Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cammino di Don Bosco – wandel van de Basilica Santa Maria Ausiliatrice naar de Basilica di Superga

Turijn is niet alleen de stad van Fiat, Lavazza en Martini, maar ook de stad van de bergen. Overal waar je kijkt, zie je de Alpentoppen opduiken.

Vanuit het centrum van Turijn kun je een prachtige wandeling naar een iets kleinere bergtop maken. Simone neemt je mee op de eerste etappe van de Cammino di Don Bosco, die je in circa veertien kilometer naar de prachtige Basilica di Superga brengt, boven op een flinke heuvel (ruim zeshonderdzeventig meter).

Over het Piazza Castello naar de Po

Simone: ‘De wandeling begint in het centrum van Turijn. Vanaf de Basilica Santa Maria Ausiliatrice, met het graf van Don Bosco, volg je de Corso Regina Margherita totdat deze de Via XX Settembre kruist.

Hier ga je rechtsaf. Je loopt langs de Duomo en over het Piazza Castello. Dit indrukwekkende plein wordt omringd door stijlvolle palazzi, die je zeker een keer moet bezoeken, zoals het Palazzo Reale.

Vervolg je weg naar de Via Po. Deze straat leidt zoals de naam al doet vermoeden naar de rivier de Po. Aan het einde van deze weg ligt de Ponte Vittorio Emanuele I.

Herinnering aan Franse tijden in Turijn

Deze brug is een van de eerste publieke werken die Napoleon in 1807 liet aanleggen. Hij was veertien jaar aan de macht in Turijn, toen Vittorio Emanuele I hem versloeg.

Vittorio Emanuele liet vervolgens veel Franse bouwwerken afbreken, maar deze brug bleef staan, als symbool voor de inwoners van Turijn, zodat ze de oude overheerser letterlijk onder de voet konden lopen. De stenen van de brug zijn inmiddels wel vervangen, toen er in 1876 een tramlijn aangelegd werd.

Net na deze brug ligt, midden op het kruispunt, de prachtige Chiesa della Gran Madre di Dio. Deze kerk is in 1818 gebouwd om te vieren dat het tijdperk van Napoleon voorbij was en de familie Savoia terugkeerde op de troon. De kerk heeft wel wat weg van het Pantheon in Rome en is zeker een bezoekje waard.

Een caffè en een picknick voor onderweg

Je houdt de rivier aan je linkerhand, terwijl je je weg vervolgt over een laan met bomen aan beide kanten. Aan de overkant van de weg zijn verschillende barretjes. Wil je nog even een caffè drinken voor je de heuvel opklimt, ga dan naar Cannella Bistrot, een schattig zaakje met veel zoetigheden in de vitrine en goede koffie.

Haal hier meteen een paar panini voor de lunch, want wanneer je de bossen ingaat, is er geen café of restaurant meer. In elk park op de route vind je wel een fonteintje met vers drinkwater dat uit de kop van een stier (het symbool van Turijn) klatert.

Parco Naturale del Po Piemontese

Volg het pad verder door het groen, dwaal langs mooie doorkijkjes over de Po en geniet van de koelte onder de bomen. Langzaamaan wordt het pad breder en kom je in het Parco Naturale del Po Piemontese uit. Een kleine boerderij en koeien met klingelende bellen om hun hals verraden dat je nu écht niet meer in de stad bent.

Loop door het park, alsmaar het grindpad volgend, tot je uitkomt op een kruising met een verharde weg. Hier ga je linksaf (Via F. Nietzsche). Vanaf dit punt kun je de bordjes van de Cammino di Don Bosco volgen.

Wandel met de bocht mee langs de Po en vervolg je route tot je weer bij een verharde weg bent. Steek deze over (onder een brug door) en wandel het Parco del Meisino in.

Door het bos naar de Basilica di Superga

Door dit park kronkelt de route verder. Je wandelt langs een strandje en lieflijke veldjes. In de verte is het eindpunt te zien: de Basilica di Superga. Wandel nog even door en steek een bruggetje over dat naar het begin van het bos leidt.

Je gaat het Parco Naturale della Collina Superga in. De laatste vier kilometer zijn aangebroken. Dit pad staat aangegeven met verschillende wegbewijzeringsbordjes: Anello Verde, Sentiero della Collina of nummer 29 in rood-wit gestreepte bewijzering.

Vanuit de bossen zie je de kerk in de verte weer liggen. Een prachtig uitzicht staat je te wachten, maar je moet eerst nog even omhoog. Door de bossen, over houten trappetjes, langs dennenbomen en met fluitende vogels op de achtergrond voert de klim gestaag naar de top.

Basilica di Superga – een kerk vol historie

Je loopt een stuk parallel aan de tandradbaan (de Tranvia a Dentiera Sassi-Superga). Eenmaal uit de bossen voert het laatste stuk over een asfaltweg. Het uitzicht is de klim meer dan waard: de imposante basiliek doemt langzaamaan op en staat daar in alle pracht en praal te stralen.

De Basilica di Superga is hier niet zomaar gebouwd; daar ging een geschiedenis aan vooraf. In 1706 had Turijn namelijk al heel wat veldslagen tegen het Frans-Spaanse leger achter de rug. Om het slagveld van bovenaf te bekijken, beklom graaf Vittorio Amedeo II met prins Eugenio di Savoia-Soisson de Superga-heuvel.

In een kerkje op de heuvel beloofde Vittorio Amedeo II bij het beeld van de maagd Maria dat hij een grotere kerk zou laten bouwen als hij deze oorlog zou winnen. Zo geschiedde en zo verrees de Basilica di Superga op deze heuvel.

Om de kerk te kunnen bouwen, werd de heuvel veertig meter verlaagd. In 1731 werd de kerk, vijfenzeventig meter hoog en eenenvijftig meter lang, voltooid.

In een van de kapellen in de kerk is nog altijd het beeld van Maria te zien waar graaf Vittorio Amedeo II heen ging. Aan de zijkant van de Basilica di Superga is een monument opgericht voor het voetbalteam van Torino FC (Grande Torino) dat hier in 1949 tijdens een vliegtuigcrash om het leven kwam.

Bijkomen bij Cheers – Bistrot Superga

Na deze wandeling is het tijd voor een hapje en een drankje. Vlak bij de Basilica di Superga ligt het restaurant Cheers – Bistrot Superga, waar je op het dakterras een goede pasta, pizza of hamburger eet met een goed glas wijn of een verkoelend biertje erbij.

Voor de route terug naar het centrum van Turijn kun je de tandradbaan nemen. Je kunt ook de bus naar Sassi nemen om vanaf daar een bus richting het centrum te nemen.

Cammino di Don Bosco

Heb je na deze eerste etappe nog geen genoeg van het wandelen? De Cammino di Don Bosco is bijna honderdveertig kilometer lang en loopt van Turijn naar Castelnuovo Don Bosco (in de provincie Asti).’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *