Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Greenway del Lago di Como – afwisselende wandeling aan het Comomeer

Heb je zin in een mooie wandeling langs het Comomeer? De Greenway del Lago di Como combineert de schoonheid van het meer met authentieke dorpjes, imposante villa’s, kleurrijke tuinen en prachtig gelegen kerkjes.

Het is een prachtige route om de westelijke oever van het Comomeer te verkennen, met dorpjes als Colonno, Sala Comacina en Tremezzo.

Een charmante start in Colonno
De Greenway del Lago di Como start in Colonno, een charmant dorpje dat direct aan het Comomeer ligt. Aan de zuidkant van het dorpje vind je, langs de Strada Statale Regina 340, de eerste van de richtingaanwijzers die je tijdens de Greenway de weg zullen wijzen.

Over de Via Cappella wandel je naar het begin van de Via Luigi Civetta, waar de route officieel van start gaat. Je wandelt door de dorpskern, over het sfeervolle piazzetta, vanwaar je afdaalt naar de oever van het meer.

Nadat je de oude brug over de Pessetta bent overgestoken, vervolg je je weg over de Antica Via Regina, de oude Romeinse weg vanuit Cremona, richting Sala Comacina.

Vergeet niet om hier even stil te staan en terug te blikken, want het uitzicht op Colonno, met de kenmerkende campanile, klokkentoren, van de San Michele Arcangelo, is schitterend.

Een stukje over de oude Via Regina
De Greenway-route loopt deels over de oude Via Regina, die bij Sala Comacina langs olijfbomen en terrassen voert, met weids uitzicht over het meer.

Na het kerkhof van Sala Comacina sla je linksaf, over de met kinderkopjes geplaveide weg die parallel loopt aan de Viale degli Ulivi. Je wandelt langs de Cappella di San Rocco, vanwaar je de trap naar beneden kunt nemen voor een kleine detour naar het middeleeuwse centrum en het haventje van Sala Comacina.

Eenmaal weer bij de kapel vervolg je de route van de Greenway del Lago di Como met een prachtig uitzicht op het meer, met het Isola Comacina omringd door water, en de bergen daarachter.

Je komt ogen te kort, zeker als na Sala Comacina het volgende dorpje wacht: Ossuccio. Je ziet hier prachtige plekjes, van de San Giacomo tot een verborgen leeuwenkop.

De route voert verder langs Spurano en komt vervolgens, na het oversteken van de Strada Statale, uit op de Via Santuario, die naar het Santuario della Beate Vergine del Soccorso leidt.

Op de kruising met de Via Andrea Castelli ga je rechtsaf. In het park van Ossuccio, waar ook een bar is en waar wat speeltoestellen staan, kun je even pauzeren, met mooi uitzicht op de kenmerkende klokkentoren van de Santa Maria Maddalena.

Van Ossuccio naar Lenno
Weer uitgerust vervolg je je weg over de Via Andrea Castelli, over de rotonde, langs Villa Leoni, om vervolgens rechts af te buigen, naar het gehuchtje Isola. Van hieruit wandel je langs de Chiesa dei Santi Eufemia e Vincenzo naar Villa Balbiano.

De Greenway del Lago di Como voert naar het historische centrum van Campo di Lenno, met smalle steegjes en trappetjes. Je wandelt langs Villa Monastero en Dosso di Lavedo, met vlak na Albergo Lavedo een plekje waar je kunt neerstrijken voor een picknickpauze.

Je kunt hier even van de route afwijken voor een bezoek aan Villa del Balbianello. Dankzij de ligging van de tuin van de villa, hoog boven het water, heb je er een schitterend uitzicht over het Comomeer. Maar ook de tuin zelf mag er zijn, met statige beelden.

De villa schitterde onder meer in de James Bond-film Casino Royale (uit 2006), in een dubbelrol nog wel. Herken je het gebouw als het ziekenhuis én als de plek waar de Zwitserse bankier de code kreeg om zijn geld over te kunnen dragen? Ook in de film Star Wars: Episode ll – Attack of the Clones (uit 2002) is er een rol weggelegd voor Villa del Balbianello.

De wandelroute loopt verder langs het meer, met mooi zicht op een aantal andere highlights van Lenno, zoals de Villa Aureggi, de Santo Stefano en de bijbehorende doopkapel. Aan de oever van het meer kun je een van de boten van de Navigazione Lago di Como nemen voor een tochtje op het Comomeer.

Van Lenno naar Tremezzo
Wandel achter Hotel San Giorgio langs en bereid je alvast voor op het zwaarste stukje van de route. Je loopt een stukje omhoog, over een met kinderkopjes bedekt pad, steek de Strada Statale Regina over. Wandel over de Via Pola en de Via Pola Vecchia richting Borgo di Mezzegra.

Na het passeren van de Chiesa di San Giuseppe zet je koers naar de Chiesa di Sant’Abbondio, vanwaar je een schitterend uitzicht over het meer hebt, met aan de andere oever het dorpje Bellagio.

Na de kerk loop je langs La Casa dei Presepi (‘het huis van de kerststallen’) en het Palazzo Brentano. De Greenway-route loopt vervolgens langzaam naar beneden, door Bonzanigo en Bolvedro naar Tremezzo.

Vanaf Bolvedro loopt de Greenway del Lago di Como langs het meer, over een wandelpad dat naast de Strada Statale Regina ligt. Je wandelt onder meer langs Villa La Quiete en de Chiesa di San Lorenzo.

De route voert door het Parco Teresio Olivelli, dat onderdak biedt aan Villa Meier. Even buiten het park ligt Villa Mainona, waarin het Museo del Paesaggio del Lago di Como is gevestigd.

Vervolg je weg onder de portici van Hotel La Darsena door, langs de VVV van Tremezzina en de aanlegplaats voor de boten naar het centrum van Tremezzo. Het dorpje is zeker een bezoekje waard, al komen de meeste mensen hier voor dé grote trekpleisters: Grand Hotel Tremezzo en Villa Carlotta.

Als je tijd hebt, moet je Villa Carlotta zeker bezoeken. De villa werd aan het eind van de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de vooraanstaande familie Clerici uit Milaan.

De naam is een verwijzing naar Charlotte van Pruisen, die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. Deze Charlotte, oftewel Carlotta, kreeg de villa als huwelijksgeschenk van haar moeder, prinses Marianne der Nederlanden.

De villa is inmiddels omgetoverd tot een museum, zodat je een idee krijgt hoe de adel in die tijd een buitenverblijf inrichtte. Mooier nog dan de villa zelf zijn de botanische tuinen rondom de villa, met in het voorjaar één grote kleurenpracht dankzij de bloeiende azalea’s en rododendrons.

Dankzij de groene vingers en passie voor tuinieren van Charlottes echtgenoot, George II van Saksen-Meiningen, werd de al schitterende tuin nóg mooier. Neem dan ook zeker de tijd om hier heerlijk rond te dwalen en laat je verleiden door bijzonder mooie hoekjes, verliefde zwanen in het groen en het uitzicht over het Comomeer.

De finish van de Greenway in Griante
Na de Villa Carlotta wacht Griante, waar de eindstreep van de Greenway del Lago di Como ligt. Je wandelt langs de aanlegsteiger van Cadenabbia (waar boten vertrekken naar Bellagio en Varenna), door het gehuchtje Majolica in de richting van Menaggio.

De wandelroute loopt ook hier direct langs het meer, met mooi uitzicht op de villa’s van Griante. Vanaf de Ponte dei Ronconi (bij de kruising met de Via Indipendenza) kun je na een geslaagde wandeling de bus nemen – al kun je uiteraard ook weer terugwandelen als je nog genoeg energie over hebt.

Praktische informatie
De totale route van de Greenway del Lago di Como, die ook wel Greenway del Lario wordt genoemd, is ongeveer elf kilometer lang. In totaal ben je zo’n drieëneenhalf uur onderweg, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de route in etappes te lopen.

De route is in principe voor iedereen goed te lopen, ook voor kinderen, maar houd rekening met hier en daar wat steilere stukken. De route is goed aangeduid door middel van richtingaanwijzers en metalen cirkels op de grond. Ook staan er hier en daar informatieborden.

Langs de route vind je genoeg parkeerplaatsen, bushaltes en opstapplaatsen voor de boot. Via deze link vind je de complete route, waarbij je alle bezienswaardigheden, parkeerplaatsen, bushaltes, openbare toiletten, restaurants en andere nuttige zaken kunt aanklikken zodat ze op de kaart verschijnen.

met dank aan Ceri Breeze, Eyes Travelling
& Stefano Valeri voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *