Reizen door Italië

Proef het lekkerste street food in Palermo

Tijdens een bezoek aan een van de markten in Palermo moet je zeker ook proeven van het cibo di strada, street food. Onze favoriet: arancini, gefrituurde risottoballen die hun naam danken aan het feit dat ze ongeveer net zo groot zijn als een sinaasappel. Soms zijn deze arancini gevuld met ragù, soms alleen met mozzarella, soms met erwtjes, ham en becamelsaus en soms bevatten ze andere bekende of verrassende combinaties van ingrediënten. foto’s: Carola Willemsen | no10fotografie Naast deze arancini is er nog veel meer lekkers waar je in Palermo van kunt genieten. We delen de lekkerste tips! Panelle De lekkerste panelle, …

Lees meer »

I Cuochini – ‘de kokjes’ in Palermo

Een bezoek aan Palermo is niet compleet zonder arancini, panelle en crocché (een soort aardappelkroketjes, maar dan zachter van smaak). De allerlekkerste eet je bij I Cuochini (letterlijk: ‘de kokjes’). Dit kleiner dan kleine zaakje zit verstopt in een cortile, binnenplaats, aan de Via Ruggiero Settimo 68. Een gekleurd keramieken bord wijst je het juiste palazzo, en de vriendelijke portier knikt je de juiste kant op. De ruimte binnen wordt bijna helemaal ingenomen door een grote vitrine vol met lekkers: aardappelkroketjes, arancini, pastatimbaaltjes, panzerotti, courgetteflapjes, focaccine con panelle (met de typisch Siciliaanse kikkererwtenkoekjes), hartige taartjes met mozzarella en ansjovis of met spinazie en ricotta… wat een feest! En dat ook …

Lees meer »

Schetsen in het Steri (Palazzo Chiaramonte)

Het Steri, oftewel het Palazzo Chiaramonte, ligt aan het Piazza Marina, in hartje Palermo. Hoewel het palazzo nu dienst doet als universiteitsgebouw, had het vroeger een veel luguberder functie: het was het Paleis van Inquisitie. De executies vonden meestal plaats aan de overkant van het palazzo, in de huidige Giardino Garibaldi, maar voor het zover was verbleven de gevangenen in het Steri. De voormalige cellen kun je nog altijd bezoeken. Een indrukwekkende ervaring, mede dankzij de schetsen en teksten die de gevangenen op de muren hebben achtergelaten: In dit palazzo bevindt zich overigens eveneens het schilderij dat de Siciliaanse schilder Renato Guttuso in 1974 maakte van de Vucciria-markt. …

Lees meer »

Street art: Giovanni Falcone en Paolo Borsellino

Vanaf ons huidige verblijf in Palermo, Zephyr Boat & Breakfast in de haven van de stad, kijken we prachtig uit op een van de nieuwste street art-aanwinsten in de stad: het dubbelportret van Giovanni Falcone en Paolo Borsellino. De murales prijkt op de gevel van het Istituto Nautico en is een prachtig portret van de twee onderzoeksrechters die streden tegen de maffia. Het werk van de Siciliaanse street artists Rosk en Loste werd onthuld op 19 juli 2017, precies vijfentwintig jaar na de aanslag in de Via d’Amelio, waarbij Borsellino om het leven kwam. Falcone was twee maanden eerder al door de maffia omgebracht. …

Lees meer »

Mozaïeken & un matrimonio in La Martorana

La Martorana is een van de mooiste kerken van Palermo, al kun je aan de buitenkant nog niet zien wat er binnen allemaal wacht aan pracht en praal. Mozaïekleggers hebben zich hier namelijk helemaal uitgeleefd, net als in de Cappella Palatina en in de kathedraal van Monreale. De kerk werd in de twaalfde eeuw gebouwd, tijdens de heerschappij van koning Rogier II. Officieel heette de kerk eerst Santa Maria dell’Ammiraglio, maar in de volksmond noemde men de kerk al snel La Martorana, naar het naastgelegen klooster. De nonnen van dit klooster waren degenen die ter ere van een bezoek van …

Lees meer »

Macabere catacomben in Palermo

Griezel mee op de meest macabere plek van Palermo: de Catacombe dei Cappuccini, oftewel de catacomben van de Kapucijners. In deze catacomben liggen en hangen ruim achtduizend min of meer gemummificeerde lichamen en geraamtes. Monniken, edellieden, dokters, professoren en kinderen van rijke families, in hun allermooiste kleding, hebben in de duistere gangen een laatste rustplaats gevonden. Sommigen zijn bijna tot stof vergaan, anderen lijken gisteren pas gestorven te zijn, zo intact is hun lichaam nog. In 1599 besloten de Kapucijner monniken die hier in het klooster woonden dat hun gestorven medebroeders voortaan zouden worden bijgezet in een onderaardse ruimte. Deze …

Lees meer »

Carpano – een kruidig drankje met historie

Martini is tegenwoordig wellicht de bekendste vermout, maar Punt e Mes van Carpano, een wat bitterder variant, is in Turijn ook alomtegenwoordig – mede dankzij de kunstige reclameposters. In 1786 schonk Benedetto Carpano een bijzondere witte wijn die op smaak was gebracht met meer dan dertig verschillende soorten kruiden. Het recept is geheim, maar waarschijnlijk maken onder meer anijs, kruidnagel, citroenmelisse, kamille, laurier, nootmuskaat, salie, tijm en vanille deel uit van de kruidige creatie. Carpano noemde het drankje vermout, naar de Duitse naam van artemisia (alsem), een van de meest gebruikte kruiden. Het werd bijna meteen dé specialiteit van Turijn en ook …

Lees meer »

Pane carasau uit de steenoven

Nina en Andrea van Op zoek naar Italië laten ons vandaag proeven van pane carasau. Nina: ‘Dit typisch Sardijnse brood werd traditioneel gegeten door herders. Het is flinterdun en heel lang houdbaar, dus perfect voor als je maanden op pad moest met de schapen.’ Tegenwoordig kun je het overal op Sardinië krijgen, maar het lekkerste is natuurlijk de huisgemaakte pane carasau. Tijdens hun reis op Sardinië ontmoetten Nina en Andrea twee zussen uit Orgosolo die thuis een steenoven hebben en hen graag wilden laten zien hoe je pane carasau maakt. Nina: ‘Hoe dunner, hoe beter – dat is een deel …

Lees meer »

Een herfst vol kastanjes in Marradi (Mugello)

Marradi is een lieflijk stadje in de Alto Mugello, de streek in het noordoosten van Toscane, tegen de grens met Emilia-Romagna. In het kleine maar levendige centrum prijken trotse palazzi, het Teatro degli Animosi (een van de kleinste theaters van Toscane) en kleurrijke gebouwen met fotogenieke details. Wij komen dit keer echter niet alleen voor al dat moois, maar ook en vooral voor de kastanje, de marron buono di Marradi. Marradi staat namelijk bekend om de productie van zeer goede kastanjes, die niet alleen worden gepoft maar ook in allerlei lekkernijen worden verwerkt. Van kastanjetaart tot tortelli gevuld met kastanjes, …

Lees meer »

Pizzeria Fragranze – Francesco’s passie voor pizza

Passie is wat ons betreft een van de mooiste eigenschappen die een mens kan hebben. Dat sprankje in iemands ogen als hij over zijn passie vertelt is onbetaalbaar. We vonden die passie twee jaar geleden in de ogen van John en Ilona, toen ze ons vertelden over hun plannen om een bed & breakfast in Abruzzo te openen. Op hun beurt vonden zij die passie in de ogen van heel veel mensen die ze in en om hun nieuwe thuis ontmoetten. Daarbij is vooral de passie van hun plaatselijke pizzabakker te mooi om niet met de hele wereld te delen. …

Lees meer »