Download gratis de Ciao tutti app

Campo Santo – heilige grond op het kerkhof bij de Scheve Toren van Pisa

Alle aandacht op het Campo dei Miracoli, het ‘Veld der Wonderen’, in Pisa gaat meestal naar de Torre Pendente, de Scheve Toren. Niet helemaal terecht, want er wachten veel meer pareltjes op dit kleine stukje Pisa.

De mooiste plek is het Campo Santo, de begraafplaats, een verstilde ode aan de doden. Het kerkhof dankt zijn naam aan de scheepslading heilige aarde van Golgotha, die hier in de twaalfde eeuw gestort zou zijn. Daardoor zouden de lichamen die hier werden begraven binnen een etmaal vergaan, waarna er nog slechts een skelet restte.

Toch kozen veel Pisanen ervoor zich te laten begraven in marmeren sarcofagen of tombes, waarvan er nog een groot aantal te zien is. Kijk maar mee:

Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (1) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (2) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (3) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (4) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (5) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7a) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (7b) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (9) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (10) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (11) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (12) Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (13)

Het Campo Santo is echter vooral beroemd vanwege de schitterende fresco’s die de wanden van de galerijen sieren. Hoewel de fresco’s ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd zijn geraakt, geven ze nog steeds een goede indruk van de pracht en praal die ze ooit moeten hebben uitgestraald. Beroemd is vooral het veertiende-eeuwse fresco Triomf van de dood, dat geschilderd is door iemand met de schitterende naam Buonamico Buffelmacco.

Campo-Santo-kerkhof-Campo-dei-Miracoli-Pisa (8)

Zoek de verschillen!
De tekeningen die gebruikt werden om de fresco’s op de muren aan te brengen, zijn te zien in het Museo delle Sinopie. Leuk om de verschillen tussen deze tekeningen en de uiteindelijke fresco’s op te sporen!

De grootste doopkapel van Italië
Bewonder na je bezoek aan het Campo Santo ook het Battistero. Deze doopkapel is met een omtrek van ruim 107 meter de grootste doopkapel van Italië. Wanneer je het beeld van Johannes de Doper op de top meerekent, is de doopkapel zelfs een paar centimeter hoger dan de scheve toren. Hoewel deze Johannes vanaf de grond vrij klein lijkt, is hij in werkelijkheid 3,3 meter hoog.

Battistero-doopkapel-Campo-dei-Miracoli-Pisa

Laat je overweldigen door de grootte van het interieur en de geweldige akoestiek, en klim zeker ook even naar boven. Het Campo dei Miracoli ziet er vanaf de bovenverdieping schitterend uit!

Ontdek meer moois in Pisa
Laat je verrassen door deze vroegere Toscaanse havenstad en ontdek de charme van Pisa tijdens onze City Walk, met een unieke wandeling door de stad, met culturele en culinaire hoogtepunten:

Ciao-tutti-City-Walks-Pisa

Download Pisa – stad vol wonderen

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *