Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Castel Roncolo – een middeleeuws kasteel vol prachtige fresco’s in Bolzano

Bolzano staat bekend om het indrukwekkende Piazza Walther, de kleurrijke groente- en fruitmarkt op het Piazza delle Erbe en het archeologisch museum met Ötzi, zoals we je in onze stadswandeling in Bolzano allemaal laten zien.

Ook net buiten het centrum valt er veel moois te ontdekken. Op de top van een imposante rotsachtige uitloper hoog boven Bolzano prijkt bijvoorbeeld Castel Roncolo (of Schloss Runkelstein in het Duits).

Schitterende fresco’s

Dit middeleeuwse kasteel is niet alleen een bezoek waard vanwege de intrigerende ligging, maar ook vanwege de schoonheid van het interieur en met name vanwege de prachtige fresco’s.

Verschillende muren van het kasteel zijn namelijk versierd met fresco’s met allerlei thema’s. Zo zie je ridderlijke toernooien en elegante dames en ridders die dansend, spelend of pratend zijn afgebeeld, maar ook verhalen over de liefde en middeleeuwse legenden.

Je kunt er bijvoorbeeld voorstellingen van de avonturen van Tristan en Isolde bewonderen en van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel.

Het geïllustreerde kasteel

Castel Roncolo werd aan het begin van de dertiende eeuw gebouwd, in opdracht van de edelen Friederich en Beral Vanga. Aan het einde van de veertiende eeuw verkochten zij het kasteel aan de gebroeders Vintler, die het lieten versieren met prachtige fresco’s.

In de Stanza da Bagno (zo genoemd na een oorspronkelijk verkeerde interpretatie van de fresco’s) is een zuilengalerij met hangende draperieën beschilderd, terwijl het plafond is versierd met sterren.

In de Stanza del Torneo is een fresco te zien van een ridderlijk steekspel waarbij jongedames toekijken vanuit de ramen en vanaf hun balkons. Onder het steekspel zijn aan de ene kant dans- en balscènes te zien, aan de andere kant prijken jacht- en visscènes.

Nog steeds is Castel Roncolo de plek met de grootste collectie wereldlijke fresco’s uit de middeleeuwen, waardoor het ook wel ‘het geïllustreerde kasteel’ wordt genoemd.

Het Zomerpaleis van Castel Roncolo

De familie Vintler liet naast het kasteel ook het zogenaamde Zomerpaleis bouwen. Op de muur van de veranda vind je nog meer levensgrote fresco’s. Dit zijn de verschillende ridders van de Ronde Tafel, zoals koning Arthur, Karel de Grote en Godfried van Bouillon.

Ook kun je hier de afbeeldingen van Hector, Alexander en Caesar bewonderen, net als de minnaars Tristan en Isolde.

Na de dood van Nicolau Vintler kwam het kasteel in handen van verschillende adellijke families. In de loop der eeuwen werd het kasteel getroffen door meerdere tegenslagen. Zo was er een explosie waardoor de muren instortten en werd later het oostelijke deel van het paleis door brand verwoest.

Pas aan het einde van de negentiende eeuw werd het kasteel gerenoveerd. Na deze renovatie werd Castel Roncolo geschonken aan de gemeente Bolzano, die toezegde het kasteel te zullen beheren en de fresco’s te zullen behouden.

De schat van Castel Roncolo

Volgens een legende is er in het kasteel een kostbare en mysterieuze schat te vinden, die bewaakt wordt door een geest. Het goud kan alleen bereikt worden in het donker, maar elke keer dat iemand het probeerde, kwam er een angstaanjagende geest uit de rots tevoorschijn, die de goudzoeker dwong om snel te vluchten.

Het schijnt dat niemand er ooit in is geslaagd de schat te bereiken. Deze zou nog steeds verborgen liggen in een grot in het hart van de rots waarop het kasteel gebouwd is.

Een bezoek aan Castel Roncolo

Je vindt Castel Roncolo aan het Sentiero Imperatore Francesco Giuseppe 1 in Bolzano. Het kasteel is dagelijks, behalve op maandag, geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Meer informatie vind je op de website van Castel Roncolo.

Een wandeling van een half uur, die start aan de oever van de rivier de Talvera, brengt je bij Castel Roncolo. Je steekt de slotgracht over via een kleine brug. Eenmaal op de binnenplaats heb je de westelijke vleugel aan de linkerkant, de kapel en de oostelijke vleugel aan de rechterkant en het Zomerpaleis aan de overkant.

De benedenverdieping van de westelijke vleugel is nu een taverne, maar een buitentrap leidt je naar de eerste verdieping waar zich een kamer bevindt die met verschillende wapenschilden is beschilderd.

Nog meer mooie kastelen in de omgeving van Bolzano

Als je van kastelen houdt, kun je het Sentiero dei Castelli volgen, ook wel Castelronda genoemd. Deze twintig kilometer lange wandelroute verbindt Bolzano, San Genesio en Terlano. Je kunt tijdens deze wandeling niet alleen Castel Roncolo bezoeken, maar ook Castel Rafenstein, Castel Greifenstein en Castel Neuhaus.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *