Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 beste osteria’s van Bologna

Waar eet je in Bologna het lekkerst? Bij een van deze tien traditionele osteria’s! Een osteria is een informeel restaurant waar je simpele gerechten eet, vaak aan lange houten tafels.

We hebben een lijst gemaakt van de tien osteria’s waar je volgens de Bolognesi het beste eet. Let op: het gaat daarbij écht om het eten, dus verwacht geen mooie inrichting of sfeerverlichting, dat is immers bijzaak! Buon appetito!

Osteria dell’Orsa

Het is een begrip in Bologna: Osteria dell’Orsa (Via Mentana 1). Lange houten tafels, en in de zomer ook een terras. Er heerst altijd een aangename chaos en je moet niet rekenen op al te veel privacy, maar het eten is er (h)eerlijk en niet duur.

Osteria da Vito

‘Met je tijd meegaan’ geldt niet voor Da Vito (Via Mario Musolesi 9). Hier hangen al zestig jaar dezelfde groene gordijnen. Ooit kwamen hier beroemde artiesten eten, zoals Lucio Dalla en Francesco Guccini. Reken op grote porties en veel wijn. Zoals het hoort in een osteria.

Osteria Il Moretto

Il Moretto (Via San Mamolo 5) is een van de oudste osterie van Bologna. Vooral de gastheer, Fedele, maakt deze osteria tot een bijzondere plek. Ooit kwam men hier vooral voor de pasta e fagioli, die helaas niet meer op het menu staat. Maar een goed bord tagliatelle vind je hier nog altijd.

Osteria La Tigre

A La tigre trovo i miei amici ma anche il peggior nemico,’ zei een Bolognese vriend ooit tegen ons. (‘Bij La Tigre ontmoet ik mijn vrienden maar ook mijn grootste vijand’). Bij La Tigre (Via Orfeo 5) vind je dus een doorsnede van de Bolognese bevolking. Het is er sfeervol en je kunt er tot laat eten. Tip: probeer de cotoletta della Tigre!

Osteria del Montesino

In deze osteria (Via del Pratello 74/b) zul je geen typische Bolognese keuken vinden, maar wél typisch Sardijnse gerechten. Eerlijke prijzen en heerlijke crostini misti.

Casa Borgonuovo

Bij dit ‘nachtrestaurant’ (Via Borgonuovo 18/a) kun je rustig na een nacht dansen aanschuiven en een bordje gramigna alla salsiccia bestellen. Casa Borgonuovo is tot zeven uur ’s ochtends open!

Osteria Vini d’Italia

Simpel en eerlijk, zowel qua eten als qua prijzen. Bij Vini d’Italia (Via Emilia Levante 142) krijg je wat je ziet. Het menu hangt af van het seizoen en de voorraad, maar bevat altijd op en top Bolognese gerechten. Zoals de naam al doet vermoeden, is er ook een uitgebreide wijnkaart.

Osteria L’Infedele

Deze osteria ligt ietwat verscholen, aan de Via Gerusalemme 5, net achter het Piazza Santo Stefano. L’Infedele is eigenlijk meer een bar dan een restaurant maar mag toch niet ontbreken op deze lijst. Je kunt er een enkel warm gerecht krijgen en verder goede vlees- en kaasplanken. Het gaat bij L’Infedele eigenlijk meer om de drank – en de mooie ontmoetingen. Het heet niet voor niks ‘de ontrouwe’…

Osteria Broccaindosso

Osteria Broccaindosso (Via Broccaindosso 7/a) is vooral beroemd om haar dolci. Onze Bolognese vrienden adviseerden dan ook eventueel wat antipasti te nemen, maar vooral ruimte vrij te houden voor de nagerechten. Je kunt ze allemaal proeven in kleine porties!

Osteria Al 15

Klein maar fijn: Osteria Al 15 (Via Mirasole 13) heeft een grote menukaart maar een kleine ruimte. Het is een van de weinige plekken waar ze echte crescentine maken.

Nog een extra tip: Osteria del Sole

Hoewel de naam wellicht anders doet vermoeden, kun je bij Osteria del Sole niets te eten krijgen. Wél kun je een drankje aan de bar bestellen; de wijnkaart van Osteria del Sole is lang en uitgebreid, van een simpele huiswijn tot champagne.

Dit adresje is een van de oudste osterie van Bologna. In 1465 opende het lokaal reeds zijn deuren, voor de dorstige reizigers die van Venetië naar Rome of Florence reisden. In 1712 maakte Giuseppe Maria Miteli een houten bordspel met een aantal osterie in Bologna, waar ook Osteria del Sole onderdeel van uitmaakt. Het zonnetje van dit bordspel is tot op de dag van vandaag het icoon van Osteria del Sole.

Overigens mag je voor bij je glas wijn zelf wat te eten meenemen. Sommige Italianen komen met plastic bakjes vol met pasta, anderen halen een pizza om de hoek. Alles kan, zolang het maar gezellig is – en zolang je maar drinkt. De papieren op de deur laten daar geen onduidelijkheid over bestaan…

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *