Download de gratis Ciao tutti app voor nog meer tips

Cammino nel Tigullio – wandelen aan de Golf van Tigullio (Ligurië)

In de zomer van 2020 werd er een nieuwe wandelroute ingewijd in Ligurië: de Cammino nel Tigullio tra monti, mare e borghi. Deze wandeling loopt langs de Golf van Tigullio, met de bergen, de zee en authentieke dorpjes als belangrijkste ingrediënten.

De wandeling is vijfenzeventig kilometer lang en is onder te verdelen in vijf etappes van twaalf tot zeventien kilometer. Onderweg kun je slapen bij accommodaties die zijn aangesloten bij het project BioTigullio5Terre.

De route in het kort

De cirkelvormige route start en eindigt in Chiavari. Je loopt via het zestiende-eeuwse Santuario di Nostra Signora di Montallegro, op ruim zeshonderd meter boven de zee, naar het gehucht Chignero, met minder dan honderd inwoners. Vandaar wandel je naar het Parco Regionale di Monte di Portofino.

Vanaf de Abbazia di San Fruttuoso (zie ook deze blog) leg je een klein stukje van de route per boot af, naar Portofino, om vervolgens langs de kust naar Santa Margherita Ligure te wandelen. Het laatste deel van de route loopt parallel aan de zee. Je wandelt langs kleine vissersdorpjes voor je weer in Chiavari aankomt.

Uiteraard kun je ook slechts een van de etappes wandelen, als je geen tijd hebt om de hele route te lopen. Elk stukje biedt schitterend uitzicht op de blauwe zee en laat je onderweg genieten van sfeervolle dorpjes.

De vijf etappes in detail

Na de start in Chiavari brengt de eerste etappe je via Le Grazie, Monte Telegrafo, Sant’Andrea di Rovereto, Madonetta, Monte Anchetta en Monte Castello naar het Santuario di Nostra Signora di Montallegro. Via deze link lees je meer en kun je de route van de eerste etappe bekijken in Google Maps en downloaden als pdf.

De tweede etappe voert van het Santuario di Nostra Signora di Montallegro via de Passo della Crocetta, Monte Pegge en Monte Manico del Lume naar Chignero. Via deze link lees je meer en kun je de route van de tweede etappe bekijken in Google Maps en downloaden als pdf.

Na vertrek vanuit Chignero voert de derde etappe via Sant’Andrea di Foggia, San Pietro di Novella, Strada di Bana en Ruta di Camogli naar San Lorenzo della Costa. Via deze link lees je meer en kun je de route van de derde etappe bekijken in Google Maps en downloaden als pdf.

De vierde etappe voert van Monte di Portofino naar San Fruttuoso. Daar neem je de boot naar Portofino om vandaaruit naar Paraggi en Santa Margherita Ligure te wandelen. Via deze link lees je meer en kun je de route van de vierde etappe bekijken in Google Maps en downloaden als pdf.

De vijfde en laatste etappe start in Santa Margherita Ligure. Dan wandel je via San Michele di Pagana, Rapallo, Zoagli, San Pietro di Rovereto, Sant’Andrea di Rovereto en Le Grazie terug naar Chiavari. Via deze link lees je meer en kun je de route van de vijfde etappe bekijken in Google Maps en downloaden als pdf.

De route is het best te lopen in het voorjaar (april, mei juni) en in het najaar (september, oktober). Zorg voor goede schoenen, voldoende water en proviand voor onderweg, zonnebrandcrème, een hoed of pet en eventueel insectenspray.

Nog meer wandelinspiratie in Ligurië:
*wandelen in het regionaal park van Portofino
*Passeggiata dei Baci – een romantische wandeling van Paraggi naar Portofino
*Palmaria – onontdekte parel in zee (bij Portovenere en de Cinque Terre)
*Il Sentiero dei Santuari – wandelen langs de heiligdommen van de Cinque Terre
*wandel van Riomaggiore (Cinque Terre) naar Portovenere

Ontdek onze digitale reisgidsen voor nóg meer tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *