Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijke keramieken koppen op Siciliaanse balkons

De balkons in onder meer Taormina, Castelmola en Caltagirone staan niet alleen vol met kleurrijke planten. Wie goed kijkt, ziet hier en daar ook een kleurrijke keramieken kop tussen de spijlen door spieken.

Italië zou Italië niet zijn als er geen prachtig verhaal over deze hoofden te vertellen zou zijn. Een luguber verhaal, met de voor Italianen zo kenmerkende dosis passie.

Voor dit verhaal reizen we terug naar het Sicilië van rond het jaar 1000, om precies te zijn naar Palermo, dat in die tijd werd bestuurd door de Arabieren.

In een van de wijken van de stad bracht een Siciliaanse schone elke dag uren door op haar balkon. Niet smachtend naar een minnaar, maar druk doende met haar planten, die ze lieve woordjes toefluisterde. Ze gaf elke plant een perfect uitgekiende slok water, streek over de bladeren en plukte dode bloemen weg om plaats te maken voor nieuwe kleurenpracht.

Terwijl ze ingespannen bezig was, had ze geen oog voor haar omgeving. In eerste instantie had ze de toevallige voorbijganger, een jonge Moor, dan ook niet opgemerkt. De jongeman was bij de eerste aanblik van haar betoverende verschijning echter meteen tot over zijn oren verliefd.

Hij aarzelde geen moment, ging op zijn knieën en verklaarde de Siciliaanse dame zijn liefde. Hoewel ze in eerste instantie wat verlegen reageerde, vlogen de vonken er al snel vanaf.

De Siciliaanse was tot over haar oren verliefd. Ze verwaarloosde zelfs haar geliefde planten om maar zoveel mogelijk tijd door te kunnen brengen met de Moor.

Deze jongeman had haar echter niet verteld dat er thuis een vrouw en een kind op hem zaten te wachten. Toen ze dit ontdekte, verdween alle liefde en passie uit haar hart, om plaats te maken voor haat en woede.

Ze zon op wraak en terwijl ze haar planten water gaf, ontkiemde er een idee in haar hoofd. Toen ze die avond de liefde hadden bedreven en de Moor tevreden in een diepe slaap was gevallen, sneed ze hem de keel door.

Ze plantte het hoofd in een van haar potten en zette er een basilicumplant in. Zo zou de Moor voor altijd bij haar zijn, ver weg van zijn gezin.

De basilicumplant groeide nog beter dan al haar andere planten. Niet alleen vanwege haar goede zorgen, maar ook en vooral vanwege de zoute tranen die ze elke avond boven het hoofd van haar minnaar vergoot.

Toen de heldergroene basilicumblaadjes de aandacht begonnen te trekken van voorbijgangers, vroegen ze haar om zo’n zelfde pot. De jonge vrouw besloot meer bloempotten in de vorm van een hoofd te maken, zodat er overal in Palermo kleurrijke koppen op de balkons zouden staan.

Naast de jonge Moor portretteerde ze ook zichzelf, zodat ze altijd samen zou zijn met haar minnaar, zij het versteend op een balkon…

Een selectie van deze balkonbewoners die we tijdens onze reizen op Sicilië hebben gezien:

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *