Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Sentierelsa – een heerlijke wandeling langs de rivier de Elsa in hartje Toscane

Vier je vakantie in Toscane en wil je ter afwisseling van je bezoek aan Florence, Siena en San Gimignano een heerlijke wandeling in de natuur maken?

Dan is de Sentierelsa een aanrader, een wandelroute in het Parco Fluviale Alta Valdelsa, die ook met kinderen goed te doen is, zeker als je ook nog eens een frisse duik kunt nemen!

Startpunt van de Sentierelsa

De Sentierelsa slingert langs de rivier de Elsa, die haar naam geeft aan de hele vallei – de Val d’Elsa. Je kunt op twee plekken vertrekken: bij de Ponte di Spugna in Colle di Val d’Elsa (op nog geen vijf minuten lopen van het centrale plein en de bushalte) of bij de Ponte di San Marziale in Gracciano (een gehucht iets ten zuiden van Colle di Val d’Elsa).

In Colle di Val d’Elsa kun je parkeren bij Parcheggio Fontibona of Parcheggio Ascensore per il Centro Storico. Als je vertrekt van de Ponte di San Marziale kun je parkeren op Parcheggio Fluviale Elsa of Parcheggio Campo Sportivo San Marziale.

Je kunt heen en weer lopen (de volledige route is dan bijna vijf kilometer lang) of na het afleggen van de helft van de route van bij de Ponte di San Marziale of vanuit het centrum van Colle di Val d’Elsa de bus naar je startpunt / de parkeerplaats nemen. Op het moment van schrijven is dit buslijn 201, maar check voor vertrek nog even bij de buschauffeur of de tabacchaio waar je je buskaartje koopt.

Neem je badkleding mee voor een duik!

De wandeling volgt de loop van de rivier de Elsa, met onderweg volop mogelijkheden voor een frisse duik. Neem op een warme dag dus zeker je badkleding mee, zodat je even lekker kunt afkoelen in het heldere water.

Niet voor niets wordt dit stukje natuur ook wel ‘de zee van de Val d’Elsa genoemd. Eén blik op het water en je wil je er meteen in onderdompelen. Het is dan ook een ideale plek als de temperatuur in Toscane flink oploopt, mede dankzij de vele schaduwrijke plekken op de route.

Waterschoenen zijn aan te bevelen, zodat je overal makkelijk het water in en uit kunt. Denk ook aan zonnebrandcrème, een plaid of badlaken om op te zitten/liggen en muggencrème.

Wandel met ons mee langs de Sentierelsa

Wij wandelden de Sentierelsa op een warme septemberdag, waarbij een frisse duik geen overbodige luxe was geweest. Zeker omdat het water er heel aanlokkelijk uit ziet, met steeds weer andere watervalletjes, stroompjes en poelen.

We namen vanuit Siena de bus naar Colle di Val d’Elsa (buslijn 130 of 131), waar we vanaf de bushalte naar de Ponte di Spugna liepen. Aan de overkant van de brug begint aan je rechterhand de Sentierelsa.

Het is geen saai recht pad, maar een afwisselende route door het groen, met bijna altijd zicht op het water van de Elsa. Af en toe steek je de rivier ook over, via grote rotsblokken. Kijk maar mee, want de kleur van het water is te mooi om te kunnen omschrijven:

Van een enorme waterval tot een berengrot

Vlak bij de Ponte di San Marziale zie je een aantal historische hydraulische constructies (zoals de Steccaia en de Callone Reale), die het water naar zogenaamde gore leidden, kunstmatige kanalen die het water naar de stad voerden maar die ook zorgden voor het opwekken van de benodigde energie en irrigatie van de omliggende landerijen.

Aan het begin van de zeventiende eeuw werd dit hydraulisch systeem nog gerestaureerd, in opdracht van Ferdinando I De’ Medici, de toenmalige groothertog van Toscane. Vandaar dat je bij de Callone Reale het familiewapen van De’ Medici ziet.

Eveneens dicht bij de Ponte di San Marziale bewonder je de Diborrato, waar de rivier de Elsa zo’n groot verval heeft dat er een flinke waterval van maar liefst vijftien meter hoog ontstaat, met aan de voet daarvan een klein meertje dat wel tien meter diep is.

Bijzonder zijn ook de Grotta dell’Orso (die inderdaad wel wat weg heeft van een beer), de Conchina, de Masso Bianco, de Nicchia, de Tonfo dei Preti en de Spianata dei Falchi (waar valken vroeger hun nest maakten).

Langs de route vind je hier en daar bordjes met meer uitleg over bijzondere plekken, bomen, planten en dieren. Je kunt ook een brochure downloaden met een plattegrond en een korte uitleg (de pdf is beschikbaar in het Italiaans of in het Engels).

Tips voor een welverdiende pauze

Na anderhalf uur lopen, even stil zitten genieten en foto’s maken kwamen we bij de Ponte di San Marziale. We waren wel toe aan een pauze. Gelukkig zagen we aan de overkant van de weg Bar Totalgame (Viale dei Mille), waar we even neerstreken voor een flink belegde panino, een zakje van onze favoriete chips (met rode peper en limoen) en een flesje limonata.

Je kunt uiteraard ook zelf broodjes en fruit meenemen voor een picknick aan de oever van de Elsa. In Colle di Val d’Elsa kun je bijvoorbeeld je knapzak vullen bij Forno Pellegrino, waar je terecht kunt voor belegde broodjes en dolci (van cioccopane, cantucci tot girelle con uvetta of girelle con cioccolato).

De houten serveerplanken zijn gevuld met belegde focaccia’s, hartige taarten en pizza’s. Ook kun je heerlijke verse pasta’s zoals tagliatelle en spaghetti alla chitarra meenemen voor later in je appartement of vakantiehuis, ook in mooi gekleurde varianten.

Bij Caffè Garibaldi aan het Piazza Arnolfo di Cambio vind je een uitgebreide selectie koekjes en taartjes voor bij een kopje koffie. Ook het ijs is hier een aanrader.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *