Home » Reizen door Italië » Rome » De hand van Michelangelo in Villa Farnesina in Rome
Ga op pad met de Ciao tutti City Walks!

De hand van Michelangelo in Villa Farnesina in Rome

In de Villa Farnesina – waarover we je in deze blog meer vertellen  – vind je volgens de legende een hoofd dat volgens de legende geschilderd zou zijn door de hand van Michelangelo. Michelangelo’s vermeende hoofd is te zien in de Loggia di Galatea, waar Rafaël een schitterende schildering maakte van de nimf Galatea die de oceaan bevaart in een schelp, voortgetrokken door twee dolfijnen.

Op het plafond van deze loggia zie je een wel heel bijzondere sterrenhemel: precies zo stonden de maan en de sterren toen Chigi, de opdrachtgever van al deze fresco’s en schilderingen, ter wereld kwam.

Galatea

Terwijl Rafaël in deze zaal aan het schilderen was, was hij zo trots op zijn Galatea dat hij niemand anders een blik wilde gunnen op zijn volgende meesterwerk. Om te voorkomen dat iemand ook maar een voet over de drempel zou zetten, liet hij de zaal dag en nacht bewaken. Zonder zijn nadrukkelijke toestemming mocht niemand naar binnen.

Rafaël had waarschijnlijk voorvoeld dat vooral Michelangelo, met hem de beste schilder in Rome in die tijd, erg nieuwsgierig was naar zijn vorderingen. Hij viel de bewaker regelmatig lastig in een poging om een glimp op te vangen van Rafaëls schilderwerk. De wacht liet zich echter niet vermurwen – de deur bleef dicht.

Michelangelo was echter niet voor een gat te vangen. Hij trok dezelfde kleren aan als de bewakers die hij steeds voor de toegang tot de zaal aantrof en meldde zich bij de bewaker als ‘de nieuwe wacht’. De bewaker ging nietsvermoedend naar huis en Michelangelo wachtte geduldig af tot iedereen naar huis is.

Nu had hij eindelijk de gelegenheid om Rafaëls nimf te bewonderen. Hij kon niet ontkennen dat Rafaël een schitterende Galatea heeft gecreëerd. Een tikkie jaloers was hij echter wel en hij besloot daarom niet weg te gaan voor hij een eigen tekening had achtergelaten. In een van de lege lunetten tekende hij het hoofd van een jongeman met krullen, voor hij zich uit de voeten maakte.

Michelangelo-Villa-Farnesina

De volgende ochtend voelde Rafaël nog voor hij aan de slag ging dat er iemand naar hem keek. Hij richtte zijn blik op de getekende jongeman en wist meteen wie hier – gezien de perfectie van het hoofd – als enige verantwoordelijk voor kon zijn. ‘Dit is van de hand van Michelangelo,’ zou hij meteen tegen de bewaker hebben gezegd.

In plaats van hem uit te kafferen, zoals te verwachten was geweest, bleven ze samen vol bewondering naar Michelangelo’s werk staan kijken. Rafaël wil het werk van zijn collega, die niet alleen goed kon schilderen maar ook nog eens heel slim was geweest, niet over laten schilderen. Daardoor kun je het ook nu nog altijd bewonderen, in een van de lunetten in de Sala Galatea.

Se non è vero…
Zoals met zoveel prachtige verhalen die zich in Rome afspelen, is dit verhaal naar alle waarschijnlijkheid niet waar. In werkelijkheid zou het hoofd van de jongeling geschilderd zijn door Baldassare Peruzzi. Maar zoals Italianen zeggen: se non è vero, è ben trovato (als het niet waar is, is het in elk geval goed verzonnen).

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Steun Ciao tutti & Italië!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *