Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Campo Santo – heilige grond op het kerkhof bij de Scheve Toren van Pisa

Alle aandacht op het Campo dei Miracoli, het ‘Veld der Wonderen’, in Pisa gaat meestal naar de Torre Pendente, de Scheve Toren. Niet helemaal terecht, want er wachten veel meer pareltjes op dit kleine stukje Pisa.

De mooiste plek is het Campo Santo, de begraafplaats, een verstilde ode aan de doden. Het kerkhof dankt zijn naam aan de scheepslading heilige aarde van Golgotha, die hier in de twaalfde eeuw gestort zou zijn. Daardoor zouden de lichamen die hier werden begraven binnen een etmaal vergaan, waarna er nog slechts een skelet restte.

Toch kozen veel Pisanen ervoor zich te laten begraven in marmeren sarcofagen of tombes, waarvan er nog een groot aantal te zien is. Kijk maar mee:

Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (1) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (2) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (3) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (4) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (5) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7a) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7b) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (9) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (10) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (11) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (12) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (13)

Het Campo Santo is echter vooral beroemd vanwege de schitterende fresco’s die de wanden van de galerijen sieren. Hoewel de fresco’s ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd zijn geraakt, geven ze nog steeds een goede indruk van de pracht en praal die ze ooit moeten hebben uitgestraald. Beroemd is vooral het veertiende-eeuwse fresco Triomf van de dood, dat geschilderd is door iemand met de schitterende naam Buonamico Buffelmacco.

Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (8)

Zoek de verschillen!

De tekeningen die gebruikt werden om de fresco’s op de muren aan te brengen, zijn te zien in het Museo delle Sinopie. Leuk om de verschillen tussen deze tekeningen en de uiteindelijke fresco’s op te sporen!

De grootste doopkapel van Italië

Bewonder na je bezoek aan het Campo Santo ook het Battistero. Deze doopkapel is met een omtrek van ruim honderdzeven meter de grootste doopkapel van Italië.

Wanneer je het beeld van Johannes de Doper op de top meerekent, is de doopkapel zelfs een paar centimeter hoger dan de scheve toren. Hoewel deze Johannes vanaf de grond vrij klein lijkt, is hij in werkelijkheid ruim drie meter hoog!

Battistero-doopkapel-Campo-dei-Miracoli-Pisa

Laat je overweldigen door de grootte van het interieur en de geweldige akoestiek, en klim zeker ook even naar boven. Het Campo dei Miracoli ziet er vanaf de bovenverdieping schitterend uit!

Ontdek meer moois in Pisa

Laat je verrassen door deze vroegere Toscaanse havenstad en ontdek de charme van Pisa tijdens onze City Walk, met een unieke wandeling door de stad, met culturele en culinaire hoogtepunten:

Download Pisa – stad vol wonderen

Elke Ciao tutti City Walk is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je e-mail een link om de City Walk te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten (pc, laptop, tablet en smartphone) raadplegen.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *