Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toeren langs trulli op het platteland rondom Locorotondo

In het hart van Puglia ligt de Valle d’Itria, waar je overal trulli ziet opduiken. Deze huisjes met een soort bijenkorfvormig dak zijn van steen. Ze hebben een puntdak waarop vaak een helderwitte bol of ster prijkt en zijn bijzonder fotogeniek.

De ‘hoofdstad’ van de trulli is Alberobello, waar het oude centrum bestaat uit kronkelige straatjes waarlangs meer dan duizend traditionele ronde witte huisjes staan. Prachtig, maar Alberobello is inmiddels zo beroemd dat er busladingen toeristen komen. Wie hier trulli wil bekijken en fotograferen, staat schouder aan schouder met anderen.

Gelukkig zijn er slechts heel even verderop, op het platteland rondom Locorotondo, nog veel meer trulli te spotten. Ze duiken op in een landschap dat wordt gekenmerkt door stenen muurtjes a secco, olijfboomgaarden en wijngaarden. Door hun kenmerkende puntdak kún je ze niet missen als je door dit stukje Puglia toert.

Zéker niet als je de contrade, gehuchtjes, rondom Locororondo bezoekt. Locorotondo kent meer dan honderd van deze kleine woonkernen. Saskia en Carola gingen tijdens hun roadtrip door Puglia op zoek naar de mooiste contrade, voor een unieke tour langs authentieke trulli.

Contrade Marinelli, Tumbinno & Serafino
Saskia: ‘Deze gehuchten bestaan grotendeels uit trulli. Soms zie je nog de gezamenlijke waterput en/of de gemeenschappelijke oven die de inwoners van deze gehuchtjes deelden. Je stapt hier soms zo terug in de tijd, wandelend tussen vervallen trulli, rondscharrelende kippen en soezende katten.

Er zijn bijna geen mensen te zien. Zeker in Tumbinno is het stil, op een oud vrouwtje na, dat nieuwsgierig komt kijken wat die al net zo nieuwsgierige vreemdelingen hier doen.

zelfs dit toegangshek in Contrada Marinelli is versierd met trulli

Soms blijken de trulli echter ook verrassend goed gerenoveerd. Sommige zijn omgetoverd tot bed & breakfast, maar in de meeste wonen het hele jaar door Pugliesi van wie de voorouders hier al woonden en werkten.

Carola en ik mogen hier en daar even binnenkijken, zoals bij dit tot een prachtig woonhuis omgebouwde groepje trulli. De eigenaar is zichtbaar trots als we zijn schilderachtige binnenplaats, omringd door trulli, op de foto zetten.

Als we onze auto parkeren in Contrada Tumbinno, vraagt een vrouw die in de tuin aan het werken is of we de dochters van Pietro zijn. Op ons ontkennende antwoord kijkt ze ons eerst wat achterdochtig aan, maar als ik haar vertel dat ik samen met een fotografe op pad ben om de mooiste plekjes van Puglia vast te leggen, ontdooit ze meteen.

Ze schudt ons enthousiast de hand en staat erop dat we haar tuin én huis bewonderen. Pasquina Rosato, zoals deze gastvrije dame heet, leidt ons rond door haar trulli, waarvan ze er ook één verhuurt (voor meer informatie kun je Pasquina bellen via 0039-0804434491 of 0039-3395799698). Hier logeer je te midden van de locals, zonder toeristen die je trullo bewonderen en op de foto willen zetten, maar mét een dakterras vanwaar je net de zee kunt zien.

Contrada Serafino brengt niet alleen vervallen trulli, maar ook velden vol klaprozen:

Contrade Marziolla, Lamie Affascinate & Cupa
De alleroudste trullo van de Valle d’Itria (waarvan men het bouwjaar weet althans) is de Trullo Marziolla. Boven de ingang staat het jaartal 1509 of 1559, dus reken maar uit wat deze stenen allemaal aan zich voorbij hebben zien trekken…

De trullo ligt helaas op privéterrein en is dus niet zomaar te bezoeken. Wij hadden de pech dat de beheerder er niet was, maar als je voorafgaand aan je bezoek belt naar 0039-3293824187, dan heb je misschien geluk en kun je een kijkje nemen.

