Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Op een Vespa door de proseccoheuvels (mét picknick in de wijngaarden)

De Strada del Prosecco is de oudste wijnroute van heel Italië. Al in 1966 werd deze route uitgestippeld, dwars door de proseccoheuvels, waar de druiven zo veel mogelijk zonnestralen meepikken voor ze worden geplukt om omgetoverd te worden tot een bruisende prosecco.

Tussen al dat groen prijken sfeervolle dorpjes, middeleeuwse kerkjes en natuurlijk genoeg adresjes om te proeven van een glas prosecco en lokale lekkernijen.

Een stukje Strada del Prosecco per Vespa

Het leuke is dat je een deel van deze proseccoroute ook per Vespa kunt afleggen. Paolo van Vespa Rent Dolomiti heeft een prachtige route uitgestippeld die door de proseccoheuvels voert. Afgelopen week riep Lonely Planet deze Vesparoute zelfs uit tot een van de must do’s in deze streek!

Aan de hand van het handige en zeer gedetailleerde road book ontdek je bijvoorbeeld de frasche, de kleine huisjes die midden in de wijngaarden staan. Hier kun je eventueel een proeverij boeken of een picknickmand laten samenstellen voor een lunch of aperitivo tussen de wijnranken.

In het road book vind je ook een lijst met tips voor cantina’s en agriturismi waar je terecht kunt voor een proeverij of een lunch, geheime uitkijkpunten en andere plekken die je tijdens je route niet mag missen.

Als je alles zou willen zien en proeven, mag je wel een paar dagen uittrekken voor deze route van vijfenzeventig kilometer. Wij gingen je voor om de route te verkennen en de beste adresjes alvast voor te proeven.

De watermolen van Refrontolo

Vanuit Vittorio Veneto zoef je via een mooie route naar Refrontolo. Even buiten dit dorpje is de Molinetto della Croda een absolute must see.

De watermolen en het bijbehorende huisje vormen een van de weinige overblijfselen van de zestiende-eeuwse architectuur op het platteland en zijn als het ware in de berg gebouwd, een magisch gezicht. Samen met de twaalf meter hoge Lierza-waterval vormt dit een schilderachtig tafereel.

Culinair genieten in Rolle

Vlak bij het gehuchtje Rolle vind je Ristorante Da Andreetta, met een prachtig panoramaterras. Als je geen picknickmand wil meenemen, kun je hier terecht voor een heerlijke lunch. Van een kleine locanda groeide dit adres uit tot een zeer gewaardeerd restaurant, met dank aan drie generaties toewijding, inzet en liefde voor lokale delicatessen.

Eerst was het mamma Santina die de keuken runde. Later volgde haar dochter Anna Maria haar op, met hulp van haar man Alberto, een bevlogen sommelier, en nichtje Elena. Samen hebben ze een heerlijke plek weten te creëren, met op het menu een uitgebreide selectie gerechten (we watertanden bij elke gang, maar vooral ook bij de keuze aan kazen) en meer dan driehonderdvijftig verschillende wijnen.

foto: Da Andreetta

In het oude stenen huis van nonno, opa, Lorenzo vind je nu een sfeervolle B&B, met warme, comfortabele kamers voor als je na een diner zo je bed in wil kunnen rollen.

De torens van Credazzo

De volgende fotostop maak je bij Le Torri di Credazzo, de ruïnes van het Castello di Credazzo. Vervolgens rijd je via Campea, Guia en Follò in de richting van Valdobbiadene, het epicentrum van de proseccostreek.

Verrukkelijk Valdobbiadene

De naam Valdobbiadene stamt uit het Latijn. Vallis Duplavis staat namelijk voor ‘het dal van de Piave’. Valdobbiadene klimt als het ware de berg op en is volledig omgeven door het groen van wijngaarden en bossen.

Lange tijd was de stad bezet door Oostenrijkse en Duitse troepen, maar na de Tweede Wereldoorlog kwam de regio in handen van de Italianen en vond er een snelle ontwikkeling in de wijnbouw plaats. Je wordt er nu omringd door talloze groene wijnranken, zo ver je kunt kijken.

Strijk neer bij Bar Alpino waar je een selectie aan prosecco’s uit de streek kunt proeven, begeleid door lokale vleeswaren en kazen. In het road book dat je van Paolo krijgt voor je met je Vespa op pad gaat, vind je nog veel meer fijne tips voor uitstekende restaurants en mooie plekjes om met je picknickmand neer te strijken.

Een van Paolo’s favorieten in Valdobbiadene en omgeving is Ristorante alla Pergola (Via Roccat e Ferrari 29, Saccol, Valdobbiadene), een rustieke osteria in de voormalige boerderij van chef-kok Livio’s opa en oma. Sinds 2006 geniet je hier van traditionele gerechten met een eigen twist van Livio.

Proef bij je glas prosecco zeker de Tajer del Croset, met lokale vleeswaren en kazen, en de Risotto Arancia e Montasio, met sinaasappel en een buonissimo kaas uit de bergen.

Ook de verse pasta’s zijn echte aanraders. Livio had namelijk eerst een eigen pastafabriekje en is de kunst van het pasta maken nog lang niet verleerd. Er is ook een prachtige wijnkelder, waar je terecht kunt voor een proeverij of een aperitivo.

Neem een kijkje bij Cantina Scottà

Natuurlijk mag ook een cantina niet ontbreken op de proseccoroute. Paolo tipt Cantina Scottà, waar de familie Scottà sinds de jaren zestig prosecco maakt. Dat gebeurt met respect voor de natuur, dus alles gebeurt biologisch.

De druiven worden met de hand geplukt en met zorg verwerkt tot een heerlijk geurige prosecco. Natuurlijk laat de familie Scottà je graag proeven van hun grote trots. Paolo regelt desgewenst een proeverij met hapjes voor je.

Een herberg zonder waard

Een van de meest originele culinaire stops van heel Italië is Osteria senz’Oste in Santo Stefano in Valdobbiadene. Hier moet je namelijk zelf zorgen voor bediening, want deze osteria zit senza oste, zonder waard.

Het negentiende-eeuwse pand dat tussen de wijnhaarden prijkt, is desondanks zeer gastvrij: je vindt bij aankomst een mooie selectie vleeswaren, kazen, brood en koude flessen wijn waar je van mag genieten. Schrijf een boodschap in het gastenboek achter, laat het geld achter in het speciaal daarvoor achtergelaten kistje en je bent een unieke ervaring rijker!

foto’s: Osteria senz’Oste

Buonissimo tafelen bij Biss Badaliss

Wil je liever toch neerstrijken bij een restaurant met bediening? Iets noordelijker op de route vind je Ristorante Biss Badaliss, waar chef Fulvio Ciondoli en gastvrouw Roberta Stefani je verwennen met Slow Food-lekkers. Ze hebben ook een aantal gastenkamers waar je kunt blijven logeren.

Een laatste drankje aan het meer

Via de Abbazia di Follina (echt een fotostop waard) en Cison di Valmarino rijd je op je Vespa terug naar Vittorio Veneto. Vlak voor de finish tipt Paolo nog Bar Fela, voor een drankje met uitzicht over het Lago di Santa Maria (Revine Lago). Hier is het heerlijk nagenieten van een sprankelende Vespatour door de proseccoheuvels, salute!

Wil je ook een Vespatour door de proseccoheuvels maken, al dan niet met picknickmand? Neem dan contact op met Paolo van Vespa Rent Dolomiti via info@rentdolomiti.com of via 0039-3472648885.

Ontdek meer moois in de proseccoheuvels

In de proseccostreek is er nog veel meer te zien, te doen en te beleven. In deze blog tippen we een aantal cantina’s waar je kunt gaan proeven. Nieuw dit jaar is het speciale proseccopaspoort waarmee je een mooi souvenir bij elkaar kunt sparen.

Via de website van Visit Prosecco Hills vind je meer informatie en tips om optimaal te genieten van je vakantie in de proseccostreek. Proost!

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *