Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Palazzo Brancaccio – verborgen parel vol kunst en design in Rome

In Rome ben je nooit klaar met het ontdekken van eeuwenoude pareltjes waarvan je je afvraagt hoe het kan dat je ze nog nooit eerder hebt opgemerkt. Maar soms stuit je ook op nieuwe hotspots die je meteen in je hart sluit.

Palazzo Brancaccio is zo’n nieuwe plek. Tot voor kort was het een van de vele Romeinse palazzi waar je als bezoeker niet zomaar binnenkwam, maar sinds dit najaar heeft galerie Contemporary Cluster er zijn nieuwe locatie, die niet te missen is voor fans van moderne kunst en design. Liza laat je alvast even binnenkijken.

Het laatste adellijke palazzo van Rome

Liza: ‘Je bent er misschien wel eens toevallig langsgelopen als je de wijk Esquilino verkende. Het is een imposant, negentiende-eeuwse palazzo waarvan je de schoonheid niet direct aan de buitenkant kunt aflezen. Niet dat het Palazzo Brancaccio niet mooi is, integendeel, maar dat zijn zoveel palazzi in Rome.

Hier is het ook de bijzondere geschiedenis die zorgt voor extra glans. Het is namelijk het laatste adellijke palazzo dat gebouwd werd in de Eeuwige Stad.

Dat gebeurde in opdracht van de steenrijke Amerikaanse Mary Elizabeth Bradhurst Field. Haar dochter trouwde met prins Salvatore Brancaccio, waarbij ze een bruidsschat van maar liefst een miljoen dollar meebracht. Mary Elizabeth kocht in 1879 een landgoed aan de rand van de Colle Oppio van de gemeente Rome, inclusief kerk, klooster en moestuin.

Het herenhuis dat ze op dat stuk grond bouwde, bleek al snel te klein te zijn voor de families Field en Brancaccio, dus werd het palazzo uitgebreid in de richting van San Giovanni in Laterano. Met tussenkomst van meerdere architecten het imposante bouwwerk uiteindelijk in 1922 voltooid.

In het palazzo bevinden zich nog steeds de prachtige vertrekken waar Maria Elizabeth Field ooit weelderige balpartijen hield, onder meer ter ere van koning Umberto di Savoia. Deze stijlkamers worden nog altijd gebruikt om exclusieve feesten en partijen te houden.

Ook worden ze regelmatig gebruikt als filmlocatie. Door de jaren heen zijn er onder andere scènes opgenomen voor Vacanze romane met Audrey Hepburn en Gregory Peck (in 1953) en de Oscarwinnende film La Grande Bellezza (in 2013). Ook de Italiaanse versies van Dancing with The Stars en Italia’s got Talent gebruikten de weelderige barokzalen als decor.

Creatieve hub voor Contemporary Cluster

Tot 2017 was het Museo d’Arte Orientale gevestigd in het Palazzo Brancaccio, tot de hele collectie naar een andere locatie verhuisde, in de wijk EUR. Daarmee was het palazzo gesloten voor het publiek en alleen nog toegankelijk voor genodigden tijdens besloten evenementen.

Gelukkig is daar nu, met de opening van de galerie van Contemporary Cluster, verandering in gekomen. De galerie huisde eerst in Palazzo Cavallerini Lazzaroni, vlak bij de kattenopvang van Torre Argentina, maar vond het tijd voor iets nieuws en groters.

Contemporary Cluster werd in 2016 opgericht door het Romeinse koppel Giacomo Guidi en Georgia Cerulli en richt zich op kunst, architectuur, fotografie, design en mode. ‘Er moest veel aan gebeuren, maar dit palazzo heeft zo’n rijke historie dat we de uitdaging graag aangingen,’ vertelt Georgia Cerulli, van oorsprong architect en interieurontwerpster. We staan in een van de rauwe expositieruimtes, waar momenteel het werk van kunstenares Sara Ricciardi wordt tentoongesteld.

Ze realiseerde een collectie bijzondere keramieken vazen in samenwerking met het eeuwenoude familiebedrijf Ceramiche Rometti. De kleurrijke werken van Ricciardi steken prachtig af tegen de witte muren en originele tegelvloeren van het palazzo.

In de grootste ruimte zijn nog de schetsen van een van de architecten te bewonderen, die tevoorschijn kwamen toen Contemporary Cluster de ruimtes van het voormalige museum restaureerde.

‘We wilden ons project graag uitbreiden. Op deze nieuwe locatie hebben we de ruimte om te experimenteren binnen een community van andere creatievelingen,’ vertelt het koppel tijdens de opening. Ze zullen zelf wisselende exposities laten zien op de begane grond, die ze L’Africano noemen (een knipoog naar het archief met Afrikaanse schatten dat hier tot 2017 gevestigd was).

Het stel werkt samen met ondernemer Andrea Azzarone, eigenaar van Spazio Field, die de komende tijd presentaties, workshops en boekpresentaties in het palazzo zal organiseren. De bedoeling is ook dat Azzarone hier de komende tijd ook een lounge en luxe restaurant opent: grootse plannen dus. Nu worden de ruimtes alvast gebruikt voor tijdelijke exposities en festivals.

Op de zesde verdieping hebben ze in samenwerking met Italiaanse en internationale designers een appartement ingericht. Je wandelt er doorheen alsof je op bezoek bent bij een – vermogende en artistieke – vriend, door de eetkamer, slaapkamer, zitkamer… Stuk voor stuk ingericht met zowel nieuwe als vintage meubels die het summum van Italiaans design en vakmanschap laten zien.

Perfecte combi: wijn en magazines

Terwijl ik door de ruimtes slenter, wordt mijn oog naar de kleinste kamer getrokken, die van onder tot boven gevuld is met oude, hardhouten boekenkasten die de muren bedekken. Georgia Cerulli vertelt: ‘Dit is het voormalige archief van het museum dat hier ooit huisde. We hebben de oude kasten bewust zo gelaten. Naast boeken en multomappen, bleken ze ook perfect voor magazines.’

De ruimte wordt nu gevuld door Frab’s Magazines & More, een tijdschriftenshop die honderden onafhankelijke en in kleine oplage gedrukte magazines uit binnen- en buitenland verkoopt. ‘We willen dat mensen hier op hun gemak door de tijdschriften kunnen bladeren – liefst met een goede kop koffie of een glas wijn,’ zegt Georgia.

In een deel van de archiefkasten is plaats gemaakt voor flessen van het Siciliaanse wijnhuis Mandarossa en de koffie wordt gezet door Faro Coffee, Romes bekendste adresje voor ‘specialty coffee’ in de Sallustiano-buurt. Ik heb er een favoriet adres voor een caffè bij!’

Als je Contemporary Cluster in het Palazzo Brancaccio wil bezoeken of door de magazines van Frab’s wil bladeren, dan kun je van dinsdag tot zaterdag tussen 11.00 en 20.00 uur terecht aan de Via Merulana 248 in Rome (de straat waaraan je ook het vrij nieuwe Palazzo Merulana vindt, waarmee je een bezoek aan Palazzo Brancaccio prima kunt combineren).

foto’s: Paolo Abata & Serena Eller | Palazzo Brancaccio

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *