Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Toeren langs de Bloemenrivièra

Ook al is Piemonte een van de weinige Italiaanse regio’s die niet aan de Middellandse Zee grenst, toch is de kust gelukkig niet ver. Natascha en Nicolas doen dat regelmatig, vooral buiten het hoogseizoen, en nemen je vandaag mee op pad, van Noli tot Finalborgo.

Natascha: ‘Voor onze gasten hebben wij een rondrit samengesteld die je de kans geeft om van de diversiteit van de Ligurische Rivièra te proeven. De verschillende Italiaanse dorpjes waar je langs rijdt, hebben namelijk elk een geheel eigen karakter.

Noli

Nicolas en ik trokken in 2000 voor het eerst samen naar Italië. Onze eerste overnachtingsplek was in Noli. Ik herinner het me nog als de dag van gisteren, we werden op slag verliefd op dit schilderachtige vissersdorpje.

In dit geliefde badplaatsje liggen de gekleurde vissersbootjes nog steeds op het strand, soms gewoon midden tussen de toeristen. Aan de palmenboulevard vind je een plaats waar de vis verkocht wordt.

Het historisch centrum is mooi bewaard gebleven, met zijn portiekjes, torens en stadmuren tot de kasteelruïne boven op de Monte Ursino. Prachtig zijn de Chiesa San Paragorio, de Loggia della Repubblica en het Palazzo del Comune.

Een tip voor wandelaars: een paar kilometer landinwaarts ligt de Altopiano delle Manie. Er lopen heel wat wandel- en fietspaden waar je in alle rust kunt genieten van het weidse uitzicht over de Middellandse Zee en de achterliggende bergen. In april vind je er ook, als je goed zoekt, overheerlijke wilde asperges.

Varigotti

Met het torentje dat van op de rots over de vrolijk gekleurde Saraceense huizen uitkijkt, is dit een van de schattigste vissersdorpjes aan deze kust. Het is ook een van de weinige badplaatsen waarvan de huizen tot op het strand gebouwd werden.

Bovendien werd geen enkel ander dorpje in Ligurië in dezelfde Saraceense stijl gebouwd. Een unieke plek waar ook bekende Italianen graag hun vakantie doorbrengen.

Tip: huur een kajak of waterfiets bij de jongens van Winterkayak op het strand van 20 Riviera en peddel / trap ermee richting Punta Crena, een verborgen strandje dat je enkel vanaf zee of via een steile afdaling met een touw langs de rotsen kunt bereiken.

Finale Ligure

Dit stadje bestaat uit diverse centra met elk een eigen karakter. Aan de kust vind je het levendige stadje Final Marina, met hippe winkeltjes, charmante wandeldijk en uitnodigende stranden.

Verder landinwaarts, richting de autosnelweg, bevindt zich de grootste troef van Finale Ligure, het ommuurde Finalborgo, dat terecht uitgeroepen werd tot een van de  mooiste dorpjes van Italië.

Het mooi bewaarde historische centrum met oude stadsmuren en vier toegangspoorten, palazzi en historische gebouwen is de absolute favoriet van veel van onze gasten.

Tip: vanuit het dorp vertrekt een goed aangeduid wandelpad richting de kastelen Castel San Giovanni en Castel Gavone, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de daken van Finalborgo tot aan zee.

Een laatste tip: vermijd de kust tijdens het hoogseizoen op zaterdag of zondag. Een parkeerplaats vinden is in de zomer al niet eenvoudig, maar tijdens het weekend wordt het echt onmogelijk. Doordeweeks is het rustiger – en daardoor ook sfeervoller.’

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *