Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De mooiste treinreizen in Italië – van de Centovalli Express tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita

Reizen met de trein is een ideaal alternatief als je niet van vliegen of lange autoritten houdt. Je reist ontspannen én duurzaam en onderweg geniet je van het steeds veranderende landschap. Geen eindeloze wachttijden op het vliegveld of stress bij het inchecken van je bagage, maar in alle rust de mooie uitzichten voorbij zien glijden.

Je kunt echter niet alleen naar Italië met de trein, ook ín Italië vind je veel prachtige spoorlijnen. We hebben een aantal bijzondere treinreizen voor je op een rijtje gezet, van de beroemde Centovalli Express in het noorden tot schitterende spoorroutes op de eilanden, van Slow Food-treinreizen tot de nieuwe Orient Express La Dolce Vita. Andiamo?!

Centovalli Express – van Piemonte naar Zwitserland

De Centovalli Express verbindt Domodossola in Piemonte met Locarno in Zwitersland, aan de noordelijke oever van het Lago Maggiore.

Officieel heet deze spoorlijn de Ferrovia Vigezzina-Centovalli. Vigezzina verwijst naar het Italiaanse dal, Centovalli naar het Zwitsers grondgebied waar de trein doorheen voert, met de ‘honderd valleien’ die je vanuit je treinraampje voorbij ziet glijden.

Deze spoorlijn werd geopend in 1923 en strekt zich uit over ruim vijftig kilometer (waarvan ruim dertig op Italiaans grondgebied en twintig op Zwitserse bodem), met meer dan tachtig bruggen en eenendertig tunnels.

Het hoogste punt ligt bij station Santa Maria Maggiore, op Italiaans grondgebied. Je bevindt je dan op iets meer dan achthonderddertig meter hoogte.

In de herfst wordt dit traject magisch. Het hele gebied is dan gehuld in prachtig gekleurde herfstbladeren. Hier komt de bijnaam van deze trein vandaan: de Treno del Foliage, de trein van de verkleurende bladeren. Wil je meer weten over deze bijzondere treinreis, kijk dan hier.

met dank aan Ferrovia Vigezzina-Centovalli voor een aantal foto’s

Bernina Express – van Lombardije naar Zwitserland

Een van de meest spectaculaire treinreizen ter wereld maak je met de Bernina Express, over de Rhätische Spoorweg, die het Italiaanse Tirano en het Zwitserse Saint Moritz verbindt. De spoorlijn staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco!

Deze route brengt twee historische spoorlijnen samen in één transalpiene lijn, die dwars door twee bergpassen in de Zwitserse Alpen loopt.

Tijdens de drie uur durende treinreis rijd je dwars door de Alpen, wat prachtige beelden oplevert. De route is iets meer dan zestig kilometer lang, met dertien tunnels en meer dan vijftig viaducten en bruggen. In deze blog vertellen we je er meer over; op de officiële website van de Bernina Express vind je alle praktische gegevens.

Venice Simplon Orient Express – van Parijs naar Venetië

De Oriënt-Express is nieuw leven ingeblazen. Onder de naam Venice Simplon Orient Express brengt deze luxe trein je bijvoorbeeld van Parijs naar Venetië.

De trein bestaat uit zeventien originele rijtuigen die zorgvuldig gerestaureerd zijn. Tijdens de reis word je helemaal ondergedompeld in luxe. Je kunt genieten van verfijnde gerechten of luisteren naar het pianospel in het barrijtuig.

Er is wel een heuse dresscode: een elegante jas en stropdas voor de heren en avondkleding voor de vrouwen. Spijkerbroeken, trainingspakken en sportschoenen zijn aan boord verboden. Neem ook een chique pyjama mee, want als je in deze setting in bed stapt, past ook daar een dresscode bij:

foto’s: Venice Simplon Orient Express

In deze blog lees je er meer over. Via de officiële website van de Venice Simplon Orient Express vind je meer informatie over de verschillende treinreizen.

Orient Express La Dolce Vita – ontdek heel Italië per spoor

In 2023 zal er een nieuwe trein door heel Italië gaan rijden: de Orient Express La Dolce Vita, een luxe trein geïnspireerd op de gelijknamige film van Federico Fellini. Het interieur en de sfeer van de rijtuigen ademen het dolce vita van de jaren zestig.

In de retrocabines met verschillende luxe suites en zelfs een restaurant aan boord kun je door veertien regio’s rijden, naar meer dan honderd Italiaanse steden en drie internationale bestemmingen (Parijs, Istanbul en Split).

De zes verschillende treinen zullen tien verschillende routes afleggen. Zo kun je bijvoorbeeld de truffel- en wijnroute nemen die door Piemonte en Ligurië voert en de Alpenroute van Milaan naar Cortina d’Ampezzo. Vanuit Rome vertrekt de trein niet alleen naar de internationale bestemmingen, maar kun je ook aan boord gaan om de Val d’Orcia en de Maremma te ontdekken.

In het zuiden spoor je met de Treno della Dolce Vita langs de Ionische kust tussen Basilicata en Calabrië of tussen Lecce en Matera.

foto’s: Orient Express La Dolce Vita

L’Orient Express delle Tre Valli – van Genua naar Casella

Deze historische spoorlijn mag dan niet zo luxe zijn als de voorgaande Orient Express, ook deze tocht beschikt over alle kenmerken die een treinreis zo geliefd maken. De route voert je door tunnels en over bruggen en viaducten, met prachtige vergezichten.

De trein vertrekt vanaf een piepklein stationnetje boven Piazza Manin in Genua en komt vijfentwintig kilometer verderop aan in Casella, een pittoresk dorpje in het achterland van de Ligurische hoofdstad.

Onderweg passeer je negen historische plaatsjes en rijd je door de valleien van Bisagno, Polcevera en Scrivia. Met helder weer kun je zelfs de berg van Portofino en Corsica zien liggen.

De officiële naam van deze route is overigens Ferrovia Genova Casella. De bijnaam L’Orient Express delle Tre Valli is te danken aan het vintage ontwerp van de trein. Sommige rijtuigen dateren uit 1929 en de blauw en crèmekleurige wagons hebben zelfs nog houten zetels en antieke koffiezetapparaten.

foto’s met dank aan Matteo Provendola

Cinque Terre Express – langs de vijf dorpjes van de Cinque Terre

De Cinque Terre Express rijdt dwars door het Parco Nazionale delle Cinque Terre. De trein verbindt de vijf dorpjes Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore met elkaar.

Begin- en eindpunt zijn La Spezia en Levanto. De trein stopt bij alle vijf de dorpjes, zodat je op elk station kunt uitstappen en later weer instappen, met één enkel kaartje. De route biedt je een adembenemend uitzicht op de stukken kustlijn, steile kliffen en rotswanden.

Met de Cinque Terre Treno Card kun je een kaartje voor een of meerdere dagen kopen, waarmee je onbeperkt kunt reizen met deze trein. Meer informatie vind je in deze blog.

foto: Oasi Hotel

Itinerari di Passaggio – Slow Food-treinreizen

Samen met de Slow Food-beweging heeft Trenitalia regionale treinreizen uitgestippeld, met in totaal meer dan vijfhonderd adressen waar je kunt proeven van Slow Food.

Je treint bijvoorbeeld van Turijn naar Alba, van Aosta naar Ivrea, van Verona naar Vicenza en van Parma naar Bologna. Zuidelijker trein je van Bari naar Brindisi, van Napels naar Salerno of van Cagliari naar Sassari.

Je vindt alle routes via deze link, waarbij je elke route kunt downloaden in pdf-formaat. Zo heb je per traject een smakelijke Slow Food-gids die je de weg wijst naar de lekkerste adresjes!

Trenord – van Brescia naar het Lago d’Iseo

Een van de treinen van Trenord voert over de spoorlijn die Brescia verbindt met het Lago d’Iseo. Onderweg geniet je van een prachtig landschap.

Vanuit Brescia spoor je namelijk door de Franciacorta-streek. Je treint langs uitgestrekte wijngaarden waarvan de kleuren variëren van smaragdgroen tot brons, afhankelijk van het seizoen. Daarna passeer je het beschermde natuurpark Torbiere, waar een grote vogelpopulatie huist.

met dank aan Jacopo Ventura voor een aantal foto’s

Ten slotte wachten de oevers van het Lago d’Iseo op je, In dit meer zal dit jaar het kunstwerk Your world van Lorenzo Quinn te zien zijn. Het eindstation is Edolo, het middelpunt van de hoge Val Camonica. Meer informatie over deze treinreis vind je hier.

Treno dei Sapori – smakelijke treinrit langs het Lago d’Iseo

Tijdens een ritje met de Treno dei Sapori draait het voornamelijk om de lokale lekkernijen die je aan boord voorgeschoteld krijgt. Naast de prachtige vergezichten kun je tijdens deze treinreis namelijk genieten van een heerlijke lunch, in combinatie met Franciacorta-wijnen.

Onderweg stap je onder begeleiding van een gids uit bij verschillende dorpjes en kun je wandelingen en excursies maken naar bijvoorbeeld culturele bezienswaardigheden en wijnhuizen. In deze blog vertellen we je meer over deze heerlijke reis.

Het treintje van Renon – hoog boven Bolzano

De Treno del Renon of Rittner Bahn is een klein boemeltreintje dat aansluit op de kabelbaan die je vanuit Bolzano duizend meter omhoog brengt.

Eenmaal boven trein je langs Soprabolzano (Oberbozen), Stella (Lichtenstern) en Collalbo (Klobenstein). Onderweg kom je onder meer langs ongelooflijke rotssculpturen die zijn ontstaan door wind- en ijserosie en bekend staan als aardpiramiden.

Porrettana Express – van Toscane naar Emilia-Romagna

De regio’s Toscane en Emilia-Romagna worden niet alleen door de hogesnelheidstrein met elkaar verbonden, maar ook door de Porrettana Express. Deze historische spoorlijn begint in Pistoia en spoort dwars door de Apennijnen naar Porretta Terme, om aan de andere kant weer af te dalen naar Bologna.

Deze trein is ontworpen tijdens de Risorgimento, de Italiaanse eenwording, en neemt je mee langs twee rivieren: de Ombrone aan Toscaanse kant en de Reno aan de kant van Emilia-Romagna.

Deze spoorlijn is nu voornamelijk een toeristische attractie. Er worden verschillende themareizen gepland en er zijn theatervoorstellingen aan boord waarin je meer te weten komt over de plaatsjes langs de route.

foto’s: Porrettana Express

Treno Natura – in een stroomtrein door de Val d’Orcia

Met de Treno Natura reis je in een stoomtrein door de Val d’Orcia, de vallei in het zuiden van Toscane die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat, en door de Crete Senesi.

De anderhalf uur durende rit vertrekt vanuit Siena en voert je langs hooggelegen dorpjes, zacht glooiende heuvels, velden vol zonnebloemen en strade bianche met aan weerszijden cipressen.

In de dorpjes langs de route van de Treno Natura worden vaak culturele activiteiten georganiseerd zoals proeverijen en wandeltochten. Via deze link vind je alle ritten van de Treno Natura aangekondigd.

foto: Fondazione FS

La Transiberiana d’Italia – van Abruzzo naar Molise

Deze treinreis gaat van Sulmona in Abruzzo naar Isernia in Molise. Vanwege de vaak hevige sneeuwval in Abruzzo lijkt de rit soms wel op de beroemde Transsiberië Express, vandaar de bijnaam van deze spoorlijn.

De route gaat in tweeëneenhalf uur langs eenentwintig stations en brengt je tot een hoogte van meer dan 1200 meter. Daarmee is de Transiberiana d’Italia een van de meest spectaculaire routes van Italië.

De spoorlijn voert je onder andere door het groene hart van de Apennijnen, de oude Peligna-vallei en het Parco Nazionale della Majella. Je reist langs kleine dorpjes en over viaducten met stenen bogen.

Deze treinreis kun je in één keer afleggen of in etappes doen. Je mag gratis je fiets meenemen in de trein, dus onderweg een keertje uitstappen en de reis later vervolgen is ook een optie.

Heb je niet zo lang de tijd? Dankzij Ferrovia dei Parchi kun je vanuit Sulmona ook een dagtochtje maken naar Roccaraso.

Ferrovie Appulo-Lucane – van Bari naar Matera

In iets minder dan twee uur brengt de Ferrovie Appulo-Lucane je van Bari naar Matera, langs stenen stationnetjes en rijdt langs kliffen, steile hellingen, weilanden en bossen. Je gaat dwars door het Parco Nazionale Alta Murgia en maakt een stop in Altamura, voor je koers zet naar Matera, de stad van de Sassi.

Circumetnea – een rondje om de Etna

De Circumetnea maakt, zoals de naam al aangeeft, een rondje om de Etna. Vertrekpunt is station Catania Borgo (prima te bereiken met het openbaar vervoer vanaf het centrale station van Catania) en de rit eindigt na ruim honderd kilometer in Riposto.

De snelheid van deze treno del vulcano is niet bepaald hoog en een heel rondje om de Etna duurt dus wel even, maar onderweg geniet je elke minuut van het steeds veranderende uitzicht waarbij wijngaarden, amandel- en pistachebomen de hoofdrol spelen, met uiteraard steeds de Etna aan de horizon.

Volgens de schrijver Edmondo de Amicis is de Circumetnea ‘il più bel viaggio circolare, che può essere fatto in sette ore sulla faccia della terra’ – ‘de mooiste rondreis die je in zeven uur op het aardoppervlak kunt maken’ (citaat uit Ricordi d’un viaggio in Sicilia, 1906).

Wij geven hem gelijk, maar oordeel zelf en geniet al sporend van een slow ritje rond de Etna – waarvan we je in deze blog alvast een voorproefje geven.

met dank aan Ferrovia Circumetnea voor een aantal foto’s

Treno del Barocco – per trein door de Val di Noto

Elke zomer kun je in de Treno del Barocco, de baroktrein, een reis terug in de tijd maken, langs de historische wonderen in het zuidoosten van Sicilië.

In een oude centoporte-trein (die is vernoemd naar de ‘honderd’ deuren van de wagons) reis je vanuit Syracuse naar onder meer Noto, Scicli, Modica en Ragusa, vier van de pareltjes in de Val di Noto, die sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Trenino Verde – het groene treintje op Sardinië

Een van de mooiste manieren om Sardinië te ontdekken is met de Trenino Verde, het ‘groene treintje’. Deze trein dankt zijn naam aan het vele groen waar je doorheen spoort. De spoorlijn loopt namelijk dwars door ruige, onaangetaste natuurgebieden en biedt adembenemende uitzichten.

Zelfs schrijvers raakten geïnspireerd door hun reis met het groene treintje, zoals het citaat van D.H. Lawrence op bovenstaande foto illustreert.

Het ‘groene treintje’ brengt je over in totaal bijna zeshonderd kilometer spoorlijn van de kust tot in het diepe binnenland, langs plekken waar alleen het treintje kan komen. Rijdend door diepe valleien en over hoge bergtoppen zie je Sardinië op haar mooist.

De spoorlijn is aangelegd aan het eind van de negentiende eeuw en had vooral een economisch doel: het binnenland verbinden met de kust en dus met de rest van de wereld. In de praktijk had het treintje ook een belangrijke sociale functie; het verbond vrijwel alle gebieden van het eiland met elkaar en stimuleerde dus onderling contact tussen de Sarden.

Inmiddels heeft de spoorlijn uitsluitend een toeristische functie. Je kunt vanaf verschillende stations vertrekken en verschillende trajecten afleggen. Kaartjes koop je direct op het station of via Treninoverde.com, waar je ook meer informatie over onder meer de vertrektijden vindt.

Je kunt vanaf verschillende stations vertrekken en verschillende trajecten afleggen. Alle informatie vind je op de website van de Trenino Verde.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

10 reacties

 1. Beste Saskia, je doet ons weer likkebaardend uitkijken naar betere, zonniger tijden. Bedankt van harte. Grazie mille.

 2. En ik ontwaak weer , dromend van mijn mooie Italie maar nooit beleefd met de prachtige keuzes per trein…
  Grazie mille cara Sakia !!

 3. Martin vanEwijck

  Volgens mij zijn jullie er een vergeten.
  Prachtig vooral als er sneeuw ligt.
  Of heb ik er overheen gekeken

  https://www.latransiberianaditalia.com/

 4. Daar heb je echt overheen gekeken, want die staat er mooi tussen, mét foto’s 🙂

 5. HI Saskia, ik zou graag met Treno Natura vanuit Siena tot eindpunt reizen. Wil je de plaatsen noemen die ik passeer en in welke plaats eindigt deze route?
  Hartelijk dank alvast!

 6. Ciao Elena,
  er is geen vast traject, de routes verschillen. Zie https://www.fibula.it/treno-natura/ voor alle details.

 7. Bedankt voor de vele tips voor dagjes met de trein! Vooral mijn 8 jarige zoon is hier heel blij mee. 😉

 8. De Circumetnea is zeker aan te raden! Prachtig om zo een rokende Etna vanaf alle kanten te kunnen zien in een supersfeervolle trein!

 9. Ook een mooi ritje gaat van ventimiglia over de col du Tende
  naar Torino. Deze corridor trein rijdt via Breil sur Roya en Limone. ‘s Winters een magisch wit landschap. De trein draait rond de col du Tende naar boven om dan af te dalen richting Genua.

 10. Hoi Saskia,
  De boemel Catania-Messina was ook erg interessant. Langs oude, vervallen fabrieken, zoutpannen met flamingo’s, lepelaars, steltkluten en één kuifleeuwerik. Een heel apart landschap. En dan met snelle boot- lijndienst naar de overkant om Reggio Calabria te bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *