Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

De 10 mooiste boeken over Rome

Heb je net als wij je hart verloren aan la bella Roma? Zorg dan dat deze boeken niet ontbreken in je boekenkast. Ze geven je stuk voor stuk een bijzondere kijk op Rome en voeren je mee naar de mooiste plekjes in de Eeuwige Stad.

Rome: Eeuwige Stad
In deze flinke pil brengt Ferdinand Addis de mythe van Rome – 2500 jaar epische geschiedenis – op weergaloze wijze tot leven. Hij schetst een intrigerend portret van een stad in het hart van de westerse beschaving, aan de hand van dramatische sleutelmomenten uit Romes geschiedenis.

Elk hoofdstuk is een prachtig essay van tot de verbeelding sprekende verhalen, of het nu gaat over de moord op Julius Caesar, over de bouw van het Colosseum en het lot van de gladiatoren, over Bernini’s werk aan de Sint-Pieter of over het betoverende maar corrupte Rome uit Fellini’s La Dolce Vita.

Rome: Eeuwige Stad is een epische, caleidoscopische geschiedenis van een stad die tot ieders verbeelding blijft spreken en die elke Romeliefhebber zou moeten lezen…

bestel Rome: Eeuwige Stad via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Via Roma – de geschiedenis van Rome in 50 straten
Het eerste boek van Ciao tutti’s Willemijn, dat je meeneemt door de straten van Rome. Achter de straatnamen van Rome gaat namelijk de eeuwenlange geschiedenis van de stad aan de Tiber schuil.

Via Roma neemt je mee op een reis door de fascinerende geschiedenis van Rome, van Romulus tot Mussolini en van het Colosseum tot het hypermoderne Museo dell’Ara Pacis.

bestel Via Roma via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

SPQR – een geschiedenis van het Romeinse rijk
SPQR biedt een frisse kijk op de Romeinse geschiedenis door een van ‘s werelds belangrijkste classici, Mary Beard. Zij onderzoekt niet alleen hoe Rome van een onbelangrijk dorp in Midden-Italië uitgroeide tot een wereldmacht die heerste over een gebied van Spanje tot in Syrië, maar ook hoe de Romeinen zichzelf en hun wereld zagen, en waarom dat van belang is tot in onze eeuw.

Deze gezaghebbende geschiedenis omspant duizend jaar en werpt een nieuw licht op veel aspecten van de Romeinse beschaving, van de slavernij en de religie tot het stromend water.

Als liefhebber van het oude Rome mag SPQR absoluut niet ontbreken in je boekenkast – of in je koffer als je Rome binnenkort bezoekt. Via deze link lees je alvast een fragment uit SPQR.

bestel SPQR van Mary Beard via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

SPQR – anekdotische reisgids voor Rome
Behalve een schitterende, veelzijdige stad is Rome ook een verzamelvat van mythen, historische verhalen en volkswijsheden, die je als Romereiziger eigenlijk zou moeten kennen om de stad op waarde te kunnen schatten.

In SPQR – anekdotische reisgids voor Rome heeft Luc Verhuyck de mooiste en meest bijzondere verhalen per locatie bij elkaar gebracht. Hij laat je de andere, onzichtbare kant van Rome zien, waardoor je nog meer van de stad en haar bijzondere plekken gaat houden dan je al doet…

bestel SPQR van Luc Verhuyck via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

24 uur in het oude Rome
Nieuwsgierig naar het gewone dagelijkse leven in het oude Rome? Dankzij 24 uur in het oude Rome van Philip Matyszak stap je terug in de tijd en dompel je je een etmaal lang onder in het leven van de gewone Romeinen in het jaar 137 na Christus, met het Romeinse rijk op het hoogtepunt van zijn macht.

Er is plek voor de gewone mensen, de gewone verhalen – zonder de heroïsche en legendarische verhalen van keizers wiens namen nog altijd na-echoën in de straten van de stad.

Naast de persoonlijke verhalen is er in de frisse opmaak ook plek voor wetenswaardigheden over het oude Rome, citaten uit de klassieke literatuur, historische informatie en zelfs hier en daar een antiek recept.

Samen zorgt dit voor een heerlijk leesbaar boek, dat iedere Romeliefhebber moet lezen. Zo zal Rome nóg meer gaan leven en zul je voortaan anders door de straten van de stad dwalen, met de verhalen van de vierentwintig geportretteerde Romeinen als leidraad.

bestel 24 uur in het oude Rome via deze link bij bol.com

Het wit en het purper
Met Het wit en het purper blijf je wat langer dan 24 uur in het oude Rome. Willemijn laat je meekijken in het leven van Pallas, een vrijgelatene in het Rome van de eerste eeuw na Christus, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero – en daarmee van de ondergang van de dynastie.

Pallas belandt op jonge leeftijd als slaaf in Rome. Na jarenlange dienst bij een rijke weduwe krijgt hij zijn vrijheid. Zijn ster stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. De vindingrijke Pallas ziet kans om door te dringen tot de kleine kring van adviseurs van de keizer.

Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maakt de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?

lees via deze link een fragment | bestel Het wit en het purper via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

De glorie van Rome
In De glorie van Rome beschrijft de Britse bestsellerauteur Adrian Goldsworthy de werking en de invloed van het Romeinse leger, het beste beroepsleger dat de wereld ooit heeft gekend. De legioenen waren niet ‘slechts’ uit op de overwinning, maar ook op de totale vernietiging van hun vijanden.

Deze agressieve Romeinse oorlogsvoering creëerde een enorm rijk, dat voor een groot deel gekenmerkt werd door vrede en welvaart. Goldsworthy brengt de alliantie tussen politiek en militaire macht in beeld.

‘Als je ooit twee boeken over het Romeinse leger gaat lezen, laat dit dan een van die twee zijn,’ aldus de Britse krant The Observer.

bestel De glorie van Rome via deze link bij bol.com (ook beschikbaar als e-book)

Mijn Rome
Op zoek naar een verhalende reisgids voor het Rome van nu? Saskia’s Mijn Rome is een persoonlijke Romegids, met veel fijne tips, unieke adresjes en bijzondere bezienswaardigheden. Het is een ontdekkingsgids waarmee je je de stad eigen maakt, met Saskia als persoonlijke gids door het Rome van nu, dat de historie prachtig verweeft in het huidige straatbeeld en het moderne dolce vita.

Saskia: ‘In Mijn Rome laat ik jou de stad ontdekken. Niet met een opsomming van de bekende bezienswaardigheden, maar met een unieke duik in een stad die haar gelijke niet kent. De bekende bezienswaardigheden laat ik zo veel mogelijk links liggen. In plaats van het Colosseum neem ik je mee naar de wijk Monti, waar vroeger de gladiatoren, hoeren en zigeuners woonden (en waar de jonge Caesar zelfs even zou hebben gewoond om te laten zien dat hij deel uitmaakte van het gewone volk), waar nu een mix van boetieks, restaurants en wijnbarretjes te vinden is.

Ik laat je proeven van de Romeinse keuken, van een maritozzo bij het ontbijt tot romige cacio e pepe als lunch, van authentieke gerechten uit het voormalige getto (zoals de gefrituurde artisjokken) tot cocktails in een voormalig klooster. We staan stil bij marmeren bordjes en beschilderde muren, bij klaterende neuzen, scherven en straataltaartjes, bij gebroken harten en verborgen dieren.’

Mijn Rome is alleen nog tweedehands of via de bibliotheek verkrijgbaar.

De geboorte van Rome
Een van onze all time favourites, De geboorte van Rome. Anthony Everitt vertelt in dit meesterwerk hoe Rome uitgroeide van een kleine Italiaans marktplaats tot het kloppend hart van het grootste rijk dat ooit heeft bestaan. Een verhaal dat eigenlijk al begint in Troje.

Everitt laat zien hoe de strategie om verslagen volkeren het burgerschap aan te bieden een belangrijke factor is in de uitbreiding van het Romeinse Rijk. Hij weet de vele boeiende personages van die tijd, zoals Hannibal, Alexander de Grote, Cicero en Julius Caesar, goed neer te zetten doordat hij prachtig, levendig en vooral origineel schrijft.

De geboorte van Rome leest dan ook niet als een historische studie, die er al zo veel zijn, maar als een verhaal dat je meteen doet verlangen naar Rome…

bestel De geboorte van Rome via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Het Rome van Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek woont al jaren in Rome en weet er de mooiste verhalen over te vertellen. In haar vuistdikke boek Rome, dat Terug in Rome, Thuis in Rome en Parels van Rome omvat, worden belevenissen in het heden afgewisseld met gebeurtenissen in het antieke Rome.

Rosita Steenbeek eet ondergronds in een pizzeria, gebouwd tussen de muren van de Thermen van Agrippa, ze ontmoet kleurrijke personages , zoals Tiberschuimster Valentina, ze bezoekt de villa met de bunker van Mussolini en de sacristie van de paus. Wederom wordt duidelijk dat het gewone leven in Rome nooit gewoon is…

bestel Rome via deze link bij bol.com (ook verkrijgbaar als e-book)

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *