Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De Schildpaddenfontein op Piazza Mattei – de mooiste fontein van Rome

De Fontana delle Tartarughe, oftewel de Schildpaddenfontein, op het Piazza Mattei is misschien wel de mooiste fontein van Rome.

Vier gespierde jongemannen, gezeten op vier dolfijnen, geven vier schildpadjes een zetje, zodat ze over de rand van het bassin heen naar het water kunnen kruipen. Niemand kan na het zien van deze jongemannen níét verliefd worden op de Schildpaddenfontein!

Hoe de fontein op Piazza Mattei tot stand kwam

Ook in de ontstaansgeschiedenis van de Schildpaddenfontein speelt verliefdheid een grote rol. Het verhaal gaat dat Vergilio Mattei, die in een van de palazzi aan het plein woonde, tot over zijn oren verliefd was op een Romeinse schone. Hij hield echter ook wel van een gokspelletje. Hij had het geluk meestal niet aan zijn zijde; hij verspeelde avond aan avond een groot deel van zijn bezittingen.

Voor de vader van zijn geliefde was dat reden genoeg om zijn huwelijksaanzoek niet serieus te nemen. Mattei liet dit echter niet op zich zitten. Hij moest en zou het meisje aan zich binden. Hij bedacht een sluwe list om zijn aanstaande schoonvader voor zich te winnen. Mattei nodigde de vader van het meisje uit voor een etentje bij hem thuis.

Hoewel de man in ging op de uitnodiging, bleef hij onvermurwbaar wat zijn dochter betreft. Maar daar had Mattei al op gerekend! Hij riep de man na: ‘Kom morgenochtend maar eens terug, dan zult u eens zien wat ik in één nacht voor elkaar weet te krijgen!’

De volgende ochtend klopten Mattei’s geliefde en haar vader in alle vroegte aan. Enthousiast liet Mattei hen binnen. Voordat ze de kans kregen te gaan zitten, zwaaide Mattei een van de ramen open. ‘Dit is het bewijs dat ik nog steeds fortuinlijk ben,’ meldde hij trots. ‘Deze fontein heb ik in één nacht laten bouwen voor de vrouw van mijn hart.’

De vader van het meisje wierp zonder al te hoge verwachtingen een blik uit het raam. En inderdaad – er stond plotseling een beeldige fontein op het pleintje voor het palazzo. Hij was zo verrast dat niets het huwelijk tussen Vergilio Mattei en het meisje meer in de weg stond.

Zoals wij het zagen, zagen wij het alleen…

Mattei was door het dolle heen. Hij beloofde zijn schoonvader het raam direct dicht te laten metselen, zodat niemand ooit meer vanuit het raam naar de fontein zou kunnen kijken. ‘Zoals wij het zagen, zagen wij het alleen,’ aldus Mattei.

Helaas voor iedereen die heeft zitten zwijmelen bij het lezen van dit verhaal ging het er in werkelijkheid niet zo romantisch aan toe. Mattei’s list slaagde namelijk alleen doordat hij zijn aanstaande schoonvader tot tweemaal toe naar zijn palazzo liet komen terwijl de markt op het pleintje ervoor in volle gang was.

Door de hoge marktkraampjes konden ze geen enkele glimp opvangen van de fontein en geloofden ze in Mattei’s rijkdom, invloed en volhardendheid.

Pauselijk verzoek: schildpadjes in plaats van dolfijnen

Volgens historische bronnen is de fontein bovendien al veel eerder gebouwd dan het palazzo van de familie Mattei. Giacomo della Porta werkte tussen 1581 en 1588 aan de Schildpaddenfontein. In het oorspronkelijke ontwerp zaten de jongemannen niet alleen op dolfijnen, maar tilden ze ook nog eens vier dolfijnen in het bekken.

Op verzoek van paus Alexander VII werden de dolfijnen echter vervangen door schildpadjes, die overigens door Bernini vervaardigd zouden zijn. Pas in 1616 gaf de Mattei-familie opdracht voor de bouw van het palazzo. Het dichtgemetselde raam op de tweede verdieping zal dus een andere oorzaak moeten hebben…

Helaas werden de schildpadjes keer op keer gestolen. Toen in 1979 opnieuw een schildpad verdween, werden de resterende exemplaren naar de Musei Capitolini gebracht, waar ze nog steeds te bewonderen zijn.

Palazzo Mattei di Giove

Aan het Piazza Mattei – in het hart van het voormalige getto van Rome – vind je nog meer overblijfselen van de macht van de Mattei-familie. Zo herbergt het Palazzo Mattei di Giove onder meer verschillende afdelingen van het Ministero per i Beni e le Attività Culturali, de Biblioteca di storia moderna e contemporanea , het Istituto Centrale per Beni Sonori e Audiovisivi en het Centro Studi Americani (het Italiaanse instituut voor Amerikanistiek).

Als de poort open staat, moet je zeker even een blik werpen op de binnenplaats, verfraaid met de mooiste sarcofagen, bustes en enorme beelden.  Om haar rijkdom aan buitenstaanders te tonen, metselde de familie Mattei namelijk een groot aantal kostbare antiquiteiten in de muren. De tijd heeft dan wel de macht van de Mattei doen verdampen, hun kunstwerken staan er nog altijd even glorieus bij!

Nog een schildpaddenfontein in Rome

De Fontana delle Tartarughe op Piazza Mattei is overigens niet de enige fontein in Rome met schildpadden in de hoofdrol. In het park van Villa Borghese is ook een Schildpaddenfontein te zien, die werd ontworpen ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1911.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *