Vroegboekkorting bij hu openair villages & campings

Lekker Lesina – culinaire tips

Een stad aan een lagune staat garant voor vis, vis en nog eens vis. We hebben ons tegoed gedaan aan de heerlijke visgerechten die rondom de lagune op het menu staan, maar brachten ook een bezoek aan een kaasmakerij voor de heerlijkste Italiaanse kazen. In deze blog delen we al die culinaire tips in Lesina. Lekkerissimo!

Ristorante Le Antiche Sere
Chef-kok Nazario Biscotti van Le Antiche Sere (Via Pietro Micca 22, Lesina) is geboren en getogen in Lesina. Vroeger ging hij met zijn vader mee vissen in de lagune. Zo leerde hij alle vissoorten bij naam en vorm kennen.

Nu kookt deze bescheiden man de sterren van de hemel in zijn restaurant aan de boulevard van Lesina. De kaart is een ode aan de lagune, met als basis heel veel lokale vis.

Chef Nazario schuift graag even aan tafel voor een praatje. Hij trakteert ons op carpaccio di cefalo con salicornia (dungesneden grootkopharder met zeekraal), gamberetti di laguna fritti su crema di pomodoro verde (gefrituurde garnaaltjes uit de lagune op een crème van groene tomaat), flan di cavolfiore con prosciutto e pomodori (bloemkooltaartjes met ham en tomaat), maltagliati al verde di rape con cefalo e bottarga (pasta met grootkopharder en kuit van de harder) en scaloppa di cefalo con cardoncelli (stukjes grootkopharder met paddenstoel).

Dit gerecht met cardoncello (koningsoesterzwam) heeft zelfs een plek in een speciaal kookboek over deze paddenstoel. Het is dan ook niet zomaar een gerecht, het is het beste wat we tijdens ons bezoek aan Lesina geproefd hebben!

We sluiten af met rigatoni di ricotta con pomodori: gekookte en daarna gefrituurde pasta, gevuld met ricotta, chocolade, sinaasappelrasp, rum en een zoete confiture van tomaat.

Ristorante La Cruna del Lago
In het oude stadscentrum van Lesina eet je de lekkerste pizza’s en visgerechten bij ‘de kroon van de lagune’: La Cruna del Lago (Via Isonzo 64, Lesina).

Chef Vincenzo d’Apote heeft vele prijzen gewonnen met zijn pizza’s. Wij smullen van een pizza bianca con pomodorini e mozzarella di buffala (met tomaat en buffelmozzarella), maar ook de polpo con patate (inktvis met aardappeltjes) en spaghetti alle vongole zijn heerlijk.

Ristorante Acquarotta
In onze blog over de lagune van Lesina schreven we al over Ristorante Acquarotta (Strada comunale Lesina Acquarotta), op de hoek van het Acquarotta-kanaal en de lagune. Hier kun je heerlijk picknicken met uitzicht over de lagune, met superverse vis op de barbecue en lekkere wijnen. Een unieke plek die je zeker niet mag overslaan tijdens een bezoek aan Lesina!

In de avond bereidt de chef kok een uitgebreid en verfijnd diner. Wij smulden van bruschette di salicornia e ricotta di bufala con bottarga (bruschette met zeekraal, buffelricotta en harderkuit), gamba con arancia, cozze e calamari (garnaal met sinaasappel, mosselen en inktvis), carpaccio di tonno rosso con ravanello (dun gesneden rode tonijn met tuinradijs), carpaccio di ombrina bocca gialla con semi di melograno (dun gesneden ombervis met granaatappelpitjes), filetto di triglia (zeebarbeel), calamarata con pomodori secchi, pomodoro confit, rana pescatrice e olive taggiasche (pasta met zongedroogde tomaat, zeeduivel en olijven), paling uit de oven met venkelsalade en pera allo vino rosso (een peer in rode wijn, in dit geval de lokale Nero di Troia).

Caseificio del Fortore
Niet alleen op het gebied van vis kom je aan je trekken in Lesina. Er wordt ook een uitgebreide selectie kazen geproduceerd. Wij brachten een bezoek aan boerderij en kaasmakerij Caseificio del Fortore in Marina di Lesina, vanwaar de melk wordt vervoerd naar het centrum van Lesina. Daar rijpen in een kleine kaasmakerij allerlei lekkere kazen.

Op de foto hieronder zie je giuncata al peperoncino, burrata, stracciatella, cacciocavallo, crema di formaggi, bruschetta della scamorza en als dessert een cheesecake van verse ricotta. Om je vingers bij af te likken!

Wil je ook graag eens zien welke bijzondere technieken er aan deze Italiaanse kazen ten grondslag liggen? Je kunt bij de kaasmakerij een rondleiding volgen.

Nog een paar culinaire tips voor Lesina:
*koffie bij Bar Planet (Piazza Venezia) of MiniBar (Via Banchina Vollaro)
*pranzo bij Ristorante La Conchiglia
*aperitivo bij L’Isola di Wight (Via Banchina Vollaro)

Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *