Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bar Mexico – de beste koffiebar van Napels

Volgens veel Napolitanen is het de beste koffiebar van de stad: Bar Mexico (Piazza Giuseppe Garibaldi 72, tegenover het station). Voor ons is deze plek zelfs een van onze favoriete koffiebars in heel Italië.

Elke keer als we in Napels zijn, al is het maar voor een korte overstap, brengen we een bliksembezoek aan Bar Mexico voor een cappuccino of caffè en een sfogliatella (een gebakje van bladerdeeg gevuld met ricotta, vruchtjes, vanille en kaneel – heel kleverig en superzoet, maar erg lekker).

Het bestellen van een kopje koffie gaat hier net even anders dan je in de meeste Italiaanse koffiebars gewend bent. Je bestelt net als elders bij de kassa, maar in plaats van een scontrino, bonnetje, met je bestelling en het totaalbedrag erop, krijg je voor elk onderdeel van je bestelling ook nog een apart bonnetje.

Elk bonnetje heeft daarbij een andere kleur: dat voor een cappuccino is wit, voor een caffè krijg je een oranje ticket. Het ticket voor een sfogliatella is blauw, met een groen ticket krijg je een cornetto.

De man achter de kassa kent de kleuren na tig jaar trouwe dienst uit zijn hoofd en wisselt ons muntgeld razendsnel in voor groen (een (s)premuta di agrumi, sinaasappelsap), wit (cappuccino) en blauw (sfogliatella).

Aan de bar wissel je je kleurencombinatie weer in en wordt je bestelling voor je bereid. Geef dan wel even aan of je je cappuccino of caffè amaro wil (bitter, zonder suiker) of zuccherato (met suiker). Daar hebben ze nog geen tickets voor bij de kassa…

De cappuccino wordt gemaakt met een oranje La San Marco-espressomachine uit de jaren zeventig:

Ze schenken Passalacqua, een fluweelzachte koffie met Napolitaanse roots die tegelijkertijd vol en rond smaakt. Ideaal om je dag mee te beginnen!

Proef je even mee van de sfeer bij Bar Mexico? Met onderstaande foto’s is het net alsof je even met ons aan de bar staat…

Net als Bar Mexico heeft Passalacqua een lange geschiedenis. De eerste bonen werden geroosterd in 1948, in de Napolitaanse wijk Casavatore. Men begon piepklein, maar met de ambitie een hoge kwaliteit koffie te leveren, op een ambachtelijke manier.

Nog altijd zijn dat de pijlers van het bedrijf. Er worden geen concessies gedaan aan de kwaliteit en alleen de beste ingrediënten worden geselecteerd. Inmiddels zorgt de derde generatie Passalacqua voor koffie met passie.

Passalacqua voor thuis
Benieuwd naar deze Napolitaanse koffie maar geen reisje naar Napels op de planning staan? Bij Koffiecentrale bestel je Passalacqua voor thuis (desgewenst ook met bijpassende kopjes). Er zijn verschillende varianten, van de Napoli tot de Vesuvio, van Moana tot Cremador. Zo kies je de melange die het best bij jou én bij het moment van de dag past.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Afgelopen weekend ben ik bij een aantal ochtenden bij Caffetteria Mexico geweest aan de Via Domenico Capitelli, vlakbij de rotonde van de via Toledo en Via Sant’Anna dei Lombardi. Ik heb hier drie ochtenden op rij heerlijk ontbeten en genoten van de lekkere Passalacqua espresso. Echt een aanrader, het is een leuk straatje en er werken vriendelijke mensen. De Passalacqua bonen bestel ik overigens al geruime tijd via De Koffieboon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *