Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Villa Carlotta – de mooiste tuin aan het Comomeer

Wie eenmaal voet op de bodem van Tremezzo zet, wil er nooit meer weg. Dat wisten illustere voorgangers als Verdi, Stendhal en Greta Garbo ook al. Zij brachten hier heerlijke dagen door, genietend van het dorpje zelf en het uitzicht over het Comomeer.

Slenter door de gezellige straatjes van het dorpje, geniet van een romige cappuccino of een verkoelend drankje op een van de terrasjes en wandel door het Parco Teresio Olivelli, dat direct aan het meer ligt.

Villa Carlotta

De grote trots van Tremezzo is een aantal bijzonder mooie villa’s, die soms dienst doen als hotel. De mooiste villa is Villa Carlotta, die aan het eind van de zeventiende eeuw werd gebouwd in opdracht van de Clerici, een vooraanstaande familie uit Milaan.

De villa dankt haar naam aan Charlotte van Pruisen, die hier in de tweede helft van de negentiende eeuw woonde. Deze Charlotte, oftewel Carlotta, kreeg de villa als huwelijksgeschenk van haar moeder, prinses Marianne der Nederlanden.

Como-meer-Tremezzo-Villa-Carlotta (1)

Gelukkig voor ons is de villa inmiddels omgetoverd tot een museum, zodat we een idee krijgen hoe de adel in die tijd een buitenverblijf inrichtte. Naast stijlvolle meubels ontwaren we tal van kunstwerken, van onder anderen Canova en Hayez.

Mooier nog dan de villa zelf zijn de botanische tuinen rondom de villa, met in het voorjaar één grote kleurenpracht dankzij de bloeiende azalea’s en rododendrons. Dankzij de groene vingers en passie voor tuinieren van Charlottes echtgenoot, George II van Saksen-Meiningen, werd de al schitterende tuin nóg mooier.

Neem dan ook zeker de tijd om hier heerlijk rond te dwalen en laat je verleiden door bijzonder mooie hoekjes, verliefde zwanen in het groen en het uitzicht over het Comomeer.

Stendhal over zijn bezoek aan het Comomeer

‘Finalmente abbiamo scorto la deliziosa spiaggia di Tremezzina, le cui valli graziose godono del clima di Roma. I freddolosi di Milano, infatti, vengono a passarvi l’inverno; e i palazzi si moltiplicano sul verde delle colline, donde si riflettono sulle acque. È troppo chiamarli palazzi, ma è poco chiamarli case di campagna. È un modo di fabbricare elegante, pittoresco e voluttuoso, speciale ai tre laghi e ai colli di Brianza,’ zo schreef Stendhal over zijn bezoek aan Tremezzo en het Comomeer.

Zijn beschrijving is nog altijd actueel; de aanblik van Tremezzo is steeds weer betoverend…

Je allermooiste vakantiefoto’s

Heb jij ook zo’n mooie vakantiefoto’s van de Italiaanse meren, authentieke dorpjes, pittoreske tafereeltjes en weergaloze landschappen? Zonde om ze alleen digitaal op je computer of smartphone te bewaren.

Het is extra nagenieten als je je vakantiefoto’s samenvoegt in een mooi fotoboek. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn; bij Het Fotoalbum maak je al een fotoboek vanaf vier euro. Verzamel dus de allermooiste foto’s en ga vandaag nog aan de slag met jouw eigen fotoboek!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *