Ontdek onze unieke City Walks in Italiaanse steden

Pompeï – de mooiste bezienswaardigheden in 50 prachtige foto’s

Pompei (1)

‘Hij haastte zich in de richting waar vandaan de anderen vluchtten, recht op het gevaar af en zó geheel zonder angst, dat hij aan zijn secretaris opdroeg alle stadia en vormen van het onheil op te schrijven. Reeds viel er as op de schepen, steeds heter en dichter naarmate zij dichterbij kwamen en al spoedig viel er ook puimsteen en zwarte, halfverkoolde en door het vuur gebarsten stenen, de zee week plotseling terug en de oever werd door rotsblokken van de berg onbegaanbaar (…). Ondertussen lichtten van de Vesuvius op meerdere plaatsen grote brandhaarden en hoge vuurzuilen op, wier stralende lichten in de donkere nacht nog beter uitkwamen.’

Zo luidt een van de eerste getuigenissen van de uitbarsting van de Vesuvius, opgetekend in een brief die Plinius de Jongere schreef aan Tacitus. Plinius vertelt in deze brief over de dood van zijn oom, Plinius de Oude.

Pompei (1d)

De Vesuvius, die nu zo vredig lijkt te rusten, barstte op 24 oktober 79 uit – met verwoestende gevolgen voor alles eromheen. Hele dorpen en steden werden verwoest, de bewoners, al op de vlucht geslagen, stikten of werden bedekt onder een dikke laag as.

In Pompeï krijg je een redelijk beeld van het leven van de Romeinen zoals dat er voor de grote uitbarsting van de vulkaan uitzag. We nemen jullie mee naar deze bijzondere stad, voor een wandeling langs onder andere de restanten van villa’s, winkels, badhuizen, theaters, insulae (een soort appartementencomplexen), tempels en straten.

Pompei-winkels (1) Pompei-winkels (2) Pompei-winkels (3) Pompei-winkels (4)restanten van winkeltjesPompei (1a) Pompei (1b) Pompei (1c)Tempel van Apollo

Er zijn maar weinig plekken in Pompeï waar die huiveringwekkende geschiedenis zo dichtbij komt als in de Orto dei Fuggiaschi, de Tuin van de Vluchtelingen. De orto werd vernoemd naar een bijzondere vondst die hier werd gedaan gedurende de opgraving van 1961.

Men trof hier de versteende overblijfselen aan van dertien personen die hun toevlucht hadden gezocht toen de Vesuvius uitbarstte. Ze moeten in paniek de stad uit zijn gerend, zich bewegend in de richting van de stadsmuren, in een poging te ontkomen aan de regen van puimsteen die de eerste fase van de beroemd geworden uitbarsting kenmerkte. Meteen daarna volgden echter de asregens, die hen fataal werden.

Pompei (3d) Pompei (3e)

Onder de dertien slachtoffers die zich hier verzamelden en samen de dood vonden, zien we zowel volwassenen en kinderen. Aan de houdingen waarin de lichamen zijn vereeuwigd kun je de pijn en angst die ze moeten hebben doorstaan nog bijna voelen.

Pompei (2) Pompei (2a) Pompei (3) Pompei (3b) Pompei (3c)

Voor een heel ander soort kippenvel zorgen de schitterende fresco’s en mozaïeken die bewaard zijn gebleven:

Pompei (7) Pompei (9) Pompei (10) Pompei (10a) Pompei (12)Pompei (21)Pompei (17) Pompei (17a) Pompei (18) Pompei (18a) Pompei (18b)

Met ook het beroemde mozaïek cave canem, pas op voor de hond, in het Huis van de Tragediedichter:

Pompei (12a)

Op straat – naast de altijd aanwezige toeristen – ook flink wat zwerfhonden, die graag even komen bedelen voor wat lekkers:

Pompei (13) Pompei (14) Pompei (15) Pompei (15a)

Hoewel het water van de fonteinen al lang is opgedroogd, kun je je nog voorstellen hoe de Romeinen hier het badhuis bezochten…

Pompei-thermen (1) Pompei-thermen (2) Pompei-thermen (3)

… of hoe ze in het theater geboeid keken naar wat er zich aan hun voeten afspeelde:

Pompei-theater (1) Pompei-theater (2)

Breng ook een bezoek aan een van de bordelen met tot de verbeelding sprekende fresco’s en gevelstenen:

Pompei (19) Pompei (19a) Pompei (20)

Het grootste huis van Pompeï was La Casa del Fauno, Het Huis van de Faun. In dit huis lag het grote mozaïek van Alexander de Grote, dat in 1830 werd ontdekt. Zo’n vier miljoen steentjes vormen samen de veldslag tussen Alexander de Grote en de Perzische koning Darius, in een kunstwerk dat circa zes bij drie meter groot is.

Pompei-Alexander-de-Grote-mozaiek

De restanten van het origineel zijn te zien in het Museo Archeologico in Napels. In Pompeï rest slechts een kopie, bewaakt door de faun:

Pompei (22) Pompei (22a)

Laat je meeslepen door de geschiedenis en dwaal langs tempels met de blik van bijna tweeduizend jaar geleden. Groet het beeld van Diana, zoek de zonnewijzer en laat je betoveren door de aanblik van het witte marmer tegen de blauwe lucht:

Pompei (23) Pompei (24) Pompei (25) Pompei (26)

Neem zeker ook een kijkje in de keuken van het Thermopolium van Vetutius Placidus, een klein restaurant waar je elke dag een verse maaltijd en een glas wijn kon bestellen. Ideaal voor de armere bevolking, die vaak geen eigen keuken had.

Pompei (16) Pompei (16a) Pompei (16b)

Een soort historische snackbar – en dankzij het schitterende fresco nu een bijzonder museumstuk – net als alle andere huizen, winkels en tempels in het ooit zo levendige Pompeï…

Reserveer je bezoek aan Pompeï
Dit alles met eigen ogen zien? Via deze link reserveer je je bezoek aan Pompeï, eventueel ook met audioguide of een rondleiding.

Nog meer tips
Nog veel meer tips voor Pompeï en omgeving vind je in onze Special Napels & de Amalfikust (met ook Capri, Ischia, Procida en de Cilento), een digitale reisgids met meer dan vierhonderd pagina’s kleurrijke inspiratie voor dit prachtige stukje Italië.

Ciao-tutti-Special-33-Napels-Amalfikust-Capribekijk alvast een preview van 30 pagina’s via deze link

Bestel Napels & de Amalfikust voor € 6,95

De Ciao tutti Special is een digitale uitgave. Na bestelling krijg je zowel op je scherm als in je e-mail een link om de Ciao tutti Special te downloaden in pdf-formaat. Je kunt ‘m vervolgens opslaan en op meerdere apparaten, (pc, laptop, smartphone of tablet) van alle moois in je nieuwe Special genieten.

Schrijf je (gratis) in voor de Ciao tutti nieuwsbrief

2 reacties

 1. Ik ben in Nederland al lange tijd op zoek naar een copy van de “Apollo van Pompeii”.Tot nu helaas zonder resultaat. Misschien weet je een mogelijkheid om dit hier te kopen?
  Ik hoop op een gunstig antwoord.
  NB je reportage over Piemonte heeft ons er toe gebracht volgend jaar de vakantie daar door te brengen.
  Hartelijke groeten,
  Karel Harpman.

 2. Helaas kan ik je bij de Pompeïvraag niet helpen.
  Maar wel fijn om te horen dat Piemonte voor volgend jaar op de planning staat.
  Geniet van de voorpret!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *