Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Portico dei Bastardini – een duivelse straathoek in Bologna

Een van de zeven geheimen van Bologna is het duivelse hoofd dat uit de gevel van het Palazzo Bolognini Amorini Salina aan de Via Santo Stefano steekt. Maar wist je dat er ook aan de Via d’Azeglio een duivel te vinden is?

Portico dei Bastardini

Daarvoor wandel je naar het voormalige weeshuis aan de Via d’Azeglio 47. De duivel prijkt op de hoek van de portico van het vroegere Ospedale degli Innocenti, dat in de volksmond het Ospedale dei Bastardini werd genoemd.

Tot 1860 draaide hier nog een ruota degli esposti, een vondelingenton, waar wanhopige moeders hun kindjes in konden leggen, zonder dat ze door iemand werden gezien. Alleen de duivel zag wie het wiel liet draaien…

Duivelse kopie uit Florence

De duivel hangt naast een prachtige Madonna met kind, alsof ze een wedstrijd aangingen om de jonge moeders te verleiden. Hij komt ons meteen bekend voor en wat blijkt: het is een exacte kopie van de duivel van Giambologna die het Palazzo Vecchietti in Florence siert, op de hoek van de Via Strozzi en de Via dei Vecchietti. In deze blog lees je meer over deze Florentijnse duivel.

Bescherming of waarschuwing?

Hoe deze duivelse kopie in Bologna terecht is gekomen, daar weet niemand meer het fijne van. Maakte Giambologna de duivel zelf, toen hij de Neptunusfontein maakte?

Zag iemand het ontwerp in Florence en besloot hij dat ook Bologna zo’n duivelse straathoek nodig had? De buurt waar de duivel huist, stond namelijk lange tijd niet in een goed daglicht en dus kon het toeziend oog van de duivel wellicht nog enige bescherming bieden?

Of was het van meet af aan bedoeld als waarschuwing voor de ‘duivelse’ moeders die afstand deden van hun kinderen? We weten het niet – en de verhalen die in Bologna de ronde doen, zijn te divers om er een grote gemene deler in te kunnen ontdekken.

Ontdek nog meer bijzondere portici in Bologna

Naast deze Portico dei Bastardini zijn er in Bologna nog veel meer bijzondere portici te vinden. Deze arcades, die sinds de zomer van 2021 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, zijn overal in de stad te vinden, zoals we je in deze blog laten zien.

Een van de mooiste portici vind je aan het Piazza Cavour, mede dankzij de gedetailleerde schilderingen van Gaetano Lodi.

Fotogeniek is ook de Portico della Morte, de ‘Booggang van de Dood’, aan de Via de’ Musei. Deze portico dankt zijn lugubere naam aan het nabijgelegen voormalige ziekenhuis.

De leden van de Compagnia della Morte zorgden voor de ernstig zieken en begeleidden ook de ter dood veroordeelden. Ze kwamen zo vaak in aanraking met de dood dat dit hele stukje arcade hiernaar werd vernoemd.

Tegenwoordig vind je er Libreria Nanni, waar de jonge Pier Paolo Pasolini regelmatig te gast zou zijn geweest. Zou hij de duivel van de Portico dei Bastardini ook hebben gekend?

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *