Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ken je de kleurrijke Big Benches (Panchine Giganti) in Piemonte?

Tussen de wijngaarden van Piemonte stuit je af en toe op kleurrijke verrassingen, zoals de Cappella del Barolo. Iets kleiner maar net zo opvallend zijn de zogenaamde Big Benches (of Panchine Giganti in het Italiaans).

Als je op een van deze enorme banken plaatsneemt, geniet je van een adembenemend mooi uitzicht over de heuvels, wijngaarden of andere Piemontese pareltjes.

Dat maakt het extra leuk om naar deze felgekleurde reuzen-banken op zoek te gaan. Je vindt dan niet alleen een grappig object waar je een leuke foto van jezelf kunt maken, als ware je een kleuter op een bankje, maar je ontdekt ook panoramische uitkijkpunten waar je anders nooit geweest zou zijn.

De Big Benches zijn het idee van de Amerikaanse ontwerper en kunstenaar Chris Bangle. Toen hij in 2009 van Duitsland naar Clavesana verhuisde, wilde hij iets creëren waar iedereen gebruik van zou kunnen maken. Zo ontstond het idee voor de eerste Big Bench, die in 2009 in Clavesana geplaatst werd.

Inmiddels staan er heel wat reuzenbanken in Piemonte, behalve in Clavesana ook in onder meer Alba, Bosio Coazzolo, Dogliani, Farigliano, Merana, Neive, Paroldo, Santo Stefano Belbo en Vinchio. Er staan ook Big Benches elders in Italië.

Op de website van de Big Bench Community vind je een kaart waarop alle Big Benches staan aangegeven. Een klein voorproefje in beeld:

Je kunt ook een paspoort aanschaffen en bij je bezoek aan een van de banken een stempel halen. Via deze link zie je waar dat kan.

Chris Bangle droomt ervan dat zijn banken de wereld zullen veroveren, dus wie weet kom je zijn banken ook tijdens andere reizen tegen…

met dank aan Agriturismo Verdita &
Big Bench Community Project voor een aantal foto’s

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Een reactie

  1. Inmiddels staat er ook een big bench in Nederland.
    Je kunt er zelfs een paspoort kopen en een stempel halen.
    https://bezoekhilvarenbeek.nl/zien-doen/echte-aanraders/reuzenbank-hilvarenbeek/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *