Home » Reizen door Italië » Toscane » Castello dei Conti Guidi – een van de mooiste kastelen in Italië
Duik in Ciao tutti's puzzelboekjes over Italië!

Castello dei Conti Guidi – een van de mooiste kastelen in Italië

Poppi, een klein dorpje in de provincie Arezzo, is de trotse bezitter van een van de tien mooiste kastelen van Italië: het Castello dei Conti Guidi. Dit kasteel steekt trots boven de daken van de huizen van Poppi uit.

Poppi (2)

Meteen bij de eerste aanblik valt op dat het kasteel veel overeenkomst vertoont met het Palazzo Vecchio in Florence. Niet gek als je weet dat het castello zijn huidige uiterlijk te danken heeft aan Arnolfo di Cambio, de architect die ook verantwoordelijk was voor de bouw van het Palazzo Vecchio.

Poppi (3)

Van binnen is het Castello dei Conti Guidi, anders dan zijn Florentijnse evenbeeld, écht een kasteel. Je kunt het helemaal bezichtigen, van de oude cellen tot de toren. Je wandelt er naar binnen door de Porta del Leone, waarna het kasteel al zijn pracht en praal onthult. Schitterend zijn de fresco’s in de Cappella dei Conti. De cyclus van veertiende-eeuwse fresco’s is waarschijnlijk gemaakt door Taddeo Gaddi, die niemand minder dan Giotto als leermeester had.

Castello-Conti-Guidi-Pioppi (6)Castello-Conti-Guidi-Pioppi (2) Castello-Conti-Guidi-Pioppi (3) Castello-Conti-Guidi-Pioppi (4)

Ook indrukwekkend is de Biblioteca Riliana, waar 25.000 antieke boeken op de planken staan, waaronder ook 150 middeleeuwse manuscripten.

Castello-Conti-Guidi-Pioppi (1a)

In het Museo della Battaglia di Campaldino, dat eveneens in het kasteel is gevestigd, vind je een grote maquette van de Slag bij Campaldino. Tijdens deze veldslag stonden de inwoners van Florence en die van Arezzo tegenover elkaar en hoewel het Florentijnse leger veel groter was dan dat van Arezzo, had Florence de situatie niet meteen in de hand. Er werd aan beide zijden veel bloed vergoten en na hevige gevechten kwam Florence als overwinnaar uit de strijd.

Poppi (1)

Dante – die op het plein voor het kasteel is vereeuwigd – nam deel aan deze veldslag (hij was toen 24 jaar oud). Hij verwijst hiernaar in zijn Inferno, als hij de duivels in de achtste hellekring ziet:

‘Ik heb soms ruiters op zien breken voor
een wapenschouwing, of om storm te lopen,
soms ging men er uit lijfsbehoud vandoor;
ook zag ik krijgsbenden uw land afstropen,
Arezzo; ik zag ridders menigmaal
op roem bij vendelstrijd of tweekamp hopen,
daartoe geroepen door een rooksignaal.’
Inferno, canto 22, 1-9

Alle informatie voor een bezoek aan het kasteel (zoals openingstijden en toegangsprijzen) vind je op de website van het Castello dei Conti Guidi.

Casentino

Ook het gebied rondom Poppi, de Casentino, komt vaak aan bod in Dantes werk. Het is een van de mooiste valleien van Toscane, hetgeen Dante zeker zal hebben geïnspireerd. Hij maakt bijvoorbeeld regelmatig melding van de rivier de Arno, die hier ontspringt. Bij de bron van de rivier, die van hieruit door Florence en Pisa naar de kust stroomt, lezen we zijn woorden:

‘”Er glijdt een stroom door de Toscaanse dreven,”
zei ik, “die Falterona’s top ontwelt,
na honderd mijl nog ver van zee gebleven.
Hij komt langs mijn geboorteplaats gesneld;
het heeft geen zin mijn naam bekend te maken,
omdat die op de aard nog weinig telt.’
“Als ik begrijp wat u met deze zaken
bedoelt,” zei hij die ’t eerst gesproken had,
“Bracht u zojuist de Arnostroom ter sprake.”’
Purgatorio, canto 14, 16-24

Van het kleine stroompje bij de bron via steeds breder wordende beekjes die uiteindelijk samenstromen tot een rivier, Dante omschrijft dit zo levendig dat je het bijna voor je ziet:

‘Beekjes uit Casentino’s groene dreven
die naar de Arno stromen en daarbij
door koele beddingen lijken te zweven.’
Inferno, canto 30, 64-66

Poppi-portici

Vergeet ook Poppi zelf niet. Het dorpje is niet voor niets een van de borghi più belli d’Italia. Bezoek het barokke Oratorio della Madonna del Morbi, een zeshoekig gebouw met koepel, voor een blik op de mooie Madonna col Bambino van Filippo Lippi. De vele portici, booggangen, die je tegenkomt in het dorp zijn bijzonder aangezien ze in Toscane niet zo veel voorkomen. Loop de Badia San Fedele in en bekijk de schat aan kunstwerken die deze kerk rijk is. Bezoek ook het Monastero delle Agostiniane, met schitterende mozaïeken.

La-Verna-klooster-Italië (2)

La Verna
Breng vanuit Poppi ook een bezoek aan het klooster La Verna. Hier heeft Franciscus van Assisi twee jaar voor zijn dood de stigmata ontvangen. De precieze plek is nog te zien in een van de drie kerken die er inmiddels zijn gebouwd, in de vorm van een steen die door glas wordt beschermd tegen al te devote pelgrims.

La-Verna-klooster-Italië (1) La-Verna-klooster-Italië (3)

La Verna bezoeken? Op de website van het klooster vind je alle informatie.

Ontdek alle mooie dorpjes in Toscane & Midden-Italië in onze Special!

Ciao-tutti-Special-De-mooiste-dorpjes-van-Midden-Italië

Bestel De mooiste dorpjes van Midden-Italië voor € 6,95

P.S. De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling ontvang je zowel op de website als in je email, een link om de Ciao tutti Special te downloaden in PDF-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, je pc, je laptop of tablet, van alle moois in je nieuwe Special genieten.

2x per week Italiaanse inspiratie

Meld je aan voor de Ciao tutti nieuwsbrief - en ontvang de digitale editie van onze City Walk Klassiek Rome als cadeautje:

Geniet van de leukste routes door Italiaanse steden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *