Ontdek Ciao tutti's droomplekken!

De 125 lekkerste adresjes in Florence

Florence staat bekend om haar enorme koepel van Brunelleschi, om Michelangelo’s David en om de fotogenieke Ponte Vecchio, maar vandaag lopen we al deze bezienswaardigheden voorbij. Het is namelijk tijd om de culinaire hoogtepunten van Florence met een bezoek te vereren, van historische cafés tot trattoria’s waar op en top Toscaanse gerechten worden geserveerd.

We hebben de adresjes gerangschikt naar onderwerp, met onder meer koffie, gelato, wijn, Negroni, street food, panini, pizza, bistecca en traditionele Toscaanse gerechten. Zo vind je voor elk moment van de dag het perfecte adresje.

25x cappuccino, espresso, dolci & chocolade
Florence kent een aantal historische koffiebars, zoals Caffè delle Giubbe Rosse (Piazza della Repubblica), dat is genoemd naar de rode jasjes die de obers er dragen. Onze favoriet qua klassiekers is Caffè Gilli (eveneens aan het Piazza della Repubblica), dat al bestaat sinds 1733 en waar in 1951 de beroemde foto van Ruth Orkin American Girl in Italy is geschoten.

Geen van beide cafés is goedkoop als je op het terras neerstrijkt; dan betaal je al gauw zes euro voor een cappuccino, maar voor een ‘historische koffie’ is dat eigenlijk geen geld. Bovendien betaal je aan de bar net als elders slechts één euro voor een kopje koffie. Zeker als je weet dat beroemde schrijvers (onder wie de Nederlandse Louis Couperus) elkaar hier regelmatig ontmoetten om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen, moet je hier echt even heen!

Het sterke punt van Rivoire (Piazza della Signoria) is niet alleen de heerlijke koffie of de kleurrijke taartjes, maar vooral het uitzicht. Als je het Piazza della Signoria in alle rust in je op wil nemen, strijk je het beste neer op het terras van Rivoire. Het is niet goedkoop als je hier gaat zitten, maar als bonus krijg je een prachtige kijk op David!

Een modieus kopje koffie drink je bij Giacosa, het café van modeontwerper Roberto Cavalli (Via della Spada 10/r). Al in 1815 werd Casa Giacosa opgericht, een Florentijns koffiehuis waar je uitgebreid kon genieten van koffie, thee en gebakjes. Roberto Cavalli kocht het en liet er een modern, stijlvol café van maken, waar Florentijnen en toeristen nog steeds genieten van een kopje koffie en iets lekkers.

Naast deze klassiekers verdient het vrij recent geopend La Menagère (Via de’ Ginori 8/r) op zijn minst één koffiemomentje tijdens je bezoek aan Florence. Op een oppervlakte van 1500 vierkante meter vind je hier een koffie- en cocktailbar, een restaurant, een prachtige bloemenwinkel (die vernoemd is naar de Florentijnse kunstenares Artemisia) en design met een hoog hebben!-gehalte.

Op de kaart gerechten met specialiteiten van het seizoen, die in de keuken tot unieke combinaties worden getoverd. Er zijn cocktails, hapjes (de geitenkaaslolly’s zijn echt het bestellen waard) maar strijk hier ook echt een keer neer voor diner. Alleen al de salade met zalm, venkel en perzik is een ticket naar Florence waard.

Een bijzonder mooi uitzicht op de Duomo, de campanile en de doopkapel heb je door de bovenramen van Scudieri (Piazza San Giovanni 19/r). Nóg een mooiere kijk op de Duomo, maar dan op de koepel, biedt Caffetteria delle Oblate (Via dell’Oriuolo 26).

Ook leuk voor wie van koffie houdt: onder de galerijen van het Piazza della Repubblica vind je een Bialetti-winkel. Moka’s in alle kleuren en maten, koffiekopjes, bewaarblikken voor gemalen koffie en koffiepads, lepeltjes, magneten… Je kunt het zo gek niet bedenken of het mannetje met de snor laat er zijn gezicht op zien. Zeker leuk om even een kijkje te nemen als je door de stad wandelt!

Bij Ditta Artigianale (Via dei Neri 32/r) branden ze hun eigen koffie – en dat proef je! Deze relatief nieuwe ster aan het Florentijnse firmament heeft heel veel koffiesoorten op het menu staan, met naast klassiekers als cappuccino en espresso ook een marocchino (een espresso met room en chocolade) en koffie gezet met een Aeropress. Er is zelfs een cold brew met tonic die ’s zomers een vast onderdeel van onze Florentijnse dag vormt.

Eigenaar Francesco Sanapo maakt hier van de meest Italiaanse traditie – een goed kopje koffie drinken – een beleving. Niet alleen door de eigen geroosterde bonen, maar ook door een hippere sfeer die ervoor zorgt dat je makkelijk even blijft hangen als je je cafeïneshot hebt gehad. Je kunt er bijvoorbeeld ook ontbijten en lunchen – en wij strijken er graag neer om even te werken.

Het kleine maar knusse Caffè Cibreo (Via del Verrocchio 5/r) is een klassieker bij de Mercato di Sant’Ambrogio. De ideale stop voor een cappuccino met een lekker gebakje voor je de markt bezoekt. Er is ook een klein lunchmenu, met dagverse specialiteiten (en anders dan bij het gelijknamige restaurant ook zeer betaalbaar).

Nog zo’n klassieker is Robiglio (Via dei Servi 112), waar de torta della nonna (‘grootmoeders taart’ met room en pijnboompitjes) niet te weerstaan is. Ook de chocolade/hazelnootkoekjes smaken uitstekend bij je cappuccino of espresso. Bij Caffè Chiaroscuro (Via del Corso 13/r) laat je je verrassen door de enorme keuze aan bijzondere koffiesoorten, zoals espresso met balsamico.

Met de Santa Croce als buurman geniet je bij Finisterrae (Piazza Santa Croce) van een kopje koffie. In de vitrine lachen kleine en grotere gebakjes je toe, van Napolitaanse babà tot de typisch Florentijnse budini di riso (rijsttaartjes).

Zeker ook de moeite van het proeven waard zijn Caffetteria Piansa (Via Gioberti 51/r), Dolci e Dolcezze (Piazza Beccaria 8/r) en Bottega di Pasticceria (Lungarno Francesco Ferrucci 9c). Voor chocolade moet je ook zeker even langs bij Vestri (Borgo degli Albizi 11/r). Bij ons zijn vooral de kleine tabletten chocolade met namen als amore (liefde), coccole (knuffels), energia (energie) en passione (passie) geliefd (ook leuk als souvenir voor de thuisblijvers).

Ook in Oltrarno zijn er fijne plekken voor een goede kop koffie. Het eerder genoemde Ditta Artigianale heeft hier een grote koffie- & cocktailbar annex restaurant (Via dello Sprone 5/r).

Al sinds 1945 komen de lokale kunstenaars en ambachtslieden graag bij Caffè degli Artigiani (Piazza della Passera) voor een cappuccino met iets lekkers in de ochtend, voor een caffè of een glas wijn later op de dag. Wij komen er ook al jarenlang – en in al die tijd is er gelukkig niet heel veel veranderd. Al lijkt de keuze aan taarten en cakes met elk bezoek groter te worden…

Met een geschiedenis van meer dan honderd jaar is Panificio S. Forno (Via Santa Monaca 3) beslist geen nieuwe culinaire hot spot. Bakker Angelo vulde de kleine ruimte maar liefst veertig jaar lang elke dag opnieuw met de geur van vers brood.

foto’s: Beatrice Mancini voor Lost in Florence

Sinds een paar jaar kan Angelo echter af en toe van zijn welverdiende rust genieten. De eigenaren van restaurant Il Santo Bevitore, een van onze old time favorites, kochten de zaak over – met uiteraard alle ruimte voor bakker Angelo, die nog vaak met zijn handen in het deeg staat en broden de ovens in schuift. Hier ga je niet alleen voor een zoet ontbijt, maar ook voor vers brood, een stuk verse schiacciata of belegde broodjes voor een snelle lunch of picknick in de Giardino di Boboli.

Ook in Oltrarno: Pasticceria Buonamici (what’s in a name?), aan de Via dell’Orto 12. Achter het schitterende Fiaschetteria-bord op de gevel gaat Roberto’s zoete paradijs schuil, met achter de winkel de kleine bakkerij. De cantuccini van de Buonamici zijn een omweg waard!

Hemingway (Piazza Piattellina 9/r) is een gezellig café waar je naast koffie en kruidenthee de allerbeste warme chocolademelk kunt krijgen. Kies uit de met aandacht geselecteerde bonbons of ga voor de zelfgebakken taarten en cakes voor erbij. Ook een fijne plek voor cocktails!

Oro Nero (Piazza de Pitti 1/r) heeft de lekkerste thee van heel Florence. Ga er zeker even ruiken – en neem een zakje From Florence with Love mee naar huis als souvenir.

Tot slot tippen we drie koffiebarretjes die tegelijkertijd ook een boekwinkel én werkplek zijn. Heerlijk om een uurtje te werken, te lezen, te schrijven of plannen te smeden voor wat je allemaal nog wil zien en doen in Florence. Genieten van de sfeer, een kopje koffie drinken en door een kunstboek bladeren dat voor het grijpen ligt kan onder meer bij Libreria Brac (Via dei Vagellai 18r), La Cité (Borgo San Frediano 20) en Cuculia (Via de’ Serragli 3r).

10x het lekkerste ijs van Florence
Bernardo Buontalenti, een Florentijn die op velerlei gebied uitblonk, was een van de verantwoordelijken voor de enorme festivals en feesten die de familie De’ Medici regelmatig organiseerde. Hij moest met luxueuze banketten indruk maken op de gasten die Florence bezochten en bij De’ Medici aan tafel werden uitgenodigd.

Op een dag bedacht Buontalenti een heerlijk koel stuk ijs als afsluiting van een iets te uitgebreide maaltijd. Dat viel in de smaak – en de gasten spraken zijn uitvinding door. De vraag naar ijs nam al snel enorm toe. Al gauw was een stuk ijs na de maaltijd niet meer genoeg en verrezen er enorme kunstwerken van ijs, waar iedereen die aanzat bij een banket steeds meer naar uitzag. Torenhoge piramides en obelisken van in ijs bevroren fruit stalen de show en zorgden ervoor dat ijs steeds populairder werd in Florence en omstreken, ook bij de gewone bevolking.

Mede dankzij deze Florentijnse Buontalenti geniet je in Florence op veel plekken van lekker ijs. Onze favoriete ijssalon is My Sugar, een van de nieuwste gelaterie in Florence die meteen hoge ogen wist te gooien. Eigenaar Alberto wist met zijn smaak Araminta niet alleen het Gelato Festival van 2016 op zijn naam te schrijven, maar ook onze harten te doen smelten.

Andere aanraders zijn Vivoli (Via dell’Isola delle Stinche 7/r), Gelateria La Carraia (Piazza Nazario Sauro 25/r), Carapina (Via Lambertesca 18), Perchè No? (Via dei Tavolini 19/r), Gelateria De’ Neri (Via dei Neri 9/10r), Gelateria Bondi (Via Nazionale 61/r), Gelateria De’ Medici (Piazza Beccaria 7/r en Via dello Statuto 3-5/r), Il Gelato di Filo (Via San Miniato 5/r) en Cantina del Gelato (Via de’ Bardi 31 – met een mooi wijnraampje rechts van de deur).

25x panini & street food
Geen tijd voor een uitgebreide lunch – omdat je nog zó veel wil doen en zien in de stad – of trek tussendoor? Florence kent een aantal fijne adresjes waar overheerlijke panini worden gemaakt (zowel om ter plekke van te genieten als om mee te nemen). Maar probeer ook eens het Florentijnse street food – een smakelijke snack voor tussendoor!

Bij Semel (Piazza Lorenzo Ghiberti 44) staan overheerlijke broodjes op de kaart. De panini met truffel/peer zijn een aanrader! Bij Procacci (Via de’ Tornabuoni 64/r) moet je tijdens je verblijf in Florence zeker de panini tartufati (broodjes met truffel) proeven, met een glas prosecco een fijne lunch voor tussen alle Florentijnse indrukken door.

Ook bij Fiaschetteria Nuvoli (Piazza dell’Olio 15/r) zijn de truffelbroodjes een reden om keer op keer terug te keren. Ook de crostini met fegato (kippenleverpaté) en salsiccia (worst) zijn aanraders.

Ga zeker langs bij I Due Fratellini, ‘de twee broertjes’ (Via dei Cimatori 38/r). In hun kleine broodjeszaak, die eigenlijk niet meer is dan een gat in de muur, vind je de lekkerste broodjes om uit het vuistje te eten. Ga er echter niet mee aan de wandel, maar doe net als de fiorentini en eet je broodje staand, op de stoep, met een glas wijn erbij!

Street food en panini gaan hand in hand bij Cinto (Via Matteo Palmieri 35-37/r). Cinto staat voor Cucina in Torre en dit restaurantje is dan ook deels gevestigd in een authentieke woontoren. Op het menu vind je naast hamburgers ook broodjes met street food en met Florentijnse specialiteiten. Wij bestelden een broodje met peposo (gepeperd stoofvlees) en aardappelpuree en waren aangenaam verrast door deze combinatie.

Gusta is er in drie varianten: GustaPizza, GustaOsteria en GustaPanino (Via de’ Michelozzi 13). Allemaal goed, maar de Panino-variant is een uitblinker door de simpele, maar heerlijke piadine (platbrood uit Emilia-Romagna) die ze vers klaarmaken. Bestel je favoriet, neem een wijntje voor een euro of twee en ga van dit lekkers genieten op de trap voor de Santo Spirito. In het zonnetje natuurlijk, samen met de Florentijnen.

Deze trappen zijn ook de perfecte plek om te genieten van het lekkers van I’Raddi di Santo Spirito (Via dei Michelozzi 19). Het aanbod wisselt hier, maar proef zeker de panini met porchetta en de supplì (gefrituurde risottoballetjes) als die op het menu staan.

Een broodje halen bij Marione (Via del Parione 19/r) is alleen al vanwege de unieke setting een feestje. Buiten word je verwelkomd door de letters Alimentari, binnen door een echte old fashioned bar – met koffie en zoetigheid voor ’s ochtends en een grote selectie aan broodjes (en pasta) voor de lunch. Als je even rustig wil genieten van je lunch, kun je neerstrijken in de kleine ruimte aan je rechterhand, maar meenemen kan ook.

De allerlekkerste focaccia van de stad eet je bij Focacceria Pugi (Piazza San Marco 10). Veel studenten weten de weg naar dit adresje te vinden, dus het kan er druk zijn, maar een hap van zo’n fantastische focaccia is het wachten meer dan waard. Dit typisch Italiaanse, dikke en luchtige brood met olijfolie en zeezout is heerlijk als lunch of als tussendoortje, als de vele kunstwerken je hongerig hebben gemaakt. Voor de afwisseling is er ook focaccia met bijvoorbeeld rozemarijn en tomaat.

Voor overheerlijke schiacciata (de dunne, Florentijnse focaccia met olijfolie en eventueel belegd met gegrilde groente, vleeswaren of kaas) volg je je neus naar Panificio Brunori (Borgo Pinti 16) of Schiacciavino (Via Giuseppe Verdi 6/r).

Nog een paar fijne panini-adresjes: Casa del Vino (Via dell’Ariento 16/r), ‘Ino (Via dei Georgofili 3-7r), Li x Li (Via Ventisette Aprile 42/r), Maledetti toscani (Via dei Cerchi) en Amblé (Piazzetta del Bene 7/a). Bij Amblé hebben ze naast broodjes ook verse soepen, salades, sapjes en smoothies.

Proef tijdens je verblijf in Florence zeker ook coccoli: gefrituurde deegballetjes (een beetje zoals onze oliebollen, maar dan hartiger) gevuld met stracchino (zachte kaas) en/of rauwe ham. Hartverwarmende coccoli haal je onder meer bij Il Coccolo (Via Matteo Palmieri 30/r), L’Antica Friggitoria (Via dell’Albero 16/r) en L’Angolo Saporito (Borgo San Frediano 133). Da leccarsi i baffi!

Eigenlijk kun je Florence ook niet verlaten zonder trippa (pens) en/of lampredotto (een deel van de maag van de koe) te hebben gegeten. Dit is pas écht Florentijns street food. Jong en oud, arm en rijk – je kunt iedere Florentijn hiervoor wakker maken. Ze eten het rustig al halverwege de ochtend, als snack met een bekertje rode wijn, discussiërend over voetbal, politiek of wat er tijdens de lunch zal worden gegeten.

Wij eten het liefst een broodje lampredotto, waar we dan helemaal voor naar San Frediano wandelen. Hier maakt Simone, bij Il Trippaio di San Frediano, net voor de Porta San Frediano, de allerlekkerste broodjes lampredotto klaar.

In hartje centrum is Da’ Vinattieri (Via Santa Margherita 4/r) een unieke plek om een broodje lampredotto te halen. Het is niet meer dan een gat in de muur, op een steenworp afstand van de drukke Corso, maar laat je hierdoor niet misleiden. Je proeft er een van de beste panini al lampredotto!

Andere aanraders voor deze Florentijnse snack zijn L’Trippaio di Firenze (Via Gioberti), I Pollini (Via de’ Macci) en Da Nerbone, in de Mercato Centrale (Via dell’Ariento).

Sowieso is de Mercato Centrale een goede plek om je lekkere trek te stillen. Op de eerste verdieping van deze grote markthal in de wijk San Lorenzo vind je de hele dag door allerlei lekkers: van broodjes tot lampredotto, van hamburgers tot pizza’s en pasta, van gelato tot gefrituurde vis, van Toscaanse en Italiaanse vleeswaren tot verse buffelmozzarella en andere kazen uit de hele laars. In deze eerdere blog over de Mercato Centrale laten we je alvast mee proeven!

10x wijn & aperitivo
Florence kent heel wat fijne wijnbarretjes waar je kunt neerstrijken voor een goed glas wijn, vergezeld van een schaal crostini of ander lekkers. Salute!

Onze favoriete wijnbar is Le Volpi e l’Uva (Piazza dei Rossi 1/r), met niet te voor de hand liggende maar altijd heerlijke rode en witte wijnen op de kaart, zowel per glas als per fles. Het is niet groot, maar dat zorgt voor gezellige conversaties met de andere bezoekers. Bestel hier zeker ook de crostini met truffelworst!

Bevo Vino (Via San Niccolò 59/r) betekent letterlijk ‘Ik drink wijn’ – en dat is precies wat je hier doet. Met een wijnkaart van ruim 120 verschillende etiketten vind je vast wel iets dat in de smaak valt. Enoteca Fuori Porta (Via del Monte alle Croci 10) ligt net even iets verderop, buiten de stadspoort, zoals de naam ook aangeeft. Je geniet er van een (of meer) van de vijfhonderd wijnen die deze wijnbar op voorraad heeft, voornamelijk afkomstig uit Toscane en Piemonte.

Il Santino (Via di Santo Spirito 60/r) is het kleine zusje van restaurant Il Santo Bevitore. Het is een piepkleine wijnbar, maar je proeft er wijnen (en een plank vleeswaren) van formaat. Ook bij Enoteca Pitti Gola e Cantina (Piazza dei Pitti 16) vind je een unieke wijnkaart. De drie eigenaren zijn namelijk altijd op zoek naar bijzondere wijnproducten, met name in de Chianti en in Piemonte. Hun ontdekkingen en de daardoor aangelegde wijnvoorraad delen ze graag met hun gasten. Ook het eten is hier altijd goed, iets wat meer mensen hebben ontdekt. Reserveren is hier daarom wel aan te raden (en kan via 0039-055212704).

Echt om de hoek van de Pontevecchio vind je Signorvino (Via dei Bardi 46/r), wijnwinkel en wijnbar ineen. De keuze is enorm, maar de reden dat je hier neerstrijkt is toch vooral het uitzicht op de Ponte Vecchio…

Coquinarius (Via delle Oche 15/r) was ooit een paardenstal. Inmiddels is de hoge ruimte omgetoverd tot een fijne wijnbar, met naast een grote keuze aan wijnen ook een kleine kaart met smaakvolle gerechten.

Bij Cantinetta dei Verrazzano (Via dei Tavolini 18-20/r) proef je de wijnen van Castello di Verrazzano, een prachtig wijnkasteel in hartje Chianti. Voor erbij bestel je een heerlijk stuk pizza of focaccia, gebakken in de vier meter lange oven.

Vanaf het geïmproviseerde terrasje voor wijnbar Note di Vino (Borgo dei Greci 4-6/r) kun je met een beetje geluk nog net een glimp opvangen van de ster op de gevel van de Santa Croce. Met een groot bord vol hapjes naast je wijn drink je hier tot de sterren aan de hemel staan.

Sfeervol is Uva Nera (Borgo Ognissanti 25/r), waar de uitgebreide selectie wijnen wellicht wel voor wat keuzestress zorgt. Nestel je zelf in een van de oude bioscoopstoelen, bestel een glas wijn en een lekker plankje met kaas en vleeswaren en je vergeet gegarandeerd de tijd.

5x aperitivo with a view
Voor een glas wijn of prosecco of een cocktail with a view begeef je je naar een van de vele dakterrassen die Florence rijk is. Je betaalt hier wel iets meer voor je drankje, maar het uitzicht is onbetaalbaar (je toost ten slotte niet elke dag met een van de mooiste steden van Italië aan je voeten).

Het mooiste uitzicht heb je vanaf het dakterras van La Rinascente (Piazza Repubblica), maar de zonsondergang aanschouwen vanaf het dak van Grand Hotel Cavour (Via del Proconsolo 3) of vanaf de Empireo Rooftop Bar van Hotel Lucchesi (Lungarno della Zecca Vecchia 38) is ook bepaald geen straf.

De Sky Lounge Bar van Hotel Continentale (Vicolo dell’Oro 6/r) bevindt zich op het dak van de middeleeuwse Torre dei Consorti en leent zich uitstekend voor een aperitivo met zicht op alle hoogtepunten van de stad, die tegen zonsondergang in een prachtige gloed worden gezet.

Het hele jaar door genieten van een drankje met uitzicht kan bij Terrazza Brunelleschi van het Grand Hotel Baglioni (Piazza dell’Unità Italiana 6). In de winter weliswaar van achter een glazen wand, maar dan stralen de koepels en daken van de stad net zo mooi!

5x nippen van een Negroni
Bestel in Florence zeker ook een keer een Negroni. Dit drankje werd hier namelijk voor het eerst gemaakt, in de roerige jaren twintig. Op een maartse avond werd in Caffè Casoni zijn gebruikelijk drankje, L’Americano, geserveerd aan graaf Camillo Negroni.

Het drankje kon zijn goedkeuring die avond echter niet wegdragen en dus vroeg Negroni aan de barman om de soda weg te laten en aan het einde gin toe te voegen, een likeur die Negroni ontdekt had op een van zijn vele reizen naar Londen. Het mondaine publiek in Caffè Casoni begon steeds vaker te vragen naar de ‘L’Americano alla maniera del Conte Negroni’ en uiteindelijk belandde de Negroni op de kaart.

Een Negroni (of een andere kleurrijke cocktail) drink je bijvoorbeeld bij Mayday Club (Via Dante Alighieri 16r), Lo Sverso (Via Panicale 7/r), Rivalta (Lungarno Corsini 14r), Volume (Piazza Santo Spirito) of Locale (Via delle Seggiole 12).

Volume – een vroegere timmerwerkplaats – is overigens ook overdag leuk, voor een cappuccino, een stuk taart, crêpes, salades, broodjes en smoothies.

20x aan tafel voor een traditioneel Toscaans menu
Mangiafagioli, boneneters, zo worden de inwoners van Toscane in de rest van Italië wel genoemd. De oorsprong van de bijnaam mag duidelijk zijn: in Toscane staan er vaak bonen op het menu. Zo ook bij deze traditionele trattoria’s, die naast fagioli nog veel meer Toscaans lekkers op tafel zetten.

Het is er altijd druk, het ruikt er altijd heerlijk en het ene gerecht op de handgeschreven menukaart doet je nog meer watertanden dan het andere. Het is zo’n adresje waar je stiekem een vlucht voor zou boeken, om even de geur op te snuiven en aan te schuiven voor de lunch. En vooruit, ook meteen voor het diner. Het is zo’n adresje waarvan we de naam eigenlijk niet zouden moeten verklappen, maar dat toch ook te mooi is om niet te delen: Trattoria Sostanza (Via del Porcellana 25/r). In deze blog over Trattoria Sostanza vertellen we je wat je er in elk geval moet proeven…

Trattoria Sostanza is helaas alleen op weekdagen geopend. Gelukkig is Buca dell’Orafo (Via dei Girolami 28) een goed alternatief. Kies de crostini al fegato en een van de onderstreepte (vlees)gerechten op de kaart als je honderd procent Toscaans wil lunchen of dineren.

Bij Osteria Antica Mescita San Niccolò (Via San Niccolò 60/r) dompel je je onder in de rijke geschiedenis van de Florentijnse keuken, met allerlei lekkers dat je ook bij een Italiaanse mamma thuis hoopt aan te treffen. Als de pappa al pomodoro op het menu staat, moet je die zeker proeven!

Even buiten de stadsmuren vind je La Beppa Fioraia (Via dell’Erta Canina 6r). In een voormalige bloemenkas geniet je nu van minstens zo geurige en kleurrijke antipasti (geserveerd op taglieri, grote borden), verse pasta en andere lekkernijen uit de Toscaanse keuken.

We noemden hierboven al de trippa en lampredotto. Bij Tripperia Il Magazzino (Piazza della Passera 2-3) krijg je deze Florentijnse specialiteiten in geheel eigen stijl geserveerd, bijvoorbeeld in de vorm van bitterballen. Na een voorzichtige hap zul je net als wij blijven eten van de kruidige balletjes, die net iets meer bite hebben dan hun Nederlandse voorbeeld.

In Oltrarno gaan we ook graag naar Il Santo Bevitore (Via di Santo Spirito 64-66r), dat tegelijkertijd traditioneel en hip is. In Florence gaat dat perfect samen, zoals deze ‘heilige drinker’ bewijst.

Bij de historische Trattoria I’Raddi (Via d’Ardiglione 47) schuif je aan voor smakelijke pappa al pomodoro, stevige peposo en smeuïge verhalen. Het restaurantje is namelijk vernoemd naar de eerste eigenaar, een bekend Florentijnse bokser die ook altijd meedeed aan het Calcio Storico, voor de Bianchi (de Witten, van de wijk Santo Spirito). Zijn handschoenen hangen nog altijd aan het plafond.

Lekker laagdrempelig is ook Osteria Santo Spirito (Piazza Santo Spirito 16/r), met naast een kaart vol lekkers (dat in flinke porties geserveerd wordt) ook een fijn terras op een van onze favoriete pleinen van de stad.

Even buiten de gebaande paden vind je misschien nog traditionelere adresjes, zoals Sabatino (Via Pisana 2/r), Al Tranvai (Piazza Tasso 14/r) en Alla Vecchia Bettola (Viale Vasco Pratolini).

In de wijk Santa Croce is – alleen al vanwege de naam maar zeker ook vanwege de gerechten – Del Fagioli (Corso dei Tintori 47/r) een aanrader. Ook fijn in dit stukje Florence zijn Club Culinario da Osvaldo (Piazza dei Peruzzi 3/r) en de osteria van Cucina Torcicoda (Via Torta 5/r).

Bij Trattoria I Due G (Via Cennini 6/r), Osteria Zio Gigi (Via Folco Portinari 7/r) en Da Giorgio (Via Palazzuolo 100/r) schuif je als het ware aan bij familie. Geen poespas, maar simpele smaakvolle gerechten en heel veel sfeer.

Een chiquer alternatief is Obicà, aan de binnenplaats van het Palazzo Tornabuoni (Via de’ Tornabuoni 16). Obicà (‘Hier is het’ in het Napolitaans) is the place to be voor een lekker gerecht met buffelmozzarella, van salades en pasta’s tot creatievere kaascombinaties.

De Via delle Belle Donne is vernoemd naar de ‘mooie vrouwen’ die in de buurt flaneerden. Bij Osteria delle Belle Donne (Via delle Belle Donne 16) mogen echter ook heren genieten van al het lekkers!

De familie Antinori maakt al honderden jaren zeer goede wijnen. In het prachtige Palazzo Antinori huist Cantinetta Antinori (Piazza Antinori 3), waar je deze wijnen kunt proeven, vergezeld van Toscaanse klassiekers. Vergeet na je lunch of diner niet om aan de zijkant van het palazzo het wijnraampje van de familie Antinori te bewonderen!

5x de beste bistecca
De bistecca alla fiorentina is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan 600 gram wegen! Je bestelt (en betaalt) dan ook meestal per 100 gram.

De bistecche worden gemaakt van het vlees van de Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees. De strenge, traditionele fokmethode en de zorg en de toewijding van de boeren die de Chianina-runderen houden, zorgen voor kwalitatief zeer goed vlees – dat daarmee tot het duurste en meest exclusieve van Italië behoort.

Dit Florentijnse gerecht staat bij veel restaurants op het menu, maar wie een buitengewone bistecca wil eten, gaat naar een van deze vier goede adressen. Allereerst All’Antico Ristoro di Cambi (Via San Onofrio 1r), waar de bistecca volgens veel Florentijnen onovertroffen is.

De rij Florentijnen en toeristen die elke middag voor de deur van Trattoria Mario (Via Rosina 2/r) staat (Mario doet namelijk alleen maar aan pranzo, lunch) zegt genoeg. En hoewel niet iedereen voor de bistecca alla fiorentina komt, gaan er in een week toch heel wat kilo’s Chianina-vlees doorheen!

Een alternatief voor Mario, dat ook alleen open is voor lunch maar iets minder bekend bij de toeristen, is Trattoria Sergio Gozzi (Piazza di San Lorenzo 8/r).

Hoewel de naam van La Casa del Prosciutto in Fiesole, net even buiten Florence, wellicht anders doet vermoeden, is de bistecca alla fiorentina die deze trattoria maakt een van de beste uit de wijde omgeving. Tel hier de geweldige ontvangst bij op – plus de tafeltjes op de veranda buiten als de zon schijnt – en je biefstuk kan niet dik genoeg zijn.

Bij Antica Macelleria Cecchini in Panzano in Chianti, van de beroemde slager Dario Cecchini, worden de hele dag door de dikste biefstukken aan het mes geregen, om verkocht te worden of om ter plekke bereid en verorberd te worden. Volgens Dario zelf eet je hier de lekkerste bistecca van heel Toscane. Zijn slagerij is in elk geval het meest bijzondere toneel en hij de meest aanwezige spreekstalmeester in het biefstukcircus.

10x Toscaans met een moderne touch
Naast de klassieke restaurants kent Florence ook steeds meer nieuwe initiatieven en plekken waar de Toscaanse keuken wordt voorzien van een eigentijdse touch. Dit is misschien even wennen in het klassieke Florence, maar het is tegelijkertijd ook heel verfrissend.

We schuiven bijvoorbeeld graag aan bij Tamerò (Piazza Santo Spirito), alleen al vanwege de naam: ti amerò betekent namelijk ‘ik zal van je blijven houden’. De open keuken bij de ingang lokt je naar binnen, waar je vervolgens wordt verwelkomd door een ruig, modern interieur. De zaak is groot, maar zo ingericht dat het bijna knus wordt. Dat moet ook wel als je zo’n amoureuze naam aan je restaurant geeft… De kaart is overzichtelijk waardoor er in elk gerecht voldoende liefde en aandacht kan worden gestopt. En dat proef je! Neem een tagliere (houten plank) met allerlei lekkere hapjes en proef daarna een van de huisgemaakte pasta’s.

Ook Zeb (Via San Miniato 2/r) schotelt je verse pasta voor in een moderne omgeving. Kies je wijn van de wijnkaart aan de muur – en dan bedoelen we geen papieren versie, maar het ruime aanbod aan flessen waar je letterlijk door wordt omringd.

Voor een heel bijzonder avondje uit reserveer je een tafeltje bij Gurdulù (Via delle Caldaie 12/r). Chef Entiana Osmenzeza serveert Toscaanse en Italiaanse klassiekers in een nieuw jasje, dat soms nog net iets beter lijkt te passen dan het origineel. De risotto met artisjok en truffelkaviaar is een gerecht waar we nog steeds van dromen, net als het in bier gestoofde speenvarken. Ook de cocktails van Gurdulù zijn het proeven waard!

Het biologische restaurantje 5 e cinque (Piazza della Passera 1) is vernoemd naar een broodje met een plak gefrituurde kikkererwten, een gerecht dat typisch is voor Livorno en omgeving. Ooit betaalde je vijf lire voor het broodje en vijf lire voor de kikkererwtentaart, 5 e cinque dus. Nog steeds staat cecina, zoals de gefrituurde kikkererwtentaart heet, op het menu, maar daarnaast staan er op de regelmatig wisselende kaart tal van andere gerechten.

Net even buiten de San Frediano, in een groen parkje, schuif je bij Santa Rosa Bistrot (Lungarno Santa Rosa) de hele dag door (van acht tot middernacht, om precies te zijn) aan voor iets lekkers, van een cappuccino in de ochtend tot een aperitivo met smakelijke hapjes.

Florence is de laatste tijd overspoeld door een golf aan visrestaurants, waaronder een paar echt goede. Aanraders zijn Burro & Acciughe (Via dell’Orto 35) en Vivo (Largo Annigoni 9a/b), en voor de bijzondere setting ook Fishing Lab (Via del Proconsolo 16/r), waar je eet in gezelschap van adembenemende fresco’s.

Osteria delle Brache (Via delle Brache 6) is beroemd om zijn bijzondere gevulde focaccia’s, maar op de kaart vind je nog veel meer lekkers, zowel voor de snelle trek als voor een uitgebreide(re) maaltijd. Bijzonder is het originele wijnraampje, dat dateert uit 1272!

Chef-kok Beatrice Segoni tovert bij Konnubio (Via dei Conti 8/r) prachtige gerechten op tafel, met ingrediënten van uitstekende kwaliteit die ze van dichtbij én ver weg haalt. Ze maakt graag gevulde pasta’s maar werkt ook veel met Aziatische producten. Ze gaat dagelijks naar haar vaste slager op de nabijgelegen markt, maar biedt ook een ruime keuze aan vegetarische opties op het menu.

10x de beste pizza
De pizza’s van Berberè (Piazza De’ Nerli 1, San Frediano) zijn erg lekker. Door het gebruik van een bijzonder soort gist (waardoor het pizzadeeg vierentwintig uur rijst) en bijvoorbeeld kamut en spelt in plaats van gewone bloem, zijn de pizza’s lekker licht verteerbaar. Er wordt alles aan gedaan om de beste pizza te maken, met als belangrijkste ingrediënt tijd.

Maar als de slow pizza eenmaal op je bord belandt, is ‘ie zo op, dankzij de heerlijke combinaties aan ingrediënten waarmee de speciale bodems worden belegd. Wat denk je van pompoen met ricotta en mostarda, van aardappel met courgette en fiordilatte of van salsiccia met cipolla di Tropea (de zoete rode ui uit Tropea)?

Ook de sfizi van Mangiapizza (Via Lambertesca 24-26/r, vlak bij de Galleria degli Uffizi) zijn niet te versmaden. Dun maar knapperig pizzadeeg in combinatie met onder meer truffelkaas, courgettebloemen en burrata klinkt alleen al goddelijk, toch? Ga hierheen voor de lunch of in elk geval voor 19.00 uur, want Mangiapizza sluit om die tijd al de deuren.

Bij Pizzeria Torcicoda (Via Torta 5) vind je naast een fijn menu vol pizza’s authentiek gebrouwen bieren voor erbij. SimBIOsi (Via De’ Ginori 56/r) heeft heerlijke pizza’s op het menu, met zoveel mogelijk biologische ingrediënten.

Met de Napolitaanse pizza’s van Santarpia (Largo Pietro Annigoni 9, in de wijk Sant’Ambrogio) waan je jezelf even een avondje in Napels. Dat geldt ook voor Pizzeria Caffè Italiano (naast de gelijknamige osteria aan Via Isole delle Stinche), waar ze net als in Napels maar drie soorten pizza maken: margherita, marinara en napoletana. Een laatste Napolitaanse pizzabakker die we in ons hart hebben gesloten, is die van Il Pizzaiuolo (Via dei Macci 113).

Ook de pizza’s op de eerste verdieping van de Mercato Centrale (Via dell’Ariento) en die van mozzarellabar Obikà (Via de’ Tornabuoni 16) zijn aanraders. Liever een Romeinse pizza al taglio (plaatpizza)? Dan ben je bij La Divina Pizza (Borgo Allegri 50/r) aan het juiste adres, met creatieve toppings die per seizoen verschillen.

♥♥♥

Deze lijst met 125 plekken waar je zeker moet gaan proeven is samengesteld na uitgebreid proeven van de kaart. Bij de meeste adresjes zijn we zelfs meer dan eens geweest, dus we kunnen ze stuk voor stuk van harte aanbevelen. Maar we horen ook graag jouw tips voor Florence, dus laat gerust een reactie achter met jouw favoriete culinaire adresje in Florence. We zijn er binnenkort weer, dus dan kunnen we weer volop gaan proeven… Buon appetito!

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Ga op pad met onze City Walks!

4 reacties

  1. Erwin van Heteren

    Volgens mij verdiend Newscafe eigenlijk ook wel een plekje op deze lijst. Zijn toch wel de mooiste cappuccino’s van Firenze.

  2. Helaas maken ze die meestal niet meer… Ik ben vier keer terug geweest afgelopen maand en kreeg 1x een cappuccino met een mooi figuurtje erin, maar de tekeningen van de Duomo die Marco eerder maakte, bleven uit (en Marco zelf was er al die keren ook niet). Voorlopig ga ik voor een goede cappuccino dus liever naar een van deze adresjes!

  3. Voor de lunch vaak gegeten bij Trattoria Bordino, Via Stracciatella 9r, het is vlakbij de Ponte Vechio. Van buiten lijkt het een toeristisch gebeuren maar het valt erg mee. Ga maar eens kijken. En niet duur.

  4. Grazie Ferdinand, die gaat op het lijstje boor de volgende keer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *