Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op de fiets langs traditionele trulli, eeuwenoude olijfbomen & ondergrondse kerkjes

Je hebt van die souvenirwinkels die je niet voorbij kunt lopen. Aan de Via Porto in Monopoli ontdekken we er zo een: Apulia – La Finestra sul Mare. De naam zegt het al, de vensters van deze winkel kijken uit over zee.

La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (4)

Behalve het uitzicht is hier nog veel meer te zien en te koop. Van handgemaakte trulli (de voor Alberobello en omgeving karakteristieke huisjes) tot streeklikeurtjes in vrolijke kleuren. We moeten ons echter nog even inhouden, want we gaan eerst met de mountainbike op pad. Eigenaresse Antonella verzorgt namelijk ook (fiets)excursies!

La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (3)
Trots op Monopoli
Antonella Minelli is een trotse inwoonster van Monopoli en deelt met veel enthousiasme haar liefde voor de stad, de stranden en het platteland. Voor de winkel staan de mountainbikes al op ons te wachten. We gaan het platteland van Monopoli al fietsend verkennen. De eerste stop is aan de kust, waar we een prachtig uitzicht hebben op de stad.

La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (1) La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (2)La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (5)

Na een fotomoment bij een traditionele trullo is het tijd om wat vaart te maken en voor we het weten rijden we het terrein van Masseria Zaccaria op. Het wordt ons meteen duidelijk wat deze tour zo bijzonder maakt: je komt op plekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek, maar wél als je op pad bent met Antonella.

La-Finestra-sul-Mare-Monopoli-Puglia (6)fietsen-Monopoli-Puglia (1) fietsen-Monopoli-Puglia (2)

Natuurlijke sculpturen
Bij Masseria Zaccaria verbouwen ze olijven en groenten op een indrukwekkend terrein dat gesierd wordt door eeuwenoude olijfbomen. Antonella noemt ze ‘natuurlijke sculpturen’ – mooier kunnen we het zelf niet zeggen. Ze leidt ons door de olijf- en citrusgaarden naar een ondergronds kerkje, waar het personeel van de masseria vroeger woonde, werkte en bad. Ze leefden strikt gescheiden van de welvarende familie. Oude werktuigen, gereedschappen en fresco’s brengen de verhalen van toen tot leven.

Masseria-Zacceria-Puglia (1) Masseria-Zacceria-Puglia (2) Masseria-Zacceria-Puglia (3a) Masseria-Zacceria-Puglia (4) Masseria-Zacceria-Puglia (4a) Masseria-Zacceria-Puglia (5) Masseria-Zacceria-Puglia (6) Masseria-Zacceria-Puglia (7)

Chocolade van de armen
We vervolgen onze weg door het rustige landschap naar een botanische tuin met meer dan tweeduizend bomen en planten: Lama degli Ulivi. ‘Lama’ staat voor een rivierbedding, die je veel ziet in Puglia. Vroeger deden deze bij droogte dienst als watervoorziening. De botanische tuin waar we zijn, is geplant rondom zo’n lama. Antonella laat ons proeven van carrubo: ‘chocolade voor de armen’. De vruchten van deze boom ogen niet alleen als cacaobonen, ze smaken er ook eens naar!

Lama-degli-Ulivi-Puglia (1) Lama-degli-Ulivi-Puglia (2)

Vlak achter de boom stuiten we opnieuw op een verborgen kerkje met bijzondere fresco’s, waaronder die van San Marco. Omdat de verborgen kerkjes grotendeels onder particulier bezit vallen, is restauratie van de fresco’s helaas vaak een te kostbare aangelegenheid. Maar wat zouden we ze graag in volle glorie bewonderen…

Lama-degli-Ulivi-Puglia (3) Lama-degli-Ulivi-Puglia (4)

In ruil voor olijfolie
Voordat we terugkeren naar Antonella’s winkel voor een proeverij van streekproducten, bezoeken we nog een andere masseria. Het is de boerderij van de familie Palmieri, waarvan het laatst levende familielied voor zijn dood besloot dat de masseria verhuurd moest worden aan de armen. Tot op de dag van vandaag wordt de boerderij enkel in ruil voor olijfolie verhuurd.

De binnenplaats van de masseria is oogverblindend wit geschilderd met kalk. Hier treffen we zowel onder- als bovengrondse kerkjes aan, allemaal even bijzonder om te ontdekken. La famiglia zat altijd in de bovengrondse kerk op het balkon, gescheiden van de werknemers die beneden zaten. Nu worden er bij gebrek aan geestelijken nauwelijks meer diensten gegeven.

Masseria-Palmieri-Puglia (1) Masseria-Palmieri-Puglia (2) Masseria-Palmieri-Puglia (3) Masseria-Palmieri-Puglia (4)

De familie Palmieri had trouwens niet alleen een verblijf op het platteland, in het historische centrum van Monopoli kun je het Palazzo Palmieri bewonderen, bijvoorbeeld vanaf het terras van restaurant My Italy.

Monopoli en omgeving ook eens op een andere manier verkennen? Antonella biedt het hele jaar door excursies aan, naar onder meer olijfboomgaarden en zandstranden.

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *