Inspiratie voor een Italiaanse kerst

Elk palazzo in Siena heeft zijn eigen paardjes

Siena is de stad met het mooiste plein ter wereld, maar het is ook en vooral de stad van de Palio, waarbij tien paarden – van tien verschillende stadswijken – drie rondes lang over dat prachtige plein racen, terwijl de wijkbewoners zich schor schreeuwen en heel wat tranen laten, van verdriet of van blijdschap.

De paarden zijn in Siena echter niet alleen tijdens de Palio in beeld. Wie goed kijkt, ziet ze het hele jaar door in de stad opduiken. Niet rennend over het Piazza del Campo, maar bevroren in de tijd aan de muren van verschillende palazzi.

Ze ‘bewaken’ de grote ijzeren ringen die veel grote palazzi sieren, die vroeger gebruikt werden om paarden, ezels en andere dieren aan vast te binden. Vaak zijn de ringen versierd en hebben ze de vorm van paarden, al zie je ook wel slangen, draken, schapen, ezels en zeepaardjes.

In de wijk Chiocciola (‘slak’) in Siena vind je er zelfs één met een slak:

Als je er eenmaal één hebt gezien, duiken de paardenhoofden overal op. Je kunt bijna geen straat door wandelen zonder aangestaard te worden door de ijzeren paardjes. En denk nu niet dat elk paardje hetzelfde is. Nee, er zijn heel wat verschillende soorten te vinden.

Overigens vind je deze palazzo-paardjes ook in andere Toscaanse plaatsen, zoals Florence, Arezzo, Pienza en San Gimignano. We zagen ze zelfs in Gubbio, Bologna en Bergamo.

We delen een aantal van de mooiste paradepaardjes, om jullie te laten meegenieten van deze bijzondere museumstukken in de buitenlucht:

Tijdens een volgend bezoek aan Siena, Florence of een van de andere plaatsen ga ook jij nu waarschijnlijk niet meer ongemerkt aan deze juweeltjes voorbij; dan zie je ze ineens overal – net als de wijnraampjes in Florence en de schitterende deurkloppers.

Tip: leuk om kinderen naar te laten zoeken, zodat een wandeling door een stad toch wat minder ‘saai’ voor ze is… Ook fijn is deze wandeling, waarbij je op zoek gaat naar alle dieren van de verschillende wijken van Siena, van een dolfijn tot een panter, van een olifant tot een schildpad.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.