Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Walvissen en dolfijnen spotten in Ligurië

De regio Ligurië is bij de meeste toeristen vooral bekend van de kleurrijke huizen, de prachtige stranden en de Cinque Terre. Wat veel minder mensen weten, is dat het ook de ideale plek is om walvissen en dolfijnen te zien. Vanuit diverse plaatsen aan de kust is het mogelijk om een excursie te boeken en op zoek te gaan naar deze prachtige dieren.

Erwin en Nicole brachten tijdens hun vakantie een dag door op zee, met als beloning bijzondere ontmoetingen met walvissen en dolfijnen. Vandaag laten ze je meegenieten van deze unieke ervaring.

Erwin: ‘Vanuit de haven van Imperia gaan we de zee op. De boot van WhaleWatch Imperia vertrekt om elf uur. Voor we aan boord gaan, genieten we in een lokale bar nog even van een cappuccino en een cornetto alla crema.

Als iedereen is gearriveerd, gaan de trossen los en kiest het schip het ruime sop. De zon schijnt volop en we nemen plaats op het bovendek, zodat we volop kunnen genieten van het uitzicht.

We varen evenwijdig aan de kust richting het oosten. Onderweg is er voldoende tijd om te genieten van de prachtige kustlijn, met onder meer het schitterende kleurrijke dorp Cervo. Daarna gaan we echt de volle zee op.

De kans dat je onderweg al een walvis of dolfijn ziet, is klein, maar voor de zekerheid zitten er al wat biologen op de uitkijktoren boven op het schip. Na ongeveer een half uurtje varen, arriveert de boot in het gebied waar de zeebodem tussen de duizend en vijftienhonderd meter diep is.

Hier is de kans op waarnemingen optimaal. De boot vaart vanaf nu rustig en alle biologen zitten of staan op hun post om de horizon af te turen.

Vanaf hier is het ook de bedoeling dat je actief meezoekt, om de kans te vergroten dat er iets gezien zal worden. Het duurt niet lang voordat er reuring uitbreekt op de uitkijkpost. Al snel hebben de passagiers het door en begint iedereen wat nerveus te worden.

Niet veel later spreekt een van de biologen door de intercom dat er een gewone vinvis is gezien. Iedereen staat op scherp en dan ineens is hij daar, het enorme zoogdier.

Dit is het op een na grootste dier dat op aarde leeft. Het kan wel zevenentwintig meter lang worden. Ook al is nu maar een klein stukje van het dier te zien, het blijft indrukwekkend groot. We zien de vinvis verschillende malen even boven komen om te ademen om vervolgens uit ons zicht te raken.

De zoektocht gaat verder. We hopen natuurlijk ook wat dolfijnen te zien, maar de dag kan eigenlijk al niet meer stuk. Na ongeveer een uur niets te hebben gezien zakt de moed wat weg, maar de biologen blijven onverstoord verder speuren. Gelukkig is dat niet voor niets want we ontmoeten een grote groep gestreepte dolfijnen.

De groep heeft zin om te spelen in de boeggolf van het schip. De kapitein speelt hier op in en vaart in behoorlijk tempo in een scherpe bocht, waardoor er een forse boeggolf ontstaat die je dan zelf ook weer tegenkomt. Zo blijven de dolfijnen vlak bij de boot en kunnen wij de acrobaten prachtig op de gevoelige plaat vastleggen.

Na een half uurtje houden de dolfijnen het voor gezien. Maar wat een half uur is het geweest! Het is echt fantastisch om deze dieren in het wild waar te nemen. Zo plots dat ze er waren, zo plots zijn ze ook weer verdwenen.

Ons geluk kan echter niet op vandaag want er verschijnt nog een derde speler op het toneel: een potvis die als kers op de taart ook nog eens zijn staartvin showt alvorens hij weer afdaalt naar de diepte van de Middellandse Zee.

Inmiddels is de tocht bijna op zijn einde en zet de boot weer koers naar de kust van Ligurië. De bemanning blijft nog wel even speuren. Vanuit het niets neemt de boot plots een scherpe wending. Direct staat iedereen weer op scherp. Wat hebben ze gezien?

Alle passagiers zoeken het water af, maar we zien helemaal niets. De boot mindert vaart en hoe onvoorstelbaar het ook is, de biologen hebben een onechte karetschildpad gespot. Geen idee hoe ze die hebben kunnen zien op deze grote afstand.

Het is een prachtig afscheidscadeau van een zeer succesvolle tocht op zee. Hier zullen we lang na de vakantie nog vaak aan terugdenken. Wat een ervaring!’

Praktische informatie
WhaleWatch Imperia heeft zijn thuishaven in Imperia maar vertrekt vanuit meerdere locaties, die op de website zijn terug te vinden. De tickets voor volwassenen kosten € 35,- en voor kinderen van vier tot twaalf jaar betaal je € 20,- per ticket. Kinderen tot vier jaar mogen gratis mee aan boord.

Mocht je tijdens de vaartocht geen walvissen of dolfijnen zien, dan is je ticket ook voor een volgende afvaart geldig. Het is daarom aan te raden de excursie aan het begin van je vakantie te plannen, zodat je nog tijd hebt voor een tweede kans.

Het seizoen loopt normaal van half mei tot de eerste week van oktober, met in de maanden juli en augustus dagelijks afvaarten. Omdat de excursie alleen doorgaat wanneer het weer het toelaat, is het belangrijk om voor vertrek nog contact te hebben met WhaleWatch Imperia, ook nadat je geboekt hebt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat op volle zee de golven te hoog zijn of het te hard waait, waardoor de excursie verplaatst moet worden naar een andere datum.

Uiteindelijk ben je vier, vijf uur aan boord. Er is een barretje aan boord, maar we adviseren je zelf eten en drinken mee te nemen. Vergeet ook geen zonnebrandcrème, een sjaal of petje en je fotocamera mee te nemen!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *