Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Peruzzi Urban Residences – slapen in een historisch palazzo in hartje Florence

Naast het Palazzo Vecchio, het Palazzo Medici-Riccardi en het Palazzo Pitti kent Florence nog veel meer schitterende palazzi uit de renaissance. In sommige palazzi huist een bank of een kantoor, andere zijn nog altijd privébezit.

Weer andere zijn omgetoverd tot hotels of appartementen, zoals het vorig jaar geopende Peruzzi Urban Residences aan Piazza dei Peruzzi, vlak bij de Santa Croce.

Van middeleeuwse sferen naar moderne luxe

Het middeleeuwse palazzo – een authentieke woontoren – is eigendom van de familie Malenchini, die op het platteland even buiten Florence Villa Medicea di Lilliano beheert, een schitterend landgoed met wijn- en olijfboomgaarden.

Onder leiding van de Nederlandse general manager, Eric Veroliemeulen, is het palazzo omgetoverd tot een luxe bed & breakfast, met vijf ruime kamers en suites op de derde verdieping en één appartement met entree op de begane grond en zicht op de binnenplaats.

Zodra je over de drempel van Peruzzi Urban Residences stapt, omring je je met warmte, gastvrijheid en de heerlijke geur van een van de huisparfums van Aquaflor. Een blinkend bordje wijst naar de verschillende suites, die allemaal zijn vernoemd naar leden van de familie Malenchini.

Wij slapen in Suite Bianca, met warmrode wanden, een schets van Brunelleschi’s Duomo aan de muur, een vrijstaand bad en een dubbele regendouche. Hier is het heerlijk thuiskomen na een dag wandelen en kunst kijken in Florence!

Dankzij de aparte woonkamer met bank en bureau is het bovendien een perfecte plek om te schrijven. De inspiratie die we al wandelend opdoen, vloeit hier zo meteen uit pen en toetsenbord.

Omdat Suite Bianca een aparte woon- en slaapkamer heeft, heb je bovendien echt even het idee thuis in Florence te zijn. Niet met laptop op schoot in bed, maar fijn aan het bureautje of op de comfortabele bank. En daarna met een boek in bad…

Naast onze eigen woonkamer is er ook een grote gezamenlijke woonkamer, het kloppend hart van het palazzo, met een lange tafel en prachtige landkaarten en andere kunstwerken aan de muur. De houten tafel biedt plaats aan alle gasten, voor een uitgebreid ontbijt met verschillende zoete en hartige opties, of later op de dag voor een glas wijn.

De moderne keuken is van alle gemakken voorzien, van waterkoker tot elektrische sinaasappelpers. Op verzoek kun je hier ook aanschuiven voor een wijnproeverij (met de Chianti-wijnen van de familie Malenchini), een kookworkshop of een private dinner.

Ook logeren in dit historische palazzo in Florence? Je vindt Peruzzi Urban Residences aan het Piazza dei Peruzzi 4, tussen de Duomo en de Santa Croce. Voor meer details, beschikbaarheid en tarieven check je deze link.

Een portret van de familie Peruzzi

Nieuwsgierig naar de achtergrond van het palazzo? Wij ook – en dus doken we in de historie van de familie Peruzzi, die in Dantes Divina Commedia worden aangeduid als quei della pera, ‘die van de peer’. Het waren echter geen eenvoudige boeren, maar zeer rijke bankiers, die een belangrijke rol speelden op het politieke toneel in de late middeleeuwen.

De Peruzzi’s deden zaken met Genua en Venetië, maar ook met Londen, Parijs en Constantinopel. Rondom het nu naar hen vernoemde piazza lieten ze verschillende palazzi en torens bouwen, als een soort dorp in de stad.

In de verderop gelegen Santa Croce vind je de aan de Peruzzi’s gewijde kapel, met schitterende fresco’s die het verhaal vertellen van Johannes de Doper en de evangelist Johannes, van de hand van niemand minder dan Giotto.

Ook Palazzo Peruzzi dateert uit de late middeleeuwen. Het uit steen opgetrokken palazzo heeft veel van zijn originele details in de loop der tijd behouden, ook al is het niet meer in handen van de Peruzzi’s.

Het was een tijd lang in het bezit van de Capoquadri di Empoli, waaraan het familiewapen op de gevel nog herinnert. Aan de façade aan de Via de’ Rustici zie je nog een bas-reliëf met een afbeelding van de heilige Bartholomeus.

Later namen de Malenchini’s het palazzo over. Onder hun leiding werd het in oude glorie hersteld en omgetoverd tot een heerlijk thuis voor iedereen die graag in alle rust van de schoonheid van Florence geniet.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *