Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Wijn proeven bij Cantina Bolzano – een prachtige kubus tussen de wijnranken

Cantina Bolzano (of Kellerei Bozen) is sinds de herfst van 2018 te herkennen aan de enorme kubus die even buiten het centrum van Bolzano tussen de wijngaarden prijkt.

De kubus wordt ’s avonds prachtig verlicht, zodat de nerven van de bladeren van de wijnranken nog mooier uitkomen.

foto: Cantina Bolzano

Wij waren er op een strakblauwe septembermiddag, vlak voor de start van de druivenoogst. Het was nog rustig in de cantina, zodat een van de medewerkers alle tijd had voor een rondleiding én een proeverij. Kijken en proeven jullie mee?

Meer dan tweehonderd wijnboeren

De kubus van Cantina Bolzano is het kloppend hart van een coöperatie van meer dan tweehonderd wijnboeren die samen meer dan driehonderd hectare aan prachtig gelegen wijngaarden in Bolzano en omstreken beheren.

De druiven voor de rode wijn, van Cabernet tot Lagrein, rijpen in Gries, San Maurizio, Settequerce, Santa Maddalena en Coste, op een hoogte tussen de tweehonderd en duizend meter.

Iets hoger doen de druiven voor de witte wijn, van Pinot Grigio tot Gewürztraminer, zich te goed aan de zon, bij Missiano, San Giorgio, Santa Giustina en Renon.

Wijnkelders in de bergen

Voor we gaan proeven, krijgen we een rondleiding over het terrein. We beginnen bij de plek waar het binnen enkele dagen wekenlang zal gonzen van de bedrijvigheid: de plek waar de druiven aankomen.

Tractoren vol komen er van allerlei plekken naar dit centrale punt, waar gebruik wordt gemaakt van de natuurlijke zwaartekracht. De druiven glijden zonder technologische hulp van boven, waar de kratten met druiven gelost worden, naar beneden.

De wijnkelders zelf zijn namelijk grotendeels in de bergen uitgehouwen. Het grote voordeel is dat er hier een constante temperatuur heerst, met natuurlijke ventilatie.

Er wordt zoveel mogelijk groen gewerkt. Niet alleen qua decor (dat wel een schilderij lijkt, welke kant je ook bekijkt) maar vooral qua duurzame energie. Het mooiste gedeelte blijft toch altijd de kelders met de houten vaten, alhoewel de enorme verzameling flessen in de kubus ook indrukwekkend is.

Meer dan honderd jaar geschiedenis

Terwijl we door de wijnkelders lopen, horen we dat de geschiedenis van Cantina Bolzano begon in 1908, toen dertig wijnboeren uit de wijk Gries (ooit een zelfstandig dorp maar inmiddels onderdeel van de stad Bolzano) een coöperatie wilden oprichten, met name om goede wijn te kunnen maken van de autochtone Lagrein-druif.

In 1930 begonnen achttien wijnboeren in Santa Maddalena, niet ver van Bolzano, ook een coöperatie, waar ze met de Schiava-druif de gerenommeerde Santa Maddalena maakten.

Beide coöperaties besloten in 2001 om samen verder te gaan, onder de naam Cantina Bolzano, met als vlaggenschepen de Lagrein en de Santa Maddalena. In 2015 besluit men om een nieuwe cantina te bouwen, waarna de eerste steen wordt gelegd voor de huidige kubus, die wordt gebruikt voor het ontvangen van gasten en het houden van wijnproeverijen.

Wijn proeven bij Cantina Bolzano

Ook wij mogen aanschuiven voor een proeverij. Er worden bij Cantina Bolzano ongeveer veertig verschillende flessen wijn gemaakt, waarvan er veel zijn bekroond door bijvoorbeeld Gambero Rosso, Robert Parker, Decanter en The Wine Hunter.

De medewerker die de eerste glazen inschenkt, drukt ons op het hart dat we ‘niet alle verschillende wijnen zullen proeven’. Wel zullen we van elke collectie meerdere wijnen proeven.

Er zijn zes verschillende collecties: Riserva, Election, Classici, Collection, Bio en Dessert. Gezamenlijk zorgen deze lijnen ervoor dat er jaarlijks ongeveer drie miljoen flessen wijn worden gemaakt, waarvan wij er tijdens onze proeverij maar liefst zestien zullen openen. Gelukkig houden we het bij een proefslokje, al smaakt elke wijn eigenlijk naar meer…

We beginnen met een aantal witte wijnen, waaronder een Pinot Bianco (Weissburgunder), een Gewürztraminer en een Moscato Giallo.

Daarna mogen we proeven van de befaamde Santa Maddalena, maar ook van een Pinot Nero (Blauburgunder) en verschillende flessen Lagrein.

Tot slot nog een slokje van de Moscato Rosa, met een prachtige illustratie op het etiket:

Tijdens ons verblijf in Bolzano en omstreken proefden we regelmatig nog van een fles uit de collectie van Cantina Bolzano. Het zijn ook stuk voor stuk heerlijke souvenirs, voor als je na je bezoek aan Bolzano weer noordwaarts reist!

Ook proeven?

Je vindt Cantina Bolzano aan de Via San Maurizio 36 in Bolzano. Voor een rondleiding met proeverij kun je het beste van tevoren reserveren, via info@kellereibozen.com of via 0039-0471270909.

Wil je alleen wijn kopen, dan kun je terecht bij wijnwinkel Vinarius, in de prachtige kubus van Cantina Bolzano. Vinarius is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 tot 18.30 uur.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *