Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Een dag tussen de citroenen – de Lemon Tour in Amalfi

Wanneer je een rit langs de Amalfikust maakt, valt op dat het landschap voornamelijk wordt bepaald door de vele terrassen met citroenbomen. Aan het begin van de elfde eeuw werden de citroenen hier geïntroduceerd, waarna deze vrucht langzaam maar zeker uitgroeide tot symbool voor dit zonnige kustgebied – met dank ook aan de limoncello die ervan wordt gemaakt, al eindigen lang niet alle citroenen die aan de Amalfikust groeien in deze citroenlikeur.

De sfusato amalfitano, zoals de Italiaanse benaming van de citroensoort luidt, draagt trots de naam in zich van het unieke gebied waar deze vrucht groeit, hoog boven zee. Met zijn sappige, licht zure smaak en weinig pitjes, is het een prima dorstlesser.

Maar wist je dat er een heel verhaal achter deze citroen schuilgaat? Niet alleen omdat deze citroensoort sinds 2002 het IGP-keurmerk draagt, waarmee aan hoge kwaliteitseisen moet worden voldaan, maar ook omdat het hele productieproces van deze citroen een rijke geschiedenis heeft, die maar weinig mensen kennen.

Felicia dompelde zich tijdens een Lemon Tour een dagje onder in de frisse geuren van de citroenboomgaarden in de Valle dei Mulini, net even buiten Amalfi, om meer over de citroen te weten te komen.

Generaties lang in de citroenen

Felicia: ‘Terwijl ik op de trappen voor de beroemde Duomo van Amalfi zit, komt Salvatore Aceto in zijn golfkarretje aangereden. Met dit wendbare vervoermiddel haalt hij zijn gasten op die deelnemen aan de Lemon Tour, om hen zo de klim naar boven te besparen.

We scheuren door de smalle straten van Amalfi, waar hij om de paar meter wel iemand groet of in het voorbijgaan roept snel een keer koffie te drinken samen. Al snel wordt het groen om ons heen.

Wanneer je de drukte van Amalfi achter je laat, voelt het net alsof je in een andere wereld terechtkomt. Zeker als je bij aankomst in de Valle dei Mulini de wereld van de familie Aceto betreedt, een naam die al zes generaties lang onlosmakelijk is verbonden met de citroenen van Amalfi.

Inmiddels heeft Salvatore het stokje overgenomen van zijn vader Luigi, die ondanks zijn ‘pensioen’ nog bijna elke dag tussen de citroenen te vinden is.

Luigi Aceto

Dat de Aceto-familie al lang in de citroenen zit, merk je wanneer je een ruimte binnen stapt die is omgetoverd tot een waar museum. Het overgrote deel van de verzameling die je hier aantreft, is bezit van de Aceto’s zelf, wat het bijzonder interessant maakt om de bijbehorende verhalen te horen.

Kilo’s citroenen op je hoofd

Het gaat in deze ruimte echter niet om de citroen zelf, maar om de mensen en voorwerpen die in het verleden de productie hiervan mogelijk hebben gemaakt. Zo leer je dat het de vrouwen waren die in het verleden een essentiële rol hebben gespeeld bij het vervoeren van de citroenoogst.

Met kisten vol citroenen op hun hoofd – kisten die zonder inhoud al zo’n zeven kilo wogen – bewogen deze kleine maar sterke vrouwen zich over de treden van de vele trappartijen die de bergdorpjes rijk zijn. Dit deden zij met behulp van een zogenaamde ciuffo, een kussen bedekt met jute dat ze op hun hoofd legden ter verlichting.

Naast geweven manden in allerlei soorten en maten, werktuigen en karretjes om de kinderen in te leggen terwijl de vrouwen op het land werkten, vind je in het museum ook kleine bijzondere voorwerpen, zoals een verzameling van ijzeren plaatjes die men gebruikte om de houten citroenkistjes te voorzien van het eigen logo. De vele foto’s aan de muur vertellen verschillende interessante verhalen, waarbij je echt even terug in de tijd reist.

Tijdens de tour krijg je ook een kijkje in de bescheiden fabriek waar verschillende likeuren worden geproduceerd. De klassieke limoncello ontbreekt hier uiteraard niet maar je vindt er ook andere, zeer smakelijke likeuren, gemaakt van onder meer chocolade, pistache, meloen en aardbei. Je kunt ze in een mooi versierde fles meenemen voor thuis.

Citroenboomgaarden boven zee

Een stukje verder omhoog treed je toe tot het heiligdom van de familie Aceto. Je ruikt de citroenen meteen, met dank aan het bijna altijd aanwezige briesje. Bijzonder is dat de terrassen zich verticaal uitstrekken tot wel vierhonderd meter boven zeeniveau. Wees dus voorbereid op wat steile stukken omhoog!

Terwijl we onder de citroenbomen door wandelen, vertelt Salvatore meer over zijn bijzondere familiegeschiedenis, maar ook over het werk en het onderhoud van de verschillende terrassen. Hoewel sommige delen van het werk geautomatiseerd zijn – zo is er een kabelbaan waarmee de citroenen van het hoogste gedeelte naar beneden worden vervoerd, zodat ze niet meer gedragen hoeven te worden – wordt hier nog altijd fysiek zwaar werk verricht.

Denk bijvoorbeeld aan het werk dat komt kijken bij het onderhouden van de boomgaarden. Wanneer de zware kastanjehouten palen vervangen moeten worden, worden ze door de Aceto-mannen zelf gekapt en op de schouder naar de plek van bestemming gedragen.

Salvatore Aceto

Uiteraard is er tijdens dit gedeelte van de tour veel aandacht voor de citroen zelf en krijg je de kans om zelf te ontdekken wat de sfusato amalfitano nu zo bijzonder maakt. Met schil en al ervaar je een stukje Amalfikust in je mond, dat vooral smaakt naar meer.

Een portie geluk

Salvatore deelt leuke verhalen en anekdotes en leert je dat er niets van de citroen wordt weggegooid. Wanneer je enkel het sap van de citroen gebruikt, wordt de citroen uitgehold en omgetoverd tot beker waar wijn in kan worden geschonken. Volgens Salvatore kan daar geen enkele sangria tegenop.

En wist je dat de bladeren van de citroenbomen ideaal zijn om smaak te geven aan een gerecht? Ook leren we dat gek gevormde citroenen nooit zomaar worden weggegooid; deze zouden namelijk geluk brengen!

Al brengen de ‘normale’ citroenen dat vandaag ook. Want wat is er nu hemelser dan op een terras met schitterend uitzicht over de vallei genieten van een verfrissend glas limonade en een stuk citroencake?

Om het geluksgevoel compleet te maken, is er Pocho, door gasten vaak de Lemon Dog genoemd. Pocho is elf jaar en dol op de citroentaart die aan de gasten wordt geserveerd. Waar hij in de beginjaren nog de hele tour meeliep, wacht hij nu geduldig op het terras tot de gasten arriveren in de hoop dat er een paar kruimels op de grond vallen.

Intens gelukkig geniet ik van de laatste hap. Deze tour is zoveel meer dan een rondleiding. Het is een unieke ervaring, een reis, een emotie – een weg naar dat diepe geluksgevoel dat maar af en toe door je heen stroomt.

Dit is de plek waar je de sfeer van de Amalfikust daadwerkelijk kunt proeven. Salvatore laat ook jou graag kennismaken met de authentieke ziel van Amalfi. Wil je ook genieten van deze Lemon Tour? Via deze link vind je alle details!’

Luister naar de podcast over dit citroenparadijs

Alvast een beetje sfeer proeven? Felicia maakte ook een podcast over dit citroenparadijs aan de Amalfikust.

 

Meer tips voor Amalfi en de Amalfikust

Il Sentiero dei Limoni – wandelen tussen de citroenboomgaarden aan de Amalfikust
Strada del Vino Costa d’Amalfi – wijnroute langs de Amalfikust
de 10 mooiste minder bekende plaatsjes aan de Amalfikust

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

4 reacties

  1. Haiko Baijens

    Buongiorno,

    Is het ook mogelijk om deze Amalfi citroenen vanuit Nederland te bestellen?

  2. Ciao Haiko,
    niet voor zover ik weet, maar je kunt hen (of Felicia) altijd eens vragen naar de mogelijkheden.

  3. Hallo Saskia,

    Ik ben erg geinteresseerd in citroenen, kun jij mij vertellen hoe ik contact met hen kan opnemen?
    Gr. Marcel

  4. Ciao Marcel,
    onder aan het artikel vind je een link naar de website van Felicia van Salerno Travel, zij brengt je graag in contact met de juiste persoon als je haar laat weten wat je wil weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *