Bestel Saskia's roman Het perfecte recept

Het parcours van de Giro d’Italia 2024 – van Piemonte via onder andere Napels en Pompeï naar de finish in Rome

Op zaterdag 4 mei 2024 start de Giro d’Italia in Turijn. De renners komen op zondag 26 mei over de finish in Rome, maar tussendoor doen ze verschillende regio’s aan.

In dit artikel nemen we je mee op pad langs alle etappes van deze editie van deze Italiaanse wielerwedstijd, waarbij we steeds een of meer highlights op de route uitlichten. Zo kun je je eigen Giro d’Italia uitstippelen. Andiamo?!

foto: Giro d’Italia

Etappe 1 – aftrap in Turijn

Dit jaar begint de Giro d’Italia met een route van ruim honderddertig kilometer in en om Turijn, de hoofdstad van de regio Piemonte. De renners starten bij Venaria Reale, waar een van de bekendste residenties van de familie Savoia te vinden is.

Het omvat een enorme villa en een nóg grotere tuin, waar de koninklijke familie in alle rust kon genieten van een ontspannen weekend buiten. Dit buitengewone buitenverblijf werd ook gebruikt voor de jacht, vandaar dat het is gewijd aan Diana, de godin van de jacht.

Het ruim tachtig hectare tellende complex werd onder meer ontworpen door Juvarra, die ook aan het Palazzo Madama werkte. Hij creëerde de schitterende Cappella di Sant’Uberto (gewijd aan Sint Hubertus), de Galleria Grande en de Scuderia (paardenstal).

De finish van de eerste etappe ligt in hartje stad. Tussendoor trotseren ze onder meer de Colle della Maddalena en de Superga. Op deze laatste heuvel prijkt de Basilica di Superga, een van de mooiste kerken van Turijn, met een tragische geschiedenis.

In de kerk vind je namelijk een gedenksteen die herinnert aan de vliegramp van 1949, toen een vliegtuig door dichte mist op de heuvel neerstortte. In het toestel zaten spelers, trainers en begeleiders van de voetbalclub Grande Torino.

Een trap met ruim honderddertig treden leidt naar een balkon met een prachtig panorama, dat door Rousseau werd omschreven als ‘het mooiste uitzicht dat het menselijk oog kan waarnemen’. Ook aan de voet van de grote trappartij wacht een prachtig uitzicht over Turijn.

Etappe 2 – van San Francesco al Campo naar het Santuario di Oropa

Tijdens de tweede etappe blijven de renners op Piemontese bodem. Het eerste deel trappen ze vooral over een vlak gedeelte in de provincie Vercelli, die onder meer bekend staat vanwege de uitgestrekte risottovelden.

Onderweg komen ze onder meer langs Rivarolo Canavese, waar de vijftiende etappe van de Giro d’Italia 2022 startte.

De finish ligt bij het Santuario di Oropa, op ruim duizend meter hoogte, dat deel uitmaakt van de Sacro Monte di Oropa. Net als de Sacro Monte di Varallo is dit een van de Sacri Monti, heilige bergen, die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan.

Het Santuario di Oropa was een van de eerste bedevaartplekken voor de pelgrims die de bergen in trokken om te bidden voor het beeld van de Zwarte Maagd.

Voor de Savoia’s had Oropa een belangrijke symbolische betekenis. Ze riepen dan ook de beroemdste architecten van hun tijd bijeen om het oude kerkje te veranderen in een majestueus heiligdom, omringd door de nog indrukwekkender bergtoppen.

Leuk om te weten: tijdens de honderdste editie van de Giro, in 2017, lag de finish van een van de etappes eveneens bij dit heiligdom. Tom Dumoulin arriveerde toen als eerste. Precies een week later mocht hij de jubileumeditie van de Giro op zijn naam schrijven.

Etappe 3 – van Fossano naar Novara

Tijdens deze etappe zie je als het goed is prachtige plaatjes van Piemonte, waar we ten tijde van de Giro zelf ook op ontdekking zijn. De renners starten in Fossano, ten zuiden van Turijn, en trappen vervolgens eerst richting Cherasco, dat bekend staat om zijn baci, kusjes van chocolade.

Ze rijden vervolgens net ten zuiden van Slow Food-geboortestad Bra door, langs Alba – hoofdstad van de Langhe en door Unesco uitgeroepen tot stad van de gastronomie.

Dan gaan ze ten westen van het wijngebied Barbaresco noordwaarts, langs onder meer Mombercelli. Als je de tijd hebt, kun je in deze streek deze prachtige wijnroute rijden.

De renners komen vlak langs de Panchina Gigante #98 Lu Monferrato, een van de gigantische banken die je onder meer in Piemonte vindt en vanwaar je geniet van een fotogeniek uitzicht.

Het parcours voert dan naar Casale Monferrato, een van de pareltjes van de Monferrato, de wijnstreek die samen met de Langhe en de Roero op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Zo hebben de Giro-rijders tijdens de eerste drie etappes al heel wat erfgoed gezien!

Tot slot schampen de renners de vrij onbekende maar sfeervolle stad Vercelli en Borgo Vercelli, voor ze in Novara over de eindstreep komen.

Etappe 4 – van Acqui Terme naar Andora

Nee, dit is geen tikfout, de renners finishen niet in het staatje Andorra maar in het plaatsje Andora, aan de Bloemenrivièra. In het voorjaar vormt het al het decor van de wielerklassieker Milaan-Sanremo, maar nu is het dus ook een van de finishplaatsen van de Giro d’Italia.

De renners starten nog in Piemonte, in het thermenstadje Acqui Terme. Hopelijk hebben ze hier voor vertrek kunnen genieten van een uurtje in de spa…

Via onder meer Mombaldone, Spigno Monferrato en Merana (dorpjes waarover je in deze blog meer leest) zetten ze koers naar de grens met Ligurië.

Via een flinke omtrekkende beweging fietsen de renners naar de kust bij Savona, waarna ze de kustlijn een tijdje volgen. Ze komen onder meer langs pareltjes als Vado Ligure, Bergeggi, Spotorno, Noli, Varigotti en Finale Ligure.

Met het torentje dat van op de rots over de vrolijk gekleurde Saraceense huizen uitkijkt, is Varigotti een van de schattigste vissersdorpjes aan deze kust. Het is ook een van de weinige badplaatsen waarvan de huizen tot op het strand gebouwd werden. Bovendien werd geen enkel ander dorpje in Ligurië in dezelfde Saraceense stijl gebouwd.

Het laatste stuk van deze vierde etappe voert van Pietra Ligure via Albenga, Alassio en Laigueglia naar Marina di Andora.

Uitrusten is er voor de renners niet echt bij, maar tijdens je eigen giro kun je neerstrijken op een van de vele stranden waar een Bandiera Blu wappert, een symbool voor onder andere schoon zeewater.

Etappe 5 – van Genua naar Lucca

Vanuit havenstad Genua volgt de Giro grotendeels de Via Aurelia, een reeds door de Romeinen aangelegde weg die richting Rome voert. Zo ver hoeven de renners vandaag echter niet.

Onderweg worden er weer prachtige plaatsen aangedaan, zoals Pieve Ligure en Recco. Camogli ligt helaas niet op de route, daar steken de renners door naar de andere zijde van de kust, met pareltjes als Rapallo, Chiavari en Sestri Levante.

Als je niet zoals de renners langs dit stukje van de kustlijn van Ligurië suist, loont het de moeite de Cammino del Tigullio te lopen, een mooie route langs de Golf van Tigullio die vier jaar geleden werd ingewijd. Je wandelt tra monti, mare e borghi, tussen de bergen, de zee en authentieke dorpjes.

Vanaf Sestri Levante gaat het wederom landinwaarts, waarbij de grens tussen Ligurië en Toscane, die hier ook vrij grillig loopt, verschillende keren wordt overgestoken.

De renners rijden onder meer door Sarzana – een vrij onbekende maar fijne stad op de grens van beide regio’s, die we een aantal jaar geleden bezochten. Je waant je er hier en daar bijna weer even in de middeleeuwen, maar er zijn ook fijne winkels en natuurlijk genoeg lekkere adresjes voor koffie, lunch, ijs, aperitivo en diner.

Voor de renners loopt de route via onder meer het kleurrijke kunstenaarsstadje Pietrasanta en Camaiore naar de finish bij het stadion van Lucca. Daar kun je zelf overigens ook prima fietsen, onder meer op de groene stadsmuren, met prachtig uitzicht op de daken en torens van de stad.

Etappe 6 – van Viareggio naar Rapolano Terme

Tijdens de zesde etappe trekt de Giro d’Italia door Toscane. De renners starten in Viareggio, of eigenlijk bij Torre del Lago, waar Giacomo Puccini woonde en werkte.

In zijn vroegere villa, die tegenwoordig een museum is en waar Puccini samen met zijn vrouw begraven is, componeerde Puccini zijn bekendste opera’s: Tosca, Madame Butterfly en La Bohème.

Aan de oevers van het meer wordt elke zomer het Puccini Festival gehouden, dat in 1930 op initiatief van Giacomo Puccini zelf in het leven werd geroepen. Het oorspronkelijke theater was een provisorisch geheel, dat door Puccini’s vrienden in elkaar was getimmerd.

De eerste opvoering in Puccini’s eigen theater was La Bohème. Sindsdien is het festival enorm gegroeid en wordt er elk jaar een groot theater gebouwd, dat deels over het wateroppervlak valt.

Vervolgens gaan de renners om Pisa heen. Ze strijken langs Peccioli en Lajatico, waar Andrea Bocelli één keer per jaar het Teatro del Silenzio met klanken vult. Via Casole d’Elsa zetten ze dan koers naar Asciano, in de Crete Senesi.

Asciano wordt ook wel ‘het hart van de Crete Senesi’ genoemd. Drink een cappuccino op het Piazza Garibaldi, om vervolgens op je gemak door de sfeervolle straatjes te slenteren, die zich rond de Torre della Mencia lijken te hebben genesteld. Stap zeker ook even binnen bij Il Forno delle Crete, voor vers gebakken dolci of een broodje.

Het is sowieso een prachtig parcours om te volgen, maar we kijken vooral uit naar dit laatste stuk, als de renners over de befaamde Strade Bianche rijden, ten zuiden van Siena, voor ze finishen in Rapolano Terme en de etappe tijdens een duik in het thermale water van zich af kunnen spoelen!

Etappe 7 – van Foligno naar Perugia

Op vrijdag 10 mei staat er een ruim zevenendertig kilometer lange individuele tijdrit op het programma, van Foligno naar Perugia.

De renners schieten onder meer langs Spello, een kleurrijk plaatsje – een van onze favoriete plekken in Umbrië – waar je als je meer tijd hebt zeker een dagje voor uit moet trekken.

Via de basiliek Santa Maria degli Angeli, ten zuiden van Assisi, en Bastia Umbra gaat het naar de finish in Perugia, de hoofdstad van Umbrië.

Voor deze finishplaats delen we graag een aantal culinaire en culturele tips met je. We hebben ook een mooie wandelroute in Perugia uitgestippeld, zodat je alle mooie plekken van de stad kunt ontdekken.

Etappe 8 – van Spoleto naar Prati di Tivo

Tijdens deze etappe wordt er eindelijk flink geklommen. Vanuit Spoleto doorkruisen de renners eerst een deel van het groene hart van Italië, voor ze de grens met de regio Lazio oversteken.

De route is voor ons nog grotendeels onontgonnen gebied, dwars door de provincie Rieti, tussen Amatrice en L’Aquila, om vervolgens ook de grens naar de regio Abruzzo over te steken. Via onder meer Montereale en Piedicolle gaat het bergopwaarts naar de finish in Prati di Tivo.

Etappe 9 – van Avezzano naar Napels

Na de klim van gisteren is het vandaag tijd voor een vrij vlakke etappe met een lengte van ruim tweehonderd kilometer.

Vanuit Avezzano, een plaatsje in de Apennijnen, gaat het meteen bergafwaarts richting de grens met Lazio. Dwars door de provincie Frosinone – waar we zeker nog een keer heen moeten om alle bijzondere plekken te verkennen – rijden de renners via Cassino richting Minturno, om vlak voor de kust af te buigen en koers te zetten naar Napels.

Ze rijden een heel stuk langs de kustlijn, met pareltjes als het Parco Archeologico di Cuma, het Lago Fusaro met het Casina Vanvitelliana, Monte di Procida, Bacoli en Baia.

Deze archeologische schatten zijn een prachtige bestemming voor een excursie vanuit Napels. In deze blog vertellen we je er in detail over.

Langs het Lago di Lucrino, het amfitheater van Pozzuoli en Posillipo trappen de renners richting Napels, met de finish op de boulevard langs de zee, ter hoogte van de Rotonda Diaz.

Vanaf hier heb je prachtig uitzicht op de Vesuvius en de zee. Als je verder wandelt, ligt het gehele historisch centrum van Napels voor je, met talloze bezienswaardigheden, street art, pizzeria’s en koffiebars. Via deze link vind je al onze tips voor Napels.

De renners hebben na deze negende etappe een rustdag, dus wie weet kunnen zij ook nog wat van de unieke sfeer van de stad opsnuiven!

Etappe 10 – van Pompeï naar Cusano Mutri

De rustdag is ook wel nodig, want de tiende etappe is een flinke. Vanuit Pompeï voert de Giro noordwaarts, langs de Vesuvius, naar de zuidelijke Apennijnen, met de finish op de Bocca della Selva, boven Cusano Mutri.

Dit stuk binnenland van de provincie Benevento, in het noorden van de regio Campanië, tegen de grens met de regio Molise, hebben we nog niet bezocht. We kunnen dus helaas geen specifieke tips delen voor deze etappe.

Etappe 11 – van Foiano di Val Fortore tot Francavilla al Mare

De elfde etappe start op woensdag 15 mei in Foiano di Val Fortore in Campanië, niet ver van de grens met de regio’s Molise en Puglia. Na een klein stukje in de hak van de laars zetten de renners hun tocht voort op het grondgebied van Molise.

Via onder meer Casacalenda en Larino rijden ze naar Termoli, een heerlijke stad aan zee. Het mooiste stukje van de stad is Borgo Vecchio, het oude vissersdorpje met kleurrijke huizen, mooie doorkijkjes op zee, wapperende was, Mariabeeldjes. Je kunt eindeloos door dit doolhof van kleine straatjes dwalen, die je uiteindelijk naar het Piazza Duomo leiden.

In de Borgo Vecchio vind je veel smalle steegjes. Een van die steegjes zou zelfs het smalste steegje van Italië zijn, a rejecelle in het lokale dialect, met een breedte van slechts vierendertig centimeter.

Vanaf Termoli gaat het noordwaarts langs de Adriatische kust, naar de regio Abruzzo. Onderweg komen de wielrenners onder meer langs Vasto, Marino di San Vito en Ortona tot de finale in Francavilla al Mare, net ten zuiden van Pescara, aan de Costa dei Trabocchi.

Etappe 12 – van Martinsicuro tot Fano

Ook deze etappe loopt grotendeels langs de Adriatische kust. Vanuit Martinsicuro rijden de renners naar San Benedetto del Tronto, een echte Italiaanse kustplaats met fijne stranden, een kleurrijke vissershaven, mooie street art, een prachtig historisch centrum en goede restaurants.

Vervolgens gaat de route van de Giro naar Grottammare, Cupra Marittima, Pedaso, Torre di Palme en Porto San Giorgio. Stuk voor stuk heerlijke kustplaatsen, met een perfecte combi van fijne zandstranden en een gezellig centrum.

Na Porto Sant’Elpidio en Porto Civitanova gaat de route landinwaarts, naar Recanati. Op het centrale piazza van dit plaatsje, dat eind negentiende eeuw flink werd vergroot, staat een groot standbeeld van een van Recanati’s bekendste bewoners: de dichter, schrijver en filosoof Giacomo Leopardi, naar wie het plein ook is vernoemd.

De route slingert verder door het binnenland van Le Marche, om in de buurt van Mondolfo weer richting kust te leiden. Het eindpunt van deze etappe ligt in Fano, la città della fortuna, de stad van het geluk. De stad is namelijk opgedragen aan de godin van het geluk. Wij zijn benieuwd welke wielrenner het meeste geluk heeft en hier als eerste over de finish rijdt…

Gek genoeg doet de Giro d’Italia het net iets noordelijker gelegen Pesaro, dat dit jaar de Italiaanse hoofdstad van cultuur is, niet aan. Een gemiste kans, want deze stad van Puccini en Pomodoro is meer dan een bezoek waard, zoals we je aan de hand van deze tips laten zien.

Etappe 13 – van Riccione naar Cento

Deze dertiende etappe is de vlakste van de gehele Giro d’Italia. De route ligt geheel in de regio Emilia-Romagna, met de start in Riccione, een van de bekendste badplaatsen aan de Adriatische kust.

Het gaat langs de kust noordwaarts, naar Rimini. Ook een beroemde badplaats, maar je vindt er ook schitterende Romeinse monumenten en de visserswijk Borgo San Giuliano, met muurschilderingen van de films van Federico Fellini, die in Rimini werd geboren.

Daarna rijden de renners landinwaarts, eerst naar het pittoreske Santarcangelo di Romagna, een van de vele dorpjes in Emilia-Romagna waar de historie nog springlevend is.

Via Cesena, Forlimpopoli, Forli en Faenza gaat het richting Bologna, maar de renners laten la grassa, la rossa en la dotta links liggen. De finish ligt namelijk in Cento, een dorpje ten noorden van Bologna.

Cento is de geboorteplaats van Guercino, maar het staat ook bekend om zijn grootse carnaval en de Giardino del Gigante, met kleurrijke beelden van mozaïek.

Etappe 14 – van Castiglione delle Stiviere naar Desenzano del Garda

Op zaterdag 18 mei staat er een individuele tijdrit op het programma, tussen Castiglione delle Stiviere en Desenzano del Garda, aan het Gardameer. In net iets meer dan dertig kilometer doorkruisen de renners een historisch zeer interessant gebied.

Op 24 juni 1859 stonden de Fransen op het grondgebied van Solferino tegenover de Oostenrijkers. In de vroege ochtend begonnen de gevechten, die uiteindelijk talloze levens zouden kosten. Er zijn zo’n vijfduizend doden gevallen, naast ruim dertigduizend gewonden. Het dorpje aan de zuidoever van het Gardameer zou nooit meer hetzelfde zijn…

Uiteindelijk werd er op 6 juli een wapenstilstand getekend – een belangrijke stap in de Italiaanse eenwording die in 1861 een feit zou worden.

De bloedige veldslag heeft echter niet alleen gezorgd voor een beslissende wending in het eenwordingsproces. Deze strijd vormde ook de basis van het Rode Kruis, zoals je in deze blog kunt lezen.

In Solferino bewonder je ter ere daarvan het indrukwekkende Rode Kruis-monument, dat in 1959 is opgericht ter herinnering aan het initiatief van Henry Dunant.

De finish van de tijdrit ligt in Desenzano del Garda, met de Porto Vecchio. Dit ‘oude haventje’ werd gebouwd in de tijd dat Venetië het voor het zeggen had in dit gebied. Veel van de panden rond de haven hebben Venetiaanse trekjes. Het is dan ook overduidelijk het fotogeniekste plekje van Desenzano del Garda.

Etappe 15 – van Manerba del Garda naar Livigno

Na de tijdrit wacht de zwaarste etappe van de hele Giro d’Italia, van Manerba del Garda naar Livigno. De renners starten net ten zuiden van Salò om al licht klimmend naar Pisogne te rijden, aan het Lago d’Iseo.

Ongeveer tien kilometer ten noorden van Pisogne fietste profwielrenner Marco Pantani, ook wel Il Pirata genoemd, tijdens de Giro d’Italia in 1998 weg van de rest van het peloton. Hij verpletterde zijn concurrentie en omdat hij dat jaar ook de Tour de France won, is hij tot nu toe de laatste wielrenner die (net als zijn legendarische landgenoot Fausto Coppi) deze twee wedstrijden in hetzelfde jaar op zijn naam heeft mogen schrijven.

De berg waar dit plaats vond, is de Montecampione. In de winter vind je hier een populair skigebied, in de zomer is het de plek waar je na een flinke wandeling kunt genieten van een prachtig uitzicht over het Lago d’Iseo.

De naam van de berg inspireert zowel skiërs als wandelaars en fietsers om nét een beetje meer te geven als ze de berg bedwingen. De normale opgang van de berg is niet bijzonder stijl, het is de lengte die veel ciclisti laat hijgen. Het is namelijk zo’n twintig kilometer klimmen!

Vanaf het Lago d’Iseo gaat het noordwaarts, richting Edolo en Tirana, waarna de renners de Zwitserse grens oversteken. Bij Rifugio Tridentina komen ze weer op Italiaanse bodem, waar ze hun weg vervolgen naar Livigno, de mountainbikehoofdstad van Italië, maar vandaag even Capitale del Giro!

Etappe 16 – van Livigno naar Santa Cristina Val Gardena

Na een rustdag is het op dinsdag 21 mei tijd voor de etappe over de Passo dello Stelvio. Deze beruchte bergpas ligt in het hart van het Parco Nazionale dello Stelvio, een van de oudste en grootste nationale parken van heel Europa. De pas telt maar liefst bijna vijftig haarspeldbochten aan de noordkant en bijna veertig aan de zuidkant.

In 1953 maakte deze pas voor het eerst deel uit van de route van de Giro d’Italia. Vanwege de lengte én het grote hoogteverschil is het een van de zwaarste beklimmingen; een ware vuurproef!

Na de Stelvio gaat het naar beneden, naar de Prato allo Stelvio. De renners volgen dan de loop van de rivier de Adige, langs onder meer Castelbello, Marlengo, Terlano en Chiusa.

Ook Bolzano ligt op de route, de hoofdstad van de provincie Alto Adige, die wij in het Nederlands beter kennen als Zuid-Tirol. De stad ligt in een vallei, waar de omliggende witte bergen zorgen voor een fenomenaal decor waarin de sprookjesachtige binnenstad mag schitteren.

Bolzano is dé ontmoetingsplek van de Italiaanse en Duitse taal en cultuur. Het is een stad waar het traditionele bergleven van de Alpen samensmelt met de gemoedelijke mediterrane levensstijl.

De binnenstad is prachtig, maar bezoek zeker ook Castel Roncolo, een middeleeuws kasteel vol prachtige fresco’s, en wandel door de wijngaarden hoog boven het historisch centrum. Wil je ook proeven? Dat kan bijvoorbeeld bij Cantina Bolzano.

Na Bolzano volgen de renners de rivier Isarco oostwaarts. Het parcours loopt dan ook weer flink de hoogte in, via Castelrotto, de Passo Pinei en Ortisei.

Hopelijk hebben de renners dan nog wat energie over, want de laatste twee kilometers naar de finish op de Monte Pana stijgt de weg met bijna twaalf procent!

Etappe 17 – van Selva di Val Gardena naar de Passo Brocon

Ook tijdens deze etappe is het flink klimmen geblazen. Dat begint meteen na de start in Selva di Val Gardena (ook wel bekend als Wolkenstein) al op de Passo Sella. Daarna krijgen de benen even rust, tijdens de afdaling naar Predazzo, via onder andere Canazei, Vigo di Fassa en Moena.

Dan begint een nieuwe klim, langs het Lago di Paneveggio naar de Passo Rolle, na de afdaling vrij snel gevolgd door de Passo Gobbera en tot slot de dubbele beklimming van de Passo del Brocon, de eerste keer vanuit oostelijke richting en de tweede keer vanuit het zuiden.

Etappe 18 – van Fiera di Premiero naar Padova

Op donderdag 23 mei voert de achttiende etappe de renners grotendeels bergafwaarts, naar de finish in het prachtige Padova (of Padua). De renners rijden tot aan Pian del Vescovo zuidwaarts, om dan af te buigen naar het oosten.

Ze volgen de loop van de Torrente Stizzon en de Torrente Sonna tot aan de Piave, die ze vervolgens net na Fener oversteken, op weg naar Valdobbiadene, een van de bekendste plaatsjes in de proseccostreek en een van de etappes van La Strada del Prosecco.

In dit groene gebied – dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijkt – liggen prachtige fietsroutes voor fietsers van elk niveau. Je kunt een rustig toertochtje maken en hier en daar stoppen voor een proseccoproeverij of de grote namen uit de Giro d’Italia achterna fietsen, met als beloning een glas bruisende bubbels. In dit artikel lees je daar meer over.

Liever op de Vespa? Dat kan ook! Vespa Rent Dolomiti organiseert mooie toertochten in de proseccoheuvels, mét proseccopicknick tussendoor.

Na een prachtig stuk door dit proseccogebied fietsen de renners weer even langs de Piave, voor ze koers naar het zuiden zetten, naar Treviso, stad van water en kunst.

Het is niet zo’n bekende bestemming, maar het is een van onze favoriete steden in Veneto. Groot genoeg om veel moois te zien, thuis van de tiramisù én ook een perfecte uitvalsbasis voor een dagje Venetië. Met de trein ben je er in een half uurtje, maar met de fiets kan natuurlijk ook!

Nog zo’n verrukkelijke stad is Padova, waar de Giro vandaag finisht. Via Villa Pisani en Vigonovo trappen de renners hiernaartoe, voor een finish op het prachtige Prato della Valle, omzoomd met beelden van beroemde inwoners van Padova en Italië.

Etappe 19 – van Mortegliano naar Sappada

Tijdens deze etappe trekken de renners weer de bergen in. Ze starten in Mortegliano, ten zuiden van Udine, om noordwaarts te rijden. Ze snellen door San Daniele del Friuli, beroemd om de Prosciutto di San Daniele, die je als je meer tijd hebt dan de wielrenners zeker moet proeven.

Vervolgens steken ze de Tagliamento over. Ze volgen de rivier een stukje noordwaarts, om dan langs het Lago di Cavazzo noordwaarts te rijden.

Dit is het grootste meer in de regio Friuli-Venezia Giulia. Het wordt ook wel Lago dei Tre Comuni (het meer van de drie gemeenten) genoemd, naar de drie aangrenzende gemeenten Cavazzo, Trasaghis en Bordano.

Vlak voor Tolmezzo steken de renners de Tagliamento weer over, om vanaf Cedarchis de rechterarm te volgen, de Torrente Chiarsò.

Vanaf daar gaat het flink omhoog, door voor ons nog onontgonnen terrein van de provincie Udine. Vlak voor de finish volgen de renners de loop van de Piave weer, tot het laatste stukje voor de finish in Sappada.

Etappe 20 – van Alpago naar Bassano del Grappa

De laatste etappe in het noorden start in Alpago, bij het Lago di Santa Croce. Langs het Lago Morto, het Lago del Restello en het Lago di Negrisiola trappen de renners zuidwaarts.

De route voert verder langs het Lago di Santa Maria en het Lago di Lago naar Tarzo, Corbanese, Refrontolo, Pieve di Soligo en Covolo.

Dan gaat het westwaarts, langs Possagno. Hier stond in 1757 de wieg van de neoclassicistische beeldhouwer Antonio Canova. In 1819 ontwierp Canova een tempel, geïnspireerd op het Pantheon in Rome, als geschenk aan zijn geboortedorp. Na zijn dood in 1822 is zijn lichaam hierin bijgezet. Het is even een klim om boven op de heuvel te komen, maar het is zeker de moeite waard om dit mausoleum van dichtbij te bewonderen.

Vanaf Semonzo wacht de eerste beklimming van de Monte Grappa, die de renners aan de andere zijde van de berg nog eens over doen.

Na deze dubbele klim wacht de afdaling naar Bassano del Grappa, bekend vanwege de Ponte Vecchio (of Ponte degli Alpini). Deze houten brug uit 1569, die de rivier de Brenta overspant, werd gebouwd door de beroemde architect Andrea Palladio.

Etappe 21 – finish in Rome

Voor de slotetappe van de Giro d’Italia 2024, op zondag 26 mei, trekt de hele wielerkaravaan naar Rome. De renners trappen eerst naar Lido di Castel Fusano, aan de kust, en vandaar weer terug naar de stad, waar zes rondes van veertien kilometer worden gereden.

Het parcours lijkt erg op dat van vorig jaar, maar volgt net niet precies dezelfde route. Je herkent onder meer de Terme di Caracalla, het Circus Maximus, het Colosseum, het Forum Romanum, Piazza Venezia met Il Vittoriano, de Gesù, Largo di Torre Argentina, de Engelenburcht en de Lungotevere. De finish ligt aan de Via dei Fori Imperiali, bijna aan de voet van de Zuil van Trajanus.

foto’s: Vincenzo Izzo

Zo vormen de straten van Rome het schitterende decor van het slot van een drie weken durende tour door een aantal regio’s in Italië. Geniet van alle beelden en laat je inspireren tot een eigen Giro d’Italia!

Het volledige Giro-parcours met plattegrond

Een fijn Nederlandstalig overzicht van het volledige parcours, inclusief kaarten met daarop per etappe de exacte route, vind je op de website van de Touretappe. Ook op de officiële website van de Giro d’Italia is natuurlijk een mooi overzicht te vinden.

Erik van Voorjaarsklassiekers zette de favorieten van de Giro d’Italia 2024 op een rijtje. Benieuwd hoe de Giro straks uitpakt!

Rijd je eigen Giro d’Italia!

Benieuwd naar eerdere routes? In 2023 volgde de Giro deze route; in 2022 waren dit de etappes op Italiaanse bodem.

In 2021 volgde de Giro dit parcours. Via deze link vind je de route van de Giro in 2020, via deze link volg je de route van de Giro in 2019 en hier lees je meer over de route van de Giro in 2018.

Ontdek de leukste routes in Italiaanse steden!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *