Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Rifugio Fodara Vedla, een verborgen juweeltje in de bergen

De trein tuft door de Dolomieten. Deze bergen zijn geen onbekend terrein voor Felice; ze vierde hier van jongs af aan haar vakanties. Vroeger zat ze achter in de auto bij haar ouders, dit keer maakt ze gebruik van de trein.

SONY DSC

Het landschap schiet aan haar voorbij. Onderuitgezakt in de trein kun je heerlijk genieten van de vergezichten, de pittoreske dorpjes en de wijnranken. Geen files, tolwegen of gestreste vakantiegangers te bekennen.

De eindbestemming van vandaag: San Vigilio di Marebbe, een pittoresk dorp met een juweeltje van een rifugio (berghut/hotel), verscholen tussen de bergen.

Felice gaat het liefst op pad om nieuwe plekken te ontdekken, maar er is één plek in Italië waar ze graag keer op keer heen gaat: Rifugio Fodara Vedla (op 1980 meter). De familie Mutschlechner runt dit berghotel in het Fanes-Sennes natuurpark al jaren. Zoals het vaak met berghutten gaat, werd de rifugio overgenomen van vader op zoon en van zoon op dochter. Een familiebedrijf pur sang dus!

Familie-Mutschlechner-Fodara-Vedla-rifugio

Het weerzien met de familie is altijd hartelijk. Het voelt, elke keer opnieuw, als thuiskomen. De bergen, het water dat naar beneden kabbelt en de berglucht zijn nog altijd hetzelfde. Zelfs de geur van het hotel en de smaak van het eten zijn in de afgelopen 25 jaar nauwelijks veranderd. Want waarom zou je iets veranderen als het goed is?

In het dal van San Vigilio kun je met de auto of de bus tot berghut Pederù rijden. Vanaf daar is het aan je voeten om je naar Fodara Vedla te brengen. Een prachtige wandeling, met bergwanden die steil naast je oprijzen.

Alhoewel deze wandeling je meteen in vakantiestemming brengt, is de stijging van vijfhonderd meter met bagage toch wat minder amusant. Bij een overnachting in de hut komt een van de familieleden je dan ook graag aan de voet van de berg ophalen met de jeep.

De weg is bochtig en vele wandelaars onderweg worden begroet. Zodra je de laatste bocht met de jeep hebt gemaakt, komt er een vlakte tussen de bergen tevoorschijn, vol met kleine huisjes, een kerkje, grazende koeien en de rifugio.

SONY DSC Rifugio-Fodara-Vedla-Dolomieten-2 SONY DSC

Er is geen zwembad, amusementteam of pretpark in de buurt te bekennen. Wel zie je koeien, een schommel en een riviertje om dammen in te bouwen. Kinderen zijn er gek op. Volwassenen genieten op het zonnige terras van een heerlijk drankje en een hapje.

Rond het middaguur stroomt het terras vol met wandelaars. Zeker in augustus is het een drukke aangelegenheid met veelal Italiaanse families uit de stad die de rust in de bergen komen opzoeken. Want rust is volop te vinden in het Fanes-Sennes-Prags natuurgebied. Het enige wat je hoort is de stilte, met soms het vrolijke lied van een vogel, een zuchtje wind of het melodieuze geluid van koebellen in de verte.

SONY DSC SONY DSC

Het Fanes-Sennes-Prags natuurpark is een prachtig gebied om in te wandelen. De brede paden zijn makkelijk begaanbaar, maar ook de kleine bospaadjes zijn niet al te pittig. Wie wat meer adrenaline zoekt, kan richting enkele grote kruistekens wandelen die hoog op de bergtoppen prijken.

Binnen enkele uren lopen vind je altijd weer een volgende berghut op de route waar geluncht kan worden. De routes worden goed aangegeven door middel van houten borden en nummers op rood-witte markeringen.

Enkele mooie berghutten om heen te lopen vanaf Fodara Vedla (1980 meter) zijn Rifugio Senes (2150 meter), Rifugio Biella-Seekofel hutte (2300 meter), Fanes (2042 meter) en Ra Stua (1690 meter). De een biedt een prachtig uitzicht over het gebied, de andere ligt aan een riviertje in een volgend dal, maar allemaal bieden ze even mooie plaatjes.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Aan schitterende flora en fauna is er tijdens het wandelen geen gebrek. In het voorjaar bloeien er bloemen in allerlei kleuren terwijl in het najaar de roodgetinte herfstbloemen tevoorschijn komen.

Tijdens het wandelen zou je af en toe stil moeten staan om te genieten van de grootsheid van het gebied, anderzijds om wilde dieren te spotten. Let op een schel gefluit of de aanwezigheid van een hoopje beige stenen, want dan is de kans aanwezig dat er een marmot uit zijn holletje komt gekropen.

Gekletter tegen de rotsen in hoger gelegen gebieden verraadt vaak de aanwezigheid van gemzen of steenbokken. Het is een machtig beeld om deze dieren op de meest onmogelijke plekken tegen de rotswanden te zien springen.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC

Eenmaal terug bij Fodara Vedla kun je heerlijk aanschuiven in het restaurant en je laten verrassen door het menu van de chef-kok. Gnocchi, knödel, polenta of schnitzel zijn slechts enkele gerechten die na een flinke wandeling goed in de smaak vallen.

Vaak worden er streekproducten, zoals paddenstoelen en kaas, gebruikt om traditionele gerechten te maken. Toetjes als tiramisù en chocoladegebakjes met warme chocolade erin smelten op je tong. Mocht je nog meer trek hebben, dan is de huisgemaakte Apfelstrudel of Kaiserschmarren een must om uit te proberen.

SONY DSC SONY DSC

Na het diner kun je je terugtrekken met een boek, een spelletje doen of een glaasje schnaps drinken aan de bar. Door het mooie houtwerk, de traditionele lampen en het geroezemoes van alle gasten, hangt er een warme sfeer. Geen avond is hetzelfde. De ene keer kom je helemaal tot rust, de andere keer ga je een gezellig gesprek aan met de andere gasten en wordt er getoost op de prachtige omgeving.

SONY DSC

Af en toe komen de boeren en jagers uit het gebied richting Fodara om een drankje te doen of om leven in de brouwerij te blazen door accordeon te spelen. Als de sterren de hemel vullen, is het tijd om naar bed te gaan.

Volgens Felice slaap je door de frisse berglucht en het lekkerste dikke donzen dekbed als een roosje. Alles bij elkaar zorgt ervoor dat je hier nooit meer weg wil gaan! Fodara Vedla, alle prossima!

SONY DSC

Ook genieten van de bergen bij Rifugio Fodara Vedla? Neem alvast een kijkje op de website of neem contact op via 0039-0474501093 of rifugio@fodara.it.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *