Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Roscioli Caffè – een verborgen cocktailbar in Rome

We zijn al lange tijd groot fan van het culinaire walhalla Roscioli in Rome. Tijdens elke Romereis genieten we van de specialiteiten van Roscioli Salumeria con Cucina en van Roscioli Antico Forno. Beide staan synoniem voor heerlijk én stijlvol eten en drinken.

Wat bijna twee eeuwen geleden begon als een bakkerij, is inmiddels uitgegroeid tot een waar gastronomisch imperium voor lekkerbekken. Een jaar of twee geleden kwam er zelfs een derde Roscioli bij, Roscioli Caffè Pasticceria.

Saskia was er al eens voor koffie en lunch, maar Wendelijn ontdekte tijdens haar recente bezoek aan Rome dat je er ook heel goed cocktails kunt drinken.

Wendelijn: ‘Als ik op mijn eerste avond langs Roscioli Caffè loop, blijkt het nog steeds open te zijn. De koffiebar, waar je staand je koffie en dolce nuttigt, is stijlvol en klassiek vormgegeven. De barista vraagt of ik voor een caffè of een cocktail kom. Een cocktail, hier? Si, achter in de zaak is er nog een ruimte die ‘s avonds omgetoverd wordt tot een heuse cocktailbar!

Of beter gezegd, een cocktaillaboratorium. De hele achterwand en bar staan vol flessen, dienbladen met kleine flesjes met – naar later blijkt – zelfgemaakte extracten en mandjes met vers fruit en kruiden.

We nemen plaats aan de grote marmeren tafel en krijgen de kaart aangereikt van de serieus ogende bartender, Dino Boraso. We kiezen voor een Caffè del Conte en voor een Pere e Cioccolato en zodra de cocktails worden gemaakt, merken we dat dit niet zomaar een cocktailbar is.

Allereerst wordt er met een bijzonder ogend stuk gereedschap een stuk ijs met de hand gebeeldhouwd zodat het precies de vorm van het glas aanneemt. Vervolgens begint Dino in hoog tempo met het echte werk; de cocktails zelf.

In een wirwar van ledematen, flessen, pannetjes en flesjes verdwijnt hij tussendoor steeds even van het toneel om in de keuken en in de koffiebar nieuwe dingen te halen en te maken. Het is een waar spektakel om te zien.

Wanneer de cocktails eenmaal worden opgediend is het resultaat verbluffend. De Caffè del Conte is ‘gewoon’ een mooie (en buitengewoon lekkere) koffiecocktail die lekker bitter is, maar de Pere e Cioccolato is een klein kunstwerk. Het wordt in een vintage kopje en schoteltje geserveerd.

Op het schoteltje ligt een citroenschil en een stukje panettone. De cocktail blijkt warm en lijkt wel op thee met melk. Wanneer we proeven, slaan we steil achterover; dit is zo ongelooflijk verfijnd en lekker!

Ik wist niet dat cocktails zo lekker, zo anders, konden zijn. Het doet me denken aan het koken van Heston Blumenthal, de Britse moleculair kok die zijn gasten voor de gek probeert te houden met bijzondere smaakcombinaties en presentaties.

Wanneer we dit tegen Dino zeggen, blijkt dit een schot in de roos. Hij barst uit in een passievol betoog over de kunst van het cocktails maken. We krijgen van alles te zien, te ruiken en te proeven en uiteindelijk snelt hij weg om een cocktail te maken met een geheim ingrediënt dat we zullen moeten raden. Help!

Na heel wat activiteit achter de bar komt Dino tevoorschijn met een helderrode cocktail in een wijnglas. Ik neem een slokje en hoewel de smaak bekend is, valt het muntje niet direct. Het is heerlijk kruidig en fruitig, maar zonder echt heel zoet te zijn. Zalig!

Mijn vriendin neemt een slok en zegt meteen ‘paprika’. Dino knikt met zichtbare trots. Inderdaad, het is paprika. Zonder de heftige nasmaak, maar met die kruidige kick. Verder proeven we grapefruit en citroen, maar Dino verbaast ons als hij vertelt dat er nog drieëndertig (!) smaken in de cocktail zijn verwerkt om de paprika precies goed in balans te brengen.

Dino zelf blijkt dé man achter alle cocktailcreaties bij Roscioli. Hij heeft zijn training tot bartender in Londen gehad, waar hij onder andere geïnspireerd werd door chef-koks als, jawel, Blumenthal!

Hij vertelt waarom de cocktails bij Roscioli zo anders zijn. Ze zijn stuk voor stuk ontworpen rondom de bekendste delicatessen van Roscioli Salumeria en Forno, zowel hartig als zoet.

In het geval van de Pere e Cioccolato is dat bijvoorbeeld de Roscioli-panettone, waarbij eidooier en citroen de leidende smaken zijn. Aangezien je panettone tegenwoordig bijvoorbeeld bij je koffie of thee eet, wordt deze ‘panettonecocktail’ geserveerd als warme drank, in een kop en schoteltje, natuurlijk met een stukje van die beroemde panettone zelf.

Bij een andere cocktail die we later proberen, de Fichi Noci e Pane, staat het notenvijgenbrood van Roscioli Salumeria centraal, dat gewoonlijk bij de heerlijke selectie kazen wordt geserveerd.

Voor ons is het nieuw om zo over cocktails te denken, als soort vloeibare eetsensatie, maar Dino heeft duidelijk het brein van een chef-kok. Meerdere flessen drank die we zien staan, zijn dan ook zelfgemaakt, door smaken toe te voegen aan ‘ongeparfumeerde’ alcohol. De flesjes op de bar zijn allemaal tincturen en destillaten met smaken die typisch Roscioli zijn (waaronder broccoli, paprika en artisjok).

In Londen heeft Dino met zijn unieke creaties met succes meegedaan aan wedstrijden en nu zet hij zijn kwaliteiten dus in om een nieuwe draai te geven aan het concept van Roscioli.

Omdat ik aangeef vooral dat kruidige, hartige karakter van zijn cocktails zo lekker te vinden, vraagt hij of ik van kurkuma hou. Na mijn bevestigende antwoord snelt hij weg en weer ontstaat er een wolk van bedrijvigheid achter de bar.

Hij komt tevoorschijn met een oranje drankje in een longdrinkglas en hoewel ik steeds denk dat het niet lekkerder kan, is dit echt mijn favoriet. De warme, scherpe smaak van kurkuma heeft Dino gecombineerd met black amaro (helemaal nieuw voor mij) en ongetwijfeld nog een biljoen andere ingrediënten.

Maar aangezien ik al anderhalve cocktail opheb, ben ik niet meer zo scherp. Het enige dat ik weet is dat ik bekeerd ben. Ik was geen cocktailliefhebber, maar deze cocktails zijn echt een ontdekking. In deze cocktailbar komt echt alles samen van Roscioli; de heerlijke zoete lekkernijen van Antico Forno, de koffie van de bar in de ruimte ernaast én de bijzondere hartige specialiteiten van Roscioli Salumeria. Gaat dat proeven!’

Je vindt Roscioli Caffè aan het Piazza Benedetto Cairoli 16, tussen het Campo de’ Fiori en de Via Arenula. Na een avond cocktail drinken kun je hier ook terecht voor een ontbijt met een waanzinnige selectie zoetigheden en lekker sterke koffie.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *