Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Kleurrijke street art in Tor Marancia (Rome)

Je raast er zo aan voorbij, aan het huizenblok aan de Via di Tor Marancia 63. Het verkeer is te hectisch om de kleurrijke schilderingen die aan je voorbijschieten goed in je op te nemen. Maar die paar scatti zien er zo veelbelovend uit dat we omkeren, onze scooter parkeren en de cortile van nummer 63 binnenwandelen.

viale-di-tor-marancia tor-marancia-bambino-redentore-4viale-di-tor-marancia-ingang-3

Dit kleurrijkste woonblok van heel Rome bestaat uit een elftal rechthoekige condomini, met een asymmetrisch geheel aan balkonnetjes en waslijnen waaraan spijkerbroeken, schorten, sokken en zelfs sportschoenen te drogen hangen. Hier en daar hangt een dekbed uit een open raam, elders zweven operaklanken de strakblauwe lucht in.

Buurvrouwen uit tegenoverliggende ramen praten op luide toon met elkaar over de lunch, terwijl bij een van hun lager wonende huisgenoten al een geur van gebraden polpette naar buiten waait. Verderop ruiken we de geur voor een goed doorstoofde tomatensaus, vergezeld door enthousiaste kinderstemmetjes.

Wat een heerlijke oase, zo dicht bij de stad en tegelijk zo ver weg van de drukte. Iedereen groet ons vriendelijk (ook als we aan ons vierde fotorondje beginnen), hondjes buitelen in het gras en de kleurrijke street art op de façades van de huizen is mooier dan we voor mogelijk hadden gehouden.

distanza-uomo-natura-jericho-tor-marancia-3

20 kunstenaars, 765 liter verf en 1000 spuitbussen

De huizen danken hun kleurrijke uiterlijk aan twintig internationale (straat)kunstenaars, die in zeventig dagen tijd (van 8 januari tot 27 februari 2015) 22 verschillende murales hebben gemaakt. Onder de naam Big City Life gaven ze met 765 liter verf en bijna duizend spuitbussen kleur aan een onbekend stukje Rome. Tijd om jullie mee te laten genieten van de mooiste murales van Tor Marancia!

Een jongen zonder toekomst

We beginnen rechts van de ingang naar het huizenblok, waar Bambino Redentore van de Franse straatkunstenaar Seth schittert. Het jongetje klimt op een ladder om zijn toekomst te kunnen zien.

Helaas was er voor dit jongetje geen kleurrijke toekomst weggelegd; Seth portretteerde de kleine Luca, die in dit condominio woonde. Hij werd geschept door een auto terwijl hij op straat aan het spelen was. Een tragedie voor alle inwoners van Tor Marancia, maar dankzij Seth leeft Luca voor altijd voort…

tor-marancia-bambino-redentore-3

Het gewicht van de geschiedenis

Links van de ingang schittert Il Peso della Storia (het gewicht van de geschiedenis), geschilderd door een Argentijnse kunstenaar met Italiaanse roots, Jaz. Een Argentijnse bokser draagt een Italiaanse bokser over zijn schouder, als symbool voor de historische verhoudingen tussen Argentinië en Italië en de enorme stroom Italianen die na de Tweede Wereldoorlog in Argentinië een nieuw leven probeerde op te bouwen.

tor-marancia-il-peso-della-storia

Het Shanghai van Rome

Voor we naar binnen stappen, zien we een murales met Welcome to Shanghai. Eh, Shanghai? We zijn in Rome toch? De barista die  op het terrasje van zijn koffiebar een sigaret staat te roken, ziet onze verbazing en geeft in plat Romeins uitleg over dit welkomstbord.

Tor Marancia wordt door de Romeinen namelijk ook wel La Shangai Capitolina genoemd, ‘het Romeinse Shanghai’. ‘Ooit betekende dat niet veel goeds, nu zijn we er trots op,’ glimlacht hij breed.

tor-marancia-caratoes-welcome-to-shangai

Hij loopt met ons mee naar binnen en wijst op de eerste murales die we zien: Santa Maria di Shangai, een Byzantijns icoon maar dan vereeuwigd op een muur. Het kleurrijke werk is van de hand van de Romeinse street artist Mr. Klevra en dankt zijn naam eveneens aan de bijnaam van deze wijk.

tor-marancia-santa-maria-di-shangai-1 tor-marancia-santa-maria-di-shangai-2 tor-marancia-santa-maria-di-shangai-3

Hier zijn de diamanten

Il vento, de wind, is van Moneyless, een kunstenaar uit Lucca, maar we worden veel meer van onze sokken geblazen door Hic Sunt Adamantes (hier zijn de diamanten), een art nouveau-kunststukje van de Romeinse kunstenaar Diamond.

De diamanten in de titel van het kunstwerk verwijzen natuurlijk naar de naam van de maker, maar ook naar de kleurrijke murales die Tor Marancia na de interventie van de street artist doen schitteren. De Chinese draak is overigens weer een verwijzing naar de bijnaam van Tor Marancia, ‘het Romeinse Shanghai’.

tor-marancia-il-ventotor-marancia-diamond-1 tor-marancia-diamond-2

Een waterval van woorden

Een van de kleurrijkste murales is Cascata di Parole (waterval van woorden), van de Duitse kunstenaar Statone. Hij liet zich inspireren door een levendige discussie tussen twee buurtbewoners die elkaar vanaf twee verschillende verdiepingen toeschreeuwden…

tor-marancia-cascata-di-parole-1 tor-marancia-cascata-di-parole-2

De Picasso van Tor Marancia

Het is meteen duidelijk waaraan de maker van deze murales zijn bijnaam ‘de Picasso van Tor Marancia’ te danken heeft. Reka, zoals de kunstenaar officieel heet, gaf dit kleurrijke werk de titel Natura morta.

tor-marancia-picasso-natura-morta-1 tor-marancia-picasso-natura-morta-2 tor-marancia-picasso-natura-morta-3

De Sixtijnse Kapel van Tor Marancia

Nog een tot de verbeelding sprekende bijnaam is die van het kunstwerk Distanza Uomo Natura, van de van origine Filippijnse kunstenaar Jericho, die vaak in Rome vertoeft.

De twee vingers die elkaar bijna raken zijn uiteraard een vingerwijzing naar het beroemde ontwerp van Michelangelo op het plafond van de Sixtijnse Kapel, als symbool voor de schepping van Adam door God. Tussen de vingers door slingert een bloesemtak à la Van Gogh.

distanza-uomo-natura-jericho-tor-marancia-4

We krijgen er geen genoeg van; deze schildering zouden we zo in willen pakken en thuis aan de muur willen hangen. Na de misschien wel honderdste foto opent een van de bewoners van het condominio haar raam en vraagt of we koffie willen. Dat slaan we niet af en terwijl de moka pruttelt, vertellen we haar dat we haar benijden om dit prachtige kunstwerk.

Mariangela vertelt ons dat het tegenwoordig een reden is om hier te komen wonen, iets wat drie jaar geleden nog ondenkbaar was. Dit stukje Tor Marancia is enorm opgefleurd door de street art, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. De bewoners worden er elke dag opnieuw nog blij van, het is een reden voor gesprekken én een reden voor anderen om dit onbekende stukje Rome te bezoeken. ‘In plaats van het Shanghai van Rome zijn we nu een kleurrijk openluchtmuseum,’ lacht Mariangela terwijl ze de koffie inschenkt. ‘Maar ik zet niet voor iedereen koffie, hoor!’

Lachend nemen we afscheid, met de belofte haar wat foto’s van de gevel van haar huis te sturen én volgende keer te blijven eten. Het is goed vrienden maken waar de bloesem bloeit…

distanza-uomo-natura-jericho-tor-marancia-1 distanza-uomo-natura-jericho-tor-marancia-2

Een sinaasappel in plaats van een mandarijn

De titel van het volgende kunstwerk, Spettacolo Rinnovamento Maturità, werd bedacht door drie verschillende passanten voor het geheel aan symbolen dat de Amerikaanse street artist Gaia hier vereeuwigde. Gaia wilde het aan haar toegewezen condominio voorzien van een mandarijn, die voor haar symbool staat voor de reis die ze in het zuiden van Italië maakte en waar ze mensen op straat zag genieten van mandarijntjes. De inwoners van dit huizenblok wisten Gaia echter over te halen de mandarijn te vervangen door een arancia, sinaasappel, het symbool van de wijk Tor Marancia.

Naast de sinaasappel prijkt een buste van een standbeeld uit het Stadio dei Marmi, als herinnering aan het ontstaan van deze wijk. De huizen hier werden namelijk gebouwd voor de mensen die hun huizen in de borgo, bij het Vaticaan, moesten verlaten toen Mussolini daar de Via della Conciliazione aan liet leggen.

spettacolo-rinnovamento-maturita-tor-marancia-4 spettacolo-rinnovamento-maturita-tor-marancia-3 spettacolo-rinnovamento-maturita-tor-marancia-2 spettacolo-rinnovamento-maturita-tor-marancia-1

Hoe vaker je langs het kunstwerk loopt, hoe meer details je ziet. Zo schilderde Gaia naast de sinaasappel en de marmeren buste ook het gebouw zoals dat eruit zag voor zij het onder handen nam.

Geïnspireerd door Caesar & Da Vinci

Veni, vidi, vinci. Deze beroemde uitspraak van Caesar (maar dan met een extra n, als een eerbetoon aan de beroemde kunstenaar Leonardo da Vinci) geeft precies ons gevoel weer als we hier rondwandelen. Wát een ontdekking! Deze toepasselijke murales is van het Franse graffitiduo Lek & Showak.

tor-marancia-veni-vidi-vinci-1 tor-marancia-veni-vidi-vinci-2

Kleurrijke creaties & prachtige portretten

Bovenstaande murales zijn onze favorieten, maar er is nog meer te zien. De kleurrijke kubussen zijn een creatie van Alberonero; de prachtige rode zon met de titel Alme Sol Invictus is van street artist Domenico Romeo.

tor-marancia-alberonero tor-marancia-alme-sol-invictus-1 tor-marancia-alme-sol-invictus-2

Pantoneo schilderde een school vissen, de Franse kunstenaar Philippe Baudelocque maakte een ‘constellatie van de menselijkheid’ in de hand van Elisabetta, een eerbetoon aan Elisabetta Pedriacci, die op de tweede verdieping van dit gebouw woont.

tor-marancia-pantonio tor-marancia-elisabetta

Er is een zwart/wit portret – mét knalrode schoentjes – van Danilo Bucchi, Assolo genaamd. Aan de ‘achterkant’ van het huizenblok ten slotte schitteren Piramide, van het Britse kunstenaarsduo Best Ever, en Io Sarò (ik zal zijn), van de hand van de Oostenrijkse street artist Van Helten.

tor-marancia-assolotor-marancia-piramide-2 tor-marancia-piramide-1 tor-marancia-io-saro-1tor-marancia-io-saro-2

Tor Marancia – helemaal gratis en altijd open

Het mooist van dit alles? Je kunt alle kunstwerken helemaal gratis bewonderen, vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week. De deur van Via di Tor Marancia 63 staat altijd open!

tor-marancia-bambino-redentore-1

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

3 reacties

  1. Wat een bijzondere streetartvoorbeelden Wij zijn al jaren “fan” van artes murales en hebben er al een aantal gezien en op de foto gezet, maar deze zijnj voor ons nieuw.
    Dank je wel.

  2. De moeite om een keer te bezoeken Ans, grazie!

  3. Huib & Ellen Ouwehand

    Erg verzorgde streetart in een totaal niet toeristische buurt. Weer één van de vele fantastische Italie-suggesties van ciao tutti. Wat een grandiose website. Bezochten naast Rome Venetie en de Abruzzen. Voor alle bestemmingen heel erg veel plezier gehad van tips uit uw informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *