Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Mille Miglia – de start van een mythische race

De Mille Miglia vierde dit jaar haar negentigste verjaardag. Het was de vijfendertigste keer dat deze unieke rally in haar huidige vorm werd gereden.

Voor autoliefhebber Erwin van Heteren was deze negentigste editie extra feestelijk. Hij mocht namelijk namens Ciao tutti aanwezig zijn bij de Sealing Ceremony én de start van de race in Brescia, op 18 mei jl. Op één voorwaarde: na afloop moest hij ons trakteren op een schitterend beeldverslag. Erwin heeft meer dan woord gehouden en deelt vandaag een prachtig verslag van de eerste mijlen van de Mille Miglia 2017.

Erwin: ‘De Mille Miglia wordt beschouwd als de mooiste race op aarde. Wie dit evenement eenmaal live meegemaakt heeft, zal dit zeker beamen. Al weken is Brescia in de ban van deze mythische race.

De dagen voorafgaand aan de start wordt het historische centrum omgetoverd tot een Mille Miglia dorp. Straten, winkels en pleinen zijn versierd en waar je ook kijkt, overal zie je het zo kenmerkende logo van de Mille Miglia.

In de straten staan overal schitterende auto’s, die stuk voor stuk deel gaan nemen aan de race. Ongeveer vierhonderdvijftig voertuigen komen aan de start; stuk voor stuk pareltjes uit de periode van de originele Mille Miglia, die werd gehouden tussen 1927 en 1957.

Alle auto’s hebben twee deelnemers, met dit jaar een record aantal van 176 deelnemers die vanuit Nederland en België naar Brescia zijn afgereisd, mét hun grote trots.

Over de rode loper
Rondom het Piazza della Vittoria, waar de auto’s zich moeten melden voor de zegeling, klinkt het geronk van de motoren. Het plein is het kloppend hart van dit evenement. Alle deelnemende auto’s rijden over de rode loper naar de laatste controlepost waar ze worden verzegeld.

De zegel wordt rond de stuurkolom aangebracht – maar pas nadat het document van de technische keuring grondig is gecontroleerd. Zonder zegel geen deelname aan de Mille Miglia.

Bij diverse voertuigen hangen er al vele zegels aan de stuurkolom, een bewijs van de diverse deelnames aan dit prachtige evenement.

Op het plein spreek ik kort met Arnoldus en JayJay van Gerwen. Samen rijden ze de race met een werkelijk schitterende Alfa Romeo 6C 1750 GT Zagato uit 1931. Zij kijken enorm uit naar hun grote avontuur, door het schitterende landschap van Italië.

De drukte op het plein neemt toe. Het krioelt er van de mensen. Gasten, Mille Miglia-rijders en collega-journalisten en -fotografen lopen tussen de deelnemende auto’s door. Er worden handen geschud, foto’s gemaakt en herinneringen opgehaald.

In de drukte ontmoet ik Ton en Tineke Ottevanger. Zij kijken net als de andere deelnemers uit naar de race. Het is de eerste keer dat zij dit avontuur samen aangaan, hoewel Ton al gezien mag worden als ervaringsdeskundige. Hij heeft er al drie deelnames op zitten.

Het enthousiasme spat van hen allebei af. Ook hun auto is een lust voor het oog: een Cisitalia 202 S MM Spider Nuvolari uit 1947. Wat zou ik graag plaatsnemen in deze prachtige oldtimer…

Een zinderende start
Als de zegeling heeft plaatsgevonden, stellen de auto’s zich op rondom het Piazza della Vittoria zodat het publiek al het moois van dichtbij kan bewonderen. De sfeer in de stad is uitmuntend en het weer werkt daar zeker aan mee. Voorgaande jaren hadden de deelnemers minder geluk met het weer en regende het vaak, maar dat is nu zeker niet het geval. Het is warm en zonnig: alles is klaar voor de zinderende start. De Mille Miglia-deelnemers hebben er zin in!

Rond een uur of twee ’s middags verplaatst de menigte zich richting de Viale Venezia, net buiten het historisch centrum. Hier zal de officiële start plaatsvinden van de eerste etappe van de Mille Miglia, naar Padova. Langs de route wemelt het van toeschouwers die hun ogen uitkijken. Ook de terrasjes zitten vol. Iedereen, jong en oud geniet van de prachtige auto’s die met veel kabaal door de stad scheuren.

Aftellen naar de finish
Als alle auto’s de stad uit zijn, keert de rust weer terug en komt er voor Brescia een einde aan de eerste Mille Miglia-dag. Het was een waar feest voor de stad, die de auto’s over een paar dagen weer mag verwelkomen, voor de finish die hopelijk net zo zinderend zal zijn.

Daar ben ik helaas niet meer bij, maar met alle autopracht op mijn netvlies weet ik dat nog lang na het wegstervende geronk van motoren zal nagenieten van al het moois dat er aan mijn ogen en cameralens voorbijtrok vandaag.

Ook blijf ik ervan dromen ooit een keer de hele route te rijden in een van die verleidelijk mooie vehikels die ik vandaag zag. Maar voor het zover is, neem ik jullie vanmiddag eerst mee naar het Mille Miglia Museum, net buiten de stad Brescia, waar we in de geschiedenis van deze unieke autorace duiken.’

Meer weten? Praktisch informatie over de Mille Miglia zoals de data, route en deelnemers zijn te vinden op www.1000miglia.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *