Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

La Strada del Prosecco – een sprankelende proseccotour

De proseccoheuvels in de regio Veneto zijn begin juli 2019 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van Unesco. Reden voor een sprankelende tour door de frisgroene heuvels van dit gebied, met onderweg volop gelegenheid om te proeven van deze buonissimi bubbels.

La Strada del Prosecco
Jong, levendig, fris en fruitig; dat is prosecco, de populaire mousserende wijn uit de regio Veneto. In het oosten van deze regio, tussen de stadjes Conegliano en Valdobbiadene, slingert de Strada del Prosecco zich door de met wijnranken begroeide heuvels.

De route is in totaal nog geen vijftig kilometer lang, al zijn er verschillende themaroutes die je aan de officiële Strada del Prosecco vast kunt plakken. En als je bedenkt dat je onderweg zeer geregeld een bordje met ‘cantina’ erop tegenkomt, weet je dat je die vijftig kilometer erg lang kunt rekken door op tal van plekken te gaan proeven van de trots van de streek.

Volg de Strada del Prosecco e Vini dei Colli Conegliano-Valdobbiadene
De zevenenveertig kilometer lange Strada del Prosecco e Vini dei Colli Conegliano-Valdobbiadene voert van Conegliano naar Valdobbiadene. Onderweg doe je een elftal dorpen aan: Costa, Rua, S. Pietra di Feletto, Refrontolo, Pieve di Soligo, Solighetto, Farra, Col S. Martino, Guia, Santo Stefano en San Pietro di Barbozza.

De lieflijke dorpjes, eeuwenoude kastelen, glooiende wijngaarden, agriturismi en panoramische uitzichtpunten zorgen voor een tocht vol charme, geschiedenis en cultuur.

Conegliano is het startpunt van de Strada del Prosecco. Vereer deze bijzondere plek zeker met een bezoek. Historisch gezien is Conegliano misschien wel het pronkstuk van de route, met naast de oudste wijnbouwschool van Italië authentieke veertiende-eeuwse stadsmuren. Bewonder ook het kasteel, hoog boven op een heuvel, dat een prachtig uitzicht biedt over de wijngaarden.

In de Via Cima, vernoemd naar de schilder Giambattista Cima, vind je het ouderlijk huis van de schilder, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Er zijn diverse reproducties van Cima’s werk te zien. Wil je een echte Cima zien? Loop dan naar de Duomo aan de Via XX Settembre. In deze veertiende-eeuwse kathedraal is Cima’s Madonna te zien, geschilderd in 1492-1493.

De route gaat verder via Rua di San Pietro di Feletto en San Pietro. De minuscule dorpjes Antiga, Borgo Pol, Borgo Agnese en Borgo Colle zijn leuk om even te bekijken als dat in je tijdschema past.

Op een heldere dag heb je een prachtig uitzicht over het landschap vanuit de kerkelijke tuinen van de kerk Pieve di San Pietro. Maar niet getreurd als je dit uitzichtpunt mist, want als je de route vervolgt richting Refrontolo biedt de bochtige weg je een keur aan prachtige panorama’s.

In Refrontolo is de Molinetto della Croda een absolute must see. De watermolen en het bijbehorende huisje vormen een van de weinige overblijfselen van de zestiende-eeuwse architectuur op het platteland en zijn als het ware in de berg gebouwd, een magisch gezicht. Samen met de twaalf meter hoge Lierzawaterval vormt dit een schilderachtig tafereel.

Het volgende deel van de route voert van Refrontolo richting Colbertaldo, met onderweg de Monte Cisa en de Monte Villa die trots boven het landschap uitsteken. Een landschap waarbij bossen en wijngaarden elkaar afwisselen, met tussendoor kleine dorpjes, met elk hun eigen charme.

Villa Brandolini in Solighetto is de thuisbasis van het Consorzio Tutela Prosecco Conegliano Valdobbiadene DOCG, dat de kwaliteit van de prosecco bewaakt  en beschermt.

Stap bij Col San Martino even uit en wandel naar het Oratorio di San Vigilio. Cultuur en natuur versmelten. Prachtig zijn de rustieke fresco’s die de toren karakteriseren, maar heb ook oog voor de vergezichten van een van de beste uitkijkpunten op de route.

Als je daarna je rit richting Valdobbiadene voortzet, sla dan Agriturismo La Rondine niet over. De agriturismo is open voor lunch en diner. Je eet er te midden van de wijngaarden waar de familie je kennis laat maken met lokale vleeswaren en specialiteiten uit de Noord-Italiaanse keuken. Uiteraard begeleid door een heerlijk gekoeld glas huisgemaakte prosecco.

Dan rijd je naar het eindpunt, Valdobbiadene, het epicentrum van de prosecco. Valdobbiadene stamt uit het Latijn. Vallis Duplavis staat voor ‘het dal van de Piave’. Valdobbiane klimt als het ware de berg op en is volledig omgeven door het groen van wijngaarden en bossen.

Lange tijd was de stad bezet door Oostenrijkse en Duitse troepen, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam de regio in handen van de Italianen en vond er een snelle ontwikkeling in de wijnbouw plaats. Strijk neer bij Bar Alpino waar je een selectie aan prosecco’s uit de streek kunt proeven, begeleid door lokale vleeswaren en kazen.

Heb je nog niet genoeg geproefd? Rijd dan ook nog even naar Ca’ Salina, een niet al te groot wijndomein. Gregorio en Neva maken hier samen met hun gezin prosecco, van demi-sec tot brut. Hier worden ook de DOCG prosecco’s Rivete, Sirocol en Paradiso gemaakt en voor zeer betaalbare bedragen verkocht. In hun cantina kun je deze verschillende wijnen proeven en uiteraard enkele flessen aanschaffen. Je kunt er niet altijd terecht, dus vooraf bellen is aan te bevelen.

Extra tip: de Abbazia Santa Maria in Follina is meer dan een bezoek waard. Je moet er even voor van de route afwijken maar deze romaanse abdij, die al in 1268 werd gebouwd, zal je ademloos achterlaten. Voor wie geen kater heeft van alle prosecco: de abdij is al ’s ochtends vroeg te bezoeken!

Praktische informatie
De Strada del Prosecco wordt met bordjes langs de weg aangegeven. De routekaart kun je op veel plekken in de regio gratis halen, bijvoorbeeld bij de kantoren van de IAT (de lokale VVV). Je kunt de route ook downloaden via deze link. Extra informatie over onder andere speciale events vind je op de website van de Strada del Prosecco.

Extra tip: geniet van een proseccotour op een Vespa, inclusief proseccopicknick. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Nog meer wijnroutes en -tips
In Vinissimo – Alles over Italiaanse wijn hebben we de meest bijzondere regionale wijnen (en druiven)  op een rijtje gezet, met tal van proeftips. We tippen fijne adresjes waar je naar hartenlust kunt proeven en hebben een aantal fijne wijnroutes voor je uitgestippeld. In ruim 400 pagina’s proef je de beste wijnen van heel Italië…

Ciao-tutti-Special-25-Vinissimo-Alles-over-Italiaanse-wijn

Bestel Ciao tutti Special Vinissimo

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan om op meerdere apparaten (je pc, je laptop, tablet en/of smartphone) van alle moois in je nieuwe Special te genieten.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *