Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Schrijvers en cappuccino in Trieste – de mooiste historische cafés

Goethe en Keats waren vaak te vinden in Caffè Greco (Rome), in Harry’s Bar (Venetië) kon je Hemingway aan zijn vaste tafeltje in de hoek zien zitten en Gabriele D’Annunzio was regelmatig te gast in Caffè Paszkowski (Florence). Kortom: Italiaanse koffiehuizen schijnen een onweerstaanbare aantrekkingskracht te hebben op schrijvers. Dat geldt ook voor de koffiehuizen in de stad die bekend staat om z’n vele historische cafés: Triëst.

In de koffiehuizen van Trieste zul je op de leestafels nog veel kranten tegenkomen aan een houten latje. Het is een gewoonte die is komen overwaaien uit Wenen, net als vele andere elementen in het interieur van de cafés in Triëst. De eerste openden hun deuren in de tweede helft van de achttiende eeuw, waarschijnlijk naar het voorbeeld van het nabijgelegen Venetië, waar koffiehuizen in de mode waren geraakt.

In 1768 kreeg Benedetto Capano het exclusieve recht om zich, in wat nu de Via San Niccolò is, toe te leggen op de verkoop van ‘acque fredde e calde, tè, caffè, cioccolata, limonate, sorbetti ed acque sciroppate’, oftewel ‘koud en heet water, thee, koffie, chocolade(melk), limonade, sorbets en siroopwater.’

Vanaf dat moment openden meer en meer koffiehuizen in Trieste, een stad die inmiddels zelf de status had bereikt van belangrijke handelsstad in Centraal Europa, mede dankzij de gunstige ligging aan zee. Het bracht een kosmopolitische sfeer naar Trieste die ook in de cafetaria’s tot uiting kwam: er waren politieke cafés, cafés waar Oostenrijkse officieren elkaar ontmoetten, cafés speciaal voor de burgerij en er kwamen ook steeds meer zogenaamde literaire cafés bij.

De Britse schrijver James Joyce streek neer in Trieste toen de stad een van de belangrijkste havens van Oostenrijk-Hongarije was geworden. Aan de vele zeelieden die door de bloeiende handel overzee de stad bereikten gaf Joyce Engelse les om in zijn levensonderhoud te voorzien. Zijn meesterwerk Ulysses voltooide hij aan een van de tafeltjes in Caffè Pirona aan het Largo della Barriera Vecchia 12, een koffiebar/patisserie die sinds de opening in 1900 een ontmoetingsplek voor intellectuelen was geworden.

In Caffè Stella Polare, aan Piazza S. Antonio, sprak hij vaak af met Italo Svevo, de jonge Italiaanse schrijver die hij had ontmoet aan de Berlitz School waar hij lesgaf. Het was Joyce die potentie zag in Svevo en hem aanspoorde om te blijven schrijven. Overigens zijn beroemde literaire namen in Trieste niet alleen te verbinden aan de koffiehuizen, maar ook aan de kastelen: Dante zelf zou een bezoek hebben gebracht aan de ruïnes van het Kasteel van Duino, waar de beroemde Duitse dichter Rilke ook zijn Duino Elegien schreef.

Tegenwoordig zijn de koffiehuizen in Trieste niet meer zo netjes onderverdeeld in de hokjes als ‘politiek’ of ‘literair’. Iets van het intellectualisme van weleer is desalniettemin bewaard gebleven: het zijn nog steeds vooral jonge studenten die aan de tafeltjes van de cafés van Triëst zitten te lezen. Een wandeling langs een aantal koffiehuizen van Triëst vertelt je, met behulp van de juiste reisgidsen, het verhaal van meer dan een eeuw geschiedenis van de stad. Vergeet tussen al die geschiedenislessen niet ook een lekkere cappuccino of espresso te bestellen…

Route langs de historische cafés van Trieste

*Caffè Tommaseo (Piazza Tommaseo 4), opgericht in 1830 door Tommaseo Marcato. Het café staat erom bekend als allereerste schepijs te hebben geserveerd in de stad.

*Caffè Stella Polare (Piazza S. Antonio 6, vlak bij Piazza della Repubblica) was vanaf de opening een van de favoriete ontmoetingsplekken van lokale en internationale intellectuelen. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel Amerikanen naar de stad en werd Stella Polare een populaire dansgelegenheid: van daaruit vertrokken veel jonge vrouwen voorgoed uit Triëst naar de Verenigde Staten, als gelukkige echtgenotes van jonge Amerikaanse soldaten.

*Caffè degli Specchi (Piazza dell’Unità 7) opende in 1839 de deuren aan het Piazza Grande, dat in 1918 zou worden omgedoopt tot Piazza dell’Unità. Dankzij de centrale ligging is het café altijd een hotspot geweest waar je moest zijn voor alle politieke en economische nieuwtjes en culturele happenings.

*Caffè Tergesteo (Piazza della Borsa 15) stamtuit 1863, was jarenlang gevestigd voor het historische Teatro Verdi en stond bekend om z’n terras op het plein. Tegenwoordig zit het café binnenin een galerij met dezelfde naam, die je van Piazza Verdi naar Piazza della Borsa leidt.

*Antico Caffè Torinese (Corso Italia 2) gaat terug tot 1919. Het interieur is geïnspireerd op dat van trans-Atlantische schepen van weleer.

*Caffè San Marco (Via Battisti 18) opende in 1914 en werd vlak daarna niet alleen een ontmoetingsplek voor krantlezers, maar ook de plek waar valse paspoorten werden gefabriceerd om patriotten met anti-Oostenrijkse gevoelens de grens over te helpen. De Oostenrijkers vernietigden het café tijdens de oorlog, maar het werd van de grond af aan opnieuw opgebouwd.

*Caffé Pasticceria Pirona (Largo della Barriera Vecchia 12) is niet alleen beroemd vanwege de heerlijke en meest verfijnde zoetigheden die ze maken, maar ook vanwege een beroemde gast. James Joyce zou in dit café zijn Ulysses hebben voltooid.

Volg onze unieke wandelroute
Nog veel meer moois van Trieste ontdek je met onze City Walk, een unieke route door de stad met nog veel meer bezienswaardigheden, tips, adresjes, anekdotes en verhalen van Elbrich Bos van Explore Friuli, officiële Nederlandstalige gids in Friuli-Venezia Giulia.

Download de City Walk in Trieste voor € 4,99 via onderstaande button en geniet van deze afwisselende route door de stad!

Download de City Walk Trieste

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Ook de nog levende Claudio Magris beroemd van zijn boek Donau komt uit Triest en schrijft er regelmatig over .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *