Paraplu’s, koffiemachines, schoenen, Parmezaanse kaas, kurkentrekkers, wijnetiketten… Wat voor ons gewone gebruiksvoorwerpen zijn, zijn in Italië óók bijzondere museumstukken.
We dwalen graag door zo’n klein museum, met een eigenzinnige collectie die vaak voortkomt uit een ongebreidelde verzamelwoede van één enkele persoon, wiens hobbycollectie in de loop der tijd is uitgegroeid tot een museo.
Ook in het museumaanbod van Rome is zo’n bijzonder museum te vinden. Het misschien wel kleinste museum van de Eeuwige Stad is het Museo del Barbiere, dat is gewijd aan een van de oudste beroepen ter wereld: de barbier. Jesper ging er een kijkje nemen en dook in de wereld van de Romeinse barbiers.
Jesper: ‘Hoewel ik regelmatig door de straten tussen Piazza di Spagna en Piazza del Popolo wandel, valt me pas tijdens een van mijn laatste wandelingen het kleine museum op aan de Via Mario de’ Fiori. Aan de gevel draait het blauw-wit-rode teken dat zich hier een barbier bevindt. Hier bevindt zich namelijk het Museo del Barbiere!
Nieuwsgierig stap ik naar binnen, waar ik hartelijk welkom word geheten door een gedistingeerde Romein met een strak kapsel, een rood vlinderdasje en glimmend gepoetste schoenen. Hij stelt zich voor als Massimo Romano, de eigenaar van het Museo del Barbiere, het enige museum gewijd aan de barbier ter wereld.
Massimo is zichtbaar trots op zijn unieke museum, dat op de begane grond een heuse barbierszaak is, met drie kappersstoelen en een bankje voor wie op zijn beurt moet wachten. Alles lijkt een vaste plek te hebben en is netjes opgepoetst.
Ik zou zo plaats kunnen nemen in een van de stoelen, maar Massimo wijst me de weg naar het echte museum, op de eerste verdieping. Het bestaat slechts uit één kleine kamer, van ongeveer drie bij drie meter, volledig gevuld met Massimo’s passie.
In het midden van de kamer staat een stoel uit de jaren dertig, ernaast prijkt een kappersstoel voor de jongste klanten, met een paardenhoofd om ze het idee te geven op een draaimolen te zitten in plaats van bij de kapper.
Ik schiet een aantal foto’s en daal dan de trap af naar beneden, waar ik Massimo vraag hoe hij op het idee is gekomen voor dit bijzondere museumpje. Hij vertelt dat hij elke ochtend een rondje door Rome rent. Hij eindigt dan altijd bij een andere barberia die hij beheert, vlak bij het Campo de’ Fiori.
Na een snelle douche stapt hij dan de nog lege barbierszaak binnen. Op een dag realiseerde hij zich dat dit een wereld op zich is, een wereld die behouden zou moeten blijven voor de volgende generatie. Een authentieke barbier is zeldzaam, al is het vak gelukkig inmiddels ook bij veel jonge mannen met baarden in aanzien gestegen…
Beetje bij beetje bedacht Massimo hoe zo’n museum eruit zou moeten zien. Hij schreef bevriende barbiers van over de hele wereld aan om unieke objecten te verzamelen, van foto’s en prenten tot kleurrijke tubes crème, scharen en kammen.
Hij wijst me op een barbierset uit Parijs, uit de jaren twintig, en op een Duitse scheerset van bakeliet uit 1929. Er hangen oude kalenders, scheermessen en –kwasten in alle soorten en maten, die samen meters en meters aan baarden hebben geknipt, getrimd en geschoren.
Wil je ook een kijkje nemen in het Museo del Barbiere? Je vindt het aan de Via Mario de’ Fiori 114 (vlak bij de Spaanse Trappen). Je kunt er alleen op afspraak terecht, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 9.00 en 19.00 uur, ook voor een knip- of scheerbeurt. Hiervoor kun je Massimo het beste bellen via 0039-066786126, dan opent hij graag zijn bijzondere museum voor je.’