In de contrade Lamie Affascinate en Cupa vind je nog meer eeuwenoude trulli. Kijk maar mee:

Contrade Serra e Ritunno
Ten zuidwesten van Locorotondo spot je de mooiste trulli in Contrada Serra, Contrada Ritunno Grande en Contrada Ritunno Piccola.

Stop behalve in deze gehuchtjes zeker ook even om het aanzicht van Locorotondo vast te leggen. Wij stuitten op de terugweg ook nog op een prachtig kapelletje, met een warmrode buitenkant en een serene Madonna die door de inwoners van Locorotondo en omgeving nog dagelijks wordt voorzien van verse bloemen en brandende kaarsjes.

Wil je deze roadtrip langs bovenstaande contrade ook rijden om trulli te spotten? Via deze link vind je onze route!

De geschiedenis van de trulli
Benieuwd waarom de trulli alleen in dit stukje van Puglia voorkomen? De geschiedenis van de trulli is verbonden met die van de Valle d’Itria als geheel. In de vijftiende en zestiende eeuw werden vanuit het Koninkrijk Napels, waartoe Puglia in die tijd behoorde, forse belastingen opgelegd.

De graven van Conversano, die de scepter zwaaiden over het gebied waar nu onder andere Locorotondo en Alberobello liggen, kwamen daarom met een ingenieus plan. Ze verplichtten alle bewoners van het gebied om hun woningen voortaan zonder cement te bouwen. Op die manier konden alle huizen namelijk razendsnel worden weggehaald – en dat kwam mooi uit als er een belastinginner langskwam om een telling te doen waarop de verschuldigde belasting gebaseerd zou worden…

De arme boeren mochten dus enkel losse, ‘droge’ steen gebruiken. Precies daarom weken ze uit naar een ronde vorm en een zelfdragend, koepelvormig dak. Dit dak bestond uit cirkels van stenen die tegen elkaar aan duwden, zodat het zichzelf letterlijk omhoog hield. Het was een even simpele als stevige oplossing.

Nog meer trulli spotten langs de Strada Statale dei Trulli
Nog meer trulli zie je langs de Strada Statale 172 (SS172), die niet voor niets ook wel de Strada Statale dei Trulli wordt genoemd. Langs een groot deel van deze weg, die van Casamassima (provincie Bari) naar Taranto leidt, zie je de trulli opduiken. Met name op het stuk van Putignano dat via Alberobello en Locorotondo naar Martina Franca voert, zie je de puntdaken overal boven uitsteken.

Nog meer tips voor Puglia
Ga je op vakantie naar Puglia? We hebben al onze praktische tips voor je vakantie naar Puglia voor je op een rijtje gezet, van alle vluchten naar Puglia tot mooie accommodaties voor een onvergetelijke vakantie.

Onmisbaar als voorbereiding en/of voor onderweg: Mijn Puglia, een persoonlijke reisgids met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Ga samen met Saskia op ontdekking in Puglia en je zult de prachtige regio voor altijd in je hart sluiten! Bestel Mijn Puglia via deze link, met persoonlijke boodschap van Saskia.

Ook maakten we een paar handige online overzichtslijstjes:

*ontdek de mooiste plekken van Puglia
*10x proeven van Puglia
*de lekkerste Slow Food-adresjes in Puglia
*ontdek de mooiste stranden van Puglia
*slapen in een trullo in Puglia
*de mooiste masseria’s in Puglia

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Hartelijk dank voor jullie Ciao Tutti! Al een paar kaar lees ik met plezier jullie enthoesiasme over Italië, nu over de trulli in Puglia. Sta me toe een aanvulling te geven op de geschiedenis van de trullo. Wij hebben ook een trullo gerestaureerd, verblijven hier ‘s zomers al tien jaar en hebben heel wat opzoekingswerk gedaan over deze prachtige streek. Maar de legende over de belastingen doe de boeren niet konden betalen is eigenlijk niet helemaal juist. Kijk naar de konische gebouwtjes in Griekenland (Mykene!!), Frankrijk (les “bouries”, Kroatië … Niet toevallig! Ze gaan terug naar de oudheid, van groot tot klein werden ze zo gebouwd omdat dit de handigste, goedkoopste en stabielste bouwvorm was met stenen die landbewoners vonden op het land.
    Misschien interessant voor wanneer jullie nog eens over de trulli publiceren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *