Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Foligno & de Giostra della Quintana, een historische paardenrace

In het zuidoosten van Umbrië, niet ver van het kleurrijke Spello, ligt Foligno, een kleine stad met bijzondere tradities. Een van deze tradities is de Giostra della Quintana, een historische paardenrace. Inge bezocht Foligno een paar dagen voor deze spannende race, tijdens de koortsachtige voorbereidingen die het stadje dan al in hun greep houden. Ze neemt ons vandaag mee terug in de tijd.

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Inge: ‘Het bezoek aan Foligno start met een rondleiding door het Palazzo Trinci, dat tussen 1305 en 1439 het thuis was van de familie die het in Foligno voor het zeggen had. Er zijn vijf kamers, waarin nog steeds prachtige fresco’s te zien zijn. Bijzonder is dat tijdens een grootschalige restauratie in 2000 onder sommige fresco’s weer andere tekeningen tevoorschijn kwamen. Aanvankelijk dacht men dat dit de gebruikelijke ‘ondertekeningen’ waren, maar in sommige gevallen bleek het om heel andere fresco’s te gaan.

De meeste fresco’s in het Palazzo Trinci hebben een religieus thema. Umbrië maakte namelijk lange tijd deel uit van de pauselijke staat was, waardoor de paus veel invloed had op de bouw van palazzi en het thema van de gekozen kunstwerken.

Het is echter geen Madonna die de hoofdrol vervult tijdens de Giostra della Quintana. Nee, het is oorlogsgod Mars. Hij staat precies op de kruising van de banen, met in zijn hand de ring die ridders te paard moeten vangen.

Tijdens ons bezoek wordt er al hard gewerkt aan de voorbereidingen van de juni-editie van de Giostra della Quintana. In het Palazzo Trinci is een aparte presentatieruimte ingericht, waar je alvast een voorproefje krijgt van wat er tijdens de Giostra della Quintana gebeurt.

We zien schitterende beelden van de paardenrace, waarbij ridders te paard zo snel mogelijk hun lans door een ring moeten steken. Het parcours heeft de vorm van een acht en is ruim zevenhonderdvijftig meter lang. Tijdens de Quintana wordt nog steeds de klederdracht gehandhaafd, die Spaanse invloeden heeft, met grote kragen.

De strijd wordt gestreden tussen de verschillende wijken van de stad, net als tijdens de Palio in Siena. Iedere wijk heeft een eigen paard én een eigen lans. In elke wijk wapperen de vlaggen, versierd met het symbool van de betreffende wijk, al vrolijk in de wind. Wij bevinden ons in de wijk Spada, ‘zwaard’.

Hier vertelt een van de wijkbewoners ons dat de eerste Giostra della Quintana in 1613 werd georganiseerd. Daarna verdween de paardenrace echter weer van het toneel. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd er weer begonnen met de zogenaamde ‘moderne Quintana.’

foto’s: Giostra della Quintana – Foligno

Er is een aantal verschillen met de klassieke variant. In het begin werd de Giostra della Quintana gestreden met een origineel beeld van Mars, waarbij de ridder te paard het gezicht van het beeld moest raken met zijn zwaard. De puntentelling verschilde per onderdeel van het gezicht.

Tegenwoordig wordt niet meer het originele beeld gebruikt, maar een kopie, omdat het originele beeld veel te kostbaar is. Ook wordt niet meer het gezicht van het beeld geraakt, maar moeten de ridders hun lans in een ring zien te steken, die aan de hand van het beeld hangt. Per ronde (er zijn er drie in totaal) verschilt de diameter van de ring (acht, zes en vijf centimeter), waardoor het steeds moeilijker wordt om de ring om de lans te krijgen. In de laatste ronde speelt ook de tijd mee waarbinnen de ridder zijn lans in de ring weet te steken.

foto: Giostra della Quintana – Foligno

De Giostra della Quintana vindt plaats in juni en in september en duurt steeds twee dagen. Op de eerste dag vindt er een historische parade plaats, waarbij achthonderd inwoners in traditionele kleding door de stad trekken. De dag erna vindt de wedstrijd plaats. In de twee weken voorafgaand aan de race zijn er al tal van activiteiten in alle verschillende wijken van de stad.

foto: Giostra della Quintana – Foligno

Maar ook de rest van het jaar leeft de Quintana. Om ook bezoekers mee te laten genieten, werkt men nu aan een nieuw project, Quintana 4D. Ook is er een speciale interactieve Quintana app ontwikkeld en wordt er gewerkt aan grote videoschermen. Wie écht zelf van alle moois wil genieten, doet er goed aan zijn bezoek aan Foligno te plannen tijdens de Quintana. De sfeer in de stad is feestelijk en je gaat vanzelf mee in de koortsachtige voorbereiding.’

Meer informatie vind je op de speciale website van de Giostra della Quintana in Foligno.

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *