Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wandel over de Via Francigena van Monteriggioni naar Siena

Siena is bekend om het prachtige Piazza del Campo, het schelpvormige plein met de Torre del Mangia, waar elke zomer de Palio wordt gereden. Al van verre zie je de ranke toren opduiken, net als de zwart-witgestreepte klokkentoren en de façade van de Duomo.

Meestal naderen we Siena per bus of per auto, maar Simone kwam er onlangs te voet aan, na een stukje van de Via Francigena te hebben gewandeld.

Deze beroemde pelgrimsroute loopt van Canterbury naar Rome en doet onderweg ook Siena aan. Ben je gek op kastelen, uitgestrekte vergezichten en velden vol bloemen? Dan is de etappe van Monteriggioni naar Siena (ruim twintig kilometer) een aanrader.

Via Francigena – pelgrimsroute naar Rome

Simone: ‘De Via Francigena is meer dan tweeduizend kilometer lang. Het startpunt ligt zoals gezegd bij Canterbury, in Groot-Brittannië, waarna de route door Frankrijk en Zwitserland loopt. Het misschien wel mooiste deel ligt op Italiaans grondgebied, met de onvergetelijke finish op het Sint-Pietersplein in Rome.

In 990 ondernam aartsbisschop Sigeric van Canterbury deze pelgrimstocht. Hij legde zijn weg naar Rome minutieus vast, zodat je ruim duizend jaar later nog altijd in zijn voetsporen kunt treden.

Monteriggioni – het startpunt van de wandeletappe

Om bij het beginpunt van deze etappe van de Via Francigena te komen, neem je vanuit Siena bus 130 richting San Gimignano en stap je uit bij Monteriggioni.

Vanaf de bushalte begint de tocht meteen met een flinke klim omhoog, richting de oude stadsmuren van het schattige stadje. De route staat heel duidelijk aangegeven met bruine bordjes of rood-met-witte-stickers met daarop Via Francigena. In bosrijke gebieden zijn de kleuren op bomen geverfd of vind je witte stenen met een markering erop.

Monteriggioni heeft een bijzondere geschiedenis. In 1213 maakte het stadsbestuur van Siena een soort fort van het heuveldorp. Aan alle kanten werd Monteriggioni ommuurd, waardoor de soldaten vanaf een veilige plek goed zicht hadden op eventuele troepen vanuit Florence.

De middeleeuwse muren staan er nog steeds en geven Monteriggioni een uniek aanzicht. Wandel er even overheen en drink nog even een caffè op het centrale plein met bars en restaurants.

Na dit bliksembezoek aan Monteriggioni brengt de Via Francigena je al snel midden in de natuur. Na een flinke beklimming volgt een koel bos waarin je even op adem kunt komen.

Castello della Chiocciola

Het landschap is heel afwisselend, met grote velden vol voorjaarsbloemen, cactussen aan de rand van de weg, kleine landweggetjes met uitzicht over glooiende heuvels en her en der een huis.

Na zo’n vijf kilometer doemt het Castello della Chiocciola op. Dit kasteel uit de veertiende eeuw dankt zijn naam aan de spiraalvormige trap in de toren (chiocciola betekent namelijk slak).

Fine percorso in sicurezza

Niet ver van het kasteel is een groot rustpunt. Daar kun je even zitten, je waterflesje vullen en een caffè drinken. Vervolg je tocht door lieflijke straatjes tot je bij het bord komt met de tekst: Fine percorso in sicurezza; ‘einde van de veilige weg’.

Vanaf hier loop je een stuk langs een grotere asfaltweg. Iets minder idyllisch, maar evengoed heb je hier mooi uitzicht. Na een tijdje gaat de route linksaf het bos in. Daar is meteen te zien dat je ongeveer op de helft bent, dankzij een bordje met het aantal kilometers erop.

Langs kronkelige wegen, over een oud bruggetje, langs struiken waaronder kleine salamanders verdwijnen en over uitgesleten paden loop je langzaamaan richting Siena. Het landschap doet in deze omgeving soms wat droog aan, met dorre grond en zanderige wegen.

Van Pian del Lago naar Siena

Bij Pian del Lago, ooit een meer maar nu een droogstaand stuk land, staat een obelisk met de naam La Piramide. Dit standbeeld liet Leopold oprichten in 1777, ter herinnering aan het droogleggen van het meer en de invloed van de mens op de natuur.

Vlak voor je Siena binnenkomt, moeten de benen nog even in actie komen: een stijgende asfaltweg strekt zich voor je uit.

Via de Porta Camollia naar het Piazza del Duomo

Langzaam komt de bebouwde kom van Siena in zicht. De rust van het platteland verdwijnt naar de achtergrond en maakt plaats voor het geluid van ronkende motoren, scooters en toeterende automobilisten.

De Via Francigena loopt via de Porta Camollia het centrum in. Binnen de stadsmuren van Siena is er nauwelijks verkeer, waardoor je aan weerszijden van de Via Camollia verschillende terrasjes vindt.

Deze etappe van de Via Francigena eindigt officieel op het Piazza del Duomo, waar de indrukwekkende kathedraal van Siena je verwelkomt.

Santa Maria della Scala – pleisterplaats voor pelgrims

Tegenover de Duomo ligt het voormalige ziekenhuis Santa Maria della Scala. Het was een van de eerste ziekenhuizen in Europa en in vroeger tijden de plek waar pelgrims werden ontvangen, verzorgd en opgelapt voor de volgende etappe.

Proosten op een pelgrimsetappe

Moderne pelgrims wandelen nu massaal door naar een van de terrassen op het Piazza del Campo, de ideale plek om na te genieten van een bijzondere pelgrimsetappe!’

Praktische informatie voor deze etappe

Alle details voor de wandeling van Monteriggioni naar Siena vind je via deze link, waar je ook de gps-track kunt downloaden. Het vervolg, van Siena naar Ponte d’Arbia, vind je hier. We raden je aan om ook de gratis Via Francigena-app te downloaden.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat een prachtige promotie voor het wandelpad voor pelgrims op weg naar Rome! Als auteur van de serie wandelgidsen De Weg van de Franken herken ik de aandacht voor de natuur, de cultuur maar zeker ook ‘la bella vita’ waarmee je op deze indrukwekkende route in contact komt. Ik wijs de lezers graag op alle informatie in het Nederlands over de route, die al in Maastricht begint en je zelfs tot in Bari kan brengen…www.dewegvandefranken.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *