Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Elk palazzo in Siena heeft zijn eigen paardjes

Siena is de stad met het mooiste plein ter wereld, maar het is ook en vooral de stad van de Palio, waarbij tien paarden – van tien verschillende stadswijken – drie rondes lang over dat prachtige plein racen, terwijl de wijkbewoners zich schor schreeuwen en heel wat tranen laten, van verdriet of van blijdschap.

De paarden zijn in Siena echter niet alleen tijdens de Palio in beeld. Wie goed kijkt, ziet ze het hele jaar door in de stad opduiken. Niet rennend over het Piazza del Campo, maar bevroren in de tijd aan de muren van verschillende palazzi.

Ze ‘bewaken’ de grote ijzeren ringen die veel grote palazzi sieren, die vroeger gebruikt werden om paarden, ezels en andere dieren aan vast te binden. Vaak zijn de ringen versierd en hebben ze de vorm van paarden, al zie je ook wel slangen, draken, schapen, ezels en zeepaardjes.

In de wijk Chiocciola (‘slak’) in Siena vind je er zelfs één met een slak:

Als je er eenmaal één hebt gezien, duiken de paardenhoofden overal op. Je kunt bijna geen straat door wandelen zonder aangestaard te worden door de ijzeren paardjes. En denk nu niet dat elk paardje hetzelfde is. Nee, er zijn heel wat verschillende soorten te vinden.

Overigens vind je deze palazzo-paardjes ook in andere Toscaanse plaatsen, zoals Florence, Arezzo, Pienza en San Gimignano. We zagen ze zelfs in Gubbio, Bologna en Bergamo.

We delen een aantal van de mooiste paradepaardjes, om jullie te laten meegenieten van deze bijzondere museumstukken in de buitenlucht:

Tijdens een volgend bezoek aan Siena, Florence of een van de andere plaatsen ga ook jij nu waarschijnlijk niet meer ongemerkt aan deze juweeltjes voorbij; dan zie je ze ineens overal – net als de wijnraampjes in Florence en de schitterende deurkloppers.

Tip: leuk om kinderen naar te laten zoeken, zodat een wandeling door een stad toch wat minder ‘saai’ voor ze is… Ook fijn is deze wandeling, waarbij je op zoek gaat naar alle dieren van de verschillende wijken van Siena, van een dolfijn tot een panter, van een olifant tot een schildpad.

De leukste tips voor een vakantie in Toscane met kinderen

Ga je met kinderen op vakantie naar Toscane? In ons kleurrijke e-book Toscane met kinderen delen we in bijna duizend pagina’s al onze tips voor een onvergetelijke tijd vol bijzondere uitstapjes.

Zo kun je dino’s en dolfijnen spotten en waan je je even een ridder of jonkvrouw of juist een Toscaanse Harry Potter. Je ontmoet bijzondere dieren, treedt in de voetsporen van Leonardo da Vinci, ontdekt Michelangelo’s geheime tekening in Florence en eet een gelato bij een heuse ijskampioen. En wil je op safari in de stad? Zowel in Florence als in Siena ontmoet je bijzondere dieren op onverwachte plekken.

Liever naar een pret- of waterpark? Ook dat kan in Toscane! Voor kleine avonturiers zijn er ook veel klim- en avonturenparken en er is zelfs een hangbrug waar menig volwassene nog kippenvel van krijgt…

Musea saai? Niet als je er allemaal selfies mag maken of de wereld op z’n kop kunt zetten! Voor wie toch liever buiten is, tippen we een spannende truffelzoektocht, fijne fietstochten, schitterende stranden waar je de mooiste zandkastelen kunt bouwen en een rondvaart waarmee je je even in Venetië waant…

Dit kleurrijke e-book bevat éxtra veel foto’s, zodat ook de kinderen kunnen meekijken en meekiezen. Buon viaggio!

Bestel Toscane met kinderen 

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (computer, laptop, smartphone en/of tablet) van alle moois in je Special genieten.

Geniet van alle voorpret en buon viaggio!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *