Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Big Benches in het zuiden van Piemonte

Negen jaar geleden is het ondertussen, dat Nicolas en Natascha hun Italiaanse droom verwezenlijkten. Ze laten ons elke maand meegenieten van hun avonturen op de grens van Piemonte en Ligurië, waar ze Agriturismo Verdita runnen. In deze tweede blog neemt Natascha ons mee naar wel heel bijzondere bankjes in Piemonte: de Big Benches.

Natascha: ‘Weet je ze niet te staan, dan is de kans klein dat je toevallig een van de Big Benches op je weg tegen komt. Elk van de Big Benches staat namelijk op een specifieke plek, die is gekozen omwille van zijn mooie uitzicht of aparte ligging, vaak ver van de doorgaande wegen.

Dat maakt het extra leuk om naar deze felgekleurde reuzenbanken op zoek te gaan. Je vindt dan niet enkel een grappig object waar het leuk is foto’s van jezelf te maken waarbij het lijkt of je een kleuter bent, je ontdekt ook panoramische uitzichtspunten waar je anders nooit zou geweest zijn.

Het Big Bench Community Project is ontstaan als een project van de Amerikaanse ontwerper en kunstenaar Chris Bangle, die de eerste Big Bench ontwierp die in 2009 in Clavesana geplaatst werd. Ondertussen zijn de Big Benches in het zuiden van Piemonte uitgegroeid tot een ware rage en worden deze banken ook gezien als een steun voor het lokale toerisme.

Elke gemeente kan een aanvraag doen om deel te nemen aan dit project. De enige voorwaarden zijn dat de banken gebouwd worden met behulp van privé-sponsoring en/of vrijwilligers (dus geen geld van de gemeenschap), volgens de plannen van Chris Bangle en dat ze op een vrij toegankelijk, panoramisch terrein moeten komen te staan.

Chris Bangle droomt ervan dat zijn banken de wereld zullen veroveren. Wel, ze hebben alvast mijn hart veroverd. Zozeer, dat we er binnenkort ook één in Merana hopen te plaatsen. Onze burgemeester diende op ons verzoek een aanvraag in, die ondertussen ook werd goedgekeurd. Aan panoramische plekjes hebben we namelijk geen gebrek in ons kleine dorpje.

Ondertussen bezochten we al drie van deze Panchine Giganti, zoals ze in het Italiaans worden genoemd. Ook hebben we een Google Maps-kaartje gemaakt met de plaatsen waar je deze en nog vele andere banken kunt vinden. Zo kun je tijdens je verblijf in Piemonte een mooie route uitstippelen met de auto, motor of Vespa. Ik ben benieuwd naar jullie foto’s!’

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

Een reactie

  1. Wij zijn onlangs op zo’n grote bank gestuit,! In Monchiero, deze was niet felgekleurd maar wit. Ik heb een foto maar kan deze hier niet kwijt.
    Helaas lukt het openen van het google maps kaartje niet.
    Maar leuk om er zo achter te komen dat er meer van die banken zijn als onderdeel van een kunstproduct,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *