Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Ontdek de mooiste plekken van Salò en omgeving

Aan de westkant van het Gardameer ligt Salò, een schitterend stadje met een sfeervol historisch centrum, omgeven door een idyllisch landschap van heuvels en bergen.

Het is misschien niet zo bekend als Peschiera del Garda, Lazise en Bardolino, maar zeker de moeite van een uitstapje waard als je vakantie viert aan het Gardameer.

Je geniet er niet alleen van een geweldig uitzicht over het Gardameer, maar ook van mooie monumenten en interessante bezienswaardigheden. We tippen de mooiste plekken die je tijdens een bezoek aan Salò niet mag overslaan!

Een korte geschiedenis van Salò

Voor we je mee op pad nemen in Salò, duiken we even kort in de geschiedenis. De eerste sporen van menselijke bewoning van deze streek stammen uit de prehistorie.

Tijdens de Romeinse tijd werd Salodium, zoals de stad toen heette, een belangrijk handelscentrum en knooppunt. In de middeleeuwen werd Salò de hoofdstad van een autonoom gebied aan de westkust van het Gardameer, de Magnifica Patria.

Deze staat bleef bestaan tot 1779, al werd hij keer op keer aangevallen door buitenlandse veroveraars. Salò werd zo niet alleen een belangrijke haven aan het Gardameer, maar ook een bestuurlijk centrum.

De meest besproken periode uit de geschiedenis van Salò is echter de periode van de Repubblica Sociale Italiana (RSI), de marionettenregering die onder de vlag van het fascistische regime van Benito Mussolini werd ingesteld.

Tijdens de laatste jaren van de Tweede Wereldoorlog werd Salò de hoofdstad van de RSI en was de regering er gevestigd. In zijn film Salò o le 120 giornate di Sodoma vertelt Pier Paolo Pasolini over deze periode.

Tegenwoordig is Salò een van de toeristische bestemmingen aan het Gardameer. Al wandelend door de smalle straatjes en over de historische piazza’s kom je kleurrijke boetiekjes tegen, restaurants die lokale specialiteiten serveren en ambachtelijke gelateria’s. Je kunt ook allerlei sportieve activiteiten doen, van zeilen op het meer tot wandelen in de omliggende heuvels.

Duomo di Salò – kathedraal vol kunstwerken

De Duomo di Santa Maria Annunziata is niet alleen een van de architectonische hoogstandjes van de stad, maar ook de grootste kerk aan het Gardameer.

Hij stamt uit de vijftiende eeuw en is gebouwd in laatgotische stijl. De Duomo heeft een vrij simpele gevel, met een schitterend portaal met een roosvenster erboven. Dit portaal werd in 1506-1508 gemaakt door Gaspare Cairano en Antonio Mangiacavalli, twee belangrijke Lombardische beeldhouwers uit de renaissance.

foto: Andrea Pollini

In de kerk zijn een paar prachtige kunstwerken te vinden, zoals de indrukwekkende Ancona di Salò. Dit is een uit hout gesneden altaarstuk met beelden van tien heiligen, aan het eind van de vijftiende eeuw gemaakt door Pietro Bussolo.

Zeer de moeite waard zijn ook de schilderijen met Maria tussen de heiligen Bonaventura en Sebastiaan en de heilige Antonius van Padova van Romanino, de Kruisiging van Paolo Moerich en de Bewening van Christus van Zenone Veronese.

foto’s: Wolfgang Moroder

La Casa del Dolce – de beste ijssalon van Salò

Aan het Piazza Duomo vind je ook La Casa del Dolce, de beroemde ijssalon van Joseph Barone. Vaak staat er een lange rij, maar het is echt de moeite waard om de wachttijd te trotseren.

Proef bijvoorbeeld zijn Oro Nero, met pure chocolade, groene thee en bergamot, al is elke smaak bijzonder lekker.

foto’s: La Casa del Dolce

Piazza della Vittoria – het belangrijkste plein van Salò

Het Piazza della Vittoria ligt direct aan het Gardameer. Het plein wordt gedomineerd door het indrukwekkende Palazzo della Magnifica Patria en het Palazzo del Podestà. In het midden staat het monument voor de gevallenen, een werk uit 1930 van beeldhouwer Angelo Zanelli.

Het Piazza della Vittoria is een heerlijke plek om even te pauzeren. Strijk neer op een van de bankjes of op het terras van een van de cafés en restaurants die rondom het plein liggen en geniet van de sfeer én van het uitzicht over het meer.

Palazzo della Magnifica Patria

Aan het Piazza della Vittoria staat zoals we hierboven al schreven het Palazzo della Magnifica Patria. Dit was de belangrijkste zetel van de regering van de Magnifica Patria, maar tegenwoordig is het in gebruik als het gemeentehuis van Salò.

Oorspronkelijk was het de plek waar de algemene raad van de Magnifica Patria bijeenkwam. In de Sala del Gran Consiglio bewonder je het schitterend cassettenplafond en een muurschildering van Giovanni Andrea Bertanza die de heilige Carlo Borromeo voorstelt, de beschermheilige van Salò. Het atrium is gedecoreerd met fresco’s van Angelo Landi.

In het palazzo is ook een buste te zien van de vioolbouwer Gaspare da Salò, die de uitvinder van de viool zou zijn geweest. Deze buste is net als het monument buiten op het plein gemaakt door Angelo Zanelli.

Torre dell’Orologio – de klokkentoren van Salò

De Torre dell’Orologio, die ook wel de Porta dell’Orologio wordt genoemd, is een van de symbolen van Salò. Deze indrukwekkende toren was de westelijke toegangspoort tot de stad. Op de toren is de leeuw van San Marco te zien, die refereert aan de periode dat Salò en de Magnifica Patria onder Venetiaans gezag stonden.

De toren stamt uit de dertiende eeuw, maar werd in latere tijden gerenoveerd. Het huidige uiterlijk stamt uit de zeventiende eeuw. Ook de klok werd pas in de zeventiende eeuw toegevoegd, waarna de naam van de poort veranderde van Porta della Fossa (‘grachtpoort’) in Porta Nuova (‘nieuwe poort’) of Porta dell’Orologio (‘klokpoort’).

Lungolago Zanardelli – de mooiste boulevard langs het Gardameer

De Lungolago Giuseppe Zanardelli is de promenade van Salò, waarover je prachtig langs het Gardameer loopt.

De boulevard is vernoemd naar Giuseppe Zanardelli, een politicus uit Brescia die een belangrijke rol speelde in de Italiaanse politiek van de negentiende eeuw. Hij was minister van Justitie en van Openbare Werken en werd uiteindelijk premier. Aan de Lungolago Giuseppe Zanardelli staat een standbeeld van hem, wederom van de hand van Angelo Zanelli.

Al wandelend over deze boulevard geniet je van een schitterend uitzicht op het natuurschoon van het Gardameer en de omliggende bergen. Perfect voor een ontspannende wandeling, om te joggen of om simpelweg vanaf een van de bankjes het landschap te bewonderen en te genieten van dit schitterende stukje Gardameer.

Schuif aan bij Osteria di Mezzo

Bij Osteria di Mezzo (aan de Via di Mezzo 10) word je verwelkomd door Mauro, de eigenaar en chef van deze fijne osteria. Verwacht bij Mauro geen toeristische maaltijd; zijn specialiteit is om met lokale producten typische streekgerechten te koken.

Hij maakt gebruik van traditionele recepten die soms nog van zijn grootmoeder komen en kookt met verse ingrediënten van kleine lokale leveranciers, die biologische producten leveren. Houd zeker een plekje over voor de tiramisù, die hier op speciale wijze wordt geserveerd!

foto’s: Osteria di Mezzo

MUSA – museum voor archeologie, geschiedenis en kunst

De collectie van het MUSA (Museo di Salò), dat is gevestigd in het historische Complesso di Santa Giustina, een voormalige kerk met klooster, is gewijd aan de geschiedenis en kunst van Salò door de eeuwen heen.

Als bezoeker word je als het ware meegenomen op een reis door de tijd om het culturele en artistieke erfgoed van Salò te ontdekken. De verschillende zalen zijn op chronologische volgorde ingericht, zodat je het verloop van de geschiedenis van Salò volgt vanaf de stichting tot aan de moderne tijd.

Je begint je bezoek in het Museo Civico Archeologico Anton Maria Mucchi, waar archeologische vondsten uit Salò en omgeving zijn tentoongesteld. Vervolgens zijn er afdelingen gewijd aan de late middeleeuwen, aan de periode dat Salò onder Venetiaans gezag stond (met werken van Palma il Giovane, Zenone Veronese en Sante Cattaneo) en aan de bekende vioolbouwer Gaspare da Salò.

Ook leer je meer over de geschiedenis van Salò in de negentiende en twintigste eeuw (met ook aandacht voor het leven van schrijver en politicus Gabriele d’Annunzio) en ten slotte over de periode van de Repubblica Sociale Italiana (RSI) met Salò als hoofdstad.

Je sluit je bezoek af in het Museo del Nastro Azzurro, dat gewijd is aan tweehonderd jaar oorlog, en de Civica Raccolta del Disegno, een verzameling werken van moderne kunstenaars zoals Lucio Fontana en Emilio Vedova.

foto’s: MUSA

Villa Simonini – luxe hotel in authentieke art-decovilla

Hotel Laurin, een van de mooiste hotels in Salò en omstreken, huist in Villa Simonini (die ook wel bekend staat als Villa Isabella). De familie Simonini liet de villa door de beste plaatselijke kunstenaars van die tijd, zoals Angelo Landi en Cesare Bertolotti, decoreren met muurschilderingen.

Het was een van de belangrijkste gebouwen uit de periode van de Repubblica Sociale Italiana, omdat het Ministerie van Buitenlandse Zaken er gevestigd was. Hotelier Franco Rossi kocht de villa in de jaren zestig en toverde het om tot Hotel Laurin.

Ook tegenwoordig is het nog altijd een van de populairste hotels aan het Gardameer. Het heeft zijn authentieke sfeer weten te behouden, ondanks de noodzakelijke moderniseringen om aan de eisen van de hedendaagse toerist te voldoen. Het schitterende interieur en de muurschilderingen uit het begin van de twintigste eeuw zijn nog steeds te bewonderen.

foto’s: Hotel Laurin

Isola del Garda – het grootste eiland van het Gardameer

Iets ten zuiden van Salò ligt het Isola del Garda, het grootste eiland van het Gardameer. Tegenwoordig is het privébezit, het is in handen van de familie Borghese-Cavazza.

Gelukkig biedt deze familie de mogelijkheid om dit prachtige plekje te bezoeken (ook vanuit Salò). Tijdens een rondleiding bewonder je onder meer Villa Borghese, een weelderig paleis in Venetiaans-neogotische stijl uit het begin van de twintigste eeuw.

Ook kun je de bij de villa horende tuinen bezoeken, met laurierstruiken, cipressen, acaciabomen en een groot aantal plantensoorten. Pioenen, lelies en tulpen vormen er een kleurrijke regenboog. Aan het einde van je bezoek aan het eiland kun je genieten van een glas wijn en een hapje op het terras, met uitzicht op het meer.

Check voor alle details voor het reserveren van een bezoek de website van Isola del Garda.

Naar het strand aan de Baia del Vento

De Baia del Vento, de baai van de wind, is het pareltje van San Felice del Benaco. Het bevindt zich in een kleine baai, ingesloten tussen Punta del Corno en Punta di San Fermo, recht tegenover het Isola del Garda.

Je kunt strandbedjes en parasols huren bij de strandtent/bar Baia del Vento, waar je ook aanschuift voor een lekker bord pasta of verse vis.

Door deze bevoorrechte ligging kun je vanaf dit strand een groot deel van de oevers van het meer observeren: van Il Vittoriale degli Italiani tot het uitstekende stukje van Toscolano Maderno aan de westkust, het gehele gebied van de Monte Baldo en de oostelijk gelegen Punta San Vigilio. Je kunt vanaf dit strand zelfs zien hoe het meer noordwaarts versmalt. De omgeving is begroeid met wijn- en olijfgaarden en weelderige planten.

Ontdek de omgeving van Salò

Bezoek vanuit Salò aan de westkust van het Gardameer ook Gardone Riviera, met Il Vittoriale degli Italiani, Toscolano Moderno, Gargnano en Limone sul Garda.

Zuidwaarts rijd je onder meer naar San Felice del Benaco, Moniga del Garda, Desenzano del Garda, Lonato, Solferino en Sirmione.

Ook een dagje Brescia is een aanrader. In deze blog vind je heel veel tips voor deze sfeervolle stad ten westen van Salò.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *