Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ciao tutti – een blog met de leukste tips voor Italië

Saskia in Rome

Welkom op mijn Italiëblog! Ik neem jullie elke dag even mee naar Italië, om te genieten van de Italiaanse cultuur, de Italiaanse keuken en de Italiaanse taal. Uiteraard zal ik ook regelmatig restaurantjes, boeken, films en evenementen bespreken, zodat je het Italiëgevoel ook gewoon op een doordeweekse avond kunt opzoeken of zelfs in huis kunt halen!

Zelf ben ik sinds mijn eerste kennismaking met Italië helemaal verslingerd geraakt aan het land, de geuren, het heerlijke eten, de druk gebarende mensen op straat, de taal…

Ik kan me nog heel goed herinneren hoe ik voor de eerste keer de bus uitstapte in het centrum van Rome. Ik was net 18, het was vlak voor de eindexamens en samen met een heleboel andere vierde-, vijfde- en zesdeklassers had ik me al weken verheugd op de Rome-reis. Na een lange busreis met weinig slaap kwamen we dan eindelijk in het centrum van Rome aan. De overweldigende hoeveelheid monumenten, de schitterend versierde kerken, de drukte op de pleintjes en het lunchen in kleine barretjes maakten de ongemakken van het hotel (hoezo variatie op het menu? Gewoon elke ochtend een hard broodje met jam en avond aan avond kip met sla!) meer dan goed.

De stad ging niet meer uit mijn systeem en nu, ruim tien jaar later, ben ik ontelbare keren terug naar Rome geweest om de stad pleintje voor pleintje en straatje voor straatje te ontdekken (waarbij ik de culinaire ontberingen van het eerste uur inmiddels helemaal heb weten te compenseren door op mijn zwerftochten door de stad voorrang te geven aan leuke eettentjes, kleine koffiebarretjes en gezellige huiskamerrestaurantjes). Vanuit Rome begon ik ook de rest van Italië te verkennen, van Napels en de Amalfikust in het zuiden tot Milaan en Venetië in het noorden. Zo groeide mijn passie voor Rome uit tot een passie voor Italië, en inmiddels gaat er (bijna) geen maand voorbij of ik reis af naar het land van de spaghetti, de cappuccino en de Vespa’s.

Met deze blog wil ik iedereen die deze passie voor Italië deelt (of die het gewoon een heel fijn vakantieland vindt) voorzien van leuke weetjes, nuttige tips, lekkere adresjes (in Italië en in Nederland) en het laatste nieuws uit Italië. Andiamo!

Saskia Balmaekers

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

9 reacties

 1. Hey Sas,

  Wat een geweldig leuk idee! De teksten zijn nu al leuk om te lezen:) Ik ben erg benieuwd naar de rest van je verhalen. Alvast bij de uitgeverij iemand gevraagd ‘t uit te geven?:D

  Tot snel!

  xxx Felice

 2. Véronique Ghijsen

  Hey Sas,

  Super leuk zo’n eigen website! Je bent en blijft even fanatiek als vroeger hè! 😉 Geniet er maar lekker van; we leven maar één keer, dus haal eruit wat erin zit en volg je dromen! 😉

  Liefs Véronique

 3. hallo Saskia,

  Leuke site! Ik probeer alles wat over Italië gaat te lezen. Nadat ik er een tijdje gewoond heb, ben ik helemaal verslaafd aan dit land. Italiaanse wijn, espresso en cappuccino zijn een ware passie geworden.

  Die passie voor koffie heeft enkele maanden geleden geleid tot het maken de site KoffieKwaliteit. Het staat nog in de kinderschoenen, maar toch…Mocht je tijd hebben, dan zul je zien dat ik mensen probeer enthousiast te maken voor espresso. Misschien vind je het leuk om je lezers hierop te attenderen?

  Alvast dank voor je reactie.

  Hartelijke groet,
  Ariën Reijs
  info@koffiekwaliteit.nl

 4. Hallo Saskia,
  Sinds gisteren heb ik je blog ontdekt. Als Italiëverslaafde heb ik gelijk je hele website doorgestruind. Heerlijk!
  Omdat ik tegelijk hou van (Italiaans) koken en Italiaanse restaurants, vakantie in Italië e.d. is jou site het helemaal voor mij.
  Bij het lezen waan ik me een beetje in la bella Italia, maar tegelijk word ik er een beetje melancholiek van omdat het nog een tijdje duurt voor ik weer zelf naar Italië kan reizen.
  Maar jou blog helpt me mee om de tijd in ons kille landje door te komen!
  Grazie!

 5. Dag Saskia,
  Wat een leuke en professionele site! Wij zijn enthousiaste Italiëgangers, maar hebben helaas te weinig tijd om daar frequent naar toe te gaan…Jouw site geeft nuttige en leuke aanvullende informatie ter voorbereiding van, of gewoon om een beetje het Italiëgevoel te behouden. Ik hoop dat deze site lang in de lucht blijft..

  Ciao!
  Olaf

 6. Hallo Saskia,

  Complimenti! Inspirerende, zeer goed geschreven stukjes over interessante culturele wetenswaardigheden van Italië. Een van de weinige weblogs waaraan ik echt verslaafd zal raken.
  Woon zelf sinds 2008 in Italië als B&B eigenaar (de Oltrepo Pavese, moet je ook eens komen ontdekken 😉 ), en herken wel het nodige!
  Groeten
  Stef

 7. Wat leuk dat je die nog hebt ! met de reacties erbij ! Is een mooie herinnering ! Groetjes. Isabelle

 8. Gefeliciteerd met de 12,5 jaar Ciao Tutti!
  Jouw website is zò verslavend, ik heb elke keer weer een ècht Vakantie-gevoel bij het lezen alleen al…
  Mijn man en ik willen ooit het hele land doorkruisen per mini-camper, en dan wordt Ciao Tutti ongetwijfeld onze “Reis-Bijbel”. Ik oefen alvast met Italiaanse les via een app !
  Doe zo voort, je maakt ongetwijfeld vele mensen gelukkig!

 9. Grazie mille Sabine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *