zoveel moois ontdekken – vaak met eigen ogen, maar ook door de ogen van mijn fantastische team aan freelancers en gastbloggers die net als ik heel hun ziel en zaligheid leggen in het ontdekken van nieuwe plekken.

Maar de blog waaraan ik misschien wel met de grootste glimlach terugdenk, is het verhaal over de street art in de wijk Tor Marancia (of wijk, eigenlijk is het maar een huizenblok).

Ik verbleef in die tijd regelmatig langere tijd in Rome en had er ontzettend veel plezier in om ook de onbekendere wijken te ontdekken, met name vanwege de vele schitterende street art die er te vinden is.

Hoewel het stukje Tor Marancia waar je huizenhoge muurschilderingen bewondert niet groot is, wandelde ik er uren en uren rond. Ik kreeg er geen genoeg van en zou een aantal van de kunstwerken zo in willen pakken en thuis aan de muur willen hangen.

Na de misschien wel de honderdste foto opende een van de bewoners haar raam. Na een kennismaking en een kort praatje vroeg Mariangela of ik koffie wilde. Dat sloeg ik niet af en terwijl de moka pruttelde, vertelde ik haar dat ik stiekem wel jaloers was dat ze op deze prachtplek woonde.

Mariangela vertelde dat het tegenwoordig een reden is om hier te komen wonen, iets wat eerder ondenkbaar was. Dit stukje Tor Marancia is enorm opgefleurd door de street art, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. De bewoners worden er elke dag opnieuw blij van, het is een reden voor gesprekken én een reden voor anderen om dit onbekende stukje Rome te bezoeken.

‘In plaats van een vergeten buitenwijk zijn we nu een kleurrijk openluchtmuseum,’ lachte Mariangela terwijl ze de moka van het vuur haalde en twee kopjes koffie inschonk. ‘Maar ik zet niet voor iedereen koffie, hoor!’

Naast de schitterende street art is het precies dit soort ervaringen waar mijn hart nog altijd een slag van overslaat. Italië heeft schitterende bezienswaardigheden, sfeervolle pleinen, adembenemend mooie natuur en een keuken om kilo’s van aan te komen, maar het zijn de mensen die elke reis zo onvergetelijk maken.

Hún verhalen, hún warme welkom, hún gastvrijheid, familiegerechten, tradities en tips zorgen elke reis opnieuw voor de mooiste herinneringen. Hun enthousiasme (hoe vaak ze me niet vertellen dat ik Italië beter ken dan de meeste Italianen), hun trots, hun gulheid in het delen van alles wat ze hebben en weten, dát maakt dat ik na 12,5 jaar schrijven en schrappen, eten en drinken, vallen en opstaan nog altijd met evenveel enthousiasme begin aan elk verhaal, aan elke reis, aan elk antwoord op jullie vragen.

Hopelijk mag ik daar in elk geval ook de komende 12,5 jaar volop van genieten. Ik tel in elk geval weer de dagen af tot mijn vertrek in september…’

Een magische plek in Rome

Willemijn, die bijna tien jaar geleden door Saskia werd verwelkomd als eerste freelance Ciao tutti-collega, tipt als favoriete blog – hoe kan het ook anders met haar grote voorliefde voor Rome – een Romeins verhaal: ‘Er zijn zoveel blogs die me een grote glimlach bezorgen… Ik heb me tijdens de vele reizen die ik voor Ciao tutti maakte vaak in een sprookje gewaand, maar het is me één keer overkomen dat ik echt het gevoel had een betoverde wereld in te stappen.

Het was sowieso al een droom die uitkwam: samen met Saskia had ik een week een huis in Rome. En wát voor een huis: een gigantisch historisch pand aan de Arco della Pace, met een perzikkleurige gevel vol klimop om verliefd op te worden en een binnenste om compleet in te verdwalen, zoveel trapjes, gangetjes, hoekjes en verborgen kamers had het.

De chique oude meubels, kunstwerken, borstbeelden en zelfs een bibliotheek – alles droeg bij aan een betoverende historische sfeer, die van de overgang van de Romeinse straatjes naar het huis een vloeiende lijn maakte. Nu ik eraan terugdenk, zie ik het prachtige pand achter Piazza Navona als symbool voor de stad zelf – een magische plek waar je laag voor laag van de ene verwondering in de andere betovering tuimelt.’

Nieuwsgierig naar de plek waar Willemijn en Saskia toen logeerden? Je vindt het artikel hier, met nog veel meer foto’s van deze magische plek in hartje Rome.

Een uniek bezoek aan de Sixtijnse Kapel

Cindy: ‘Ik volg Ciao tutti ook op Instagram en stond net als Saskia en Willemijn te stuiteren van opwinding toen ze alleen in de Sixtijnse Kapel waren, dit voorjaar. Dat wilde ik ook! Ik stuurde Saskia een berichtje via Instagram om te vragen waar ze dit had geboekt, omdat ik het cadeau wilde doen aan mijn man tijdens een weekendje Rome.

Meteen kreeg ik alle details van Saskia, met ook nog wat andere tips voor een onvergetelijk bezoek aan Rome. We hebben zó genoten!

Later, toen de blog over dit bijzondere bezoek aan de Sixtijnse Kapel op de website stond, was het extra nagenieten. Ik raad het echt iedereen die naar Rome gaat aan, het is onvergetelijk!’

Rifugio Fodara Vedla, een verborgen juweeltje in de bergen

Na Saskia en Willemijn is Felice degene met de langste schrijfcarrière bij Ciao tutti. Ze reisde onder meer naar Sicilië, Sardinië, Rome en Milaan, maar de bergen zijn favoriet!

Felice: ‘Ik ontdek graag nieuwe plekken, maar er is één plek in Italië waar ik keer op keer terugkom: de Dolomieten! Of ik er nu heen ga om te skiën of te wandelen, de Dolomieten zijn het hele jaar door de moeite aard om te bezoeken.

Als kind kwam ik al geregeld bij Rifugio Fodara Vedla, een berghotel omringd door groene weides en ruige rotsen. Ik maakte een sprongetje van geluk toen ik deze prachtige plek voor Ciao tutti weer mocht bezoeken.

Ik wilde dit pareltje niet voor mezelf houden en deelde mijn ervaringen in deze blog met de Ciao tutti-lezers. Vijf jaar later bezocht ik Fodara Vedla opnieuw en was ik blij verrast toen ik op het terras Nederlanders sprak, die de plek hadden ontdekt via Ciao tutti. Ze waren laaiend enthousiast en ik was minstens zo blij dat ik hen naar deze plek had mogen leiden!’

Walvissen, dolfijnen en dooie koeien

Erwin schreef als enthousiaste Ciao tutti-lezer en bovenal groot Italiëliefhebber na zijn vakanties in Italië wel eens een artikel voor Ciao tutti, bijvoorbeeld over het bijzondere automerk Pagani.

Naar aanleiding daarvan vroeg Saskia hem of hij namens Ciao tutti bij de start van de Mille Miglia 2017 wilde zijn, een unieke happening. Gelukkig kon Erwin naar Brescia reizen en keerde hij terug met prachtige herinneringen aan deze schitterende start in Brescia, die voor hem ook de start was van vele andere reizen die hij voor Ciao tutti mocht maken.

Erwin: ‘Kies maar een blog uit de vele duizenden fijne blogs, dat valt niet mee zeg. Ik kan het ook nog hebben over de allereerste persreis naar de Mille Miglia. Hoe gaaf was dat wel niet! Of de laatste keer dat ik voor jou weg mocht, naar Aosta, of al die andere mooie momenten, zoals afgelopen maand, toen iemand mij (!) herkende tijdens een excursie…

Maar ik ga voor mijn verhaal over het spotten van dolfijnen en walvissen in Ligurië, een van de best gelezen blogs van 2018. Ik denk dat dit vooral komt omdat dit een grote onbekende is in Italië.

Wanneer ik vertel dat wij walvissen en dolfijnen hebben gespot in Ligurië, dan kan bijna niemand dit geloven. Dat er dolfijnen zijn in de Middellandse Zee, weten de meeste mensen wel, maar walvissen voor de kust van Ligurië?

Mijn tip: ben je in Ligurië, kijk dan of je met een van de boottochten mee kunt om deze indrukwekkende dieren te spotten. Garantie dat je er een ziet heb je nooit, maar een heerlijk dagje op de azuurblauwe zee is sowieso geen straf.

Als ik dan nog een blog mag noemen, dan tip ik Saskia’s verhaal over koffie en met name over de cultuur daarachter. Want zeg je Italië, dan zeg je koffie – en dat nemen ze heel serieus in de laars.

Je kunt mij niet blijer maken met in de vroege ochtend een romige cappuccino in combinatie met een cornetto alla crema, liefst al banco in een lokale bar. Traditioneel zoals de locals het doen. Over traditie gesproken: er zijn nogal wat traditionele regels en dan met name over het tijdstip dat men cappuccino drinkt.

Voor veel noorderlingen is het de normaalste zaak om na het diner nog een cappuccino te drinken, maar dit is voor de Italianen vloeken in de kerk. Deze blog geeft een prachtig inkijkje in hoe de koffiecultuur, met name de cappuccino, werkt in Italië.’

De beste koffiebar van Napels

We drinken natuurlijk onze koffie het liefst in Italië, maar voor thuis is er in elk geval ook altijd Italiaanse koffie, met dank aan Koffiecentrale. Onze favoriete koffie is wellicht wel de Passalacqua, uit Napels.

Voor Ben, eigenaar van Koffiecentrale, is onze blog over de beste koffiebar in Napels, waar uiteraard ook Passalacqua geschonken wordt, de favoriete blog. Dat begrijpen we helemaal, want het is écht een bijzondere ervaring om daar een cappuccino of caffè te drinken…

Vaste prik: eerst naar de Autogrill

Ciao tutti-lezer Connie mailde ons: ‘Al ruim tien jaar lees ik elke dag mee, bij mijn eerste kopje koffie ’s ochtends. Ik geniet van elke blog, maar mijn favoriet is toch wel de blog over de Autogrill. Dat is voor mij namelijk ook altijd vaste prik zodra ik op Italiaanse bodem ben.

Mijn dag begint pas écht helemaal goed als ik jullie blog bij een echt Italiaans kopje koffie kan lezen, dus aan de bar van de Autogrill is dat de perfecte combinatie. Ik vertaal er zelfs wel eens een blog voor de barista’s, die dan verbaasd zijn over de vele details. Ga zo door, want juist ook bij mijn Nederlandse mok koffie kan ik jullie verhalen inmiddels niet meer missen!’

Het gebroken hart van Bernini

Voor de favoriete blog van Wendelijn gaan we weer even terug naar Rome. Wendelijn: ‘Ik kies voor het verhaal over het gebroken hart van Bernini. Deze blog las ik een jaar na publicatie, in 2013. Door deze blog kocht ik Ciao tutti Rome (ik was toen net gestopt met mijn werk aan de universiteit en dus voelde dat heel rebels; geen academische reisgids hahaha).

Samen met mijn beste vriendin en eveneens oudheidkundige heb ik zoveel plezier gehad aan jouw boek! En het zoeken naar het hart, wat een lol en hilariteit toen we hem vonden. Het maakte onze reis heel anders, zo uit het academische harnas.

Die losheid en wijze waarop jij zaken duidelijk super goed had onderzocht en je liefde voor Rome die van elke bladzijde spatte maakte het geweldig. Het zorgde er ook voor dat ik je wilde mailen, want wat wilde ik graag op die wijze zoals jij deed met Ciao tutti mijn Rome-liefde vormgeven.’

Die mail leidde er uiteindelijk toe dat Wendelijn ook regelmatig een Rome-artikel voor Ciao tutti schreef, zoals dit stuk over een verborgen cocktailbar in Rome en dit artikel over Romeinse bezienswaardigheden met virtual of augmented reality .

De beste osteria’s van Bologna

Na een ontmoeting met Saskia in Siena schrijft Simone sinds dit voorjaar voor Ciao tutti. Ze wandelde onder meer een stukje van de Via Francigena, de Via degli Dei en een etappe van de Cammino di Don Bosco.

Simone: ‘Mijn favoriete blog is Saskia’s lijstje met de tien beste osteria’s van Bologna. Bologna is een van mijn favoriete steden in Italië, mede door het heerlijke eten. Deze blog heeft me daar zo goed bij geholpen, dat ik die graag aanbeveel.

Er zijn veel restaurantjes, terrasjes en osteria’s in Bologna, dus toen ik net aankwam, zag ik door de bomen het bos even niet meer. Eén blik op deze blog en ik wist waar ik heen moest.

Osteria dell’Orsa is mijn favoriet geworden in de maand die ik in Bologna doorbracht, door de eenvoud en de authentieke uitstraling. Osteria La Tigre is ook geweldig, juist door net wat andere gerechten dan de typerende tagliatelle al ragù.

Voor mij zit de kracht van Ciao tutti in het omschrijven van grappige details, weetjes die je net wat anders naar een stad of restaurant laten kijken én het zijn oprecht goede en bruikbare tips als je een plek wil leren kennen.’

‘De beste vakantiedag ooit’

Viola: ‘We zijn net terug van onze vakantie in Toscane. Het was voor ons de eerste keer Italië, maar we hebben nu alweer geboekt voor volgend jaar! Mede dankzij jullie tips hebben we elke dag zo veel moois gezien. Siena, San Gimignano, Volterra, Lucca, Pistoia

De kinderen vonden de wandeling langs de rivier de Elsa het hoogtepunt van de vakantie. Lekker langs het water lopen op een snikhete dag, met af en toe even een verfrissende stop ín het water, de stapstenen, de picknick met focaccia en de chips die jullie aanraadden… Het was allemaal even geweldig voor ze. Ze noemden het ‘de beste vakantiedag ooit’ en wilden de dag erna weer!’

Uit de oude doos – Italiaanse vakantiefoto’s uit de jaren vijftig en zestig

Paul begon, net als Erwin, met het delen van prachtige verhalen die hij optekende naar aanleiding van zijn reizen in Italië. Zo deelde hij onder meer zijn tips voor de Gargano en de spectaculaire Volo dell’Angelo met ons.

Paul: ‘Na lang nadenken kom ik tot de conclusie dat er na 12,5 jaar zóveel op Ciao tutti staat, dat het bijna onmogelijk is om een keuze te maken. Bijna, want Uit de oude doos – Italiaanse vakantiefoto’s uit de jaren vijftig en zestig is mijn persoonlijkste en dierbaarste blog. Regelmatig moet ik aan dit verhaal denken en laat ik het aan anderen zien of lezen en telkens stemt het me een beetje melancholisch.

Het vertelt over de ervaringsverhalen van mijn ouders en mijn eigen vroege herinneringen aan onze vakanties aan het Gardameer vanaf de zestiger jaren, die ongetwijfeld de basis zijn geweest van mijn liefde voor dit prachtige land. Zonder deze basis had ik wellicht nooit voor Ciao tutti geschreven…’

De leukste school voor een vakantie

Maartje: ‘We maken voor het uitstippelen van onze vakantie altijd graag gebruik van jullie tips. Dankzij de kaart op de website en vooral de Ciao tutti app ging dat dit jaar nog makkelijker dan anders.

We stopten dit keer bij B&B La Scuola en dat is echt de leukste bed & breakfast waar we ooit hebben gelogeerd! De kinderen waren helemaal enthousiast over deze oude school en we moesten hun juffen en meester appen dat ze zelfs op vakantie naar school gingen!

We bleven twee nachtjes, maar volgend jaar gaan we een weekje terug om meer moois in de omgeving te ontdekken. Echt een uniek plekje!’

Toeren langs trulli op het platteland rondom Locorotondo

Djoni ging voor Ciao tutti met name op persreis naar Puglia, waar ze onder meer op de pedalen stapte voor een fietstour tussen de eeuwenoude olijfbomen en op onderzoek uit ging in het (nog altijd) vrij onbekende Ascoli Satriano.

Ook haar favoriete blog leidt ons naar Puglia. Djoni: ‘Het eerste wat in me opkomt, is het artikel Toeren langs trulli op het platteland rondom Locorotondo. Mijn man Bart en ik reden deze route met een kleine Renault Twingo en daar waren we stiekem wel blij mee. Er zitten namelijk een paar prachtige, onverharde weggetjes met piccoli bochten in die vooral erg geschikt zijn voor de geoefende Italiërijder.

Dit maakte dat we echt het gevoel hadden buiten de gebaande paden te komen en we waanden ons ware locals. Dat is precies wat Ciao tutti zo uniek maakt, je vindt er geweldige tips die je nergens anders tegenkomt en die de mooiste plaatjes maar vooral fijne herinneringen opleveren.’

Otranto – de meest oostelijke stad van Puglia

Ook Suzanne, die vorig jaar startte als stagiaire maar inmiddels volwaardig meedraait, kiest voor een blog uit Puglia. Suzanne: ‘Na lang wikken en wegen heb ik de blog met tips voor Otranto gekozen als mijn favoriete blog. Tijdens mijn rondreis door Italië wilde ik vanaf Lecce naar Otranto rijden en vanaf daar, dezelfde dag nog, door naar Ostuni.

Die nacht had ik echter vreselijk slecht geslapen en ik zag het eigenlijk niet zitten om langer onderweg te zijn, rond te slenteren in de warmte en zo dus laat bij mijn volgende slaapplek (in Ostuni) aan te komen.

Vanaf mijn slaapplek in Lecce ging ik online een beetje zoeken of Otranto echt wel de moeite waard was of dat ik het beter kon skippen. Ik kwam op deze blog terecht (zoals ik tijdens mijn hele reis Ciao tutti heb gebruikt) en ik dacht bij mezelf: ‘Je bent gek als je dit overslaat, nu je er zo dichtbij bent!’

Ik heb mezelf naar Otranto gesleept (zo voelde het tenminste) en heb echt genoten van het plaatsje. Ik ben blij dat deze blog mij heeft overgehaald om toch te gaan, want het was er zo leuk! De zee was er zo mooi, de steegjes heel schattig en de Cappella dei Martiri erg indrukwekkend.

Zo heb ik eigenlijk nog veel meer favoriete blogs, maar dit is wel een van de beste voorbeelden hoe Ciao tutti mij geïnspireerd heeft tijdens mijn rondreis!’

Villa Ketty – paradijs tussen Napels en de Amalfikust

Iris en Joël, onze gastbloggers van Ontdek Napels, kiezen voor de blog over Villa Ketty: ‘Niet per se vanwege de blog zelf, maar vanwege de leuke associatie die we ermee hebben. Want weet je nog dat we je vertelden dat veel mensen denken dat het jouw B&B is?

‘We gaan straks door naar de B&B van Saskia van Ciao tutti,’ zo horen we geregeld. Of: ‘We hebben een aantal overnachtingen bij Saskia geboekt’ – ‘Helaas had Saskia in haar B&B geen beschikbaarheid meer dus gaan we naar …’ Dat maakt het voor ons de leukste blog, omdat deze meerdere malen per jaar voorbijkomt tijdens onze tours.’

De kleurrijke trap van Vietri sul Mare

July begon bij Ciao tutti als onderzoekstagiaire maar zorgt inmiddels voor vele duizenden tips in de Ciao tutti app. Ze kiest voor de blog over Saskia’s reis door Campanië.

July: ‘Deze blog las ik toen ik net begonnen was met mijn afstudeeronderzoek bij Ciao tutti. De foto van de trap bij Vietri sul Mare kreeg een prominent plekje in het rapport. Toen ik een paar maanden later zelf aan de Amalfikust rondliep, kwam het artikel meermaals van pas. Een fijne blog met alle tips voor de omgeving op een rijtje. En uiteraard was de cirkel mooi rond toen ik zelf een foto kon maken bij de kleurrijke trap aan zee!’

Op Lemon Tour in Amalfi

Floortje: ‘Meteen toen ik via Facebook jullie artikel over de Lemon Tour in Amalfi zag, hebben we deze geboekt. Het was een van de leukste dagen van onze vakantie aan de Amalfikust. Niet alleen vanwege de mooie tour, maar vooral vanwege de gastvrijheid van de familie Aceto.

We hebben er heerlijk geluncht, met een glaasje limoncello toe, en veel lekkers gekocht om thuis nog lang na te kunnen genieten van deze unieke plek!’

Altijd actuele informatie voor het reizen naar Italië

Manon van eet!verleden: ‘Natuurlijk ben je geneigd om een van de vele mooie verhalen met heerlijke vakantiesfeer te noemen, maar ik kies voor iets anders: de pagina met informatie over het reizen in tijden van corona.

Die heb je telkens volledig up to date gehouden en dat heeft je volgens mij veel tijd en moeite gekost. Dat moet zó veel mensen geholpen hebben in de unieke tijd in onze geschiedenis dat ‘op vakantie gaan’ veel onzekerheden met zich mee bracht.

Dit is ook een goed voorbeeld van wat Ciao tutti uniek en sterk maakt: je weet mensen te verleiden voor Italië met heel veel mooi materiaal, maar het is ook gedegen, juist en enorm informatief. Voor dit soort info, die veel mensen voor lief nemen wellicht (?), krijg je denk ik niet veel complimenten, maar dat zou wel mogen!’

Creativiteit tijdens coronatijd

Caroline: ‘Jullie weten me regelmatig te verrassen, maar ik was vooral blij toen jullie in coronatijd gewoon door bleven gaan met het delen van tips en verhalen. Mijn hart maakte toen echt elke keer een sprongetje van opwinding als jullie nieuwsbrief op zaterdagochtend in mijn mailbox belandde. Nu nog hoor, maar in die moeilijke tijd keek ik er nóg meer naar uit dan anders.

Ik vind het knap hoe jullie lekker creatief bleven, met onder meer de puzzelboekjes en veel tips om thuis toch van Italië te kunnen genieten. Ook erg leuk was het rondje Italië in Nederland. We hebben inmiddels bijna alle plekken bezocht, deze zomer vinken we hopelijk de laatste af!’

De hond met de zes poten

Ciao tutti-lezer Jeannette, die al vanaf de start van Ciao tutti dagelijks trouw meeleest, schrijft: ‘Er zijn zoveel leuke verhalen, maar de blog die mij nog steeds het meeste aanspreekt is… De hond met de zes poten! Toen we gingen tanken in Italië, dacht ik meteen weer aan het verhaal. Bij ieder benzinestation kwam er een glimlach op mijn gezicht!’

Campo Santo – heilige grond bij de Scheve Toren van Pisa

Ook trouwe lezer Marijke vindt het moeilijk kiezen. ‘Er zijn zo veel mooie blogs… Uiteindelijk kies ik voor de blog over het Campo Santo in Pisa. Niet alleen vanwege de sfeer van de foto’s en het verhaal dat erbij hoort, maar ook en vooral vanwege de eigen ervaringen op deze plek. Dat blijft onvergetelijk en zeer speciaal!’

Buchette del vino – wijnraampjes in Florence

Esther van Mijn Florence schrijft sinds kort ook regelmatig een artikel voor Ciao tutti. Ter ere van het 12,5-jarig jubileum ging ze op bezoek bij de Florentijnse kunstenaar Cecilia Falciai, waar ze drie kleurrijke souvenirs meenam die je kunt winnen. Als favoriete blog kiest ze voor het verhaal over de buchette del vino, de Florentijnse wijnraampjes.

Esther: ‘De koepel van de Duomo, de David van Michelangelo en de Ponte Vecchio, ze zijn allemaal beeldbepalend voor de stad in binnen- en buitenland. Toch zijn het voor mij niet (alleen) die iconen die de stad maken, maar zit het ‘echte’ Florence juist ook in de verhalen en details waar je iets beter naar moet zoeken.

De buchette del vino zijn daar het perfecte voorbeeld van. Sinds het einde van de zestiende eeuw maken deze wijndeurtjes deel uit van het stadsbeeld, hoewel ze in de loop der tijd in de vergetelheid raakten. De gegoede burgers van Florence kregen toestemming deze deurtjes in hun palazzi te maken, om hun wijn te kunnen verkopen.

Met dank aan een groep enthousiastelingen staan ze de laatste jaren weer enorm in de belangstelling en sinds de pandemie zijn er acht weer (permanent) open, om een gelato of een glas wijn te bestellen. De manier waarop daarmee in Florence iets dat zo oud is toch weer actueel kan zijn, is waarom ik zoveel van deze stad hou.’

Een van de mooiste kastelen van Italië

Het Castello dei Conti Guidi in Poppi (Toscane) is een van de mooiste kastelen van heel Italië. Misschien ken je het nog uit het jubileumseizoen van Wie is de mol?

Jean en José: ‘Vanuit onze B&B Casa le Rondini Toscana gaan we er zelf graag op uit om daarna onze gasten goed te kunnen adviseren. Zo namen we Saskia al mee naar de Pratomagno en naar Laterina, waar we bij toeval samen op een – waarschijnlijk nog onontdekt – wijnraampje stuitten!

Een van onze favoriete to do-tips is een bezoek aan het kasteel in Poppi. In combinatie met een bezoek aan Poppi en Bibbiena is dat zeker een dagtrip waard. Het kasteel vertoont veel overeenkomst met het Palazzo Vecchio in Florence, ook een stad die we graag bezoeken.

Dat komt omdat het Castello dei Conti Guidi is ontworpen door Arnolfo di Cambio, de architect die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het Palazzo Vecchio.

Wij bezochten het Castello di Poppi in het najaar, met vriendinnen. Je hebt dan boven in de toren een driehonderdzestig graden uitzicht over de omgeving, die is getooid in prachtige herfstkleuren.

Saskia durft denk ik niet helemaal naar boven, maar ook op de andere etages is genoeg te zien van dit mooie kasteel waar je je echt even een prins(es) voelt.’

Speuren naar dieren in Florence

Aline: ‘Met het gezin naar Florence, de stad waar ik net als Saskia Italiaans studeerde, stond al vanaf de geboorte van de eerste op mijn verlanglijstje. Vrienden verklaarden me voor gek: het zou veel te warm en te druk zijn voor die kleintjes. Gelukkig gingen we tóch en mede dankzij Ciao tutti werd het een onvergetelijke ervaring.

Dankzij de podcast – die de kinderen fijn mee konden luisteren – gingen we op safari in de stad, zochten we naar de schildpadjes in het Palazzo Vecchio en streepten we al die mooie Florentijnse fonteinen af. Ook speurden we naar dieren in de Galleria degli Uffizi – écht een leuke tip voor een museumbezoek met kinderen, zo’n thema.

Natuurlijk volgden we ook de speciale City Walk voor kinderen in Florence en aten we veel gelato’s. Het was heerlijk om de kinderen ‘mijn’ stad te laten zien en we gaan volgend jaar zeker terug voor meer Florentijnse avonturen!’

Geheime plekken in Siena

Eline: ‘Siena is mijn favoriete stad in Italië. Ik dacht eerlijk gezegd dat ik alle moois in de stad wel kende, maar dankzij deze blog over geheime plekken in Siena heb ik afgelopen voorjaar toch veel prachtige nieuwe plekken ontdekt. Soms wel met de hulp van locals om iets te vinden, maar dat maakt het des te specialer!’

Crostata met appel naar recept van Artusi

Voor fotografe Carola, die Saskia vaak vergezelt om de mooie verhalen te voorzien van minstens zo mooie beelden, kon haar favoriete blog niets anders dan een culinaire blog zijn.

Carola: ‘Ik houd van koken en van Italiaans eten. Altijd als ik terug kom uit Italië heb ik zin om de genoten maaltijden te kopiëren. Voor veel gerechten kan ik dan op Ciao tutti wel een recept vinden, inclusief achtergrondinformatie en leuke weetjes of anekdotes.

Een van mijn slechte eigenschappen is dat ik nooit kan kiezen en dat is nu natuurlijk helemaal van toepassing. Er is zoveel lekkers te vinden! Blogs waar je likkebaardend doorheen scrolt, verhalen waardoor je het liefst je koffers weer wil pakken om zo snel mogelijk zo’n heerlijke risotto in Italiaanse sferen te verorberen…

Kiezen is zoals gezegd onmogelijk, daarom ga ik voor het laatste recept dat ik gebruikt heb: de crostata. Heerlijk die appelvariant van Artusi!’

De lekkerste adresjes van Trastevere

Tim is – net als Carola overigens – een oud-collega van Saskia. Ze werkten alle drie bij Denksport, waar Tim nog altijd zorg draagt voor fijne beeldpuzzels. Maar af en toe gaat hij ook voor Ciao tutti op pad. Recent was hij in Abruzzo, waar jullie later deze maand meer over zullen lezen.

Voor zijn favoriete blog gaan we echter terug naar de plek waar het allemaal begon: Rome! Tim: ‘Ik was door de blogs aan het bladeren en zag zoveel interessante, leuke, mooie en goede verhalen, dat een keuze daaruit bijna ondoenlijk werd. Boeken, films, culinair, steden en streken, street art etc. etc. etc. en allemaal inhoudelijk uitstekende blogs. Het hóudt niet op.

En dan heb ik het nog niet eens over de podcasts, social media en de app. Een enorme bijdrage aan goede informatie over Italië. Het Italiaanse bureau voor toerisme zou je meer dan dankbaar moeten zijn!

Eén blog kiezen was dus onmogelijk, maar er is er wel één die me heel goede en bijzondere herinneringen geeft. Begin 2017 in Rome. Jij was er ook en je hebt me toen een privé-rondleiding gegeven.

Langs de Schildpaddenfontein, een kloostertuin in Trastevere en de Romeinse brandweerkazerne herinner ik me nog, maar mijn keuze is de blog over de food tour die we samen met Carola, Linda en Steve van The Beehive en andere bloggers onder leiding van een bijzonder grappige en populaire gids door Trastevere deden en die je beschrijft in De lekkerste adresjes van Trastevere.

Het was mijn eerste keer in Rome, mijn eerste blogtour en die zal ik nooit meer vergeten. Een jaar later ging deed ik de volledige Winter in Rome-reis en er zouden nog meer reizen volgen. Allemaal bijzondere ervaringen die ik zonder jou nooit zou hebben gehad en waarvoor ik je heel dankbaar ben.’

Een bijzondere barbier met een uniek museum in Rome

Ook Felicia van Salerno Travel, die als gastblogger maandelijks schrijft over Salerno, de Amalfikust en andere prachtige plekken in Campanië, tipt als favoriete blog een plek in Rome.

Felicia: ‘Mijn favoriete tip is het Museo del Barbiere in Rome. Ik heb deze toen ingevoerd in de app, voor de lancering, en het is mij bijgebleven omdat ik het zo leuk vond. Er waren meer van dit soort plekjes in Rome waarvan ik dacht: ‘Wat tof, daar ga ik heen!’

Maar deze staat nog altijd op mijn to see-lijstje. Een bijzonder en uniek plekje, mooi verhaal. Zo’n tip/verhaal waarvan ik denk: dát zijn ze!’

Giardino Giusti – een ‘geheime’ tuin in Verona

Ciao tutti-lezers Annelies, Stefaan en Matteo noemen de blog over de Giardino Giusti in Verona hun favoriet. Annelies: ‘We gingen een viertal jaar geleden naar Verona. Het was erg warm (een graad of zesendertig) en heel erg druk. Bij Casa di Giulietta was het werkelijk niet te doen, getrek en geduw, en zeer onaangenaam.

Gelukkig had ik jullie blog gelezen en zijn we vertrokken via het Piazza Dante naar de Giardino Giusti. Wat een verademing: niemand in de tuin, een verborgen pareltje, veel koeler, een prachtig monster, een prachtige tuin. We kwamen er tot rust en het vakantiegevoel was daar.

Terug thuis deed de school van onze zoon Matteo mee met de Junior journalistenwedstrijd. Het thema was beroemde personen. Matteo diende voor zijn school een stukje in over een ontmoeting met Dante in Verona en de Giardino Giusti, waarmee hij in de prijzen viel. Zonder jullie blog hadden we dit alles zeker gemist.

We zijn net terug uit Verona waar we nogmaals een bezoekje brachten aan Dante en de tuinen. Het was een heerlijk weerzien vol leuke herinneringen. We dronken een Spritz op het Piazza Dante en Matteo en Dante zagen dat het goed was…’

Kleine verhalen over bijzondere details

Magda: ‘Ik houd van de ‘kleine’ verhalen, over details die me anders nooit zouden opvallen, zoals het duiveltje in Bologna dat jullie onlangs deelden of de paardjes aan de palazzi, maar ook Michelangelo’s portret in de Villa Farnesina, de Arco dei Banchi en de bijzondere bedankjes bij een bushalte in Trastevere die we tijdens ons laatste bezoek aan Rome hebben bewonderd.’

Stadswandeling door Rimini

Yves: ‘Ik verslind jullie reisverhalen en volg veel van jullie tips op, met prachtige ontdekkingen tot gevolg. De lijst van plekken die ik dankzij jullie bezocht, is te lang om nu te delen, dus ik beperk me tot een recente ontdekking: Rimini. Eerder sloeg ik deze stad altijd over, het leek me nooit zo interessant, maar jullie stadswandeling door Rimini leidde me langs de mooiste plekjes. Vooral Borgo San Giuliano is prachtig!’

Greenway del Lago di Como – afwisselende wandeling aan het Comomeer

Inge van Milaan met Local werkte afgelopen maanden aan een reisgids over het Comomeer, die deze maand verschijnt en waar we jullie binnenkort meer over vertellen. Niet gek dus dat haar favoriete tip je ook naar dit schitterende stukje Italië leidt.

Inge: ‘In het voorjaar, toen ik druk aan het werk was aan een reisgids over het Comomeer, zocht ik voor een vrije dag een leuke activiteit. Ik wilde met het gezin genieten van een dag in de buitenlucht maar tegelijkertijd ook wat inspiratie opdoen voor de gids.

Op Ciao tutti vond ik toen de blog over de wandeling Greenway del Lago di Como. Ik zou mezelf niet zijn als ik er niet een eigen draai aangaf. Eigenlijk vooral om praktische redenen: we zouden vanaf Milaan het makkelijkst met trein en boot naar Menaggio komen (en niet naar het officiële startpunt in Colonno) en wilden de kinderen graag achterop de mountainbikes zetten, want hun korte beentjes zouden nog niet de hele route te voet af kunnen leggen.

Dus deden we de route andersom en niet te voet maar met de mountainbike. Het was een prachtige dag, eind april. De tuinen van Villa Carlotta stonden vol in bloei en de uitzichten vanaf de hoger gelegen gedeeltes waren onvergetelijk.

Na een lunch in Lenno speelden de kinderen nog even lekker aan het water en de lekke band die we bij terugkomst vonden, was snel vergeten door een heerlijk ijsje te eten.

Het is zo leuk dat zelfs als je denkt expert van een gebied te zijn, je via Ciao tutti toch nog veel nieuwe inspiratie kunt vinden!’

Vespavibes aan het Gardameer

Voor Annerikes favoriete blog blijven we even bij de grote meren in het noorden van Italië. Annerike: ‘Ik twijfelde tussen de blog over Villa Ketty, omdat dat verhaal al heel veel lezers naar Villa Ketty heeft gebracht en we daar zelf regelmatig lezers hebben getroffen, en mijn eerste officiële blogtour. Uiteindelijk kies ik voor die laatste: Vespavibes aan het Gardameer.

Ik herinner me dat je vertelde dat je deze touraanvraag had binnengekregen, toen we in Utrecht op pad waren voor het maken van de City Walk. In eerste instantie voelde dat als heel erg out of the box, omdat ik nog nooit op een Vespa had gereden.

Maar wat ben ik blij dat ik daar toen ja op heb gezegd! Dat heeft me een onvergetelijke ervaring op de Vespa opgeleverd, waar ik over kon schrijven om mijn Vespavibes ook op anderen over te brengen.

Bovendien vroeg de eigenaar van Motoragazzi het jaar daarop of ik nog meer tours wilde komen doen. Het was nóg leuker om van hem te horen dat er door het artikel veel lezers een tour hebben geboekt.

Na die eerste keer bij het Gardameer tufte ik op een Vespa door de Valpolicella en recent nog langs de Amalfikust. Heerlijk!’

Op verkenning in Val di Fassa

Ook Marloes koos voor een van de verhalen die ze schreef naar aanleiding van haar eerste persreis. Marloes: ‘Ik kies voor dit verhaal vol tips voor een vakantie in Val di Fassa. Niet alleen omdat het mijn eerste persreis was (wat al een hele ervaring op zich is), maar ook omdat deze trip zo ongelooflijk veelzijdig was, ik had nooit gedacht dat je zo veel kon doen in drie of vier dagen.

Vol enthousiasme en ook aardig gespannen ging ik op mijn eerste persreis. Ik was vereerd dat ik deze trip mocht maken voor Ciao tutti, de blog die ik altijd trouw las als Italiëliefhebber, maar waar ik nu zelf voor mocht gaan schrijven en fotograferen.

Het zou een sportieve persreis worden. Ik was zelf net in de Dolomieten geweest voor een huttentocht en twee maanden later stond ik er weer. Dit keer met een missie: het schrijven van een blog. Iets dat ik nog nooit had gedaan. Zonder journalistieke achtergrond en mét dyslexie dacht ik: waar ben ik aan begonnen?

Echt veel tijd om hierover na te denken had ik gedurende deze reis niet. In een volgepakt programma heb ik samen met een groep leuke journalisten zo’n beetje alles ondernomen wat mogelijk was in Val di Fassa; een ervaring om nooit te vergeten.

Zo hebben we een prachtige bergwandeling gemaakt, op de mountainbike het hele dal doorkruist, musea bezocht, lokale delicatessen geproefd, waaronder oranje wijn, het kleurrijke Gran Festa da d’Istà meegemaakt, op een paard in galop heuvelopwaarts gereden en kwamen we helemaal tot rust in de spa met uitzicht op de bergen.

Deze reis leverde een bijdrage aan een kantelpunt in mijn leven, zowel op persoonlijk vlak als op reisgebied. Sindsdien ga ik vaker voor Ciao tutti op pad, ook in Nederland. Dit jaar ben ik namelijk de uitdaging aangegaan om langs de vroegere Romeinse Limes te lopen. Afgelopen weekend liepen we weer een etappe, waarvan het verslag binnenkort volgt!’

Montagnana – tips voor een middeleeuws dagje uit

Liza koos na lang nadenken eveneens voor een van de blogreizen die ze mocht maken. Vanuit Rome treinde ze naar Montagnana, in de regio Veneto.

Liza: ‘Ik heb daar zo lekker gegeten en zulke mooie plekken bezocht, het was allemaal perfect geregeld en de mensen waren zo aardig, dat ik er nog steeds met plezier op terugkijk! De blog vind ik ook nog steeds erg leuk, omdat hij bomvol goede tips staat als je dit bijzondere plaatsje wil ontdekken.’

Italiaanse sfeer op je scherm

Sjoerd: ‘Al scrollend door jullie oudere blogs, vind ik de fotoblogs die de Italiaanse sfeer zo goed weergeven het mooist. Mijn favoriet is misschien wel die over de wapperende was, maar ook de blogs met de schitterende straatlantaarns, de Maria-altaartjes en de deurkloppers geven heerlijke inkijkjes in Italië.

Achtergrondverhalen vind ik ook erg leuk, zoals het verhaal over de Siciliaanse keramieken koppen. Ook houd ik van jullie lijstjesblogs, zoals die over de scheve torens in Italië. Ik wist niet dat het er zoveel waren!’

Veel moois uit Le Marche en Rome

Vanessa, de eigenaresse van Villa Bussola in Le Marche, die regelmatig tips voor de mooiste pareltjes in de regio Le Marche met ons deelt, schrijft: ‘Ik ben natuurlijk partijdig! De Special over Le Marche is een topper, net als mijn tips voor Ascoli Piceno, mijn favoriete stad. Ik zou zelfs de blog over Monsampolo del Tronto kunnen toevoegen aan dit lijstje, maar dat wordt misschien te patriottisch, haha!

Bijna dagelijks krijg ik te horen hoe onze gasten jullie blogs waarderen, ze zijn informatief op een informele manier die toegankelijk is voor iedereen.

Verder is voor mij alles wat jullie over Rome schrijven een verrassing. Mijn favorieten zijn sowieso de tips voor de boeken over Rome en met name de boeken van Willemijn.

Op mijn verlanglijstje om te ontdekken tijdens mijn volgende bezoek aan Rome staat het Palazzo Brancaccio én de Castelli Romani, de heuveldorpjes ten zuiden van Rome. Dankjewel voor alle inspirerende blogs, jij weet zelfs een Italiaanse te enthousiasmeren over haar eigen land!’

De mooiste treinreizen in Italië

Erika is een van de nieuwste teamleden. Ze schreef dit jaar het artikel Stemmen in de schaduw – waarom Italianen buitenlandse films nasynchroniseren en werkt nu aan een artikel over de Monte Sole en een zwarte pagina uit de Italiaanse geschiedenis.

Als favoriete blog kiest ze voor ons lijstje met de mooiste treinreizen in Italië. Erika: ‘Ik verplaats mezelf graag duurzaam. Italianen pakken al gauw de auto en als toerist zou je misschien denken dat de Italiaanse spoorwegen het niet zo nauw nemen met vertrektijden.

Niets is echter minder waar. Ik heb een maand met de trein door Italië gereisd en heb – op een staking na – geen vertraging gehad. De enige omweg die ik noodgedwongen maakte, was bij vertrek uit Nederland.

In dit artikel staan allemaal treinroutes die ik graag wil uitproberen. Is het niet vanwege de spectaculaire uitzichten, dan is het wel om het eten dat wordt geserveerd terwijl je over het spoor dendert.

Van alle getipte trajecten heb ik alleen die langs de Cinque Terre van mijn bucket list kunnen afvinken, de rest hoop ik nog allemaal te doen. Tijd om een enkeltje te boeken!’

Een boottocht langs de kust van de Gargano

Marlou neemt je op Ciao tutti regelmatig mee naar de Gargano, het ‘spoor’ van de Italiaanse laars. Haar favoriete blog is de tip voor een boottocht langs de kust van het schiereiland Gargano.

Marlou: ‘Deze blog heeft me namelijk veel gebracht. Veel lezers benaderden mij erover en nog steeds krijg ik veel aanvragen voor deze boottour. Niet alleen ik word blij van de mooie foto’s, blijkbaar.

Het zorgt ervoor dat mensen me weten te vinden wanneer ze naar Vieste gaan. Niet alleen voor deze boottrip maar ook voor andere zaken. Meerdere malen per week heb ik contact met Michele, die geniet van de Nederlandse gasten op de boot, die hij een aantal van de mooiste pareltjes aan de kust van de Gargano laat zien.’

Van Puglia naar Piemonte

In de beginjaren van Ciao tutti zorgde Saskia’s broer Hans – die in het najaar van 2009 met het idee voor Ciao tutti kwam – voor de technische kant van de website. Langzamerhand leerde Saskia ook veel zelf, maar inmiddels is de website zo groot en zijn er dagelijks zó veel bezoekers die verhalen lezen en foto’s bekijken, dat ze alle grote technische zaken heeft uitbesteed aan Stuurlui.

Mede dankzij onze vaste contactpersoon Dave en zijn collega’s loopt de website alweer zeven jaar op de spreekwoordelijke rolletjes. Dave duikt zelf niet alleen in de technische kant, maar grasduint ook graag in onze tips en verhalen.

Vorig jaar ontdekte hij Puglia, waarbij hij vooral verliefd werd op Monopoli. Saskia schreef hier een groot deel van haar boek Mijn Puglia en dus vind je in de blog éxtra veel tips voor een bezoek aan dit vissersplaatsje.

Dave: ‘Ook deze blog over Alba heb ik wel hoog staan inmiddels, vanwege de aankomende vakantie. Na Puglia gaan we nu Piemonte ontdekken en daar heb ik mede dankzij deze tips heel veel zin in!’

Heerlijke films en tips voor Florence

Diana van Vino e Basta vond het net als de meeste anderen lastig om te kiezen: ‘Ik vind het lastig om te zeggen welke blog of tip nu het meest favoriet is. We volgen Ciao tutti al zo lang en hebben er zoveel tips voor onze reizen gevonden.

Voor fijne adresjes in Florence bijvoorbeeld: eten bij Torcicoda, een ijsje bij Gelateria Artigianale, overnachten bij Peruzzi Residences… en ik kan nog wel even doorgaan. Ook zijn we altijd blij met de filmtips. Door Ciao tutti hebben we de Italiaanse film echt ontdekt.’

De oude mannetjes van Acciaroli en de prins van Palazzo Belmonte

Nadine: ‘Achter alle blogs en tips op Ciao tutti zit wel een mooi verhaal. Ik heb uiteindelijk voor dit verhaal over de Cilento gekozen, een van mijn eerste blogs, omdat Acciaroli en de prins van Palazzo Belmonte in Santa Maria di Castellabate mij altijd zijn bijgebleven.

Het zijn in mijn beleving twee magische plekken. Alsof de tijd is stil blijven staan. Een oase van rust, een klein paradijs in een práchtige omgeving. Absoluut een bezoekje waard.

Nadat mijn allereerste persreis voor Ciao tutti mij hiernaartoe bracht, ben ik een jaar later nog eens teruggegaan omdat ik zo onder de indruk was van de ongerepte schoonheid. Ik raad dit prachtige stukje Italië iedereen aan!’

Avontuurlijk kaas kopen in Lesina

Natascha van AdvItalia, die eerst regelmatig gastblogs schreef vanuit Piemonte en nu vanuit Le Marche, reist voor haar favoriete blog nog wat verder zuidwaarts, naar Puglia. Natascha: ‘Als je me vraagt naar mijn favoriete blog, dan denk ik onmiddellijk terug aan Elena’s verhaal over Lesina, in Puglia.

Omdat we gek zijn op burrata, beslisten we om tijdens een vakantie in Vasto (Abruzzo) even een dagje richting Puglia te trekken. We namen – zoals gewoonlijk – voor vertrek een kijkje op de website van Ciao tutti en besloten om een bezoekje te brengen aan Lesina omdat de ligging aan het meer ons aansprak en er een kaaswinkel van Caseificio del Fortore vlak bij het centrum lag.

De straatjes die we doorkruisten om er te geraken waren indrukwekkend in hun lelijkheid en als kers op de taart werden wij en onze hond achtervolgd door een niet zo vriendelijke straathond, dus het was een wat spannender wandeling dan verwacht.

Eenmaal aangekomen leken ze dicht, maar gelukkig kwam al snel iemand buiten die ons aan kaas kon helpen. Burrata hadden ze op dat moment helaas niet, maar we prijsden ons al gelukkig met een mooi potje stracciatella (geen ijs, maar het zachte, smeuïge deel van de burrata).

Daarna liepen we even het stadje in en het leek wel alsof iedereen vertrokken was, er heerste een doodse stilte. We zijn wel wat gewoon want we reizen vaak in het laagseizoen, maar dit was qua gevoel toch wel heel verlaten. Gelukkig was een van de door Ciao tutti getipte restaurantjes open: Antiche Sere.

Ik heb geen idee wat we gegeten hebben, het zal zonder twijfel heerlijk geweest zijn, maar wat we vooral onthouden hebben is dat het op zijn eigen, bizarre manier een van de meest onvergetelijke plekken is waar we ooit geweest zijn dankzij Ciao tutti.’

Een voorproefje van de Biënnale in Venetië

Iris van Villa al Plin in Piemonte koos als favoriete blog voor het voorproefje van de Biënnale van Venetië, die Marian van Venetian Steps, Ciao tutti’s gastblogger vanuit Venetië, optekende.

Iris: ‘Voor mijn andere werk, als binnenhuisadviseur, en ook persoonlijk, vind ik hvilla et bezoeken van verschillende (kunst)beurzen in Milaan en Venetië echt een cadeautje. Het is heel interessant om te beleven wat er speelt in de designwereld en de maatschappij. Dit jaar ben ik bij beide niet geweest helaas, dus ik vind het superleuk dat jullie erover hebben geschreven.’

Jongen gebeten door een hagedis

Ook Jessica kiest voor een verhaal over kunst. Jessica: ‘De blog over Caravaggio’s jongen die wordt gebeten door een hagedis was ontzettend leuk om te schrijven. Ik vond het vooral erg leuk het belang en de betekenis van zo’n ogenschijnlijk (voor een Caravaggio!) weinig dramatisch schilderij uit te leggen.’

Een bijzonder jawoord in een Limburgse wijnkelder

Saskia organiseerde in deze 12,5 jaar Ciao tutti twee keer een bijzonder aanzoek. Eerst voor Willemijn, in hartje Rome (zoals je in deze blog kunt lezen, met uiteindelijk ook een Toscaanse bruiloft) en twee jaar geleden voor Elke.

Elke: ‘Als ik een blog van mezelf mag noemen, vind ik het huwelijksaanzoek in de wijnkelder van Château Neercanne wel een hele mooie, eentje die toch wel een speciale plek en betekenis voor me heeft. Ook mede omdat jij in het complot zat, het hele plaatje dat klopte en door het feit dat jij ook nog ja zei op de vraag of je mijn getuige wilde zijn. Nu alleen nog een datum prikken…’

Italië in kruissteek

Elisa: ‘Helaas kan ik niet meer op vakantie naar Italië, maar dankzij Ciao tutti ben ik toch even regelmatig op reis. Heerlijk om dankzij de verhalen en foto’s Italië niet te hoeven missen.

Mijn favoriete artikel is echter geen reisverhaal, maar jullie prachtige verzameling borduurpatronen. Ik heb er al een aantal gemaakt en net weer een nieuwe besteld nu de avonden weer vroeger donker worden.’

De echo van Lucio Dalla in Bologna

Bastiaan: ‘Als groot fan van de muziek van Lucio Dalla heb ik enorm genoten van jullie verhaal over Lucio Dalla in Bologna. Ik heb het stuk misschien wel vijf keer gelezen, met de prachtige fragmenten uit zijn songteksten die zo mooi aansluiten bij de bezochte plekken in Bologna.

Voor oktober heb ik een ticket naar Bologna geboekt, om de stad van Dalla met eigen ogen te gaan zien. Al wandelend zal ik jullie verhaal zeker nog een paar keer raadplegen om niets te missen van Dalla’s echo in Bologna!’

Een uniek theater op Sicilië

Ludo: ‘Al jaren reis ik een of twee keer per jaar naar Sicilië, waar ik inmiddels bijna meer thuis ben dan in België. Jullie weten me echter steeds weer te verrassen met plekken die ik niet ken, zoals het Teatro Andromeda. Knap dat jullie zelfs voor de kenners nog steeds verrassende plekken en verhalen weten te vinden. Ik ben en blijf groot fan!’

In de voetsporen van schrijvers

Johan: ‘Ik lees graag en veel en ben dan ook altijd blij met jullie boekentips. Maar wat ik nog leuker vind, is om de bestemmingen achter een boek te ontdekken. Ik reisde naar Sicilië dankzij jullie artikel over commissario Montalbano en ontdekte een heel ander Napels met jullie verhaal over het Napels van Elena Ferrante.

Voor dit najaar wil ik een paar van de boeken-bed&breakfasts die jullie laatst tipten aan elkaar rijgen voor een literaire route. Nu al zin in!’

Schrijvers en cappuccino in Trieste

Stefanie van Your Twisted Sister tipt als favoriet Schrijvers en cappuccino in Trieste – de mooiste historische cafés. Stefanie: ‘Daar wil ik ooit een Steef-variant van maken; wat mijn favoriete koffietent is als schrijver en dat als ik dan later groot en beroemd ben het ook een hot spot wordt voor schrijvers in spe!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Hans van Gelder

    Ik geniet nog dagelijks van de met de schitterende Italiaanse orgels die ik in de jaen 80 al bespeelde in Grottammare en omstreken. Wat ik er miste: de overheerlijke vincisgrassimuit Macerata.Kostelijk,in ons land nergens te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *