Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Bijzondere bedankjes bij een bushalte in Trastevere

Rome barst van de grootse monumenten: het Colosseum, de Trevifontein, overdonderende kerken met barokke beelden, de Spaanse Trappen…

Naast al deze bekende plekken zijn er in de Eeuwige Stad ook ontelbaar veel mini-monumenten te vinden. Soms simpelweg op een straathoek midden in het historisch centrum, zoals deze kleine kat, soms bij een bushalte, zoals het monument waar Saskia je in deze blog op wijst.

Madonna di Trastevere

Saskia: ‘Voor dit bijzondere plekje neem ik je mee naar de Viale di Trastevere, tegenover het Ministero dell’Istruzione dell’Università e della Ricerca (op Google Maps te vinden als Madonna di Trastevere). In alle drukte vind je hier een bijzonder eerbetoon aan Maria, met tientallen dankbetuigingen.

Je leest tal van verschillende grazie– en per grazia ricevuta-bordjes, soms gedateerd, soms anoniem maar soms ook met naam en toenaam, soms met alleen tekst en soms met een kleine afbeelding. De oudste dateren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar ook nu nog worden er bedankbriefjes achtergelaten en kaarsjes gebrand. Regelmatig houdt er iemand even stil voor een gebed, zelfs in de drukke avondspits.

De volgende keer dat ik er in de buurt ben, zal ook ik weer even stilstaan bij deze bijzondere bedankjes – die stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Ze vormen symbolen van verdriet, maar ook van hoop, van troost.

De bijna vijftien meter lange muur, tussen de bushalte en een sportveld, laat zien dat de schoonheid van Rome niet alleen in haar grootsheid schuilt. Juist vanwege dit soort plekjes houd ik zo van deze stad. Dat ze maar nooit uit het Romeinse straatbeeld verdwijnen…’

met dank aan Jessica Shots voor de foto’s

Ontdek nog meer van dit soort juweeltjes in Rome

Benieuwd naar nog meer van dit soort pareltjes in Rome? We hebben er een paar voor je op een rijtje gezet:
de Arco dei Banchi
de Passetto del Biscione
de engel op het Campo Cestio
de Fontana dei Libri
een speciale hondenfontein
de marmeren bordjes van de Via Margutta
het gebroken hart van Bernini

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *