Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Madonna dei Fornelli – prachtige pleisterplaats op de Via degli Dei

Tussen het Piazza Maggiore in Bologna en het Piazza della Signoria in Florence loopt de Via degli Dei. Deze ‘weg der goden’ is ruim honderdtwintig kilometer lang en is te voet in vijf tot zeven dagen af te leggen.

De route voert dwars door de Apennijnen en het indrukwekkende Toscaanse heuvellandschap en barst van de historische plekken. Zo ook in de derde etappe, die van Madonna dei Fornelli naar de Passo della Futa leidt. Simone liep deze tocht en neemt je mee op deze goddelijke route.

Onder toeziend oog van de goden

Simone: ‘Dat deze wandeltocht de Via degli Dei heet, is niet voor niets. Je passeert namelijk diverse bergen die vernoemd zijn naar goden. Zo beklim je de Monte Adone (Adonis), Monte Venere (Venus), Monte Luario (Lua) en Monzuno (de Mons Iovis, die is vernoemd naar Jupiter).

Wanneer je deze tocht in zes dagen doet, wandel je gemiddeld zeventien tot zesentwintig kilometer per dag. De etappe van Madonna dei Fornelli naar Passo della Futa is met zeventien kilometer de kortste, maar tijdens deze wandeling kom je letterlijk op het hoogtepunt van de hele route: Banditacce, op 1204 meter hoogte.

Een oude Romeinse weg van Bologna naar Arezzo

Madonna dei Fornelli is niet zomaar een tussenstop op de Via degli Dei. Het is namelijk de plek waar de Via Flaminia Militare begint, een eeuwenoude Romeinse weg die in 187 voor Christus werd aangelegd op bevel van de consul Caio Flaminio.

Deze consul liet een weg aanleggen die van Bologna naar Arezzo voerde. In 1979 ontdekten twee Italianen uit Madonna dei Fornelli deze Romeinse weg en nog altijd zie je op verschillende plekken van de Via degli Dei stenen uit die tijd. De weg is precies acht voet breed (2,40 meter).

De grens tussen Emilia-Romagna en Toscane

Wanneer je in Madonna dei Fornelli start, koop je eerst bij een van de lokale supermarktjes een panino of twee voor onderweg, want op deze route vind je geen bar of ristorante.

De etappe gaat meteen flink omhoog en kronkelt langzaamaan door het bos naar het plaatsje Pian di Balestra. In het bos kom je een paal tegen waar de exacte grens tussen de regio’s Emilia-Romagna en Toscane is aangegeven. Vanaf dit punt loop je officieel op Toscaans grondgebied.

Al snel kom je bij de overgebleven stenen van de Via Flaminia Militare, met een groot informatiebord waarop de historie ervan staat beschreven. Na een flink aantal kilometers door de bossen kom je bij een prachtige panoramaplek uit. Il Capannone biedt uitzicht over verschillende bergpartijen en overal waar je kijkt, is het groen.

Het hoogste punt van de Via degli Dei

De route voert voornamelijk door de bossen. Na ongeveer acht kilometer kom je bij Piana degli Ossi uit, een open plek waar nog een oude steenoven uit de Romeinse tijd te zien is. Hier maakten de Romeinen hun kalksteen.

De laatste beklimming op deze etappe gaat naar het hoogste punt van de route. Wanneer je daar aankomt, kun je een bel klingelen om te laten horen dat je er bent. Daarna loop je door de bossen naar beneden, tot je op een provinciale weg uitkomt.

Ga je linksaf, dan kom je bij het eindpunt van deze etappe, de Passo della Futa. Recht voor je ligt een Duitse begraafplaats. Hier liggen ruim dertigduizend Duitsers die tijdens de Tweede Wereldoorlog in deze regio gesneuveld zijn.

Een van de grootste Duitse begraafplaatsen van heel Italië

In de jaren zestig heeft de Duitse Oorlogsgravencommissie ervoor gezorgd dat alle overledenen van verschillende begraafplaatsen in de omgeving op één plek kwamen te liggen; op deze begraafplaats. Voor die tijd was het voor Duitsland verboden om zulke begraafplaatsen aan te leggen in het buitenland.

Het is een van de grootste Duitse begraafplaatsen van heel Italië, met overledenen uit de provincies van Florence, Bologna, Pisa, Lucca, Pistoia, Pesaro, Modena, Ravenna, Forlì en Reggio Emilia die hierheen zijn gebracht.

Midden op de begraafplaats vind je trappen die naar een herdenkingsmonument leiden. Het uitzicht over de bergen dat je vanaf deze plek hebt, maakt het geheel nog indrukwekkender.

Overnachten op de Via degli Dei

Wanneer je wil overnachten in de buurt van de Passo della Futa, ga je op de provinciale weg naar links voor Monte di Fo’ en Santa Lucia. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij Camping Il Sergente of Albergo Ristorante Il Sergente in Monte di Fo’ of bij Albergo Ristorante Gualtieri in Santa Lucia.

Wanneer je de provinciale weg oversteekt en naar rechts gaat, kom je bij Camping La Futa uit. Hier kun je overnachten in een stacaravan of in een huisje of kamperen met je tent. Er is een pizzeria en je krijgt er ’s ochtends een ontbijtje, zodat je weer genoeg energie hebt voor de volgende etappe.’

Praktische informatie over de Via degli Dei

Wil je de hele route graag lopen? De beste tijd van het jaar hiervoor is het voor- of het najaar, als het nog niet te heet is overdag.

Op de website van de Via degli Dei vind je alle praktische informatie. In deze blog vind je meer informatie over een Nederlandstalige reisgids voor de Via degli Dei.

Ook download je het beste de Walk+ app, waarin de route exact wordt aangegeven tijdens het lopen en je extra informatie vindt over plekken om te eten, waterpunten, overnachtingsplekken en uitzichtpunten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *