Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Maak een heerlijke boottocht langs de kust van het schiereiland Gargano (Puglia)

Na een wandeling door Vieste neemt Marlou je dit keer meer om het stadje en de kustlijn van het schiereiland Gargano eens van de andere kant te bekijken, vanaf het water.

Marlou: ‘De kust van Gargano is bekend vanwege de wonderschone stranden en baaien, maar het is echt de moeite waard om deze ook eens vanaf het water te bekijken. Op deze manier krijg je pas echt een goed beeld van hoe Vieste ligt, op een ver in zee uitstekende rots, én zie je de vele grotten en inhammen van de krijtrotsen.

In de haven van Vieste liggen genoeg bootjes die je kunt huren. Ook de grote platte boten waarmee je de grotten kunt bezoeken, zijn populair. Tweemaal daags varen deze uit voor een tocht van bijna drie uur. Zeker een aanrader, maar het kan kleinschaliger en dus persoonlijker.

Ik raad altijd een speciale boottrip aan met Vieste Sea Adventure, in de kleine boot van Michele, een vriend die uit passie voor de zee voor zichzelf is begonnen en gepersonaliseerde boottochtjes aanbiedt. Jarenlang was hij skipper voor een verhuurbedrijf, maar nu is hij helemaal in zijn element als zelfstandige schipper en kiest hij bewust voor een kleinschalige aanpak.

Zijn boot ligt in de haven van Vieste. Bij de aanlegsteiger wacht hij mij in alle vroegte op, samen met zijn leermeester, papà Antonio, die vandaag weer eens een keertje mee gaat. Trots helpt hij me aan boord en samen met twee andere bevriende gasten installeer ik me naast Michele

Het licht is wonderschoon deze ochtend. Dat is de reden dat we zo vroeg gaan, want daar moet je van profiteren volgens Michele. We varen de haven uit langs het centro storico van Vieste dat er vanuit dit perspectief ook geweldig uitziet. We passeren de Scoglio di Santa Eufemia, het mini-eilandje waar de vuurtoren op staat.

Een prachtige tocht volgt langs en door de grotten, met overal tijd om foto’s te maken en met de nodige uitleg. Vader en zoon hebben veel kennis van dit gebied en brengen hun verhalen enthousiast over.

Steeds vraagt Michele of hij harder of juist langzamer moet varen. De kleinere grotten zijn (in tegenstelling tot een tocht met een van de grotere boten) wel goed te bereiken en behendig navigeert Michele de boot erin en eruit. Ze zijn allemaal totaal verschillend en hebben prachtig klinkende namen.

Zo leren we dat la grotta dei pomodori zo heet omdat de zeebloemen die hier groeien op tomaten lijken. De grot met de twee gaten aan de bovenkant heet la grotta dei due occhi; la grotta campana heeft de vorm van een kerkklok.

De meest tot de verbeelding sprekende grot is de grotta dei contrabandieri, de smokkelaarsgrot, met twee ingangen een perfecte schuilplaats.

We varen verder en ik verbaas me erover dat de kust zoveel afwisseling geeft. Steile rechte kliffen en dan weer grillige rotspartijen en inhammen, prachtige ministrandjes ook. Het valt me op hoe helder het water is. Je kunt vaak de zeebodem zien, ook wanneer het volgens de kenners aan boord zeker tien meter diep is.

Uiteraard passeren we ook nog een paar antieke torri, verdedigingstorens die hoog op de rotsen prijken. Bij de mooiste baai met zicht op de beroemde Arco di San Felice gaan we voor anker.

Het is tijd voor een aperitivo. Ook dit is een service die Michele zijn gasten biedt. Je kunt voorafgaand aan je boottrip kiezen uit verschillende lekkernijen, altijd streekproducten natuurlijk.

Alles is gekoeld meegenomen en in ons geval betreft het crudo di mare , rauwe vis en schelpdieren. Ter plekke worden de oesters en andere zeevruchten schoongemaakt en verorberd en we proosten met een glaasje prosecco.

Al dobberend en nippend van mijn drankje geniet ik van de strakke azuurblauwe zee, de krijtrotsen, de warme zon en super gezelschap. Hoe felice kun je zijn?

Na een uurtje voor anker, waarbij je ook gerust een duik kunt nemen, varen we met iets meer snelheid terug naar Vieste. Eenmaal terug in de haven zijn er bijna vier uurtjes voorbijgevlogen. Het was echt een geweldige ervaring en dat mijn haar kroest na zoveel zeewind, neem ik dit keer maar voor lief.

Wil je ook graag zo’n boottocht maken? De boottrips die Michele aanbiedt, zijn helemaal op maat te maken. Wil je de zee op met je eigen gezelschap of wil je graag met z’n tweetjes een romantisch uitje beleven?

Wil je met een drankje van de zonsondergang genieten of juist heel vroeg in de ochtend op pad? Het kan allemaal geregeld worden. Een kortere tocht of juist langere trip – alles is mogelijk. Michele kan in totaal maximaal zes personen mee aan boord nemen. Ook honden mogen mee aan boord.

Je kunt via mij je boottrip boeken, zodat je al je wensen gewoon in het Nederlands kan sturen (via deze link). Ik zorg dan dat Michele precies weet wat je wensen zijn. Op een heerlijke boottocht langs een van de mooiste stukjes kust van Puglia!’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Wat ben ik blij met deze blog, trouwens leuk geschreven. Ik ga van 20 t/m 25 september naar Vieste (vanuit Bari een auto gehuurd) en verblijf in ‘n B&B, was op zoek naar meer informatie om mijn dagen daar goed besteed te krijgen, ik reis voor het eerst alleen maar ben wel gewend in Italië te rijden. Ik ga alle ontdekkingsblogs over Vieste en omstreken lezen, op 25 september rij ik door naar Molise en verblijf bij een kennis t/m 29 september, lever de auto in en verblijf tot 1 oktober in Bari.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *